top of page
julebakst-1.jpg

Julegodt

Julebakst vekker nostalgi og minner for de fleste. For meg er det spesielt minner jeg har med pappaen min som sitter igjen. Vi lagde alltid peppermynter, pepperkaker og marsipan sammen hjemme da jeg var liten. Jeg husker hvordan det føltes å la tennene gli gjennom en myk peppermynte, eller hvordan smaken av fersk marsipan rullet i kakao fylte hele munnen.

Kokk: Julie Øyan   
Foto: Ann Kristin Engebakken, Inkognito

Julen er en tid for søtsaker, og det er nesten en tradisjon å spise så mye godteri at man blir kvalm. Nå som våre egne barn er blitt tenåringer og tåler sukker (litt bedre), inviterte vi små nieser og nevøer på juleverksted forrige helg. Vi bakte, laget godteri, og stappet dem fulle av sukker – heldigvis slapp vi å legge dem! En liten førjulsgave til våre søsken.

Julens tradisjonelle kaker og godteri har ofte et ganske likt utseende, særlig her i Norge – de er stort sett sandfarget eller brune og gjerne med en enkel topping. Derfor har jeg lyst til å lage litt annerledes julekaker i år, som kan bringe litt ekstra liv til julefeiringen.

After Eight kjeks

230 g smør
200 g brunt sukker
100 g sukker
2 egg

4 ss melk
2 ts vaniljesukker eller frøene fra en vaniljestang
360 g hvetemel
5 ss kakaopulver
1 ts natron
1 ts salt
100 g mørk sjokolade
1 pakke After Eight-sjokolade

Minst 30 små kjeks

after-eight-kjeks.jpg

De flyter litt ut når de stekes. Jeg dyttet dem derfor på plass med en stekespade med en gang de var ferdige. Eller så kan du også steke dem i en muffinsform.

Smelt smøret i en liten kjele eller i mikrobølgeovn, og la det avkjøles litt. Ha det avkjølte smøret i en stor bolle sammen med brunt sukker og sukker, og visp til blandingen er lys og luftig. Tilsett ett egg om gangen, og visp godt. Tilsett melk, vaniljesukker eller frøene fra en vaniljestang, og bland godt inn.

Tilsett hvetemel, kakaopulver, natron og salt, og bland til alt akkurat er kombinert. Grovhakk sjokoladen i små biter, og del After Eighten i fire. Vend inn all sjokoladen. Dekk bollen med plastfolie og sett den i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Varm opp stekeovnen til 180 grader over- og undervarme. Form deigen til kuler på ca. 2 cm hver, flat dem ut i hånden. Legg dem på bakepapiret med nok mellomrom da de vil flyte ut. Stek i 10–12 minutter til kantene har satt seg. Dytt dem sammen med en stekespade, og la kakene avkjøles på stekebrettet i noen minutter. Overfør til en rist for å avkjøles helt. Gjenta med resten av deigen.

2 brød 

pistasjkranser-med-sitronglasur.jpg

Pistasjkranser med sitronglasur

25-30 stk

125 g hvetemel
95 g maisenna
1 ts bakepulver
¼ ts salt
115 g usaltet smør
115 g sukker
1 ss sukker
2 eggeplommer
Skall og saft fra en sitron
2 ts vaniljesukker eller frøene fra en vaniljestang
220 g melis
150 g usaltede pistasjnøtter, uten skall

100 g tranebær

Bland sammen hvetemel, maisenna, bakepulver og salt i en middels bolle. Ha smøret og sukkeret i en bolle og pisk det luftig med en kjøkkenmaskin eller mikser. Tilsett eggeplommene, sitronskallet og vaniljesukker eller frøene fra en vaniljestang, og rør til det er godt blandet. Senk hastigheten på mikseren og tilsett melblandingen gradvis. Form deigen til en disk, pakk den inn i plastfolie, og sett den i kjøleskapet til den er fast, omtrent en time.

Varm opp stekeovnen til 180 grader over- og undervarme. Ha deigen over på en lett melet arbeidsflate og kjevle den ut til ca. 3 mm tykkelse. Bruk en rund kakestikker på ca. 6 cm i diameter til å stikke ut kranser. Samle deigrestene, kjevle ut på nytt og stikk ut flere. Bruk en mindre utstikker (ca. 2 cm i diameter) til å lage hull i midten av hver krans. Legg kransene med 2 cm mellomrom på stekebrett med bakepapir. Stek i 12 minutter til de er lett gylne. La kjeksene avkjøles helt på rist.

Bland sammen melis og sitronsaft i en liten bolle. Grovhakk pistasjnøtter og tranebær. Dypp overflaten av hver kjeks i glasuren, og dryss over hakkede pistasjnøtter og tranebær mens glasuren fortsatt er våt. La glasuren stivne helt på rist. Kjeksene kan oppbevares i en lufttett beholder i romtemperatur i opptil en uke.

Julekrydderkaker med brunet smør

Minst 40 små kaker

125 g usaltet smør

225 g hvetemel
1 ts kanel

1 ts malt ingefær
½ ts malt muskatnøtt
½ ts malt allehånde
1 ts natron
80 g brunt sukker
140 g sukker

2 egg
1 rød konditorfarge
120 g melis

julekrydderkaker-med-brunet-smor.jpg

Brun smøret i en liten kjele på middels varme til det begynner å skumme og lukte nøtteaktig. Ta smøret til side. Sikt hvetemel, kanel, malt ingefær, muskatnøtt, allehånde og natron i en stor bolle. Tilsett brunt sukker og sukker i de tørre ingrediensene og bland godt.

Pisk eggene lett i en liten bolle. Lag en fordypning i midten av de tørre ingrediensene, og tilsett brunet smør, pisket egg og rød konditorfarge. Rør alt sammen til det er godt blandet. Deigen vil være litt klissete. Dekk bollen og sett blandingen i kjøleskapet i 30 minutter for å stivne.

Varm opp stekeovnen til 180 grader over- og undervarme. Ta ca. 1 ss deig og rull den til en ball. Gjenta med resten av deigen. Vend hver ball i siktet melis til den er godt dekket. Legg dem over på stekebrett med bakepapir.

Dryss ekstra melis over hver ball for å gi en tykk og jevn sukkeroverflate når kakene sprer seg under steking. Stek i 16–18 minutter, eller til kakene begynner å stivne på toppen. La kakene avkjøles på stekebrettet i 5 minutter før du flytter dem til en rist for å kjøles helt ned.

Kjeksene kan oppbevares i en lufttett beholder i romtemperatur i opptil 1 uke.

nottesnoball.jpg

Peppermynte

50-60 stk

2 eggehviter
600 g melis
½ ts peppermynteolje
Rød konditorfarge

Visp eggehvitene stive med en kjøkkenmaskin. Tilsett litt og litt melis til det dannes en fast og glatt deig. Deigen skal være tykk, men lett å forme uten at den klistrer seg til hendene.

Del deigen i to deler. La halvparten av deigen være hvit, og farg den resterende delen med rød konditorfarge. Juster mengden farge etter hvor sterk rødfargen ønskes. Pakk inn i plastfolie. Peppermynte tørker raskt ut.

Ta små porsjoner av hver farge og rull dem til tynne strimler. Tvinn en hvit og en rød strimmel sammen for å lage en vakker swirl-effekt. Kutt små biter av den tvinnede deigen for å lage individuelle peppermynter.

La peppermyntene lufttørke i 1–2 timer for å bli fastere. Ha peppermyntene i en lufttett boks.

ferrero-rocher.jpg

Nøttesnøball

225 g usaltet smør, mykt
70 g melis + melis til rulling
2 ts mandelessens
260 g hvetemel
1 ts salt
1 ts malt kanel
140 g usaltede cashewnøtter
140 g macadamianøtter
140 g mandler

25-30 stk

Varm opp stekeovnen til 190 grader over- og undervarme. Visp smør og 70 g melis til det er lyst og luftig med en kjøkkenmaskin eller mikser. Tilsett mandelessens og bland godt inn. Sikt sammen hvetemel, salt og kanel i en egen bolle. Tilsett melblandingen gradvis i smørblandingen og bland til det er godt blandet.

Kjør cashewnøtter, macadamianøtter og mandler i en kjøkkenmaskin til de er finmalt. Bland de malte nøttene inn i deigen til alt er jevnt fordelt.

Form deigen til kuler på ca. 2 cm i diameter, og plasser dem med 2 cm mellomrom på et stekebrett med bakepapir. Stek kakene til de er gyllenbrune, i ca.10 minutter. La kakene avkjøles på stekebrettet i 10 minutter.

Ha melis i en liten bolle. Rull de fortsatt litt varme kakene i melis til de er jevnt dekket, og legg dem på en rist for å kjøles helt ned. Rull kakene i melis igjen rett før servering.

peppermynte.jpg

Ferrero Rocher

200 g hasselnøtter
200 g melkesjokolade
50 g mørk sjokolade
1 ½ dl hasselnøttsmør
2 ss melis
Frø fra en vaniljestang
200 g kremet sjokoladepålegg (f.eks. Nugatti)
200 g hakkede hasselnøtter eller hasselnøttkrokan til rulling

20-25 stk

Rist hasselnøttene i ovnen på 180 grader i 8–10 minutter til de er gylne og dufter aromatisk. Fjern skallet ved å gni dem i et kjøkkenhåndkle mens de fortsatt er varme. La hasselnøttene avkjøles helt.

Sett av 20–25 hele hasselnøtter og hakk resten grovt. Smelt melkesjokoladen og mørk sjokolade over vannbad eller i mikrobølgeovn. La sjokoladen stå over vannbadet frem til den skal brukes. Dersom den stivner så varm opp vannet litt.

Bland hasselnøttsmør og melis i en bolle. Skrap frøene fra vaniljestangen og rør dem inn i blandingen. Tilsett det kremete sjokoladepålegget og hakkede hasselnøtter, og bland til en jevn masse. Sett blandingen i kjøleskapet i ca. 30 minutter til den blir fast nok til å formes.

Bruk to teskjeer til å forme blandingen til kuler rundt en hel hasselnøtt i midten. Legg kulene på et bakepapirkledd brett og sett dem tilbake i kjøleskapet i en time.

Dypp de avkjølte kulene i den smeltede sjokoladen og rull dem umiddelbart i hakkede hasselnøtter eller hasselnøttkrokan. Sett kulene tilbake på brettet og la sjokoladen stivne helt i kjøleskapet, ca. 30 minutter.

bottom of page