– Enkle og imponerende kaker –

BLOGGINNLEGG AV:

Franciska Munck-Johansen

Hvem drømmer ikke om å servere vakre kaker som smaker helt fantastisk? Disse kakene er ikke bare fulle av wow-faktor, de er også enkle å lage.

Syndig deilig Snickers kake

Fire lag med saftig sjokoladekake, vispet krem med rause biter av Snickers, toppet med sjokolade- og karamellsaus. Dette er kaken for alle kake-elskere. En skikkelig stjerne-kake du garantert lykkes med.

Bunner
250 g smeltet smør
5 egg
400 g sukker
2 dl rømme eller lettrømme
1,5 ts tørket kaffepulver rørt ut i 2 ts vann
275 g mel
100 g bakekakao
2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
2 ts bakepulver
1/2 ts salt

Fyll og pynt
4 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
3 Snickers á 75 g
Karamellsaus
Sjokoladesaus

Sett ovnen på 175 grader varmluft.

Smør to runde former på 15 cm i diameter på sidene, og ha bakepapir i bunnen.

Start med å smelte smøret i mikrobølgeovn eller i en liten kasserolle. Sett det til avkjøling.

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. (Det tar ca 4-5 minutter på full styrke). Rør forsiktig inn rømme, vaniljeekstrakt, det smeltede smøret og kaffepulver rørt ut i vann. (Du vil ikke smake kaffen, den vil bare forsterke sjokoladesmaken.)

Ha de tørre ingrediensene i en egen bolle. Bland de godt sammen med en stor visp.

Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene med en slikkepott.

Ha røren i formene. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i 25 – 30 minutter. Test med en kakepinne eller gaffel underveis, og ta formene ut når deigen ikke lenger fester seg.

La kakene avkjøles med en tallerken over formene. Det gjør at kakene beholder fuktigheten. Sett dem eventuelt i kjøleskapet hvis du ønsker det skal gå raskere. Bunnene kan lages dagen før.

Del bunnene i to når de er helt avkjølte. Skjær Snickers-barene i mindre biter.

Rett før servering gjør du klar fyllet.

Ha krem og vaniljesukker i en bolle. Stivpisk kremen og legg kaken sammen. Start med å legge én bunn på et serveringsfat. Ha på krem og biter av Snickers, og fortsett til du har brukt opp alt. Topp med karamell- og sjokoladesaus.

Server med en gang.

Rose-kake

Denne kaken ser veldig imponerende ut, men den er overraskende enkel å lage, og så smaker den helt fantastisk. Revet marsipan gjør kaken svært saftig og jordbærkremen gir den en frisk og sommerlig smak.

Bunner
100 g smør
3 egg
200 g sukker
175 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
200 g revet marsipan

Fyll
2 dl kremfløte
1 pakke jordbær
1 ts vaniljesukker

Frosting:
375 g mykt smør
550 g melis
375 g Philadelphia kremost naturell
3 ts vaniljesukker

Ha bakepapir i bunnen av en form på ca 23 cm i diameter. Smør sidene.

Sett ovnen på 175 grader.

Smelt smøret og la det avkjøle. Pisk egg og sukker til eggedosis.

Ha mel, vaniljesukker og bakepulver i en egen bolle. Bland sammen med en stor visp. Tilsett revet marsipan, og bland godt.

Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene med en slikkepott.

Ha røren i formen. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i cirka 40 minutter.
Test med en kakepinne eller gaffel om kaken er ferdig.

La kaken avkjøle, med en tallerken eller et rent tørkehåndkle over formen for å holde på fuktigheten.

Når kaken er helt avkjølt deles den til to bunner. Rens jordbærene, og skjær dem i mindre biter. Ha kremfløten og vaniljesukker i en bolle. Stivpisk kremen og ha i jordbærbiter.

Legg den ene kakebunnen på et serveringsfat, ha på jordbærkremen, og legg på den siste bunnen.

Lag frostingen rett før servering.

Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Særlig smøret må være helt mykt, ta det derfor gjerne frem et par timer før det skal brukes. Hvis du ikke har tid til det, kan det varmes forsiktig i mikroovnen. Jeg pleier å varme det 10 sekunder om gangen, da det er svært viktig at det ikke smelter.

Rør mykt smør med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp.
Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott til du har en jevn og myk frosting.

Bruk en stor stjerneformet sprøytetip (for eksempel Wilton 1M). Ha sprøyteposen i en mugge, og brett sidene rundt kantene, da er den enklere å fylle.
Ha frostingen i posen.

Slik lager du rosene:
Hold sprøyteposen loddrett mot kaken. Start i midten, og lag en sirkel hele veien rundt til du synes du får en passe stor rose. Slik fortsetter du til hele kaken er dekket av roser. Fyll ut feltene mellom rosene med litt ekstra frosting. Lag små stjerner.

Enkel festkake til de store anledningene

To-etasjers festkake? Klart du kan!
Denne kaken er svært enkel å lykkes med og den har en smak som de aller fleste liker.

Bunner
300 g smeltet smør
6 egg
450 g sukker
2 dl rømme eller lettrømme
1 1/2 ts tørket kaffepulver rørt ut i 2 ts vann
300 g mel
120 g bakekakao
3 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
3 ts bakepulver
1/2 ts salt

Krem
275 g mykt smør
300 g Philadelphia kremost naturell
600 g melis
1 1/2 dl bakekakao
1 ts vaniljesukker
2-3 ss kremfløte eller melk 

Sett ovnen på 175 grader varmluft.

Smør to runde former på sidene (ca 21 og15 cm i diameter), og ha bakepapir i bunnen.

Start med å smelte smøret i en liten kasserolle eller i mikroovn. Sett det til avkjøling.

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Rør forsiktig inn rømme, det smeltede smøret, vaniljeekstrakt og kaffepulver rørt ut i vann. Du vil ikke smake kaffen, den vil bare forsterke sjokoladesmaken.

Ha de tørre ingrediensene i en egen bolle. Bland de godt sammen med en stor visp.

Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene med en slikkepott.

Ha røren i formene. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i 25 – 30 minutter for den lille formen, og ca 40 minutter for den store formen. Test med en kakepinne eller gaffel underveis, og ta kakene ut når deigen ikke lenger fester seg.

La kakene avkjøles med en tallerken over formene. Det gjør at kakene beholder fuktigheten. Sett dem eventuelt i kjøleskapet hvis du ønsker det skal gå raskere. Bunnene kan lages dagen før.

Del bunnene i to når de er helt avkjølte.

Lag kremen. Ha mykt smør i en stor miksebolle. Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp. Visp smøret i ca 30 sekunder. Ha i kremost og visp i 30 sekunder til alt er godt blandet. Tilsett melis, bakekakao og vaniljesukker, og bland på lav hastighet til alt er blandet. Øk til medium hastighet og visp til du får en luftig konsistens. Tilsett sakte kremfløten litt etter litt til du får ønsket konsistens. Ikke tilsett for mye hvis du ønsker krem som holder. Visp til du får en luftig konsistens ca et minutt.

Legg sammen kaken. Legg en av de største bunnene på et serveringsfat, ha på et lag med sjokoladekrem, ha den andre største bunnen over. Ha et lite lag med krem på midten av kaken, og legg på den ene av de minste bunnene. Det gjør at kakene fester seg til hverandre. Ha på et lag med sjokoladekrem, og ha på den siste minste bunnen.

Smør krem på sidene med en stor kniv og dryss med hakket Daim-sjokolade.

Kaken holder seg godt i kjøleskap i flere timer.

Tips: Hvis du lager kaken til en spesiell anledning, kan den pyntes med favorittsjokoladen til den som skal ha den. Du kan også pynte med bær, frukt eller knuste Oreo-kjeks.

Fotograf: Franciska Munck-Johansen