Jordbær – sommerens beste
Jordbær er sommer, det er solfylte dager og store forventninger. Det spiller ingen rolle om det skulle regne eller være kaldt, for når de første, norske bærene modnes, så vet vi at sommer og solfylte dager ligger foran oss.
Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg /Inkognito
Foto: Inkognito
Mitt smultronställe, sier svenskene og mener et hemmelig sted, en liten perle, som du gjerne deler med noen du er glad i.
Smultron betyr markjordbær – de små, ville bærene med en helt intens jordbærsmak. Så gode at det bare er å plukke og putte dem rett i munnen.
For jordbær er kanskje først og fremst noe vi spiser som de er – rett fra kurven eller med fløte og sukker på.
Ikke det at jordbær og champagne er noen dum kombo heller. Eller jordbær i desserter og kaker heller.
Jordbær kan spises på mange andre måter også – i salater for eksempel, eller som tilbehør til fisk. Bare ta en titt på oppskriftene under.
For ingen kan ta fra deg gleden ved å spise jordbær. Det er sunt – og så er det bare noe av det beste sommeren har å by på.
Fisketartar med syltede jordbær
2 dl hvitvin, tørr
Litt jordbæreddik
12 jordbær, delte
200 g hvit fisk f.eks. torsk, kveite eller breiflabb
2 ss ekstra virgin olivenolje
1 lime, saft
Salt og pepper
1 ss gressløk, hakket
1 agurk
4 ts lakserogn
Ha vin i en kjele og kok opp. Skru av varmen. Smak til med litt jordbæreddik og ha i jordbærene. La trekke i 20 min.
Skjær fisken i små terninger, og ha disse i en bolle sammen med olivenolje og limesaft. Krydre med salt og pepper og ha over gressløk. Vend godt sammen. Skrell agurken og del den på langs. Skjær fire lange tynne skiver med en ostehøvel, og rull inn litt fisketartar til du har fire pene ruller. Lag kuler av resten av agurken.
Anrett tartar på fire tallerkener og topp med lakserogn. Legg på jordbær og agurkkuler. Hell litt av laken over og servér.
Tips:
Pynt gjerne med litt friske urter. Ristet lyst brød smaker godt til.
Friterte jordbær med kesamdip
Ca. 5 dl frityrolje
1 kurv jordbær
Frityrrøre:
2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 dl sodavann
1 eggehvite
Litt salt
Sukker
Til servering:
Vaniljekesam
Limebåter
Ha oljen i en kjele og varm forsiktig opp til ca 180 °C. Rens jordbærene, og pisk sammen ingrediensene til frityrrøren.
Dypp jordbærene i frityrrøren og friter de til de er gyllene. Vend de i sukker.
Servér jordbærene med vaniljekesam og lime.
Tips:
Ha gjerne litt malt kanel eller kardemomme i frityrrøren for ekstra smak.
Jordbæreddik med rosmarin
Ca. 200 g jordbær
3 dl hvitvineddik
1 kvast rosmarin
Del jorbærene og ha de i et glass sammen med eddik og rosmarin.
La eddiken stå og trekke i et døgn.
Sil eddiken og ha den på rene flasker.
Tips:
Jordbæreddik smaker helt herlig av sommer på både salater, i sauser og i dressinger.
Jordbær- og tomatsalat med mozzarella
1 beger jordbær
1 beger røde cherrytomater
1 beger gule cherrytomater
2 bøffelmozzarella
2 ss balsamicoeddik
2 ss olivenolje
Salt og pepper
Frisk basilikum
Pinjekjerner, ristede
Vask jordbær og tomater og skjær i skiver eller halvér.
Brekk opp mozzarella i mindre biter og fordel utover på et serveringsfat. Legg på jordbær og tomater.
Hell over litt balsamicoeddik og olivenolje og krydre med salt og pepper. Ha til slutt over basilikum og ristede pinjekjerner og servér.
Tips:
Server salaten ved siden av grillmat eller en god spekeskinke.
Hjemmelaget jordbæris
Foto: Micheile Henderson /Unsplash
Jordbæris:
2 1/2 dl H-melk
3 dl kremfløte
1 vaniljestang
4 eggeplommer
100 g sukker
500 g jordbær
Jordbærcoulis:
250 g jordbær
50 g melis
1/2 lime, saften
Ha melk og fløte i en kjele. Snitt vaniljestangen og ha frø og stang i kjelen. Kok opp og ta kjelen av pannen. La fløteblandingen stå og trekke til den er romtemperert. Ta opp vaniljestangen.
Visp eggeplommene og sukker lyst og luftig, og vend eggedosisen og fløteblandingen sammen.
Mos jordbærene fint med stavmikser eller i blender, og rør bærene i iskremsmeten. Kjør det i iskremmaskin, eller sett smeten i fryseren og rør i den med jevne mellomrom for å unngå iskrystaller.
Kjør jordbær og melis glatt med stavmikser eller i blender. Smak til med litt limesaft og evt. mer melis. Server iskremen med jordbærsausen.