Geir Salvesen anbefaler
Akevitt eller bobler til jul og nyttår?
Det er et faktum at Norge lager verdens beste akevitt – og at høytiden i desember er toppsesong for det. Vi har smakt på «juleakevitter» og musserende vin som passer desembermørket og julematen.
Man kan nesten bli i julestemning bare av å se på disse etikettene.
Foto: Geir Salvesen
De er brune. De er vellagrede. De er toppen av norsk akevitt. Fatmodningen er en stor del av hemmeligheten. Den gir den krydrede potetspriten et skyv til smakstoppen. Men også tilsetningene og krydderurtene spiller en stor rolle. Og det eksperimenteres det kraftig.
Karve er urkrydderet, sammen med dillfrø. Karven er det som gir den blanke akevitten den litt lakrisaktige duften og smaken. I tillegg kommer en rekke tenkelige og utenkelige ingredienser. Korianderfrø? Jepp. Pomeransskall, fennikel, sitrusvarianter, vanilje, stjerneanis. I tillegg er ferske og tørkede urter kommet sterkere inn i bildet de siste årene.
Opphavet
Den første benevnelsen på dette produktet her til lands, finner vi i 1531. 13 april sendte den danske høvedsmannen på Bergenshus festning, Eske Bille, en pakke til Olav Engelbrektsson. Sistnevnte var den aller siste erkebiskopen i Norge og holdt til i erkebispegården i Nidaros. I følgebrevet, som var sendt med en mann (John Teiste) sto det at forsendelsen gjaldt «nogit watn… som kallis Aqua vite och hjelper szamme watn for alle hande kranchdom som ith menneske kandt haffue indwortis.».
De brukte et kronglete språk på den tiden, men i hvert fall skulle dette sterke, livgivende vannet hjelpe mot alle typer sykdom som et menneske kunne ha innvortes.
Det var nok ganske grove greier på den flasken Olav Engelbrektsson fikk. Langt unna de sofistikerte produktene vi har tilgang til.
I dag lages norsk akevitt på potetsprit, mens våre naboland i Skandinavia og Tyskland bruker korn. I USA brukes mais til å lage sprit. Man tager det man haver, og det man har mye av i Norge er jo poteter. Selv om sluttproduktet er uendelig langt unna en rå potet.
Fatbruken
Til sild og lignende kan det passe bra med en blank krydderakevitt. Og nå har produsentene i Norge kommet opp med spesialakevitter til alt fra sommermat, laks, pinnekjøtt og lutefisk. Rakfisk også. Noen av dem er lyse, noen av dem er halvlyse med noe brunt, altså noe fatpreg. Brunfargen kommer fra fatene, som i stor grad er gamle sherryfat på ca. 500 liter. Jo lenger opphold på fat, desto mer vanilje og rundhet og brunere farge får man. Som vi ser på etiketten av Gammel Opland Juleaquavit er den lagret hele åtte år på fat.
Det er litt diskusjon om hvorvidt alkoholen i akevitten er med på å spalte fettet i den typiske norske julematen, eller om det er andre forhold som bidrar til det. Norsk akevitts «Grand Old Man», destillatør-maestro Halvor Heuch som i mange år var akevittansvarlig på Arcus, mente at det var de eteriske oljene fra kryddertilsetningene i akevitten som kom som gjorde jobben med å spalte julematfettet.
Her er 5 gode høytidsakevitter, omtalt etter rekkefølgen på flaskene på bildet, fra venstre. De må bestilles, det er ulempen, men det er jo en enkel affære. Og så er det jo interessant å smake noe annet enn de gamle traverne. De traver for så vidt godt fortsatt de, men de har jo vært der så lenge.
Akevitt
13439502 Simers Bohemens Jul, Viken, Norge
Kr 349,90 (halvflaske) Karakter: 5 Poeng: 91
Ganske karvedominert med anis og en tanke medisinal på duft, men mye liv og energi i denne. Mindre fatpreget enn de andre. Passer til: Ribbe, sild, svinekjøtt, spekemat
Bestillingsutvalget Siemers & Cos ANS
14749101 Lysholms Høytid Juleaquavit, Viken, Norge
Kr 474,90 Karakter: 6 Poeng: 94
Her er det ikke allverdens opphold på fat, bare rundt et år. Allikevel, eller kanskje nettopp derfor, fremstår denne som en subtil og kompleks drikk. Den er relativt lys på farge, men er blitt smakssatt med tindvedbær og kaffe. Pen sødme, rund og interessant. Elementer av krydder, tindved og kakao i smaken. Passer til: Svinekjøtt, spekemat.
Bestillingsutvalget De Lysholmske Brenneri og Dest.
165101 Gilde Juleakevitt 2022, Norge
Kr 584,90 Karakter: 5 Poeng: 91
Gildes julevariant er litt skarpere enn de andre og river litt. En god del karvepreg som gjør den velegnet til mat, lutefisk, sild og ribbe. Mandel, vanilje og de kjente brune tonene i tillegg. Men du må altså like at det gir litt motstand. Dette er ikke en koseakevitt, men en klassisk matakevitt. Passer til: Svinekjøtt, spekemat
Bestillingsutvalget Arcus Norway AS
14739302 Løiten Juleaquavit 2022, Viken, Norge
Kr 344,90 (halvflaske) Karakter: 6 Poeng: 93
Mye trøkk og smak i denne. Rik stil med appelsinskall, anis og kaffe. Kanel og kardemomme har vært tilsatt. Passer til: Svinekjøtt, spekemat
Bestillingsutvalget Arcus Norway AS
12169801 Gammel Opland Juleaquavit, Viken, Norge
Kr 529,90 Karakter: 6 Poeng: 95
Lagret åtte år på fat, og det merkes. Dette er jo bare veldig deilig og lett å like. Det er bare å synke ned i en verden av vanilje, tørket frukt, litt pirrende karve, men først og fremst rund sødme. Dette er mest en koseakevitt som kan brukes i stedet for konjakk. Passer ellers til: Ribbe og svinekjøtt, men pinnekjøtt også
Bestillingsutvalget Arcus Norway AS
Musserende
Champagne og musserende vin laget på den såkalte champagnemetoden med 2. gangs gjæring på flaske etter tilsatt sukkertilsetning, er ypperlig til mye norsk julemat. Det er på grunn av umami-innholdet. De døde gjærsoppene som blir med i flasken gjennom flere år, produserer aminosyrer som er essensen av umami. Også kjøtt som er tørket, modnet og lagret får høyere umami-innhold.
Et pent, lite knippe med musserende julekandidater. Fra den billigste (t.v.)
og den dyreste og beste som heter Krug.
Foto: Geir Salvesen
9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2020, Burgund, Frankrike
Kr 188,90 Karakter: 6 Poeng: 85
Fortsatt en ypperlig folkeboblevin. Bare mørke druer, ca. 80 % Pinot Noir og rundt 20 % Gamay. Et hint av rødskjær i kobberfargen. Dette er en smaksrik, rund og opulent musserende med et streif av røde moreller og gule, melne epler på duft og smak. Ca. 8 g restsukker gir en noe avrundet smak uten at det blir syrligsurt. Det gjør også at den går til svært mange retter. Passer til: Sushi / sashimi, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, aperitiff, lam og sau.
Basisutvalget Beverage Partners Norway AS
3390301 Legras Blanc de Blancs Brut, Champagne, Frankrike
Kr 519,90 Karakter: 5 Poeng: 91
Flott dybde på denne. Den har det lille ekstra, konsentrasjon, gule epler, fersken, sitron og god lengde. Men med bare hvitvinsdruer er den ikke så opulent og kraftig. Ren og flott. Begynner å koste litt, men det gjør alt, nå. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitiff, spekemat
Bestillingsutvalget Red & White AS
3068901 Charlemagne Blanc de Blancs Réserve, Brut, Champagne, Frankrike
Kr 399,90 Karakter: 5 Poeng: 87
Dette er en typisk aperitiff-champagne med vekt på friskhet, grønne epler og vårlige dufter. I smaken kjølig, litt grønn og epleaktig med streif av hasselnøtt og sitrus, middels lengde. Alltid litt eleganse i disse Champagnene som bare er laget på Chardonnay-druer. Passer til: Aperitiff, spekemat
Basisutvalget Heritage Wines AS
6200801 Louis Roederer Collection 2017, Champagne, Frankrike
Kr 519,90 Karakter: 6 Poeng: 91
En virkelig flott Champagne fra ett av de solide, velrenommerte husene. Rik i stilen med gul steinfrukt, fersken, epler, brødbakst, krydder og fin lengde. Smaker mye av den. Druemiksen er 40 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay og 20 % Pinot Meunier. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitiff, lam og sau
Basisutvalget Strøm AS
354501 Krug Grande Cuvée, Brut 2019, Champagne, Frankrike
Kr 2079,90 Karakter: 5 Poeng: 94
Kongen blant Champagnene. Dette er 170. årgang. Bare Krug er Krug, kan man si. Dette er noe av det heftigste i Champagnens verden, en vin som er gjæret på fat. Det kjenner man gjennom en liten røykaktig, vaniljeaktig duft. Smaken er allikevel mye fastere med energiske gule epler og brødbakst. Veldig kompleks, i starten nesten litt bacon-noter på duft. Den rir to hester ganske godt, opulens og friskhet. Masse konsentrasjon. Men det er blitt dyrt med tiden. Ellers er tallenes tale ca 2/3 mørke druer og 1/3 Chardonnay. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, fisk, aperitiff
Bestillingsutvalget Moët Hennessy Norge AS
Geir Salvesen
er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.
Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen med sommelier Trude Helén Hole.