top of page

whisky

 TEKST: GEIR SALVESEN 

Gjennombrudd for norsk whisky med superb kvalitet

whisky.jpg

Smakehallen hos Berentsen i Egersund. Med destilleriet og fatene i bakgrunnen. Foto: Produsenten.

På brennevinsfronten var Norge lenge ledende på to fronter: Hjemmebrent. Og akevitt. Men så skjedde det noe.

Egersund

-Jøje meg, hva i all verden er dette for noe merkelig? Rett ved elven som renner ut i havnebassenget i denne søte, lille vestlandsbyen ligger det en lang bygning. Med en parkeringsplass på toppen. Svaret er både mystisk og enkelt: Dette er Norges første og dermed største whiskyhall!

De flotte, norske akevitt-typene holdt lenge stand som det ypperste Norge kunne by på til dem som ønsket seg sterkere drikke til norsk tradisjonsmat. Det var storprodusenter som Arcus som dominerte med sterke merkenavn og høy kvalitet. Etter hvert kom også  mindre destillatørselskaper inn med alternative stiler, som nok ikke bestandig nådde opp til storbror Arcus og sjefdestillatør Halvor Heuchs produkter. For å si det forsiktig.

Oppmykning av det rigide norske regelverket for fremstilling av alkohol i forbindelse med EØS-avtalen tidlig på 1990-tallet banet veien for neste bølge. Gin-bølgen. Ikke bare ble det over natten produsert flott norsk gin, men man kunne til og med se destillasjonsapparatene fra bardisken. Slik som i Himkok i Oslo nede på Youngstorget. Gin begynte å bli prisbelønt også på den internasjonale arenaen.

Men hvor ble det av whisky’en? Den lot seg vente på.  Hvis man ser bort fra noen av de første, famlende forsøk. Men når du sto et sted på Vestlandet og så ut over torvmyrer og forblåste landskap og regn og sjø, meldte spørsmålet seg uvegerlig: Hva er det Skottland og Irland har som ikke vi har? I hvert fall ikke forskjellig natur og klima. Det var mer tradisjoner, kultur, erfaring som gjorde at få her satset på whisky. Inntil noen begynte å gjøre det. Myken. Fedje. Dette var navn som oppsto. Og så kom storsatsingen i fjor. Da åpnet whiskyhallen i Egersund i regi av Berentsen Brygghus. Grunnleggeren, som var avholdsmann og som startet Egersunds Mineralvandfabrik i 1895, hadde muligens snudd seg i graven over å få vite at det nå går i øl, gin og whisky i en hundre meter lang underjordisk sal som skal være et slags tempel for norsk whiskyproduksjon. Åpnet i april i fjor, og med whisky’er som ikke var mer enn 6 år gamle, men som allerede viste utrolig gode smakstakter.

Her er det satset 100 millioner kroner på å lage en smakehall der folk som er interesserte, kan komme inn og få smake på de lokale produktene – og – genistreken over alle – sammenligne dem med de kjente skotske og irske produktene. Det er virkelig blitt et flott anlegg med den riktige atmosfæren.

En annen genistrek, og en av årsakene til at det er gått så bra i starten, er at Berentsen har hentet inn ekspertise fra ekspertisens hjemland, Skottland. Frank McHardy fra berømte Springbank ble hentet inn i starten, og har vært med på igangsetting av produksjonen og oppfølging.

Ser man på det store bildet der det nesten ikke er små bryggerier igjen i Norge og der det mest er kjøpt opp av storkapital – både norsk og utenlandsk – er det utrolig at en så liten produsent som Berentsen har gått i gang med dette. Whiskyhallen er et signal om satsing, ikke salg til storaktører og bryggerikonglomerater.

whisky 2.jpg

Fred Berentsen i midten med en krans av norsk kveik. Foto: Produsenten.

-Hva var det som fikk oss til å starte medwhisky og til å satse så hardt?

-Vi så at det var en kommende trend internasjonalt. Vi har stor lidenskap for drikkevarer, og synes whisky var et spennende produkt å utforske videre. Det var også et naturlig neste steg for oss siden vi hadde bryggeri og kunnskap om gjæring, etc. Sier Fred Berentsen. 5. generasjon og hovedansvarlig for whiskyproduksjonen.

-Og så vil jeg si at vi har gode forhold for malt og lagring i Norge. Hard satsing? Whisky skal lagres lenge, og for å kunne ha mulighet for å oppnå suksess må man satse hardt fra begynnelsen. Det gjør terskelen høy for å sette i gang, og krever at man har tydelige planer og idéer bak satsningen. Det gjør det kapitalkrevende.

-På hvilke områder er deres whisky lik og ulik skotsk maltwhisky?

-Vi bruker en unik og enestående ur-norsk gjærkultur kalt Kveik, som har gått i arv på norske gårder i flere hundre år. Denne gir en fruktighet og kompleksistet på en annen måte enn skotsk whisky. Ellers er destillasjonsprosessen helt lik som i skotsk whisky, men vi bruker norsk malt i tillegg. Malten vokser i værhardt kystlandskap på Jæren, og gir et godt fundament for whiskyen. Jorden på Jæren er tydelig preget av mineraler og salter bragt til kysten under den forrige istiden for flere tusen år siden.

whisky 3.jpg

Det skal mye pent utstyr og kobber til før det blir toppdråper av det. Fred Berentsen har kontroll. Foto: Geir Salvesen

-Hvordan ser du på mulighetene for et internasjonalt gjennombrudd for norsk whisky?

-Mulighetene er store, vi ser at whiskyen holder en høy kvalitet som absolutt kan konkurrere internasjonalt. I internasjonal sammenheng har Norge og vi en veldig liten produksjon av whisky, som gjør at det ikke skal så mye eksport til før det kan bli knapphet om varene. Vi jobber forsiktig med eksport, og ønsker å prioritere det norske markedet i første omgang. Både våre privatkunder som handler på Vinmonopolet, samt våre gode utelivskunder i hele Norge er viktige for oss. Det vil nok bare være de største norske produsentene som har mulighet for noe særlig eksport, og vi er blant de tre største.

-Dere har jo bygget et svært smakesenter omtrent midt i byen. Hvordan har mottakelsen vært for whiskyhallen, Egersund er jo godt kjent som en av bedehusbyene på Vestlandet?

-Mottagelsen har vært overveldende og ingen negative reaksjoner fra de mange religiøse samfunn her i byen. verveldene mottakelse, og ingen negative reaksjoner eller kommentarer fra de mange religiøse samfunn i området. I motsetning til vår whisky blir pietismen mer og mer utvannet!, sier Berentsen. Han forteller at smakssenteret er en populær destinasjon for teambuilding, opplevelser og relasjonsbygging mellom gjestene.

Smakehallen fikk sin ilddåp i romjulen med «åpen bar», der folk kunne komme og smake på forskjellige whiskytyper, inkludert sammenligning med de skotske originalvarene, uten nødvendigvis å ha en tur rundt i destillasjonsanlegget.

-Vi jobber med å nå ut til internasjonale turister som enten planlegger å komme til Norge, eller som er i området allerede og skal finne interessante destinasjoner i Sør-Norge. Deriblant cruisegjester fra små eksklusive cruisebåter som ankommer Egersund direkte, eller større cruisebåter som ankommer Stavanger – bare én time med buss eller tog unna destilleriet, Smakssenteret, og Whiskyhallen.

Optimismen er det altså ingen ting å si på i Egersund.

Andre whiskyprodusenter

Da Vinmonopolet i novemberlisten i fjor lanserte et solid knippe med norsk og utenlandsk whisky, var det helt klart at noe stort hadde skjedd på hjemmebane. Vinmonopolkundene kunne – til en viss pris (høy) stifte bekjentskap med de beste fra Norge og sammenligne dem med de skotske og irske. Noen av de norske merkene var godt kjente fra før, slik som Myken og Fedje. I tillegg var det navn som Haavaldsen og Eiktyrne. Sistnevnte fra Det Norske Brenneri AS i Grimstad.

Sammen med Vardberg var Eiktyrne og Myken klart best i min munn med poengsummer godt opp på 90-tallet. Vardberg 94, Eiktyrne og Myken 93. Vardberg i bestillingsutvalget. De andre i basisutvalget.

Single Malt, som uttrykket på denne whiskytypen er, baserer seg på 100 prosent maltet bygg, og bare det.

Her er smaksnotatene og vurderingene av dem. Basert på konsentrasjon, kompleksitet, trøkk og totalsmak med dybde og lengde som ledesnorer. De tre vinnerne var klart de mest komplekse. Mens andre var friskere og mer sitruspreget, for dem som er på jakt etter det.

En slags hovedkonklusjon etter å ha smakt disse seks opp mot 5-6 skotske whiskytyper: De norske virker stort sett et hakk mer fruktige og friske. Mindre tanniske og harde. Det er sikkert andre elementer også som krever en mer komplisert smakning for å analysere skikkelig.

whisky 4.jpg

4. generasjon Berentsen, Harald, serverer artikkelforfatteren i den nye smakehallen. Foto: Gunnhild Bjørnsti.

18653402-1.jpg

18653402
Berentsens Vardberg Special Release 2024, Rogaland, Norge 

Fruktig i anslaget med fløtekaramell og vanilje, ellers rosin og tobakk. I smaken også karamell, frukt, nøtter, marsipan og et lite dryss pepper. Men veldig fruktig også. 859,90 kr (bestillingsutvalget) 94 poeng (karakter: 6)
BERENTSENS BRYGGHUS AS

EIKTYRNE

Det Norske Brenneri, tidligere Puntervold/Agder Brenneri, er et norsk brenneri som har sin produksjon og fatlager i Grimstad i Agder.
Etter at monopolet på produksjon av alkoholholdige drikkevarer og destillasjon i Norge falt 1. juli 2005, var Agder Brenneri allerede i september samme år var i gang med prøveproduksjon. (tekst fra wikipedia) Jon Bertelsen, kjent for toppdråper i brennevinens verden, står bak denne.

18665502-1.jpg

18665502
Eiktyrne Triple French Oak Single Malt, Agder, Norge 

Dyp brunfarge, fat, kamfer og vanilje på duft. Smaken er fyldig og kraftig med karamell og krydder, tørkede frukter, litt røykpreg er også med her pluss veldig lengde. 839,90 kr (basisutvalget) 93 poeng (terningkast 6)
Det Norske Brenneri AS

HAAVALDSEN

Haavaldsen Destilleri AS (tidligere Kimerud) ligger i Lier ved Drammen og har flere brennevinsprodukter i porteføljen.

18665602-1.jpg

18665602
Haavaldsen Stiger Sledgehammer Single Malt, Viken, Norge

En utmerket norsk maltwhisky med kvae, honning og sitrus, nye fat, litt karamell. Relativt lett, men absolutt bra whisky uten det store trøkket. 799,80 kr (partiutvalget) 90 poeng (karakter: 5)
Interbev AS

FEDJE

Fedje var opprinnelig et slags kjendiseid bryggeri som skulle utfordre de store i bryggeribransjen. Og bryggeriet i Fedje var fra første stund ment å skulle produsere whisky. Men flere konkurser og endringer og strid har endret selskapsstrukturen.  

18665101-1.jpg

18665101
Feddie Single Malt Whisky, Vestland, Norge

Lys på farge, en energisk, frisk og sitruspreget whisky med urter, salt sjø som hovedelementer. Mangler det brune og det lagrede, men er ellers en fin og lett og elegant whiskytype. 719,90 kr (basisutvalget) 87 poeng (karakter: 3) (Utsolgt i skrivende stund)
MALT NORGE AS

GJOLEID

Gjoleid Atlungstad er laget av erfarne destillatører på hovedsetet for Arcus i Norge, Nittedal.

18665302-1.jpg

18665302

Gjoleid Mesterens Triple Cask, Viken, Norge

Laget i Nittedal. Mais, tobakk og tørket frukt på duft, mais og vanilje og fat i smaken. Lagret i 10 år, men mer forsiktig i stilen. 819,90 kr (partiutvalget) 88 poeng (karakter: 4)
Arcus Norway AS

MYKEN

Myken destilleri er et whisky- og gindestilleri på den lille øya Myken på Helgelandskysten. Destilleriet ble opprettet i 2014[1] og holder til i lokalene det nedlagte fiskemottaket på øya. Myken destilleri regnes for å være verdens første arktiske whiskyprodusent.[2]

Whiskyen blir fremstilt av desalinert sjøvann og maltet bygg fra Norge, Tyskland og Belgia etter skotske regler.[3] Spriten destilleres i kobberpanner og lagres videre i eiketønner på øya, i den såkalte Whiskykatedralen. (tekst fra Wikipedia)

18665402-1.jpg

18665402
Myken Autumn Gale Single Malt Whisky, Nordland, Norge

Superb whisky, og hveldig skotsk i stilen, da blant dem som har karamell og frukt i smaksbildet. Tørket frukt, røyk, sherry på duft, samme i smak. Veldig lengde og trøkk. 879,90 kr (partiutvalget) 93 poeng (karakter: 6)
Cask AS

bottom of page