Lam Korma
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
6
Kryddermos:
1 grønn chili
2 ss mandelflak
2 ss revet ingefær
1 hvitløkfedd
1 ss olje
Ca 500 g lammebog, nakke eller skank (fårikålkjøtt)
Olje eller klaret smør til steking
1 hel kardemommekapsel
2 nellikspiker
1 kanelstang
1 ts korianderfrø
1 ts kumminfrø
1 l vann
1 løk, finhakket
1 dl matyoghurt
1 dl fløte
Salt
Saft av 1 sitron
Om ønskelig:
Grovhakkede salte nøtter og hakkede urter som koriander eller gressløk til servering
Kryddermos:
Mos alt i en morter eller kjør sammen i en mikser.
Skjær lammekjøttet i små terninger. Brun kjøttet i en varm stekepanne eller gryte med olje. Ta kjøttet ut igjen av pannen.
Ha kardemomme, nellik, kanel, koriander og kummin i den samme pannen og stek dem et minutt eller to, til det lukter aromatisk. Tilsett kryddermosen og løk. Fres godt til løken mykner. Ha kjøttet tilbake i pannen igjen. Ha i vann og la det småkoke under lokk i 1–1,5 time, eller til kjøttet er helt mørt. Tilsett yoghurt og fløte. Kok inn til det tykner. Smak til med salt og sitronsaft.
Ved servering:
Varm opp gryta og spe med litt vann om den har blitt for tykk. Dryss over nøtter og friske urter før den settes på bordet.
Forberedes på forhånd:
Gryta kan lages opptil flere dager i forveien. Den kan også fryses. Servér gjerne med ris eller naanbrød ved siden av.
I glasset:
Servér med en IPA full av sitrusnoter
og deilig bitterhet fra humle. Denne kombinasjonen vil matche og fremheve de smaksrike krydderiene og en slags skjult tropisk aroma i Kormaen. Må prøves.