India pale ale

engelske ølet som
ble eksportvare
_

«A quart of ale is a dish for a king»

Sitat fra William Shakespeare.
Historien om pale ale og India pale ale inneholder elementer av koks, humle og engelsk kolonitid.

Espen Smith

Skribent
Bidragsyter

Elisabeth Jahr Hilde

Fotograf
INKOGNITO AS

Pale ale – lys ale, så dagens lys i England på 1700-tallet, og er etterkommer av en stilart benevnt «October», en Amber stil som den gang var et populært øl på den engelske landsbygda.

Pale ale er på mange måter lik en annen britisk ølstil, engelsk bitter, og det kan være vanskelig å skjelne mellom disse to i smak og duft av malt og humle.

Likevel er der en forskjell, ikke minst i popularitet og omfang i markedet. Engelsk Bitter beskrives ofte som gammelmanns øl, og har ikke samme tiltrekning hos dagens hippe øl- entusiaster. Dessverre vil mange si, men det er en annen historie.

Visste du at:
Pale ale assosieres med den nordlige byen Burton-on-Trent, hvor mye av ølet ble brygget på den tid.

Pale ale sies å være et resultat av at britene oppfant koks. Koksen erstattet ved til oppvarming, og i den tids moderne ovner ble det med denne type fyring lettere å styre temperaturnivået. Dette førte til at man med mer kontroll under maltingsprosessen fikk lys byggmalt, i motsetning til den tidligere godt røstede malten som ga mørke og smaksrike øl. Alen ble lys, blek i utseende, mild i sødmen, og passe tørr og bitter av humleblomst som krydder.

Pale ale ølet ble etter hvert engelsk eksportvare

Senere i samme århundre dukket alen opp i London, og deretter ble stilarten kjent blant britene som var stasjonert rundt om i britiske kolonier. Det var spesielt offiserer og embedsmenn som etterspurte den tids moteøl, det lyse ølet alle snakket om.

Visste du at:
Det var den Londonbaserte engelske bryggeren George Hodgson som eksporterte den første lasten med pale ale til India i 1780. 

Pale ale ble forsøkt eksportert til blant annet engelske kolonier i India, men dessverre ble ølet som jo er en ferskvare, ødelagt under overfarten. Det som fortsatt kunne drikkes, ble solgt på auksjon i havnen, og det var kun om lag ti prosent av hver last som var drikkbar, så ølet ble svært så dyrt.

Tilbake i England eksperimenterte man med flere løsninger for å øke ølets holdbarhet, og etter hvert forstod man humleblomstens, lupulinets, konserverende evne. Tørket blomst fra humle-hunnplanten ble tilsatt ølet under oppkoking før gjæring. Det tilførte ølet lupulin som konserverte ølet, og holdbarheten ble betydelig utvidet.

Samtidig økte man mengden malt, og denne energien ga høyere alkoholstyrke på ølet, noe som i seg selv også økte holdbarheten på ferskvaren.

Nå kunne pale ale eksporteres til de engelske koloniene i India, og historien bak begrepet og ølstilen «India pale ale» var skrevet. Det er en god historie og en av mange teorier bak navnet.

 

Visste du at:
Lupulin har mange gode egenskaper som krydder i øl; det er antibakterielt, det er vanndrivende, det virker beroligende og det desinfiserer og hjelper mot fet mat i ganen. Lupulin kan sammenlignes med tanninet i vin, med samme egenskaper.

Dagens pale ale og India pale ale, IPA

Det finnes to stilarter av pale ale og india pale ale, den originale engelske og den «nye» amerikanske stilen.

Det var amerikanerne som under introduksjonen av små håndverksbryggerier på 1980-tallet lanserte sine versjoner av ølstilen India pale ale.

På den tiden var engelsk bitter mer populært i England og ellers i Europa, og India pale ale var lite etterspurt. Stilen fulgte etableringen av nye mikrobryggerier verden over, og nådde oss i 1989 da Skandinavias første mikrobryggeri åpnet i Holtegaten i Oslo. Det var altså Oslo mikrobryggeri som blant de første tok del i den etter hvert så  eksplosive spredningen av pale ales og IPAs her til lands.

Naturlig nok har nå også de engelske bryggeriene børstet støv av mang en gammel pale ale og India pale ale oppskrift, og på den måten fått sin renessanse rundt denne historiske og banebrytende ølstilen.

Visste du at:
Det var den Londonbaserte engelske bryggeren George Hodgson som eksporterte den første lasten med pale ale til India i 1780. 

Ølskolefakta:

Britisk india pale ale: Gyllen til oransje, blek i fargen, tynnere skumtopp. Nese av engelske skarpe humlesorter, blomsterfriskhet mot maltaroma. Nøttaktig. Balansert munnfylde mellom maltsødme og humle tørrhet.  Middels fylde og dempet fruktighet. Tørr og crispy avslutning.

Alkoholstyrke: 4,5 til 7,5 prosent volum alkohol.
IBU: 40 – 60
SRM: 6 – 14

Amerikansk india pale ale: Oransje til svakt rødlig, gråblek til kobbergul i fargen. Lett og mindre kremet skumtopp. Dufter av friske blomster, amerikanske humlesorter og eksotiske frukter, papaya og grapefrukt blant mer, mot noe maltfruktighet. Ofte tørrhumlet. Kraftig kropp og fyldig smak, mørk tropisk frukt mot mye humlebitterhet. Skarp og tørr avslutning.

Alkoholstyrke: 5,5 til 6,8 prosent volum alkohol.
IBU: 35 – 70
SRM: 5 – 12

* International Bitter Units – skala for bitterhet i ølet – jo høyere tall, jo bitrere øl
** Standard Reference Method – skala for farge i ølet – jo høyere tall, jo mørkere øl

Glass:
Jeg velger meg middels fyldige hverdagsglass uten stett til de lettere engelske india pale ale, og fyldige runde stettglass til de alkoholsterke og komplekse amerikanske variantene.

Tiltygg:
Kjøtt av svin, okse og fjærkre. Jo fetere, jo kraftigere og mer humlet, bitter india pale ale.

Tips:
India pale ale anbefales brukt i dressing til grønne salater som følger:

1 del kaldpresset olivenolje
2 deler tørr og fruktig amerikansk pale ale
1 del nypresset sitronsaft
friske urter
salt og pepper

3
IPA
anbefalte

Thwaites Indus Pale ale
4,6 % vol

Daniel Thwaites Brewery, Lancashire, England

Den gylne alen har et noe matt kobberfarget utseende, med en luftig skumtopp. Det dufter friskt av vår og humleblomst, mot noe sitrus og lys honning. Anslaget er godt balansert mellom røstet malt, karamell og edel smakshumle. Munnfølelsen er delikat, leskende og lang, med deilig humletørrhet i avslutningen.

Visste du at:
Den gang Daniel Thwaites brygget sitt første øl i Nord-England, seilte samtidig skipet «Indus» mellom England og India, fullastet med Lancashire-ull som skulle byttes mot eksotiske delikatesser fra fjerne himmelstrøk. Skipet var også lastet med engelsk ale lagret i store eikefat, en pale ale som var tørrhumlet med humleblomst for konservering.

All Day IPA
4,7 % vol

Founders Brewing Co, Michigan, USA

Alen er korngul i utseendet, med en lett og luftig skumtopp. Det dufter friskt av sitrusfrukt, grønn melon og avokado, mot grønne stikkelsbær og lys kjeks. Anslaget er leskende og friskt, med smak av grønne epler, grønn asparges og modne stikkelsbær. Munnfølelsen er godt balansert og middels lang, med en tørr humlet avslutning.

Visste du at:
Begrepet «Session» kommer fra England og den engelske stålindustrien hvor fabrikkarbeidere tok seg en øl i pausen, en såkalt Session ale. Begrepet er adoptert av amerikanske håndverksbryggerier og benevnes alkoholsvak,e lettdrikkelige India pale ales.

Lagunitas IPA
6,2 % vol

Lagunitas Brewing Company

Alen er korngul og gyllen i utseende, under en lett og luftig skumtopp. Duften domineres av grapefruktaroma, sitrusblomst og papaya. Noe lys malt i bunn. Anslaget er fyldig og balansert, med en frisk fruktig sødme, en tropisk munnfølelse, mot en tørr og godt humlet avslutning.

Visste du at:
Grunnleggeren av bryggeriet Lagunitas, Tony Magee, hevder at «Beer is the real social media». Han har historien bak sin påstand; rundt ølet har man i århundrer løst verdens problemer, diskutert det meste over et glass, og ikke minst vært sosial.