Gurkemeie

6 oppskrifter

Magnus Sjøberg

Kokk og oppskrifter
Inkognito AS

Mats Dreyer

Stylist
Inkognito AS

Baard Næss

Fotograf
Inkognito AS

Ingefærdrikke

med gurkemeie og granateple

Ingredienser:

1 bit fersk ingefær
1 liter vann
3-4 ss honning
1 ss gurkemeie
4 sitroner, saften
2 granatepler

Fremgangsmåte:

Skrell og hakk ingefær og ha det i en kjele med 1 liter vann. Kok opp. Skru av varmen og tilsett honning, gurkemeie og sitronsaft. Avkjøl. Rens granatepler og ha kjerner i kjelen. Miks godt sammen, og sil deretter drikken.
Kan serveres både varm og kald.

Tips: Denne drikken styrker immunforsvaret og motvirker blant annet forkjølelse.

Superkrydderet gurkemeie er proppfullt av antioksidanter, og har fra gammelt av blitt brukt i asiatisk medisin. Ifølge moderne forskning har gurkemeiens olje og gule pigmenter en betennelsesdempende effekt.

Rundstykker

med mandel-mel og gurkemeie

Ingredienser:

8-10 stykk
2 dl lunket vann
25 g gjær
2 ss rapsolje
2 ss sukker
½ ts salt
½-1 ts gurkemeie
1 dl mandel-mel
5 dl hvetemel
1 egg, pisket sammen
Sorte sesamfrø eller valmuefrø

Fremgangsmåte:

Ha vannet i en bolle, og pisk inn gjær, olje, sukker, salt og gurkemeie. Tilsett mandel-mel og arbeid inn hvetemel til en jevn smidig deig. La den heve på en lun plass under klede i 30 min.

Ha deigen på et melet bord, og del opp i emner som trilles til boller. Legg bollene på ovnsbrett som er dekket med bakepapir. La den heve under klede i minst 30 min.

Pensle bollene med pisket egg og dryss over sesam- eller valmuefrø. Stek midt i ovnen på 225 °C i ca 8 min. Avkjøl på rist under klede.

Tips:
Rundstykkene kan gjerne fryses til senere.

Hummus

med gurkemeie

Ingredienser:

2 dl kokte kikerter
3 ss tahini
1 hvitløkfedd
Friskpresset sitronsaft
½ ts gurkemeie
3 ss olivenolje
1 dl vann
Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Ha alle ingrediensene i en mikser og kjør sammen til en jevn røre.

Tips:
Hummus er godt å dyppe grønnsakstaver i, eventuelt servér den til grillet kylling eller fisk.

Vi har enda litt igjen før dette kan utnyttes innen medisin, men det skader ingen å få i seg gurkemeie på daglig basis gjennom kostholdet. Prøv for eksempel gule brødpinner, hummus med gurkemeie eller vår deilige gulrotsuppe.

Ingefær- og gurkemeie-shot

Ingredienser:

50 g ingefær
4 dl ferskpresset appelsinjuice
1 dl ferskpresset sitronjuice
3 ss gurkemeie
3 ss honning

Fremgangsmåte:

Skrell ingefærroten og del den i mindre biter.

Ha ingefær og resten av ingrediensene i en mikser og kjør raskt sammen. Oppbevar drikken i lufttett flaske i kjøleskapet.

Tips:
Oppskriften gir ca 5 dl, nok for en liten shot om dagen i en uke.

Gule brødpinner

Ingredienser:

25 g gjær
3 dl lunket vann
2 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts gurkemeie
1 ts valmuefrø
1 ts sesamfrø
7,5 dl hvetemel
1 pisket eggehvite

Til pynt:
Valmuefrø
Flaksalt

Smuldre gjær i en bolle og tilsett vann. Rør til gjæret er løst opp.
Tilsett resten av ingrediensene og arbeid til en smidig deig.
Pensle en bolle med litt olje og ha deigen i bollen.
Dekk med folie og la heve til dobbel størrelse i ca 45 min.

Ha deigen på et melet bord og kna lett sammen.
Del opp deigen i ca 30 biter som trilles ut til lange tynne «pinner».
Legg pinnene på et bakebrett som er dekket med bakepapir.

Pensle pinnene med eggehvite og dryss over valmuefrø og litt salt.
Stekes midt i ovnen på 225 °C i ca 10 min, eller til de er ferdig stekte,
og har pen farge.

Tips: Servér pinnene som snack med dipp,
eller snurr en skinkeskive rundt dem. Smaker også godt til ost.

Gulrotsuppe

med linser, gresskar og gurkemeie

Ingredienser:

1 ss olje
1 løk, hakket
2 hvitløkfedd
4 gulrøtter, i biter
2 dl gresskarterninger
1,5 dl kokte linser
8-10 dl vann
2 buljongterninger
1-2 ts gurkemeie
1 sitron, saften
Salt og pepper
Friske urter f.eks. timian, basilikum eller koriander

Varm oljen i en kjele og surr løk, hvitløk, gulrot og gresskar uten at det får farge. Tilsett linser, vann, buljongterning og gurkemeie og kok i 20 min på middels varme.

Miks suppen jevn med en stavmikser og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Servér suppen med friske urter og litt olje over.

Tips: Skalldyr, fisk eller krutonger smaker godt i suppen.