top of page

Drikke til diverse lammeretter

 TEKST: GEIR SALVESEN 

olbressert-lammeskank.png
indisk-lammegryte-3.png
lammefilet-med-rodvinssaus.png

God påske!

lammecarre-med-urtecrust.png
lammecarre-med-harissa.png
indisk-lammegryte-3.png

Indisk lammegryte

Her er det mye smak og mye krydder.

Indisk mat smaker ofte søtlig og heftig krydret. Søtlig fordi det enten er brukt sødme i form av chutney eller kokosmelk, eller fordi stivelse i grønnsaker er konvertert til sukkerarter ved oppvarming og innkoking. Veldig mye av den tradisjonelle indiske maten er innkokt for å fjerne alle muligheter for bakterier. Lenge før man visste hva det var.

Vi tenker på lammegryte sammen med rødvin i Norge, men med indisk inspirert mat vil mange rødviner med tanniner (garvestoffer) være problematiske til mat ettersom tanninene øker krydderfølelsen i munnen.

Indisk lammegryte byr på rike, krydrede smaker som krever en drikkepartner med både fylde og balanse. Her er noen gode alternativer:

Rødvin

Grenache

Hvorfor: Grenache (eller Garnache i Spania) har bare svakt krydrede toner, men rikelig med rød og mørk frukt som komplementerer de komplekse krydderne i retten, som ofte vil være kanel, kardemomme og spisskummen.

Zinfandel

Hvorfor: Denne druen gir en fruktig og krydret vin med nok kraft til å matche intensiteten i lammegryten, spesielt hvis den har sødme eller tomatbaserte elementer.

Rhône-blanding. (Grenache, Syrah, Mourvèdre)

Hvorfor: En vin fra Rhône-dalen eller lignende viner med lignende sammensetning gir både nok fruktighet og ikke så mye krydder at det kolliderer med retten.

Oversjøisk Pinot Noir eller fruktig europeisk.

Hvorfor: Fruktsødme og avkjølende fruktighet uten så mye tanniner er hva disse vinene ofte kan gi. Men styr unna kraftige og hardt fatlagrede varianter

ØL

Indisk Pale Ale (IPA)

Hvorfor: IPA har den bitterheten og friske kullsyren som renser ganen mellom munnfuller, noe som er ideelt for å balansere krydrete smaker.

Belgisk Dubbel

Hvorfor: Den maltpregede sødmen i en Dubbel kan dempe krydder og fremheve smaken av lammet

Alternativer

Halvtørr Riesling

Hvorfor: Hvis du ønsker en hvitvin, fungerer en halvtørr Riesling utmerket. Den har høy syre, litt fruktsødme og mineralitet som balanserer retten. Men den bør ha minst middels fylde og over for ikke å bli overveldet.

Lassi (Mango eller Salt)

Hvorfor: Hvis du foretrekker noe alkoholfritt, er en tradisjonell indisk lassi perfekt. Den kremete teksturen og søte/salte smaker balanserer varme kryddersorter. Vær obs på at lassi, som er laget av yoghurt og andre ingredienser kan tas i en søtlig retning, som i mangolassi, eller i en saltaktig retning der man også bruker pepper og andre kryddersorter.

Lassi og lyse ølsorter med moderat bitterhet er ofte gode valg til lammegryter og indisk mat. Men gitt årstiden i Norge, finner vi også noen viner som kan passe til. Og det kan faktisk være hvite viner. Og musserende med restsødme. Vi tar også med en rødvin som på grunn av fruktsødmen i den kan fungere fint. Oversjøisk Pinot Noir.

St Antony Rotschiefer.jpg

St Antony Rotschiefer.
Foto: Vinmonopolet

14075901
St Antony Rotschiefer 2022, Rheinhessen, Tyskland 

En utmerket tysk riesling som er som skapt til asiatisk mat. Litt tropisk frukt, passe sødme med ca 6g restsukker, middels til lav alkohol, middels syrlighet og middels fylde. Veldig mye midt på treet der, altså. I tillegg har den en fin mineralitet med et streif av petroleum, men ikke så mye at det skjemmer. Billig også. Passer til: Grønnsaker, krydret/asiatisk/spicy, vegetar, spekemat, spicy. 174,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

Blanc Foussy Cremant de Loire.jpg

Blanc Foussy Cremant de Loire.
Foto: Vinmonopolet

6809901
Blanc Foussy Cremant de Loire Brut Reserve 2021, Loire, Frankrike. Kr 199,90, Karakter: 5, Poeng: 85

Rund i smaken, med fin balanse mellom restsødme på 12g pr liter og syre på ca 8g. Mest Chenin Blanc i denne med litt rødbærsdruer også. Bra med både trøkk og friskhet. Passer til de fleste asiatiske retter som har mye krydder og sødme. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, vegetar, spekemat, spicy. Bestillingsutvalget.

Symposium Wines AS

Neuweier Pinot Noir Trocken.jpg

Neuweier Pinot Noir Trocken fra Baden i Tyskland.
Foto: Vinmonopolet

15318701
Neuweier Pinot Noir Trocken 2020, Baden, Tyskland. Kr 219,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Nydelig, tysk Pinot Noir med eleganse, fioler på duft, litt mørke og røde bær. Fantastisk bra kvalitet, middels tyngde. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, pizza / pasta, lam, lam og sau, spekemat. Bestillingsutvalget.  
Hans A.Flaaten Vins Fins

Lammecarre

med harissa-chimichurri, sprø grønnkål, Za-atar, hjemmelaget manakish.

lammecarre-med-harissa.png

Her er det mye i denne Midtøsten-inspirerte retten som trenger litt ekstra forklaring.

Za'atar er en tradisjonell krydderblanding som er svært populær i Midtøsten, med røtter i land som Libanon, Syria, Palestina og Jordan. Den brukes i alt fra selve matlagingen til som et tilbehør til brød og olivenolje. Blandingen kan variere litt avhengig av region, men her er hovedingrediensene:

  • Timian: Gir en fin, aromatisk base.

  • Sumac: Et rødlig krydder med en syrlig, sitrusaktig smak.

  • Sesamfrø: Gir en nøtteaktig tekstur og smak.

  • Salt: For å balansere smaksprofilen.

 

Manakish, også kjent som manakeesh, er en tradisjonell rett fra Midtøsten, spesielt populær i Libanon, Syria og Palestina. Det er en type flatt brød som ofte blir toppet med forskjellige ingredienser før det blir bakt. Manakish kan betraktes som en slags "pizza", men med en unik smakprofil.

Til denne retten vil det være naturlig å prøve noen viner fra område rundt Midt-Østen. Først og fremst libanesiske viner. Ch. Musar i Libanon er en av de mest kjente. Vi kan gjerne ha noe opulent, varm fruktighet i vinen. Det får vi bl.a. fra Cabernet Sauvignon som blir brukt i rødvinen. De hvite vinene er svulmende og syresvake, men servert kalde, går de fint.  

Domaine Wardy fra Libanon.jpg

Domaine Wardy fra Libanon.
Foto: Vinmonopolet

16670301
Dom. Wardy 2022, Bekaa valley, Libanon. Kr 219,90, Karakter: 5, Poeng: 86

Slett ikke dum hvit libaneser, med litt svulmende, steinfruktsmak, modne, gule plommer, noe nøtter og urter og et behagelig smaksbilde. Så frisk er den ikke, men den har endel annet. Kan brukes til svært mye. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi, vegetar, spekemat. Basisutvalget.

Gaia World Collection AS

Musar Jeune.jpg

Musar Jeune.
Foto: Vinmonopolet

5892201

Musar Jeune 2021, Bekaa valley, Libanon. Kr 269,90, Karakter: 5, Poeng: 86

Syrah-andelen her gjør seg gjeldende, ganske fløtete og kompakt, mørke bær og solbær, plommer. Bra den, men begynner å koste litt. Passer til lam og kjøttgryter, sommerlig grillmat. Bestillingsutvalget.

Autentico AS

Ch. Ksara Carignan.jpg

Ch. Ksara Carignan fra Libanon.
Foto: Vinmonopolet

15190601
Ch. Ksara Carignan Old Vine 2021, Bekaa Valley, Libanon. Kr 219,-, Karakter: 4, Poeng: 84

Fin, mørk frukt, glatt i stilen, nok friskhet. Litt kort i finish. Grei pris. Passer til lam, kjøttgryter, meze-retter fra Midt-Østen. Bestillingsutvalget

Vinetum AS

lammecarre-med-urtecrust.png

Lammecarre

med appelsinglaserter gulrøtter og honningbakte poteter.

Med appelsinglaserte gulrøtter og honningbakte poteter har vi sukker oppå stivelse fra grønnsakene som tilleggsmomenter til lammecarréen.

Det tar helhetsinntrykket i retten over i det markant søte. Og da får vanlige røde lammeviner problemer.

Her er noen gode valg: (og hvorfor)

Rødviner med lavere tannininnhold og høyere fruktsødme er perfekte for retter med sødme fra grønnsaker og honning, da de ikke overvelder retten og harmonerer med de søte smakene. Her er noen gode alternativer:

Pinot Noir

Hvorfor: Denne druen har naturlig lavt tannininnhold og en delikat fruktighet med smaker av kirsebær, bringebær og jordbær. Av og til kan det også være mørkere bærsorter. Den passer godt til søte grønnsaker som gulrøtter og rødbeter, men vil normalt smake strammere enn uten disse utfordrende ingrediensene ettersom den også har vinsyre.

Grenache (Garnacha)

Hvorfor: Grenache har en myk struktur og en rik fruktsødme med smaker av modne bringebær og krydder. Den balanserer sødmen i honningbaserte retter.

Barbera

Hvorfor: Barbera fra Italia har lavt tannininnhold, høy syre og en saftig fruktighet som kan gå over i det søtlige, som gjør den ideell til retter med sødme og syrlighet.

Zinfandel (Primitivo)

Hvorfor: Denne druen gir viner med moden frukt som plommer og bjørnebær, samt et streif av krydder som kan komplementere den problematiske sødmen i honningglaserte grønnsaker.

4158801-1.jpg

Robert Mondavi Private Selection.
Foto: Vinmonopolet

4158801
Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir 2022, California, USA. Kr 219,90, Karakter: 5, Poeng: 86

Bra trøkk i denne, litt grov og amerikansk og litt tjære- og lakrisaktig i finish. Men mye smak for pengene. Moreller og plommer. Passer til: Lam, lyst kjøtt, fugl, gryteretter. Basisutvalget.  
HEYDAY

Tempore Garnacha.jpg

Tempore Garnacha fra Spania.
Foto: Vinmonopolet

16275001
Tempore Garnacha Altos de Cascán 2023, Aragon, Spania Kr 119,-, Karakter: 5, Poeng: 81

Dette er en ekstremt billig vin som også kan brukes. Sødmefull Garnacha som gjør jobben uten så mye bitterhet. Miks av mørke og røde bær, avslutter litt fast. Middels fylde. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, lam, lam og sau, spekemat. Basisutvalget.
Best Cellars AS

Voghera Barbera d’Alba.jpg

Voghera Barbera d’Alba.
Foto: Vinmonopolet

12464501
Luigi Voghera Barbera d'Alba 2022, Piemonte, Italia. Lr 206,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Deilig, transparent, feminin, rødbærsfruktig og bringebærsfruktig vin som har nok friskhet og som kan minne om Pinot Noir og Nebbiolo.Passe med syre. Frisk og bra. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, lam og sau, spekemat. 189,90 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 6)
House of Wine AS

olbressert-lammeskank.png

Ølbresert lammeskank

med byggrynsrisotto og bakte beter

Øl vil være hovedfokus for mange når man bruker øl i selve tilberedningen.

Øl tåler mye mer fra maten, det være seg sødme eller krydder. Her får vi sødme fra de bakte betene.

ØL

Belgisk Dubbel:

Hvorfor: Den mørke maltsødmen og lette kryddertonene i en Dubbel , som også kalles klosterøl, trappistøl og som er sterkøl på 6-8 volumprosent alkohol, komplementerer både lammet og sødmen i betene.

Porter eller Stout:

Hvorfor: De rike, røstede smakene i disse øltypene gir en herlig kontrast til lammet og bakte beter.

 

 

Alternativer

Tørr sider:

Hvorfor: Siderens friske syrlighet skjærer gjennom fett og gir en fin kontrast til sødmen i retten.

Westmalle Trappist Dubbel.jpg

Westmalle Trappist Dubbel.
Foto: Vinmonopolet

12464501
Luigi Voghera Barbera d'Alba 2022, Piemonte, Italia. Lr 206,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Deilig, transparent, feminin, rødbærsfruktig og bringebærsfruktig vin som har nok friskhet og som kan minne om Pinot Noir og Nebbiolo.Passe med syre. Frisk og bra. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, lam og sau, spekemat. 189,90 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 6)
House of Wine AS

Leffe.jpg

Leffe Blonde. Et svært allsidig øl.
Foto: Vinmonopolet

3412202
Leffe Blond, Belgia. Kr 49,90,

Kremet og litt krydret med god fylde, preg av lyst og gyllent malt, sitrus, humle og svale urter. Passer til: Svinekjøtt, storfe, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam, lam og sau, spekemat. Basisutvalget.  
Vectura AS

lammefilet-med-rodvinssaus.png

Lammefilet

med rødvinssaus, krydret gresskarpuré og karamellisert løk

Her er det naturlig å la en rødvin speile seg mot rødvinssausen,

mens gresskarpuréen og den karamelliserte løken gjør at det dannes en sødmefull motvekt til kjøttet og sausen. Det skaper noen utfordringer for vinen. Vi må bare holde oss på den fruktige siden.

Rødvin

Syrah/Shiraz

En Syrah fra Rhône-dalen eller en Shiraz fra Australia har krydrede toner, mørke frukter og en rik tekstur som harmonerer med gresskarpuréens krydder og rødvinssausens dybde.

Grenache-basert vin

En vin fra Châteauneuf-du-Pape i Frankrike har rundhet og varme fruktsmaker som matcher både sødmen fra karamellisert løk og krydderet i puréen.

Pinot Noir

En elegant Pinot Noir, helst fra Bourgogne eller New Zealand, har en lys fruktighet og tilstrekkelig sødme til å balansere rettens sødme uten å overvelde lammet.

Merlot

Merlot er bløt, fruktig og lett å matche med retter som har en kombinasjon av sødme og umami.

 

 

Alternativ til vin

Mørkt belgisk øl, som en Dubbel eller Quadrupel: Den rike maltprofilen og subtile kryddertoner i ølet kan være et spennende og uventet alternativ.

Norsk sider med nok sødme til å balansere sødmen i retten.

André Brunel Ch.jpg

André Brunel Ch. Neuf-du-Pape Les Cailloux.
Foto: Vinmonopolet

4512601
André Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2022, Rhône, Frankrike. Kr 429,90, Karakter: 6, Poeng: 91

Flott skyv i smaken med miks av mørke og røde bær, god fylde, også noe friskhet med streif av anis og tydelig Grenache-preg. Ikke noe særlig fatpreg her. Passer til: Bbq/grillmat, lam, and. Bestillingsutvalget.
Best Buys AS

Domaine André Brunel.jpg

Domaine André Brunel Côtes du Rhône Cuvee Sommelongue.
Foto: Vinmonopolet

4807601
Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2023, Sør-Rhône. Karakter: 6, Poeng: 85

Basis-Rhône med et herlig, velduftende bilde først. Røde bær, bringebær og moreller, enkel, fersk og åpen i smaksbildet. Middels til god fylde. Saftig med god sødme i midtpartiet. Litt fast i avslutningen. Kvalitetsprodusent. Passer til: Svinekjøtt, storfe, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam og sau, and, spekemat. Basisutvalget.

Best Buys AS

Ogier.jpg

Ogier 100 % Grenache.
Foto: Vinmonopolet

12043001
Ogier 100% Grenache 2023, Igp Méditerranée (Rhône), Frankrike. Kr 220,- Karakter: 6, Poeng: 86

Fin vin, det. Purpur på farge. Ren Grenache som er klassisk, sjarmerende og moderne med litt mørke bær, fyldig, men også med noe kjølig friskhet som holder den oppe. Litt tanniner i finish. Ch.Neuf light! Passer til: Pizza / pasta, bbq/grillmat, lam, lam og sau. Bestillingsutvalget.
Vinordia AS

© 2025 by Inkognito AS.

Artisjokksalat med ricottakrem

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page