top of page
intro-hostmiddager-for-hele-familien.jpg

som redder deg fra hamsterhjulet – i hvert fall for en liten stund

Hverdags-middager

Kokk: Julie Øyan    Foto: Baard Næss, Inkognito

Den evige kampen mot klokka er noe vi alle kjenner på. Trøttheten og apatien tar over, og ingen i familien orker tanken på å gå i butikken, enda mindre å finne på en middag som både faller i smak og ikke tar knekken på lommeboka. Du kjenner den, stemmen som hvisker: «Neste uke skal jeg planlegge alle middagene og handle på mandag. Eller kanskje jeg skal få matkasse? Eller bruke Oda?». Men skjer det? Nei.

I stedet ender du opp med å grave dypt i tørrvareskuffen etter noe spiselig. Kanskje det blir potetmos på pose og Joikaboller som egentlig skulle vært turmat forrige sommer. Eller så blir det ostesmørbrød. Eller frokostblanding. Eller så drar du på butikken, vandrer som en levende død mellom reolene, megasulten og irritert på deg selv og alle rundt deg. Du kaster en pakke fiskepinner og en pose poteter i handlekurven, og unner deg en stor Snickers som du glefser i deg på vei hjem – enten i bilen eller på T-banen. For gud forby om noen i familien får vite at du har spist sjokolade.

 

Når du endelig kommer inn døren, blir du møtt av sure barnehagebarn, sultne tenåringer som er klare til å kjefte på deg eller en like trøtt partner. Toleransen er på nullpunktet, og alt du vil er å slippe alt du har i hendene og legge deg rett ned på gulvet i gangen for å sove. Men det kan du ikke gjøre – det ville jo vært for ille.

 

Men frykt ikke! Her får du noen rimelige og enkle middagsretter som kan redde deg fra dette kaoset. Du slipper å tenke. Garantert godkjent av alle i familien. Sånn kan du sikre at minst én eller to dager i uken blir litt lettere, før hamsterhjulet drar deg med videre etter middag.

 

Hvis du har vært i dårlig humør siden du kom hjem på grunn av sult og generell utslitthet, så ta gjerne med barna på selve matlagingen. Det letter på den dårlige samvittigheten. La dem skrelle, kutte og røre. Og smake.

 

Alle oppskriftene er beregnet til 4 personer, og koster mellom 100-200,-.

 

Det kan være at du ønsker å briljere ekstra en dag dere får gjester på en vanlig onsdag. Jeg tipser derfor om hvordan du kan øppe retten med 2-3 ingredienser.

Fiskegrateng

Fiskegrateng er enkelt, og populært blant barna. En rett du kan lage på kort tid, uten for mange prosesser. La barna røre i sausen, dele fisken og rive gulrøtter!

1 stk seifilet i blokk 

6 dl H-melk

2 dl makaroni

2 ss smør

2 ss hvetemel

100 g revet ost 

Muskatnøtt

Brødsmuler

3 gulrøtter

Sitron

Salt

Pepper

Del i seilfileten i biter. Kok makaroni som anvist på pakken.

 

Varm opp en kjele til middels varme, smelt smør, rør inn hvetemel, og spe med melk. Kok opp under omrøring. Smak til med salt, pepper, og muskatnøtt. Tilsett revet ost, fisk og makaroni. Hell blandingen i en smurt ildfast form, dryss over brødsmuler. Stek fiskegratengen i ovnen på 200 grader i ca. 30-35 minutter til gratengen er gyllen.

 

Skrell og riv gulrøttene på et rivjern. Press over litt sitronsaft og vend det godt sammen.

 

Tips: Bruk Gruyère eller annen moden hardost i stedet for vanlig revet ost. Gjerne norsk. Torsk er også godt. Du kan også vende inn 3 eggeplommer i ostesausen, og vispe eggehviten stiv og vende den inn i fiskegratengen rett før du skal steke den. Dropp gjerne makaronien, og ha i litt mer fisk. Du kan også lage eggesmør med smeltet smør og kokt egg som er delt i små terninger. Veldig godt til!

fiskegrateng.jpg
kyllingkjottkaker-i-brun-saus.jpg

Kyllingkjøttkaker i brun saus med poteter og tyttebærsyltetøy

Du kan bruke storfe eller svin i stedet for kyllingkjøttdeig. Når man lager hjemmelaget brun saus blir den ikke særlig brun, så du kan helt fint jukse med sukkerkulør. Mange pleier å koke kjøttkakene i brun saus, men barn liker ofte komponentene på tallerken hver for seg. Så server gjerne sausen ved siden av.

Til 4 personer

600 g poteter

400 g gulrøtter

2 pk kyllingkjøttdeig, ca. 700 g

2 egg

2 ss maisenna

En klype muskatnøtt

2 ss smør

2 ss hvetemel

5 dl kjøttbuljong

Tyttebærsyltetøy

Smør

Salt

Pepper

Skrell potetetene om du ønsker. Jeg pleier aldri å gjøre det. Kok dem i lettsaltet vann i 20-30 minutter. Skrell og kutt gulrøttene i tynne skiver. Kok dem i lettsaltet vann i 5 minutter.

 

Bland kyllingkjøttdeig med egg, maisenna, muskatnøtt, litt salt og pepper. Varm opp en stekepanne til middels høy varme, tilsett smør, og bruk to skjeer for å forme kjøttkakene og stek kyllingkjøttkakene i til de er gjennomstekte og gylne. Omtrent 8-10 minutter.

 

Smelt smør i en kjele, rør inn mel og stek det til det blir lett brunet. Spe med kjøttbuljong, og kok opp til en tykk saus. Smak til med salt og pepper.

 

Server kjøttkakene med poteter, gulrøtter, brun saus, og tyttebærsyltetøy.

 

Tips: Du kan ha litt mer krydder i kjøttkakene om du vil. For eksempel ingefær og allehånde. Tilsett gjerne litt fersk timian i kjøttkakene også. Kylling og timian = sant.

Tomatsuppe fra bunn er skikkelig sunt, og her kan du lure i de minste masse grønnsaker. Hvis du får rester kan du bruke det som pasta- eller pizzasaus.

Til 4 personer

1 løk

2 hvitløksfedd

3 gulrøtter

2 bokser hakkede tomater

5 dl grønnsakskraft

Olje

Salt

Pepper

1 crème fraîche 

Godt brød og smør

Basilikum

Skrell og finhakk løken og hvitløken. Skrell og riv gulrøttene. Varm opp en kjele til middels høy varme, tilsett olje og stek løken til den blir myk. Tilsett deretter hvitløk, gulrøtter, hakkede tomater og grønnsakskraft. Kok opp, og smak til med salt og pepper. La suppen småkoke i 4-5 minutter. Bruk en stavmikser og kjør suppen jevn. Server med crème fraîche, godt brød og fersk basilikum.

 

Tips: Ha mozzarella i suppen ved servering. Ikkeno som smeltet ost! Smak også til med litt røkt paprikakrydder. Dersom du vil ha litt mer proteiner i suppen kan du ha i hardkokte egg og linser.

tomatsuppe.jpg

Tomatsuppe

lapskaus-med-flatbrod.jpg

Lapskaus med flatbrød

400 g kjøtt (bog, storfekjøtt, eller pølse) - kan også bruke rester

4 store poteter

3 gulrøtter

½ kålrot

1 stor løk

1 purre

1 liter kjøttkraft eller grønnsakskraft (kan lages med buljongterninger)

Laurbærblad

Salt

Pepper

Flatbrød

Skrell og kutt poteter, gulrøtter, kålrot, og løk i terninger. Skjær purre i skiver og kjøttet i terninger eller pølser i skiver.

Varm olje i en gryte, brun kjøttet, og tilsett løken. Stek det sammen til løken blir myk.

Tilsett poteter, gulrøtter, kålrot, purre, laurbærblad og kraft. Kok opp, og la det småkoke i 30-40 minutter.

Smak til med salt og pepper. Server med flatbrød.

Tips: Hvis du vil lage en luksus lapskaus, kan du bruke et ekstra godt kjøttstykke som for eksempel høyrygg av okse, og tilsette litt bacon når du steker kjøttet. Du kan også bruke sellerirot, persillerot og pastinakk i lapskausen. Server et godt smør til flatbrødet.

Kikertcurry (Chana Masala)

Til 4 personer

 

250 g ris

2 bokser kikerter

1 løk

2 hvitløksfedd

2 boks hakkede tomater

1 ss tomatpuré

2 ts garam masala (eller curry-pulver)

1 ts spisskummen

1 ts gurkemeie

1 ts malt koriander

1 ts ingefærpulver (eller fersk ingefær, revet)

2 ss olje

Salt

Pepper

2 dl vann

Fersk koriander

Sitron

Kok risen som anvist på pakken.

 

Skrell og finhakk løk og hvitløk. Ha olje i en gryte, surr hakket løk til den er myk, tilsett hvitløk og stek i et minutt til. Rør inn garam masala, spisskummen, gurkemeie, koriander, og ingefær. Tilsett hakkede tomater og tomatpuré. La det småkoke i 5-7 minutter. Hell vannet av kikertene, og skyll dem i et dørslag. Tilsett kikerter og vann. La småkoke i 10-15 minutter. Smak til med salt og pepper.

 

Server kikertcurryen med kokt ris, fersk koriander og sitron.

 

Tips: Server varme nanbrød med hvitløk og smør til kikertcurryen. Du kan også lage en raita med rødløk, hvitløk, yoghurt, limesaft, malt koriander, spisskummen, agurk, mynte, salt og pepper. Hvis du ikke ønsker en vegetarisk middag, kan du bytte ut kikertene med kylling eller lam.

kikkertcurry-chana-masala.jpg
chilli-sin-carne.jpg

Chili sin carne

Hvis du vil bruke kjøtt, så bytt ut en av pakkene med bønner med en pakke kjøttdeig.

 

Til 4 personer

3 bokser bønner, assortert (sorte, kidney, hvite osv.)

250 g ris

1 løk

3 gulrøtter

1 chili

3 hvitløksfedd

Olje

1 ts spisskummen

½ ts røkt paprikapulver 

2 bokser hakkede tomater

2 ss tomatpuré

Lime

Rømme

Koriander

Hell vannet av bønnene, og skyll dem i et dørslag.

 

Kok ris som anvist på pakken.

 

Skrell løk og gulrøtter. Finhakk løk, gulrøtter, chili, og hvitløk.

 

Varm opp en tykkbunnet gryte, tilsett olje og stek løk, gulrøtter, chili, og hvitløk i 3-4 minutter. Tilsett spisskummen og røkt paprikapulver. Tilsett hakkede tomater og tomatpuré. La det småkoke i 10-15 minutter. Tilsett bønnene i gryten. La det hele småkoke i 10 minutter til. Smak til med lime, salt, og pepper.

 

Server med ris, rømme, limebåter og fersk koriander.

 

Tips: Ha i søtpotet og litt mørk sjokolade for enda mer smak. Det er også godt med nachos til.

bottom of page