En reise gjennom det greske kjøkken 3
Tekst: Mona Næss/ Foto: Morten Kristiansen
Artisjokk med hjemmelaget aioli
Det har ikke regnet så mye i Kykladene på over 30 år og resultatet av en våt vinter viser seg som en åpenbaring når solen varmer opp jorda og det spruter ut alt fra ville orkidéer til smakfulle artisjokker.
Artisjokk med hjemmelaget aioli er godt alene eller som en forrett.
1 til 2 artisjokker pr person avhengig av størrelse
Fyll en stor kjele med vann og kok til artisjokkbladene løsner lett.
Hell av vannet og server umiddelbart.
Aioli
Jeg bruker kun egg fra garantert glade høner som kan strekke på beina, og får du tak i det er eggeplommen knall gul og stor og smaker solskinn.
Det er mange måter å lage aioli på, men dette er min måte:
. eggeplommene fra 3 egg
. god olivenolje
. litt frisk sitronsaft
. litt dijonsennep
Skill plommen fra egget og visp plommene til de blir litt luftige og stive.
Jeg bruker en stavmikser i en høy, smal bolle men man kan også bruke en håndvisp.
En syltynn stråle olivenolje skal sakte helles oppi samtidig som man visper.
Gradvis får aiolien en kremaktig deilig konsistens, så belønningen kommer om man klarer å gjøre dette veldig rolig.
Bruk så mye olje som du synes smaker godt og tilsett helt til slutt litt sitronsaft og litt dijonsennep.
Kleftiko – tyven, tyven
Bytter man ut f`n med p ligner ordet på “kleptoman” og jeg har lest at denne retten har en litt morsom opprinnelse fra den gang grekerne kriget oppi fjellene. Sau er det over alt og mat måtte de ha, så for å unngå at motstanderne oppdaget dem gravde de en grop i jorda, la kjøttstykker oppi leirkar, satt alt på glødende kull og dekket til med varme steiner og jord så fienden hverken kunne lukte eller se hvor de oppholdt seg. Når soldatene kom sultne og slitne hjem om kvelden var det mør og varm mat som ventet.
Lam kleftiko er real husmannskost svømmende i sin egen deilige kraft. Den bli servert i bakepapir rett fra ovnen under bakken. Både smak og etisk kjøttproduksjon er viktig så bruk tid og let etter gode råvarer og helst fra lokale små produsenter der du bor. Her ute på øya er det sauer på hvert jorde, og vi kjøper kjøtt fra den lokale slakteren i landsbyen.
Per person:
. Ca 400 gram skivet lammelår med margbein, eller bog.
. 1 gulrot
. 2 poteter
. 1/2 løk
. 4 fed fersk hvitløk, knust
. 2 ts gresk oregano
. En liten kvast rosmarin
. 3 sherrytomater
. 1/4 sitron
. 2 ss rødvin
. Olivenolje
. Kvernet sort pepper
pr person
Bruk både aluminiumsfolie og bakepapir til å pakke inn.
Legg romslige flak med både aluminiumsfolie og bakepapir på kjøkkenbenken, aluminiumsfolien nederst.
Del opp alle grønnsakene i ca cm-tykke skiver.
Legg kjøtt og grønnsaker blandet i en haug på bakepapiret.
Hell på ca 1 ss olivenolje og 2 ss med rødvin i hver pakke og klem over litt sitronsaft.
Pepre og dryss på oregano og legg inn rosmarinkvasten.
Pakk forsiktig sammen bakepapiret som en matpakke og brett aluminiumsfolien under slik at det blir et tett kar.
Plasser «matpakkene» i ovnen på ca 140 °C i minimum fire timer.
Fjern aluminiumsfolien og server “pakkene” uåpnet på tallerken.
Det lukter og smaker helt fantastisk og tradisjonelt serveres retten med nykokt spagetti men hjemmelaget chips eller grønn salat er også godt tilbehør.