top of page

En munnfull vinrevolusjon fra syden

 TEKST: GEIR SALVESEN 

I april er det duket for stort jubileum ute i vinområdene i Sør-Afrika. Swartland Revolution, som brakte landets hvitviner opp i toppdivisjonen i verden, feirer 15 år. Her kan du lese om hva som har skjedd og hvilke flotte kjøp du kan gjøre på Vinmonopolet.

Pepper-mars-2025_Side_1.png

Paul Jordaan har vært vinmaker for Eben Sadie i 12 år, men har nå startet for seg selv sammen med forretningspartner Caroline. Her bak noen av Swartlands velrenommerte buskvinstokker. Foto: Produsenten.

Riebeek Kasteel, Swartland.

Eben Sadie, Andrea og Chris Mullineux, Adi Badenhorst, Callie Louw, Lammershoek, Chris Alheit, David & Nadia Sadie. Fra å være nesten totalt ukjente i 2010, er vinene fra disse produsentene – og andre i området – blitt svært ettertraktet. Det handler mest om de hvite vinene laget på Chenin Blanc, men Callie Louw med Porseleinberg lager den beste Syrahvinen i landet. I verdensklasse, faktisk.

Når noen stakkars få kasser av Eben Sadies viner kommer til Norge, er de utsolgt på 10 minutter. Av og til før det. Man må sitte klar ved pc-en tidlig om morgenen på slippdato og klemme til.

 

Historisk sett var jo Constantia, Stellenbosch, Franschhoek og Paarl de mest kjente vinområdene. Constantia, fordi der begynte vineventyret på mange måter på 16-1700 tallet.

Før knippet av unge produsenter startet opp med sin revolusjon for 15 år siden og laget en gimmick ut av at de skulle ligne på ordentlig revolusjonære med militærklær, maskinpistoler – eller at de var cowboyer som skulle ta et oppgjør med gamle skikker - var Swartland en bakevje. Et område med hveteproduksjon og olivener. En times bilkjøring nord for Cape Town. Og gamle vinstokker som var neglisjert og som hadde vært for dyre å fjerne da konturene vendte nedover. De etablerte vinbøndene gjorde som de alltid hadde gjort, laget tunge vinstiler med svakt oksiderte hvitviner og varme, alkoholiske rødviner.

Pepper-mars-2025_Side_2.png

Her er gjengen bak revolusjonen i Swartland! På en av plakatene som ble brukt. Her er de cowboyer som rydder opp.

Det ble gjort et arbeide fra universitetet i Stellenbosch med å finne frem de gamle vinstokkene der de sto delvis bortgjemt og glemt inni små daler, eller opp noen bakker. Rosa Kruger var damen som fikk gjort hovedarbeidet med det. De unge og djerve visste at det var kvalitet ute i vinmarkene. Gamle, uvannede buskvinstokker. Hemmeligheten var å sørge for friske druer og gjøre minst mulig med dem.

Resultatet er blitt at toppvinene herfra er havnet blant verdens beste viner. Chenin Blanc-druen – som opprinnelig kom fra Loire-dalen i Frankrike – har i likhet med Chardonnay en kameleonsaktig evne til å forandre seg med omgivelsene. Fra tynne og urtepregede i den ene enden, til fyldige, svære i den andre.

Det var Mullineux-paret Andrea og Chris som først var modige nok til skrive jordsmonnet på frontetiketten. Deres Granite, Schist og Iron-rekke som både gjaldt hvitvin og rødvin, var fra viner som var laget på vidt forskjellig jordbunn og terroir. Granitten kom fra Paardeberg, Schist – eller rødskifer – fra Kasteelberg. Iron – eller jern – fra det røde og jernholdige jordsmonnet rundt provinshovedstaden Malmesbury. Andrea Mullineux har fortalt at denne inndelingen først ble møtt av latter og skuldertrekk. Hvem skulle nå være interessert i hva slags jord disse druene vokste i? Og til og med lage et stort nummer av det på etiketten?

Pepper-mars-2025_Side_3.png

To ettertraktede berømtheter. Granite og Schist fra Mullineux. Foto: Geir Salvesen

Men hvem lo sist og best? Jo, det var Mullineux som kunne dokumentere gjennom parallellsmakning hvor forskjellige de var, de tre hovedvinstilene deres. Alle var gode, superbe, til og med, men forskjellige. Alle hadde de en kjerne av mineralitet. Noe salt, flintaktig, steinaktig. Vanskelig å forklare, men spesielt utmerket Paardeberg seg med denne steinete mineraliteten. Og det var der de var, de fleste. Sadie, Badenhorst, Lammershoek, Porseleinberg.

Det er et lite mysterium hvordan de gamle buskvinstokkene ute i Swartland gir så transparente smaker, viner som til og med har lave eller middels alkoholstyrke. 12,5 og 13 volumprosent er det vanligste. Ofte er det 40 varmegrader eller mer ute i vinmarkene. Og det er ikke noe restsødme i dem. De er beintørre.

Pepper-mars-2025_Side_4.png

Svart blir Swartland først når natten faller på. Her er vinstokkene til David & Nadia i Paardeberg foran uendelige hveteåkre. Foto: Geir Salvesen

I tillegg til de tre vinstilene som Mullineux skilter med på etikettene, er det andre typer smaker også. Utover mot kystnære vinområder, i Darling, får Chenin Blanc en mer grønnlig og urteaktig grunntone i smaken, nesten halvveis mot Sauvignon Blanc. Oppe i Cederbergfjellene bor David Niewoudt med sine Cederberg Chenin i to varianter. Den ene slank og kjølig, den andre kjølig og konsentrert. Høyfjellsviner. Jeg har i fått smakt siste årgangen, men de er alltid til å stole på, smaksmessig.

I Stellenbosch får man mektige, nesten tyktflytende, hvitviner dersom jordsmonnet skulle tilsi det. Det er der hvor det er vanlig, kompostert jord laget av organisk avfall fra løv og annet.

Ken Forrester FMC Chenin Blanc fra Stellenbosch er berømt for sin kraft og sødme, men holdt oppe av 9g restsukker, som er bra hvis man liker sukker. Men som lett blir for mye. Morsomt er det allikevel å smake på den.

Og så har man granittgrunn også i enkelte deler av Stellenbosch. Det kan man f. eks smake i vinene fra Bruwer Raats og hans Raats Original Chenin Blanc. Som ligner på Paardeberg i Swartland. Ordet Swartland kommer ellers fra buskene i området som får svarte, mørke og visne blomster om høsten og ble gitt det navnet fra de europeiske kolonistene som kom i siste halvdel av 1600-tallet.

Pepper-mars-2025_Side_5.png

Eben Sadie (t.h.) og artikkelforfatteren på en gatemesse i Riebeek Kasteel. Foto: Gunnhild Bjørnsti.

Hva skal man kjøpe?

Vinene fra de mest berømte, som Eben Sadie og Mullineux, er også havnet i prisenes toppdivisjon. Ikke så dyre som hvite burgundere, selvsagt, men ganske dyre etter hvert. Også i hjemlandet Sør-Afrika.

Inn kommer da noen smarte valg. Vil du ha toppviner som ennå ikke er i toppen prismessig, er det lurt å velge vinene til Paul Jordaan. Han var vinmakeren og assistenten til Eben Sadie gjennom en 12-årsperiode og har nå startet opp for seg selv. Han har to hvite som er utrolig gode. Bartas og Bosberaad. Chenin Blanc, selvsagt, laget i «Sadie-stil» med klokkeklare, mineralske noter og veldig konsentrasjon i nøytral fruktretning. Best i min munn er Bosberaad.

Pepper-mars-2025_Side_6.png

Paul Jordaan. Tidligere vinmaker for Eben Sadie. Foto: Produsenten.

15912001
Paulus Bosberaad Chenin Blanc 2023, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 439,-, Karakter: 6, Poeng: 92

Fantastisk bra Chenin med stein og salt i underkant, syltet, nøytral steinfrukt, litt litchi, sitrus, litt av alt. Konsentrert. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.

Unico Real Wines AS

 

18652301
City on a Hill Old Vine Chenin Blanc 2022, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 286,50. Karakter: 5, Poeng: 86

Nyhet på Vinmonopolet i januar i år. Strågul, relativt nøytral på duft, nøytral våt stein, litt glycerolaktig fylde i midtpartiet med svakt røykslør, salt. Forsiktig og smått distingvert på samme tid. Vin fra Swartland. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, salat, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.
LaMarc Wines AS

12843501
David & Nadia Skaliekop Chenin Blanc 2023, Coastal region, Sør-Afrika
 Fantastisk høy kvalitet på denne med en fint integrert mineralitet, nøytral fruktretning, steinfrukt, mye innestengt kraft. For ung nå. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. 819,90 kr (bestilling) 93 poeng (terningkast 6)
The Wine Merchant AS

10145401
David & Nadia Chenin Blanc 2023, Coastal region, Sør-Afrika
 Fantastisk bra vin, med tørr, fin, edel steinfrukt, eple og fersken, sitrus, bare gamle fat er brukt her. Vinstokker fra 1968 og fremover. Kompleks vin, også den på den vitale siden.. 7 forskjellige vingårder. Ikke bare druer fra farmen i Paardebosch. Passer til: Fisk, skalldyr, gastronomi, sushi og makiruller. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, sushi / sashimi. 369,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
The Wine Merchant AS

16739501
Inspira Cape Chenin 2022, Western Cape, Sør-Afrika 

Fra kjerneområdet i Swartland, dette. Angivelig er det Chris Alheit som står bak kvalitetsdruene her. Veldig pen vin, granitt og salt under en litt fet og fyldig overflate, kvede, våt stein og mineralitet, behagelig fruktighet, litt eple og plomme. Sjarmerende og åpen.  Passer til: Fisk, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi, spekemat. 249,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Publico Wines AS

10561001
A. Badenhorst Klip Kop Haut-Granitika Steen 2022, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 529,- Karakter: 6, Poeng: 90

Navnet sier hva jordsmonnet er. Flott vin med litt lavere alko enn før,13 volumprosent, det er en granittgrunn-vin, Klar, nøytral fyldig steinfrukt. Til gastronomi. Perfekt balanse. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Bestillingsutvalget.

Autentico AS.

 

1695701
Secateurs Chenin Blanc 2023, Swartland, Sør-Afrika. Kr 219,90,  Karakter: 6, Poeng: 86.

Veldig fin, denne mest kjente Chenin-varianten til Adi Badenhorst, med svulmende fylde, rik, litt krydder, kvede og en litt ull i finish. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Basisutvalget.

Autentico AS

7773401
Ken Forrester The FMC Chenin Blanc 2023, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 575,-, Karakter: 4, Poeng: 88

Botrytiserte druer, ikke fullt så søt som vanlig, men litt brent i finish. Asiatisk mat. Ikke min smak. Men jeg vet mange liker denne, nettopp på grunn av sødmen. Og det er sannelig også mye trøkk i den.  Bestillingsutvalget.  
Vinordia AS

15912001-1.jpg
18652301-1.jpg
12843501-1.jpg
10145401-1.jpg
16739501-1.jpg
10561001-1.jpg
1695701-1.jpg
7773401-1.jpg
Pepper-mars-2025_Side_7.png

Liza Goodwin på Fryer’s Cove. Kystnær og energisk Chenin er resultatet herfra. Foto: Geir Salvesen

16995401-1.jpg
17101601.png
16818501-1.jpg
15389301-1.jpg
11224001-1.jpg
15762501.png
3400201-1.jpg
8033001-1.jpg
18637001-1.jpg
6923901-1.jpg

16995401
Fryers Cove Chenin Blanc 2023, Coastal region, Cape West Coast, Sør-Afrika. Kr 259,90, Karakter: 6, Poeng: 87

Druer fra sjøinfluerte vinmarker. Dyp strågul, duft av sjø, salt og kvede. I smaken også et hint av salt, med en spennende kontrapunktisk smak av solmoden - men ikke søtlig - plommefrukt, også litt syltet, syrlig sitrus i finish. Appelsinblomst og sitron. Det finnes ingen make til denne. Passer til: Grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.

Palmer Fine Wine AS

17101601
Fram Chenin Blanc 2023, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 199,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Deilig, litt ull- og kvede på duft.  Chenin med nøytral frukt, veldig fin syrlighet og underliggende salt og mineralitet. Granittgrunn også der. Passer til: Fisk, svinekjøtt, skalldyr, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget.  
Bona Fide Wines AS

16818501
Gabrielskloof Chenin Blanc 2023., Western Cape, Sør-Afrika. Kr 249,90, Karakter: 6, Poeng: 87

 50/50 Swartland og Bot River frukt, veldig mye stein og salt og nøytral frukt, Middels fyldig. Uten fat. Bra og relativt rimelig. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.
Autentico AS

15389301
Mullineux & Leeu Great Heart Chenin Blanc 2022, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 225,-, Karakter: 6, Poeng: 87

Laget av et arbeiderkollektiv på farmen til Mullineux. Duft av stein og flint, en flott kjerne av mineralitet med salt og nøytral, ganske konsentrert, frukt. Frisk, middels fyldig, veldig spenstig vin. Som en Chablis på steroider. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget.

Winning Brands AS

11224001
Gabriëlskloof Elodie Chenin Blanc 2022, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 439,90, Karakter: 6, Poeng: 91

Druene herfra er hentet delvis fra granittholdige Paardeberg i Swartland og Durbanville utenfor Cape Town. Her har man streif av fersk fyrstikk, som er typisk for granittgrunn, salt, stein, nøytral bærsmak og steinfrukter med epler og pærer. Den salte mineraliteten holder seg helt til finish. Strålende. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget.
Autentico AS

15762501
Mullineux Schist Chenin Blanc 2023, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 745,-. Karakter: 6, Poeng: 94

Kommer fra Kasteelberg og vinmarkene rundt farmen Roundstone der Mullineux har sitt hovedvirke. (De har også et utsalg og kjeller i Franshhoek). Veldig kraftig, nesten litt sulfitt-aktig på duft og smak, veldig steinete, litt kremete, salt stein, god lengde og struktur, nøytral frukt. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.

Winning Brands AS

3400201
Mullineux Granite Chenin 2022, Swartland, Sør-Afrika. Kr 698,-, Karakter: 6, Poeng: 94

En nesten røykaktig, saltaktig mineralitet, nesten ikke et fnugg av frukt, veldig ren, hvite blomster, som en Chablis på testosteron. Har også litt forsiktige fatnoter, men bare passelig. Presisjonen i denne er ufattelig fin. Passer til: Skalldyr, aperitif, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.
Winning Brands AS

8033001
Ken Forrester Chenin Blanc Old Vine Reserve 2023, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 207,-, Karakter: 6, Poeng: 87

Masse trøkk i smaken med kvede, ellers nøytral fruktighet med god konsentrasjon, krydder, lett bitterhet i lang finish. Som er helt ok. Halvparten av vinen har fått litt opphold på fat. Vellykket som alltid, denne. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Basisutvalget.

Creative Wines AS

18637001
Visio Vintners Old Vine Chenin Blanc 2023, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 188,80, Karakter: 5, Poeng: 84

Et sosialt vinprosjekt fra arbeiderne på Kleine Zalze i Stellenbosch. Laget av gamle vinstokker, minst 35 år gamle. Behagelig duft og smak av kvede, fersken og epler. Sjarmerende og åpen i stilen, litt avrundet med 6g restsukker pr liter, som kanskje er litt i overkant, fatgjæret og lagret på berme i gamle, store eikefat. Vinen er derfor kremete i stilen, mer enn terroir-distinkt.  Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat, spicy. 
Exciting Wines AS

6923901
Welmoed Chenin Blanc 2024, Stellenbosch, Sør-Afrika. Kr 125,90. Karakter: 6, Poeng: 82 

Bra, krisp, nøytral hvitvin med litt sitrus, eple- og pærefrukt. Laveste prishylle. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.
Vinordia AS

Pepper-mars-2025_Side_8.png

Gammel granitt som er blitt til støv er grunnlaget for Swartland-vinene. I bakgrunnen Kasteelberg. Foto: Geir Salvesen

bottom of page