
Visste du at havre er som en liten helse-bombe forkledd som frokostgrøt? Havre er nemlig stappfull av kostfiber som gjør deg god og mett, så du slipper å kaste deg over snacksen før lunsj. De gode fibrene sørger for at maten holder seg lenger i magen, og det kan også bidra til å holde blodsukkeret stabilt og kolesterolet nede. Ikke bare smaker det godt, men havre er som en kjærlig klem til både hjertet og magen!
Havre
er mye mer enn grøt
Kokk: Julie Øyan Foto: Baard Næss, Inkognito as
Men visste du at havre er mer enn bare frokostmat? Havre kan faktisk brukes i resten av dagens måltider! Enten det er i en megadigg tartar til forrett, en mettende havreotto til middag eller en litt utradisjonell tiramisu til dessert. Havre en skikkelig allsidig råvare. Den milde smaken og fyldige konsistensen gjør at den passer inn på middagsbordet like godt som til frokostbordet.
Og det beste av alt – havre er ikke bare sunn, men også billig og det finnes flere norske produsenter av havre. Havre kan dyrkes i store deler av Norge, og den har vært en del av kulturen vår i 2500 år, selv om den først ble sett på som ugress.
Neste gang du har havre i skapet, husk at det er mye mer enn grøt – det er en allsidig, sunn og kortreist råvare som kan løfte ethvert måltid!
(Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn)
FORRETT

Sprø havre-krokettermed trøffeldipp og sylteagurk-gelé
Til 4 personer
Sylteagurk-gelé
1 dl sylteagurkjuice
2 gelatinplater
Finhakket fersk dill til pynt
Havre-kroketter
1 ½ dl havregryn
20 g parmesan
2 dl melk
1 ss smør
1 egg
1 dl knuste havregryn
Flaksalt
Nykvernet pepper
Nøytral olje til fritering
Trøffeldipp
1 dl crème fraîche
1 ss trøffelolje (juster etter smak)
En klype havsalt
Varm sylteagurkjuice i en liten kjele. Tilsett bløtlagte gelatinplater og rør godt til de er helt oppløste. Hell blandingen i et lavt fat (15x15 cm), og la den kjøle seg ned til en fast gelé. Når geléen har stivnet, skjær den i små terninger eller bruk en utstikker for å lage små sirkler.
Finmal havregryn i en blender til en mel-aktig konsistens. Riv parmesan. Varm melk i en liten kjele på middels varme. Tilsett smør og det finmalte havremelet, og rør kontinuerlig til du oppnår en tykk grøtkonsistens. La dette småkoke i ca. 5 minutter, til det hele er tykt og smidig. Rør inn revet parmesan, smak til med litt salt og pepper, og sett blandingen i kjøleskapet for avkjøling.
Visp egget sammen i en liten bolle. Knus havregrynene i en morter eller i en blender. Når havreblandingen er kald, form runde kroketter av massen. Dypp hver krokett i det piskede egget og rull dem deretter i knust havre. Varm en god mengde olje i en stekepanne eller liten gryte. Friter krokettene på alle sider til de er gylne og sprø, ca. 2–3 minutter per krokett. La dem renne av på kjøkkenpapir for å fjerne overflødig olje.
Bland sammen crème fraîche med trøffelolje og en klype havsalt. Juster mengden trøffelolje etter smak. Sett dippen til side i en liten skål.
Legg sylteagurkgelésirklene godt spredt på en tallerken. Legg to teskjeer med trøffeldressingen på tallerken og topp med havrekroketter.

Skrell, og kutt rødbetene i mindre biter. Kok rødbetene til de er møre. Omtrent 20 minutter. Avkjøl. Skrell og finhakk sjalottløken. Finhakk kapersen. Kok steel-cut havre i lettsaltet vann i 20–25 minutter til de er møre, men fortsatt har litt tyggemotstand. Hell av overflødig vann, og avkjøl havren i kjøleskapet.
Ha cashewnøttene i en blender sammen med vann, sitronsaft og en klype salt. Blend til en jevn og kremet konsistens. Hvis du ønsker en tynnere krem, kan du justere med mer vann. Dekk til frem til servering.
Finhakk de kokte rødbetene og bland dem med den avkjølte steel-cut havren i en stor bolle. Tilsett sjalottløk, kapers, dijonsennep, olivenolje og sitronsaft. Smak til med salt og pepper for å balansere smaken.
Varm opp en stekepanne til middels høy varme, tilsett litt olje og steel cut havren. Stek den i omtrent 4-5 minutter til det blir gyllent. Ha havren over på kjøkkenpapir for å trekke ut noe av oljen.
Bruk en utstikkerform for å forme en rund tartar. Topp tartaren med eggeplommen og stekt steel cut. Server cashewkremen ved siden av.
Steel-cut havre- og rødbetetartar med cashewkrem
Til 4 personer
Tartar
1 dl steel-cut havre
2 rødbeter (eller bruk norske sous vide rødbeter)
1 sjalottløk
1 ss kapers
1 ss dijonsennep
1 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
Flaksalt
Nykvernet pepper
Friske urter til pynt (f.eks. dill, gressløk eller timian)
4 eggeplommer
Cashewkrem
1 dl cashewnøtter
3 ss vann
1 ss sitronsaft
En klype salt
Topping
1 dl steel cut havre
2 ss olje
MIDDAG

Grønn havrotto med hasselnøttpesto
Til 4 personer
Havrotto
½ dl olivenolje
50 g grønnkål
1 bunt persille
50 g spinat
1 ss olivenolje
1 løk
2 hvitløksfedd
200 g havreris
1 dl hvitvin
5 dl grønnsaksbuljong
Geitostkrem
100 g geitost
½ dl kremfløte
50 g parmesan
Saften fra ½ sitron
Hasselnøttpesto
100 g hasselnøtter
3 ss revet parmesanost
½ dl olivenolje
En skvett rødvinseddik
Varm opp stekeovnen til 200 grader over- og undervarme. Kok opp vann og kok grønnkålen i tre minutter. Skyll i kaldt vann. Ha grønnkål, persille, spinat og olivenolje i en blender, og blend til en jevn puré med salt og pepper etter smak.
Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og rist hasselnøttene i 2-3 minutter. Ha hasselnøttene i en blender eller kjøkkenmaskin sammen med revet parmesan, olivenolje, og rødvinseddik. Miks det sammen til en jevn pesto. Smak til med salt og pepper.
Skrell og finhakk løk og hvitløk. Varm olivenolje i en kjele på middels varme, og stek løken til den er myk. Tilsett hvitløken og stek i et minutt. Rør inn havrerisen og stek i et minutt til før du tilsetter hvitvinen og lar den koke nesten helt inn.
Varm grønnsaksbuljongen i en annen kjele, og tilsett litt og litt buljong til havrottoen under omrøring, slik at risen absorberer buljongen før du tilsetter mer. Fortsett til risen er al dente.
Visp sammen geitost og kremfløte i en skål med en gaffel, og smak til med salt og pepper.
Når risen er ferdigkokt, rør inn grønn puré og revet parmesan. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Ved servering – topp havreottoen med hasselnøttpesto og geitostkrem!

Havremasala
Til 4 personer
3 dl havregryn
1 ss ingefær
2 hvitløksfedd
1 løk
1 ts sennepsfrø
1 ss olje
3 gulrøtter
2 dl erter
150 g grønne bønner
1 tomat
½ ts malt gurkemeie
1 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
½ ts chilipulver
½ ts garam masala
Salt
7 dl vann
Sitronsaft
Koriander
Rist havregrynene i en tørr stekepanne på middels varme i 5 minutter, og sett til side.
Skrell og finhakk ingefæren, hvitløken og løken. Varm oljen i en gryte og tilsett sennepsfrø, finhakket ingefær og hvitløk. Tilsett finhakket løk og stek til løken blir lett gyllen.
Skrell gulrøttene og skjær dem i små terninger. Skjær også de grønne bønnene i mindre biter og grovhakk tomaten. Tilsett gulrøtter, erter, grønne bønner og tomat i gryten. Dekk til med lokk og la det småkoke i 5 minutter.
Tilsett gurkemeie, spisskummen, korianderpulver, chilipulver, garam masala og salt. Rør godt for å blande krydderne med grønnsakene.
Tilsett vann og kok opp. Når vannet koker, ha i de ristede havregrynene. Dekk med lokk og la det småkoke i 6-8 minutter til ønsket konsistens. Smak til med salt og sitronsaft.

DESSERT
Over-natta tiramisu med havre
Til 4 personer
Havrebase
2 dl havregryn
1 dl H-melk
2 ss gresk yoghurt
2 ss mascarpone
1 ss norsk honning
½ vaniljestang
2 espressoshot
2 ss kakaopulver
Mascarponekrem
100 g mascarpone
1 dl kremfløte
1 ss melis
½ vaniljestang
Topping
Kakaopulver
Litt revet mørk sjokolade
Ha alle ingrediensene til havrebasen i en bolle. Del vaniljestangen i to, og skrap ut frøene. Ha i halvparten av vaniljen. Rør godt til alle ingrediensene er blandet, og smak til med litt mer honning hvis du ønsker en søtere smak. Sett blandingen i kjøleskapet i minst fire timer, eller helst over natten, slik at havren får en kremet konsistens og trekker til seg alle smakene.
Visp sammen mascarpone, kremfløte, melis og resten av vaniljestangen (frøene) til du får en luftig og tykk krem. Sett kremen i kjøleskapet til den er klar til bruk.
Når du skal servere, fordel havreblandingen i fire små serveringsglass eller skåler. Topp hvert glass med et lag mascarponekrem. Dryss et jevnt lag kakaopulver på toppen, og strø eventuelt over litt revet mørk sjokolade for ekstra smak og pynt.

Havremel blondies
1 kake
150 g usaltet smør
250 g brunt sukker
1 ts flaksalt
1 vaniljestang
1 egg
1 eggeplomme
190 g havremel
Ca. 100 g sjokoladebiter
Topping
3 dl havreyoghurt
1 dl havregryn
Varm opp stekeovnen til 180 grader over- og undervarme. Smør en kvadratisk form (20-23 cm) og dekk med bakepapir som stikker litt opp på sidene for enkel løfting senere.
Smelt smøret i en middels stor kjele på middels varme.
Tilsett sukkeret og rør sammen, og visp til blandingen blir blank. Skrap ut frøene av en vaniljestang. Tilsett salt og vanilje, og visp sammen.
Ha i egget og eggeplommen, og visp i ett minutt til blandingen blir skinnende og glatt. Sikt inn havremelet. Vend det godt sammen. Vend inn halvparten av sjokoladebitene.
Hell røren i den klargjorte formen og fordel jevnt. Fordel resten av sjokoladebitene på toppen. Stek i ca. 30–35 minutter, til midten hever seg litt og du kan trekke ut en gaffel uten at det sitter noe igjen på den. La blondien avkjøles helt i formen før du skjærer dem i biter.
Varm opp en stekepanne til middels høy varme for å riste havregrynet til toppingen. Rist det i en tørr stekepanne i omtrent 4 minutter. De skal bli lett gylne.
Topp en blondie med havreyoghurt og ristet havregryn.