Icewine
Tekst: Kari Svenneby Photo: Russell Gieanpp
Canada er kjent for sine kalde vintre, vinteraktiviteter og ishockey, men landet kan også by på varme somre og ofte en lang og - mild høst. Niagara-on-the-Lake ligger på samme breddegrad som deler av Italia og Frankrike, noe som gir en lang og varm vekstsesong. En kjølende bris fra Niagaraelven bidrar også til optimale vekstvilkår for vindruer i dette området.
Icewine kjent som Eiswein har sin opprinnelse fra Tyskland i 1774, med den første produksjonen av Eiswein kom i 1830. På 1960-tallet ble Eiswein vanligere å produsere i Tyskland og Østerrike, og i dag produseres det Eiswein når det er en vedvarende kuldeperiode. Mens de fleste søte hvitviner, som for eksempel Sauternes, er avhengige av druer angrepet av edelråte, er det ikke tilfellet med Icewine. Her er det kulden som bidrar til å skape sødmen i vinene. Tyske og østerrikske immigranter tok med seg kunnskapen om Eiswein fra sine hjemland. Først ute med Icewine i Canada var Hainle Vineyard Estate Winery I British Columbia. I 1983 startet Hillebrand og Peller sin første Icewine-produksjon i Ontario. I 1984 kom Inniskillin med sin første produksjon, produsert av Donald Ziraldo og Karl Kaiser. Selv om Inniskillin ikke var den første produsenten av kanadisk Icewine, mener vinmester Nick Gizuk at vingården har forbedret kvaliteten på vinen betydelig og har spilt en nøkkelrolle i å gjøre Icewine kjent internasjonalt. Inniskillin produserer i dag vin i Okanagan Valley i B.C. og Niagara-on-the-Lake.
Icewine produseres også av andre vinprodusenter i Quebec og Nova Scotia. For å kunne bruke betegnelsen Icewine, må produsentene følge VQA-lovene (vinløv i Ontario og B.C) og sørge for at vinen er laget i Canada med et minimum sukkerinnhold på 35 Brix.
Druesorter som brukes
Vidal
Riesling
Cabernet Franc
Druene som skal brukes for Icewine, må være registrert hos VQA.Vidal er ideell for Icewine-produksjon på grunn av sin sene modning og tykke skall. Riesling og Cabernet Franc er mer utfordrende å dyrke og krever en god vekstsesong.
Produksjon av Icewine
I smakerommet til Inniskillin forteller vinmester Nicholas Gizuk oss hvordan kanadisk Icewine lages. “–10 grader er den perfekte temperaturen for høsting av vindruene,” ifølge Nick. Vanligvis lages Icewine i januar eller februar. I dag brukes det for det meste maskiner til å plukke druene. Det viktigste er at druene er frosne, enten de håndplukkes eller plukkes med maskiner. Dette kan skje så tidlig som på julaften eller nyttårsaften, men det må være en vedvarende kuldeperiode på –8 til –10 grader i minst 3 dager.
Riesling og Cabernet Franc høstes først, deretter høstes Vidal. Druene presses mens de fortsatt er frosne. Når druemosten presses, skilles vannet fra druemosten, og det resulterer i druejuice med høyt sukkerinnhold. Det er ikke tillatt å tilsette sukker i mosten. Deretter begynner gjæringen av vinen, der sukkeret omdannes til alkohol. Når fermenteringen er over, - filtreres og tappes Icewinen på flasker. Vinen lagres i omtrent ett år, forklarer vinmester Nicholas.
Vinsmaking og Icewineglass
Nicholas fyller våre vinglass med Vidal Gold Icewine og forklarer at dette er vinen de er mest kjent for og som det er lettest å produsere.
Riesling Icewine i glassene våre og forteller begeistret: “Riesling-druen kommer virkelig frem i Icewinen og blir bedre med årene. Deretter heller han Riesling Icewine i glassene våre og forteller begeistret: “Riesling-druen kommer virkelig frem i Icewinen og blir bedre med årene.
Mens han serverer vinen, forklarer Nicholas at vinglassene som brukes ble utviklet i 1999 av Riedel Glassware og Inniskillin-grunnleggerne for å fremheve duftene og aromaene i Icewine. Glasset er en hybrid basert på sauternesglass, aromatisk hvitvinglass og champagneglass. “Det er viktig fordi glasset fremhever smakene og aromaene i vinen og sørger for at vinen får frem de beste egenskapene i vinen,” sier Nicholas.
Cabernet Franc Icewine smakes. Rødfargen i vinen er fra skallet av druen, denne vinen har en helt annen smak enn Vidal Icewine, med aromaer av kirsebær og jordbær, og smak av rabarbra og jordbær med en frisk syre, “sier Nicholas. Nicholas Gizuk håper at Canada en dag vil bli anerkjent for å produsere Cabernet Franc Icewine.
“En annen spennende Icewine er en musserende Inniskillin Vidal Icewine som er tilgjengelig i USA, Asia og på Michelin-stjerne-restauranter i Europa, “sier vinmester Nicholas. “Den lages med Charmat-metoden. Det naturlige sukkeret i druejuicen gir perler og en karakteristisk smak. Jeg kaller den vår “unikorn” vin, det er en krevende og dyr vin å produsere, sier vinmester Nicholas.
Icewine passer til mer enn desserter
Jeg forteller vinmester Nicholas at en av mine beste vin- og matkombinasjoner var en Vidal Icewine Inniskillin og en Key Lime Pie. Da utbryter Nick: "Jeg håper at det du får med deg fra denne vinsmakingen at Icewine ikke passer til desserter. Prøv den også til BBQ, foie gras, indisk mat. Icewine kan nytes til mange ulike typer mat. Til sterkt krydret mat gir den en helt annen fylde enn tradisjonelle viner og er perfekt for mye av den etniske maten du finner i Canada i dag. Forestill deg et charcuteribrett med røkt kjøtt ad gorgonzola og et glass Cabernet Franc Icewine ," sier Nick entusiastisk.
“Akkurat som ishockey og lønnesirup er essensielle for Canada, bør folk tenke det samme om kanadisk Icewine,“ avslutter Nicholas Gizuk.