Epler

SOM FRISTER

lysegule, syrliggrønne, røde, SØTE, saftige og herlig epler.

Produsert av Inkognito as

De er små og de er store, og de smaker forskjellig alle sammen.
Røde Pink Lady, gylne Golden Delicious og grønne og syrlige Granny Smith importeres hele året og har lang holdbarhet.

De norske er mindre hardføre, og det gjelder å gripe sjansen når du får den. Til gjengjeld kan du være sikker på at de norske eplene ikke har vært lagret i månedsvis.

Hvis du vil forsøke å lagre dem, kan du pakke dem i lufttette plastposer. Da tørker de ikke ut, og mangelen på oksygen forlenger holdbarheten.

Men vil du glede deg over de norske eplene utover vinteren, kan det lønne seg å koke eplemos eller eplegrøt og bruke dem i kaker og desserter senere. Som Tilslørte bondepiker for eksempel, en bestemordessert «gone hipster».

Syns du det blir for mye krem, kan du variere med cottage cheese eller mascarpone, med vaniljekrem og hakkede nøtter. Det er bare å legge det lagvis og være raus med eplene.

Eplemost er nesten som å bite i et friskt eple og kjenne saften av det. I en juicer lager du raskt din egen saft av de eplene du liker best, men du kan også være trygg på at de fineste eplemostene du får kjøpt er helt uten tilsetningsstoffer.

Du får en nesten ravfarget saft av Gravenstein, en gul saft av Aroma eller James Grieve, og en saft av Summerred som rødmer på flasken.

Dessuten er det kommet flere typer alkoholholdig eplesider av norske epler på Vinmonopolet. Det kan være en spenstig erstatning for bobler.

Epler er godt – også for fordøyelsen. Du har vel hørt: An apple a day keeps the doctor away.

Eple- og timianterte

4-porsjoner

2 plater frosne butterdeig
4 ss eplemos
2 epler
2 ss smeltet smør
Litt frisk timian
3 ss salte hakkede mandler
3 ss sukker

Tin butterdeigen, og del hver bit i to. Kjevle ut butterdeigplatene tynt, og legg dem over på stekebrett med bakepapir. Pensle butterdeigen med eplemos.

Del eplene i to, og fjern steinene. Skjær eplehalvdelene i tynne skiver, og legg dem på butterdeigen.
Pensle epleskivene med smør, og dryss over timian, hakkede mandler og sukker.

Stek tertene midt i ovn ved 225 °C i ca. 10 minutter eller til de har pen farge.

Valnøtt- og eplebrød

2 dl havregryn
5 dl hvetemel
1 dl linfrø
1 dl rosiner
1 dl hakkede valnøtter
2 ts bikarbonat
Litt salt
4 dl matyoghurt
3 ss flytende honning
1 revet eple
4 ss blandede nøtter og frø til topping

Bland først sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett yoghurt, honning og eple, og rør sammen til en jevn røre.

Dekk innsiden av en brødform med bakepair, og ha i røren. Dryss over nøtter og frø.

Stek brødet nederst i ovn ved 175 °C i 1-1,5 time. Bruk en trepinne for å sjekke om brødet er ferdig. Er pinnen tørr så er brødet ferdig.
Avkjøl på rist.

Eplemos

8 epler
1 dl vann
Sukker

Skrell og del eplene.
Fjern steinene, og ha båtene i en kjele sammen med vann.
Kok under lokk til eplebåtene er litt sønderkokte, ca. 20 minutter.
Rør om til mos og smak evt. til med sukker.
Ha mosen i et sylteglass.
Denne mosen bør spises fersk.
Hvis du ønsker kan mosen fryses for lenger holdbarhet.

Krydre gjerne mosen med kanel, vanilje, kardemomme, stjerneanis, fennikelfrø, rosmarin eller timian. Tyttebær er godt å koke sammen med eplene, også gir det en så fin farge.

Eplekake

8-porsjoner

1 ss smør
2 ss strøkavring
2 epler
2 egg
2 dl sukker
2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Malt kanel
Grovhakkede nøtter eller mandler

Smør en form og dryss med strøkavring. Vask eplene og del dem i båter. Fjern steinene.

Pisk egg og sukker til eggedosis, og sikt i mel og bakepulver. Rør godt sammen, og fyll formen med røren.

Fordel eplebåtene utover røren i formen, og dryss over kanel, litt sukker og nøtter eller mandler. Stek kaken nederst i ovn ved 175 °C i ca. 30 minutter.

Server kaken varm med hjemmelaget vaniljesaus.