top of page
vinglass-2.png

ØKOLOGISKE VINER ER TRENDY

GRØNT I GLASSET

vinrankegrein-x_edited.jpg

Hvem vil i dag gå rundt og si: Nå gjelder det å utarme naturen mest mulig, kjøre på med sprøytemidler så biene dåner, få litt ekstra giftstoffer inn i kundene, tyne mest mulig ut av vinmarkene? Trolig ingen. Resultatet er allikevel at noen gjør det. Den kolossale og ganske så nyvunne interessen for økologiske viner er nok delvis et opprør mot det, og en slags forvirring rundt sunnhets- og helseaspektet. Så langt har forskerne ikke funnet noen beviser for at økologiske viner gir bedre helse hos dem som drikker dem. Økologisk dyrkede grønnsaker er ikke funnet å være «sunnere». Men det vil alltid ligge en tro hos mange at det man sår, det vil man høste. Har man et kjemisk basert landbruk med utstrakt bruk av sprøytemidler, vil det på en eller annen måte finne veien inn i organene til dem som spiser eller drikker det som dyrkes ute på markene.

 

De aller fleste produsentene er nå opptatt av å redusere de inngrepene som blir gjort i naturen. Så vakre de enn ser ut, de mange radene av vinstokker som står plantet på pittoreske steder rundt om i vinlandene, er det ikke til å komme bort fra at vindyrking i industriell skala – liten eller stor – dreier seg om monojordbruk. Mens naturen i seg selv er mangfoldig, blir den her tvunget inn i en monokultur med bare en plante. Det gjelder i og for seg nesten alt jordbruk, hvete, mais, etc., men noen av metodene som nå tas i bruk – blant annet biodynamisk druedyrking – er et forsøk på å utjevne noe av det skjeve utgangspunktet. Kommer du til norske Bernt Daniel Odfjell hos Odfjell Vineyards i Chile, vil han peke stolt i retning av vinmarkene, som er blandet med små teiger med planter og trær der insekter og fugler trives. – Se på livet, her. Hør hvordan det summer! Det gjør det. Gress vokser mellom planteradene, blomster og bier er rundt om. Han er en av stadig flere som har «tatt det helt ut», altså blitt biodynamiker, etter antroposofen Rudolf Steiners metoder. (Se egen faktaboks). Det tappes etter månefaser og den biodynamiske kalenderen. Kuhorn med kulort blir gravd ned flere steder i vinmarken og siden gravd opp igjen. Homeopatiske gjødninger i en slags bio-te blir sprøytet over vinmarkene, marken gjødsles med kumøkk. Det er også vanlig å pløye med hester. Å kjøre med traktor vil gjøre jordoverflaten mer kompakt og dermed hindre viktige mikroorganismer i å etablere seg. Dette er organismer som er viktige både for plantehelsen og til sist også for smaken på druene og dermed vinen. Økologisk dyrking (se faktaboks) går ikke så langt, men har elementer av dette.

 

Man kan dele opp den økologiske trenden i fire hovedkategorier.

  1. Økologiske viner, sertifiserte.

  2. Biodynamiske viner, sertifiserte.

  3. Såkalte naturviner, usertifiserte, siden det ikke finnes noen regler eller godkjenningsordninger for denne typen vin hvor man bare lar naturen gå sin gang.

  4. Lutte raisonné. Et fransk uttrykk som egentlig betyr sunn fornuft, der vinmakeren til enhver tid velger økologiske elementer ettersom det passer været, klimaet og årgangsvariasjonene.

 

Merk at disse sertifiseringene stort sett bare gjelder selve druedyrkingen og at det i kjelleren kan gjøres mye som mange ikke vil mene er økologisk. Økologiske viner kan være fremstilt med «designet» industrigjær. Det kan også biodynamiske viner, men svært ofte vil man bruke de gjærsoppene som allerede finnes på druene og i kjelleren. Mye kan gjøres i kjelleren som ikke alle oppfatter som «økologisk». Tilsetning av svovel – sulfitter. Og man kan filtrere vinene lite eller mye. Ute i vinmarkene kan alle sprøyte med kobbersulfat mot plantesykdommer og meldugg. Dette er det litt strid om, som med så mye annet. Argumentene for å sprøyte er at kobbersulfat er et naturprodukt. Det er jo svovel også.

På Vinmonopolet

Vinmonopolet har merket alle sine økologiske produkter med et eget skilt i polhyllene. Det er nå for tiden rundt 4500 økologisk merkede produkter og ca. 1000 biodynamiske viner. En fordobling på 4-5 år.

Vinmonopolets nettside har også en veldig fin og oversiktlig registrering av alle slike produkter som du kan finne i en undermeny til venstre i menyen, under rubrikken «Bærekraft». Der finner du også etisk sertifiserte produkter og andre varianter​

Økologisk vin

Økologisk sertifisering av vin regulerer først og fremst dyrkingsforholdene i vinmarken, og all bruk av giftige og helseskadelige sprøytemidler og kunstgjødsel er forbudt. Gress og blomster vokser gjerne fritt mellom vinstokkene for å tiltrekke seg nyttige insekter og bidra til økt biologisk mangfold. Svovel eller sulfitt gjør at vinen ikke oksiderer og hindrer veksten av gjær og bakterier. I økologisk vinproduksjon er det klare regler for hvor mye svovel eller sulfitt det er lov å tilsette. Konvensjonell vin har en maksgrense på 150 mg svovel per liter rødvin og 200 mg per liter i tørre hvitviner og i roséviner,ifølge Vinmonopolet. Grenseverdiene for økologisk vin er 100 mg per liter rødvin og 150 mg per liter tørr hvit- og rosévin. Driver man økologisk er det lov å bruke for eksempel industrigjær, akasiegummi, enzymer, sukker og syre. Økologisk vin sertifiseres av en offentlig godkjent kontrollinstans.

Biodynamisk vin

Biodynamisk vin er også økologisk, men reglene for biodynamisk vinproduksjon er strengere. Likevel er det tillatt å bruke enkelte tilsetningsstoffer, som blant annet industrigjær. Vinene kan dessuten være hardt filtrert og tilsatt noe svovel. Dyrkingsforholdene skiller seg fra de økologiske ved at man følger månefasene og de antroposofiske prinsippene til filosofen Rudolf Steiner. Om høsten graver man for eksempel ned kuhorn med fersk møkk i vinmarken. Det skal styrke strukturen og pH-verdien i jordsmonnet, stimulere til spiring og rotvekst, aktivisere mikroorganismer og fremme opptak av nitrogen i jorden. Så langt det er mulig produseres alt av frø, kompost, gjødsel og fôr på gården. Biodynamisk vin sertifiseres blant annet gjennom Demeter og Biodyvin.

Naturvin

Det finnes ingen sertifisering av naturviner, og derfor brukes det litt forskjellige definisjoner. Non Dos importerer viner uten kunstige tilsetningsstoffer og som gjerne er økologisk eller biodynamisk sertifisert. De forklarer naturvin som viner laget helt uten tilsetningsstoffer, heller ikke svovel og med minst mulig menneskelig inngripen og uten fatpreg. Andre mener at enkelte tilsetningsstoffer er tillatt. Ifølge den franske Association des Vins Naturels skal druene dyrkes uten kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. De skal dessuten plukkes for hånd. Vinen tilsettes ikke gjær, men spontangjæres. Det vil si at vinen gjæres ved hjelp av den naturlige gjæren som finnes i druene og i vinkjelleren. Vinen tilsettes ikke sukker eller syre, men mindre mengder sulfitt er tillatt. Naturvin gjennomgår ingen eller bare helt lett filtrering. Oransjevin er også et begrep som dukker opp når man snakker om naturviner. Dette er en hvitvin hvor drueskallene får ligge lenge og gir smak, fylde og tanniner. Drueskallet er også det som gir vinen den oransje fargen. Noen naturvinprodusenter er økologisk eller biodynamisk sertifisert, men det er ikke noe krav. Enkelte synes sertifiseringen er unødvendig, og for små vinbønder kan en sertifisering bli veldig kostbar. Naturvinene er heller ikke merket på Vinmonopolet, og det enkleste er å spørre. 

 

Kilde: Non Dos, Vinmonopolet, Wikipedia 

 

Her er noen av de mange godbitene blant over 5000 økologiske og biodynamiske viner på Vinmonopolets lister.

ØKOLOGISK

vinrankegrein-x_edited.jpg

5307701 Brocard Petit Chablis 2022, Bourgogne, Frankrike.

Kr 219,90, Karakter: 6, Poeng: 86 

Denne laveste av alle Chablis-typene fremstår her som en flott vin med dypt grønnlig, syltet lime, energisk sjømineralitet på duft og smak, saltaktig, Erketypisk Chablis med det lille ekstra. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff og sushi / sashimi. Basisutvalget. Einar A Engelstad AS

BIODYNAMISK

5307701-1.png
14119101-1.png
10269701-1.png
1wdie.png
13798801-1.png
3549701-1.png

14119101 Mirafiore Dolcetto d'Alba 2022, Piemonte, Italia.

Kr 199,90, Karakter: 5, Poeng: 85 

Småpen, økologisk fremstilt Dolcetto med morellfrukt på toppen og litt finslige tanniner på bunn. Balansert, fruktdreven og verdt pengene. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, lam, lam og sau, spekemat. Basisutvalget.

Belmonte Beverage Group As

10269701 Ch. Gassier le Pas du Moine Rosé 2023, Provence, Frankrike. 

Kr 250,-, Karakter: 6, Poeng: 86

Veldig fin rosévin. Bra, kniplingsaktig stil med fin kjølig frukt sammen med rogn, moreller, jordbær. God lengde. Og veldig harmonisk og elegant. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, sushi / sashimi, spicy. Bestillingsutvalget.

Vinordia AS

1502801 False Bay Chenin Blanc 2023, Western Cape, Sør-Afrika.

Kr 149,90, Karakter: 6, Poeng: 84

Ekstremt rimelig og noe så sjeldent som en økologisk, naturgjærfermentert Chenin Blanc på gamle vinstokker i kystnære områder til denne ekstreme lavprisen. Ett av de beste kjøpene på Vinmonopolet på hvitvinssiden. Det smaker og dufter mye av den, i starten noe mineralaktig. Så følges det opp med en ren, ganske fyldig, svakt plommedominert frukt som ender med en ørliten kjernebitterhet. Den langsomme gjæringen i denne vinen, som tar nesten seks måneder, gir noe ekstra. Passer til: Ost, fisk, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, salat, bbq/grillmat, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget.

Aja Vin AS

13798801 Dom. Bousquet Gran Malbec 2021, Mendoza, Argentina.

Kr 239,90, Karakter: 5, Poeng: 85 

God Malbec-kvalitet for en relativt billig penge. Økologisk vin fra kraftige innslag av bjørnebær, lakris, plommer. God nok friskhet og solid lengde. 14,5 volumprosent alkohol drar også fylden opp. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, and. Bestillingsutvalget. Winepartners Nordic AS

3549701 Terra Costantino Etna Bianco 2021, Etna.

Kr 289,90, Karakter: 6, Poeng: 87

En ren, flott siciliansk vin som kan minne litt om Chablis i stil. Bare ståltank er brukt som lagringsmetode her, vinen er svakt gyldengul på farge, kraftig og fyldig steinaktig preg med saltaktig finish, nøytral frukt som smelter fint sammen med det mineralske. Bestillingsutvalget. 

Symposium Wines AS

14732501-1-3.png
10874501-1.png

14732501 Joern Buddy & Soil Riesling 2021, Pfalz, Tyskland. 

Kr 219,-, Karakter: 6, Poeng: 86

Meget bra vin fra Pfalz, munnvekt, god konsentrasjon, biodynamisk dyrkede druer, litt skallkontakt, nøytral mineralitet i underkant. Kan skilte med litt naturvinpreg. God pris også. God konsentrasjon. Ren. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.

Pur Jus Agency AS

16672501-1.png
15425401-1.png

16672501 Eric Louis Sancerre 2022, Loire, Frankrike. 

Kr 279,90, Karakter: 6, Poeng: 88

Biodynamisk dyrkede druer, ganske rik og fyldig, faktisk ganske intens og modne stikkelsbær og aromatisk krydder, og har så desidert det lille ekstra. Liv i leiren, der. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Bestillingsutvalget.

Gaia World Collection AS

10874501 Josmeyer Peau Rouge Sylvaner 2023, Alsace, Frankrike. 

Kr 262,90, Karakter: 6, Poeng: 87

Deilig, fløtete, rund Sylvaner med god munnvekt, nøytral, ferskenaktig steinfrukt, veldig aspargesvin. Plommer, også. Litt kjernebitterhet i finish. Passer til: Grønnsaker, fisk, svinekjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget. Blend Wines AS

15425401 Ch. Simian La Combe des Avaux Côtes du Rhône 2021, Rhône, Frankrike. 

Kr 229,90, Karakter: 5, Poeng: 85

Sympatisk rød Rhône som har en litt fløtete smaksstil, fioler og mørke bær er med. Litt fylde i midtpartiet. Lettdrikkelig. Helt ok. Biodynamisk sertifisert. Passer til: Hvitt kjøtt, kylling, kalv, etc. Bestillingsutvalget. 

Plus Vini AS

8304901-1.png

8304901 Zind-Humbrecht Riesling Clos Häuserer 2022, Alsace, Frankrike. 

Kr 389,90, Karakter: 6, Poeng: 90

Gyldengul med plommer, modne epler og stein. Innslag av honning og nøtter i smaken, fersken også. Skikkelig krutt i denne med edel, velbalansert smak. God fylde. Biodynamisk dyrkede druer i denne. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, salat, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Bestillingsutvalget. 
Heritage Wines AS

11382301 Dom. Montirius Côtes-du-Rhône Jardin Secret 2017, Sør-Rhône, Frankrike. 

Kr 334,90. Karakter: 6, Poeng: 88

Ganske dyr til å være Côtes du Rhône, men her kan man se hva man får på toppen av kvalitetsstigen. Mørk, ganske tett på farge, rik, mørk, plommeaktig frukt med streif av lær og et lite hint av trøfler. Hud og pelsverk, på duft, kjøttaktig i smak. Viltvin som fortsatt har bevart litt av sødmen i en noe utviklet frukt. Veldig silkete, men allikevel merkbare, tanniner. Biodynamisk produsent. Alkohol slår litt igjennom. Passer til: Storfe, storvilt, bbq/grillmat, lam og sau. Bestillingsutvalget.

House of Wine AS

9211001 Dom. Vacheron Sancerre 2023, Loire, Frankrike.

Kr 399,90, Karakter: 6, Poeng: 90 

Deilig, ren, nøytral og litt saltaktig steinfrukt, ørlite lakris i midtpartiet. Finslig og elegant. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget. 
Fondberg AS

8051501-1.png
3448701-1.png

8051501 Croix de Basson Côtes de Provence Rosé 2023, Provence, Frankrike.

Kr 199,90, Karakter: 6, Poeng: 85 

En elegant, subtil rosa Provence fra biodynamisk dyrkede vinmarker rundt landsbyen Correns. Som bare produserer biodynamisk fremstilte druer. Typeriktig roseduft og det røde på ferskenskallet, i smaken mild og harmonisk, streif av jordbær og moreller. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, spekemat, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat, sushi / sashimi, vegetar. Basisutvalget.

Robert Prizelius AS

11382301-1.png
9211001.png
vinrankegrein-x_edited.jpg

3448701 Odfjell Aliara 2018, Maipo, Chile.

Kr 359,90, Karakter: 6, Poeng: 88

En Bordeaux-aktig blanding, med Malbec også. Carignan også Litt fatpreg, men bare passe, konsentrert. Sjokolade. Tertiæraromaer og smaker, konsentrert, lær, utviklet. 14 volumprosent alkohol. Passer til: Svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og and. Bestillingsutvalget.

Symposium Wines AS

bottom of page