Herfra finner du
gode og
rimelige viner

Masse dyre og eksklusive dråper uti denne vinverdenen. Men de vinene som folk flest kjøper – og har økonomi til – har priser rundt 150 kroner. Her er 10 virkelig gode kjøp. Med forklaring på hvor de kommer fra, og hva du kan drikke dem til.

Baard Næss

Fotograf
Inkognito AS

Geir Salvesen

Skribent
Bidragsyter

Så du vil ha en god vin til kveldsmåltidet, lørdagsmiddagen, festmiddagen, torsken, pizzaen? Men vil ikke betale for mye for den? Det er nok slik over 90 prosent av oss tenker. Det er mye annet å bruke pengene på. Kvalitet for lite penger er hva det handler om.

Det er også noe pussig med å streve etter perfeksjon i en vin. De siste poengene koster enormt mye ekstra penger. Skal man opp fra 92 til 95 poeng og videre, snakker vi om tusenlapper. Ofte mange. Jeg har smakt mange viner i denne toppklassen, og det er vidunderlig å smake på 100-poengere, når man vet at det ikke blir bedre. Men selv tar jeg meg ikke råd til å kjøpe dem inn. De koster mer enn de smaker.

I dag er det fullt mulig å få virkelig gode viner mellom 130 og 200 kroner. Ikke over 90 poeng, men et sted mellom 82 0g 87 poeng, noe som er mer en tilstrekkelig for de daglige vinene. Valget er bare avhengig av hva du skal bruke vinen til.

Noen vinområder gir lite for pengene. Billige røde burgundere er ikke lurt å kjøpe. De billige er nemlig ikke noe gode. De hvite, derimot. Der er det flere gode valg. Og så er det mange Bordeaux-viner som er gode og relativt rimelige, men de fleste kryper over 200 kroner, og havner utenfor denne anbefalingslisten.

Noen områder gir konsistent mye for pengene. Portugisiske rødviner er trolig underpriset i forhold til kvaliteten. Pinot Noir fra New Zealand også. Sør-Afrika.

HVITE VINER

Bourgogne

Hvite burgundere hører med blant verdens mest eksklusive viner. Herfra kommer de aller dyreste. Da har navn som Montrachet, Bâtard-Montrachet, Corton Charlemange og andre. Alle er laget på Chardonnay-druen og de kommer fra den sentrale delen av Bourgogne rundt byen Beaune. Men lengre sørpå, i vinområdene rundt byen Mâcon – som også tilhører Bourgogne – er prisene fullstendig annerledes.

Druen er Chardonnay, det er mye kalkstein og vinene gir god friskhet og mineralitet. Altså har vi hovedelementene i en god hvitvin.

Det samme finner vi helt i nord, i Chablis. Her er det gammel østersbunn fra Jura-tiden som definererer hvor grensene går. Forvent streif av sjø og sjøvann fra en erketypisk Chablis.

Her er tre gode og billige
varianter fra Bourgogne:

Deux Roches Mâcon-Villages Plants de Carre 2015, Bourgogne, Frankrike.

Kr 169,90,-
Karakter: 6
Poeng: 85
Basisutvalget: 9107401

En virkelig deilig vin som aldri har vært bedre enn i denne årgangen. Mineraler, eple, sitrus. Delikat og innsmigrende. Rimelig også. Superkjøp.
Til: Generell hvitvinsmat. Fisk.

Château de la Greffière Mâcon La Roche Vineuse 2015
Bourgogne, Frankrike.

Kr 159,-
Poeng: 84
Karakter: 6
Bestillingsutvalget: 9099901

Generøs steinfrukt med elementer av plomme, fersken og pære. Et lite smørpreg ligger også i finish og kan minne litt om stilen i Meursault som ofte skilter med smør og hasselnøtter i aromabildet. Til: Gastronomi, laks.

Daniel Dampt Chablis 2015, Bourgogne, Frankrike.

Kr 194,-
Poeng: 87
Karakter: 6
Basisutvalget:4421401

Grønt eple, sjøvann, krydder, smør og klar mineralitet. 2015-årgangen gir et ekstra skyv i smaken og litt ekstra konsentrasjon.

Til: Sashimi, skalldyr – ikke reker. Østers.

Sancerre

Mange får gode gysninger av navnet. Sancerre. Navnet er både en landsby og et vinområde innerst i Loire-dalen i Frankrike. Det er en duft av vår, konvaller, gress som vokser, noe elegant og friskt over vinene herfra. Her er det Sauvignon Blanc-druen som råder. Den er litt spissere og mer gressaktig enn Chardonnay.

Domaine de Villaudière Sancerre 2015, Reverdy, Loire, Frankrike.

Kr 169,90,-
Karakter: 6
Basisutvalget:3091301

Veldig sjarmerende vin, duft av våt, varm stein, tydelig mineralitet, sømløs fylde, moden stikkelsbær-  og eplefrukt. Knallvin, det. Veldig åpen i denne årgangen.

Til: Lette, friske forretter. Asparges med smørsaus. Og til hvit geitost – chévre.

Rias Baixas

Helt i vestkanten av Spania, på Atlanterhavskysten, vokser druene som lager de fleste hvitvinene fra Rias Baixas – som kan oversettes med «de nedre elvene». Druen heter Albariño, og den har ofte elementer av friske, grønne epler og sitron. Og kombinasjonen passer utmerket til den lokale maten som består av fisk og skalldyr.

Dette er ett av de litt ukjente områdene i Spania. Rias Baixas på vestkysten av Galicia. På markene innenfor vokser det utmerkede Albariño-druer

Pazo Barrantes 2015, Rias Baixas, Galicia, Spania.

Kr 139,90,-
poeng: 86
Karakter: 6
Bestillingsutvalget: 773601

Dette er ett av Polets aller beste lavpriskjøp på hvitvinssiden. Krisp, kjølig, litt nøytral frukt, men med underliggende modenhet. Grønne plommer, urter, passe syre. God fylde. Drikker bra nå.

Til: Fisk og skalldyr. Også reker og krabbe.

 

Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2015, Minho, Portugal.

Kr 164,90,-
poeng:86
Karakter: 6
Basisutvalget: 3045301

Albariño-vinene fra det vestlige Spania og Portugal passer veldig godt til Atlanterhavsfrisk sjømat. Super delikat, portugisisk variant med harmonisk, men konsentrert, frisk bærfrukt Litt pære og eple.

Til: De fleste typer sjømat. Til og med reker.

Dette er en portugisisk variant av samme drue. Vokser litt nord for Rias Baixas, i området Minho, og her heter druen Alvarinho.

RØDE VINER

Spania

Spania er i stadig utvikling og produserer bedre og bedre viner, ofte med en bra prislapp. I de siste årene har det vært en modernisering av vinstilene, der tørkede, fatlagrede aromaer og smaker er byttet ut med større friskhet – men allikevel slik at man kjenner igjen litt av det som gjorde de spanske vinområdene berømte i første omgang.

Spesielt gjelder det Rioja. Det gode med Rioja-viner er at man får lagringspreg, uten de høye prisene. Noen av vinstilene herfra kan minne om Bordeauxviner. Og det er jo bra.

Hoveddruen heter Tempranillo. I nord i Rioja har den ofte litt rødbærsfruktighet, mens i sør – i Ribera del Duero-området er det mørke bær og større kraft og mer tanniner som råder grunnen. Det er en litt annen Tempranillo-klon som brukes her.

Cune Reserva 2010, CVNE, Rioja, Spania.

Kr 175,-

Karakter: 6
Poeng: 87
Basisutvalget: 5705801

Hud, pelsverk, vanilje, rått, varmt, velhengt kjøtt på benken lukter det, smaken er leskende og smørende med litt kirsebærsødme. Dette er en fin vin til påskelammet!

Til: Lam, kjøtt, spekemat.

Meloso Tempranillo Joven 2015, J. Vinas / Arrocal, Ribera del Duero, Spania.

Kr 129,90,-
Karakter: 6
Poeng: 83
Basisutvalget: 7263301

Deilig, tykk, ung fruktighet med mørke skogsbær, krekling og bjørnebær. Fast i stilen med noe tanniner som så vidt får pisket tungespissen litt, men som ellers er men omsvøpt i stor frukt.

Til: Gryteretter, kjøtt, grillmat eller som vin til peiskosen sammen med en spekepølse.

Frankrike, Sør-Rhône

Hvis det finnes en rød universalvin i verden, en som går til alt – nesten alt – kan det godt være en Côtes-du-Rhône. Det er Frankrikes mestproduserende vinområde og prisene er jevnt over gode. Toppvinene fra området heter Châteauneuf-du-Pape. Men: Lenger inn i landet ligger altså resten av det sørlige Rhône og som bruker samme hoveddruer. Grenache, Syrah og Mourvedre. De gir fylde, alkohol, farge, krydder og saftighet til vinen som ofte ikke vil ha noen personlighet i seg selv, men som regel trenger man bare en god rødvin som gjør jobben, og det gjør Côtes-du-Rhône.

Delas Côtes-du-Rhone Saint Esprit 2015, Delas Freres, Rhône.
Kr 134,90
Karakter: 6
Poeng: 84
Basisutvalget: 5598101

Sånn skal det være, ypperlig vin med smørende fruktsødme, mest mørke bær, streif av krydder og lakris, god lengde, ørlite med tanniner er med fra varm nok årgang. Côtes-du-Rhône er ett av Frankrikes beste rødvinsområder hvis man tenker på pris/kvalitet. Og også det største. Laget på Grenache og Syrah, som begge gir sentrale elementer av smaken. Basisutvalget.

Til: Kan brukes som sofavin, til ukompliserte retter, pluss lam og skinkestek, sommersalater, grillretter. Serveres svakt avkjølt.

Italia

Vi spiser mer og mer italiensk mat. Da trenger man viner med en annen struktur. Litt lettere, mindre garvestoffer, middels fylde. Ikke for tøffe. Her har jeg hentet to varianter, en fra Piemonte i form av en Dolcetto. Og en Chianti. Så får du se hva du får mest lyst på til pizza’en eller pastaen.

Felsina Berardenga Chianti Classico 2013, Toscana, Italia.
Kr 163,90,-
Karakter: 6
Poeng: 85
Basisutvalget: 3465401

Chianti-vinene har mange vinstiler, ofte med syrlig-søte kirsebær som kjennetegn. Denne vingården som ligger i det sørvendte området av Chianti, får mer sol og varme og det merkes gjennom en bløt, mørk, bærfrukt. Solbær, bjørnebær, plommer og fylde.

Til: Pasta, pizza, salater med kjøtt.

Pecchenino San Luigi Dogliani 2015, Piemonte, Italia. Kr 151,20.-
Karakter: 6
Poeng: 86
Basisutvalget: 5670101

Simpelthen den perfekte Dolcetto. Dolcetto betyr «den lille, søte» og har fått en renessanse de siste årene. Her er det en rimelig variant fra det nye kvalitetsområdet for Dolcetto, nemlig Dogliani. Litt fruktfleskete, litt romslig, morellaktig rødbærsfrukt, mørke elementer også, litt fruktsødme, innpakkede, modne tanniner. Mye sjarme. 7 måneder fatlagring.

Til: Pizza, pasta med tomatiserte sauser og proteiner fra kjøtt, spekepølser, bacalao.