Utbeinet og røkt lammelår
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
1 lammelår
Salt og sukker
Olje til steking
Senneps- og dillsmør
200 g smør
1 ss dill, finhakket
50 g sennep
1 ss eddik
1 ts sukker
2 ss rapsolje
Salt
300 g gulrot
Vann og salt til koking
2 ss smør
Salt
4 cl akevitt (samme som du serverer til)
1 dl raps- eller solsikkeolje
1 dl kapers
Mild honning
Gode poteter
Lammelåret benes ut (eller få butikken til å gjøre det for deg) og gnis inn med salt og sukker. La det ligge i minst to timer, gjerne over natta.
Røk låret i kald ovn. (Bruk gjerne en røkepistol.) Legg låret med fettsiden ned i en langpanne. Visp sammen smør, dill, eddik og sennep. Smør låret godt inn med blandingen. Stek låret på 150 grader i ca. 20 minutter. Snu steken med fettsiden opp, sett opp temperaturen til 195 grader, og stek videre i 15 minutter. La kjøttet hvile i 15 minutter før det serveres.
Kok gulrøttene helt møre i vann tilsatt litt salt. Hell av kokevannet. Kjør gulrøttene til puré med smør, salt og akevitt.
Varm opp olje i en panne. Tilsett kapers, og stek dem sprø. Legg over på tørkepapir.
Server lammelåret med gulrotpureen. Dryss over kapers, og hell over honning. Server med gode poteter ved siden av.
Til lettrøkte lammeretter velger vi Fjøllmat Akevitt med 40 % alkoholstyrke. Det er nettopp alkoholprosenten vi går noe ned på til litt magrere retter. Denne flotte akevitten har et elegant og mildt uttrykk, med noe innslag av røkt malt. Den passer også fint til andre gamle, klassiske retter fra det norske fjellet.