Engelske bobler på full fart inn i Norge

Visste du at det lages vin i England?
Her har de laget vin siden romernes tid, og de har dyrket druer i årtusener.

Liora Leiv

Vinekspert
Bidragsyter

Baard Næss

Fotograf
Inkognito as

Mats Dreyer

Stylist
Inkognito as

DE FØRSTE SKRIFTER som omtaler vin stammer fra år 731, og skatterapporter viser til engelsk vin helt tilbake til 900-tallet. Funn av eldgamle druerester viser at det ikke var romerne som introduserte vinplanten til England, men det var romerne som anla vingårder og begynte å produsere vin for å dekke det stadig økende behov etter hvert som de etablerte seg i landet. Etter Romerrikets fall ble vinmarkene lagt brakk, og den gjenværende vinindustrien lå i hendene på munkene som produserte vin til religiøst bruk.

I Dommedagsboken, nedtegnelsen av den store folke- og boligtellingen som ble foretatt i England på 1000-tallet, er det nedtegnet 38 vinmarker hvorav 12 av disse tilhørte klostrene.

På denne tiden og frem til 1300-tallet nøt England godt av varme, solfylte somre som gjorde at vinkulturen blomstret. Dessverre brakte endringer i havstrømmene med seg overskyet vær og våte sommermåneder som ga en brå slutt på vineventyret. Deretter fulgte århundrer med import av vin fra Frankrike, og etter hvert også fra andre sør-europeiske land.

“Per august 2017 er fire produsenter av musserende engelsk vin tilgjengelig i Norge, og alle holder høy kvalitet. ”

Musserende engelsk

Først på 1900-tallet kom den engelske vinproduksjonen i gang igjen. Frem til 1980-tallet var druene hovedsakelig hvite, tyske sorter samt den fransk-amerikanske hybrid-druen seyval blanc. Men med klimaendringene og nærmere studier av jordsmonnet i den sørlige delen av England, har det vist seg at både chardonnay, pinot noir og pinot meunier trives godt. Som mange vil gjenkjenne er dette de samme druene som brukes til champagneproduksjon, og det er nettopp musserende viner England nå høster anerkjennelse for.

Et eventyr begynner

Eventyret startet nettopp på slutten av 1980-tallet med det amerikanske ekteparet Stuart og Sandy Moss. De falt for en pittoresk eiendom med hus fra middelalderen i West Sussex. Der plantet de druer, og laget sin første musserende vin i 1992 under navnet Nyetimber, og siden har de vært markedsledende og banet vei for den engelske musserende vinindustrien.

Mange flere har fulgt etter, og i dag er det hundrevis av druedyrkere i England og Wales. Det skal dog gjøres oppmerksom på at det er stor forskjell på engelsk eller walisisk vin, og britisk vin. Sistnevnte lages som oftest på konsentrert druemost importert fra sør-europeiske land, mens engelsk og walisisk vin kun lages på druer dyrket i de respektive landene.

Per august 2017 er fire produsenter av musserende engelsk vin tilgjengelig i Norge, og alle holder høy kvalitet. I løpet av høsten kommer to produsenter til, også disse er smakt og kan anbefales.

Champagneliste

Bride Valley Brut Reserve 2014

Forfriskende syrlighet med smak av krispe grønne epler, lime og sitron. Hint av gjærbakst, ren og balansert, lang ettersmak med god mousse. Til aperitiff og sushi.

349,90.-
7607201

Bride Valley Blanc de Blanc 2014

Helt nytappet og derav super fersk, men potensialet er helt klart tilstede. Om ikke så veldig lenge vil de subtile sitrontonene og ferskensmaken være godt integrert med hint av florale toner, mineralsk preg og lette kjeksaromaer. Et nydelig følge til fisk og skalldyr.

399,90,-
8063501

 

 

Exton Park Brut N. V.

Mye toner av gjærbakst og en lett krydret nese. Syrlig i munnen med mineralske toner, noe epler og sitrus. Delikat finish. Super til aperitiff og skalldyr.

Exton Park Rosé Brut N.V.

Delikate toner av rød frukt. Spicy i munnen som etter en stund går over i solmodne jordbær. Flott fylde med konsentrert frukt og kompleks sammensetning. Både syre og mineralitet er presise og avslutningen særs lang. Kan brukes til mye ulik mat, alt fra fisk, skalldyr, fjærkre, kalv, krydret mat og svin.

 

Exton Park Blanc de Noirs N.V.

Rik nese med toner av brioche og gul frukt. Fin syrlighet og delikat mousse. Rik ettersmak av grapefrukt og mineralitet. God struktur. En fin vin til kraftigere fiskeretter eller hvitt kjøtt.

Exton Park Blanc de Blancs 2011

Kandisert sitrus, nybakt brød, gule epler. Følger godt opp i munnen med flott fruktkonsentrasjon og mineralitet. Tørr kalkaktig smak i finish med mye kompleksitet. Bruk den til gode fiskeretter av kveite eller piggvar, eller til Bresse-kylling.

Hattingley Valley Classic Reserve N.V.

Delikat og subtil på duft. Flott syre og sitrus i munnen med epler, lime og et hint av brioche. Sitter lenge med en knusktørr finish. Aperitiff og reker.

Hattingley Valley Rosé 2014

Friske bærtoner på nesen som følger opp med smak av rips og bringebær i munnen. God struktur og syre med smak av rosa grapefrukt. Balansert og lang avslutning. Fint følge til blåskjell, fet fisk og lettere kjøttrett av fjærkre og svin.

 

Hattingley Valley Blanc de Blancs 2011

Hint av sopp i nesen med epler i munnen og lett kandiserte sitrontoner. God fruktkonsentrasjon med syrefriskhet, mineralitet og knusktørr, lang avslutning. Bruk til fisk, kylling og sopprisotto.

Nyetimber Classic Cuvée N.V.
kr. 399,90
VP 7345101

Mye sjømineralitet i nesen med toner av brioche. Følger godt opp på smak med fersk sitrus, mineraler og grønne epler. God syre og mousse. Lang avslutning. Til aperitiff eller til østers.

Nyetimber Blanc de Blancs 2010
kr. 530,00
VP 7344801

Godt autolysepreg på nesen med varmebehandlet sitrus og bakte epler. God konsentrasjon med mye fruktsmaker og behagelig syre. Balansert mineralsk avslutning. Bruk til fisk, skalldyr eller fjærkre.

 

 

 

Nyetimber Rosé N.V.

Lett krydret med rik nese av røde, sødmefulle bær og moreller. Intens bærfrukt også i munnen med toner av lett bitter sitrus, mineralitet og lang finish. Flott følge til retter av hvitt kjøtt og kalv.

kr. 499,00
VP 7344901

Ridgeview Bloomsbury NV Brut

Lett sitrus og hint av brioche på nesen. Syrlig munnfølelse med noe smak av lett tropisk frukt og gule epler. Aperitiff eller til mager fisk.

Ridgeview Fitzrovia Rosé 2013

Friske røde bær med noe floralitet, hint av sitrus og bolledeig. Smaker av rosa grapefrukt, friske røde epler med god syre og lengde. Fin til reker, laks og kylling.

kr 385,60
VP 6244401

Ridgeview Blanc de Blancs 2013

Flott sjømineralitet på duft og lette gjærbaksttoner. Lett saltaktig i smaken med sitron, lime og hvite stenfrukter. God konsentrasjon og lengde. Bruk til fisk og lette kyllingretter, vil også gjøre seg til høstens fårikål eller juleribba.

kr. 388,00
VP 2773301

Gusbourne Blanc de Blancs 2013

Delikate florale toner med underliggende sitrus. Deilig frukt i munnen med saftige grønne epler, tørre mineralske toner og stram syre og eleganse. Lang, presis avslutning med friske limenoter. Flott følge til fisk og skalldyr.

kr. 469,90
VP 7684401

Gusbourne Brut Reserve 2013

Mineralsk nese med hint av gjærbakst. Frisk syre, delikat sitrus og god mousse. Lang avslutning og flott til aperitiff eller skalldyr.

kr. 419,90
VP 7684501