Geir Salvesen anbefaler
Vinmonopolets nyhetsslipp –
12 fulltreffere på Vinmonopolet i september
Høstens nyhetsslipp onsdag 7. september har heldigvis god hvitvin å by på også, selv om det er de røde og rike som dominerer. Her er noen av godbitene i basisutvalget som kommer i hyllene på Vinmonopolet.
Mange rike, rødviner og dels til veldig gode priser, men også noen flotte hvitviner i polets nyhetsslipp i september .
Foto: Dorien Beernink på Unsplash
Merlot fra flere ulike vinland rundt om i verden. Oversjøisk og fransk Chardonnay. Pinot Gris. Og så noen slengere som man kan kalle dem. Blant annet en billig og god chilensk Pinot Noir, noen sherry- eller Palomino-viner fra Xerez i Spania og enkelte Rhône-aktige viner langt borte fra. Nyhetsslippet til Vinmonopolet i september er spredt over mange temaer slik at den som ikke liker det ene kanskje kan finne noen andre nyheter å prøve seg på.
Merlot, ja. Vinmonopolet lanserer et par italienske varianter med grønne tanniner og odde smaker. Så det er i Frankrike, øst i Bordeaux, at de beste nyhetene ligger denne gang. De har tatt med en ekte Pomerol, Château Nenin 2019, en vintype som vanligvis hører med i bestillingsutvalget. Det er litt av en kraftpakke både i smak og alkoholnivå. Vi ser at disse østside-Merlotene øker så mye i alkoholinnhold at man kan lure på om de har noen fremtid hvis man ikke greier å få ned nivået enten gjennom replanting i vingårdene eller tidligere plukking. Men da risikerer man grønne, paprikasmakende tanniner. Også prismessig er dette en kraftpakke, 850 kroner reflekterer prisnivået i området.
Merlot på langt lavere prisnivå finner man i de mindre berømte sideområdene, som i Lalande-de-Pomerol. Ch. Moulin de Sales i 2019-versjon gjør jobben til rundt 300 kroner. Frukten i Merlot-baserte viner fra østsiden av Bordeaux er stort sett mørk og plommesmakende, altså mørke plommer, solbær og bjørnebær. Det passer jo fint til årstiden vi går inn i.
Hvis man tenker budsjettviner med mye smak til en pris klart under 200 kroner, finnes det flere godbiter i septemberslippet. Blant annet en Trapiche Cabernet Sauvignon Reserve 2020 fra Mendoza i Argentina. Her får man den mørke, bæraktige frukten med litt fint lakrispreg på kjøpet.
Noen hvit burgunder er det ikke i nyhetsslippet, men Fleur du Sud Chardonnay fra Languedoc i Frankrike er akkurat den type budsjettvin som passer til det meste. Den har noe Chardonnaypreg med litt fersken og fruktkrydder til en svært behagelig prislapp på 132 kroner.
Selv hadde jeg satset noe mer penger og prøvd den amerikanske Lockwood Chardonnay som både har trøkk, nok friskhet og en helt grei prislapp med tanke på kvaliteten – 220 kroner.
Så er det slik at chilensk Pinot Noir heller aldri vil bli noen burgunder-kopi. Men når man ser hva man kan få for ca. 160 kroner, er man et lite stykke på vei. Undurraga Aliwen Pinot Noir Reserva kommer i både pose og sekk, holdt jeg på å si. I hvert fall på pose og flaske. De smaker merkbart forskjellig, så her er det bare å holde seg til flasken. Fruktigheten er sødmefull og rød, og vinen egner seg til all round-bruk. Man kan saktens trekke noe for litt dropsaktig preg, men det er innenfor etter min oppfatning.
Rødvin
14475801 Undurraga Aliwen Pinot Noir Reserva 2021, Central Valley, Chile
Kr 159,90 Karakter: 6 Poeng: 84
Transparent. Søt duft og med sødme i smaken også, selv om den er helt tørr. Ørlite dropsaktig, mest i retning av jordbær og bringebær. Dette er jo en rasende billig Pinot som gjør jobben, og jeg mener den er en fulltreffer til den prisen.
Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storfe, lam, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau.
Basisutvalget Servco
14579501 Ch. Nenin 2019, Pomerol, Bordeaux, Frankrike
Kr 848,80 Karakter: 5 Poeng: 89
Fleskete, rik og bløt mørk bærfrukt med innslag av lær, litt tobakk, plommer og svakt tørkede bær. Høy alkoholprosent – 14,5 men en anerkjent produsent med et typeriktig produkt.
Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, bbq/grillmat, lam og sau
Partiutvalget Moestue Grape Selections AS
5978701 Trapiche Cabernet Sauvignon Reserve 2020, Mendoza, Argentina
Kr 159,90 Karakter: 6 Poeng: 85
Dette er mye vin for pengene. Bak en konsentrert, mørk frukt ligger det litt passelig med fatpreg. Pent innslag av lakris – det er alltid godt, mørke, modne bær, litt lær og litt urter på kjøpet også. Strålende – og til en kjempelav pris.
Passer til: Lam, storvilt, spekemat, and, storfe, bbq/grillmat, lam og sau
Testutvalget Modern Wines AS
14561301 Ch. Moulin de Sales 2019, Lalande-de-Pomerol, Frankrike
Kr 309,90 Karakter: 5 Poeng: 86
Konsentrert og mørk bærfrukt på duft og smak. I smaken smeller også noe tørrende fatnoter av eik inn, men de er allikevel pent integrert. Litt høstlig skog er begynt å melde seg, men fortsatt på den unge siden. Kan med fordel gå i kjelleren et år eller to.
Passer til: Storfe, lam og sau, småvilt, fugl og and
Basisutvalget Symposium Wines AS
14529501 Ch. La Croix Saint-André 2019, Bordeaux, Frankrike
Kr 279,90 Karakter: 5 Poeng: 86
Forsiktig og pen Merlot-frukt, modne bjørnebær og begynnende lagringstoner. Endel tanniner som melder seg i finish, men ellers en svulmende, plommeaktig frukt i midtpartiet.
Passer til: Småvilt og fugl, lam og sau, lam, bbq/grillmat
Basisutvalget Selected Wine Partners AS
14497601 SAAM Shiraz Grenache 2021, Coastal region, Sør-Afrika
Kr 148,30 Karakter: 6 Poeng: 85
Fin, rik, men ikke for svær vin med svakt sødmefull, leskende bærfrukt, krekling, kamfer og urter. God fylde i midten. Kjempebillig og veldig bra universalvin. Serveres lettere avkjølt.
Passer til: Vegetar, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, storvilt, storfe, spekemat, lam, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau
Basisutvalget Exciting Wines AS
6861801 Brunel de la Gardine Côtes du Rhône 2020, Rhône sør, Frankrike
Kr 169,90 Karakter: 5 Poeng: 84
Mye Grenache som gir svulmende frukt, men også duft av fioler, bjørnebær, urter og fløtete frukt. 14,5 volumprosent alkohol merkes jo litt, men vinen har også noe friskhet i form av krekling, bjørnebær og mørke moreller. En grei prislapp.
Passer til: Skalldyr, lam og sau, spekemat og lam
Testutvalget Vinhuset NOFRA AS
Hvitvin
11887301 Valdespino Inocente Fino, Jerez, Spania
Kr 249,80 Karakter: 6 Poeng: 87
En absolutt herlig Fino med fløtete, behagelig nøttete frukt. Ikke for sær eller for salt og bitter, bare den fløtete smaken av nøtter og grønne, modne oliven.
Passer til: Svinekjøtt, aperitif og spekemat
Basisutvalget Good Beverage AS
14579601 Fleur du Sud Chardonnay 2021, Languedoc, Frankrike
Kr 132,- Karakter: 5 Poeng: 82
Billig vin fra Sør-Frankrike. Litt fedme på midten av denne Chardonnayen, ellers forsiktig, nøytral steinfrukt, plomme og litt eple. . All round-stil og en vin som gjør jobben for svært lite penger.
Passer til: Salat, sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk
Basisutvalget Rebel Agency AS
14584501 Ch. Thivin Marguerite 2020, Burgund, Frankrike
Kr 246,- Karakter: 6 Poeng: 86
Fin, hvit Beaujolais med bra trøkk. Passe med fat, nøytral steinfrukt, nøtter, litt mineralsalt og krydder. En fattigmanns sentralburgunder.
Passer til: Skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk
Partiutvalget Blend Wines AS
14578301 Lockwood Chardonnay 2020, California, USA
Kr 219,90 Karakter: 6 Poeng: 86
Strålende amerikaner. Her er det bra med trøkk, uten at det blir for mye. Kremete, svakt krydret steinfrukt, plomme og eple. Svakt nøttete i finish. Intet fatpreg her.
Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk
Basisutvalget Hand Picked Wines AS
14585601 Red Car Estate Chardonnay 2019, California, USA
Kr 549,90 Karakter: 5 Poeng: 88
Red Car er en kjent, kvalitetsorientert produsent i Sonoma Coast-området nord for San Francisco. Relativt lys, forsiktig frukt på duft og også i starten av smaken. Litt melon og nøtter, noe fatkrydder, men fra et svært kjølig område langs Stillehavskysten i USA. Subtil og kniplingsaktig. Koster en slump, men er lagringsdyktig.
Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk
Partiutvalget Vinarius AS
Geir Salvesen
er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.
Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen med sommelier Trude Helén Hole.