Elskede vaffel

Delikatessen fra Moss…pølse i vaffel signert onkelen til selveste gourmetkokken Eyvind Hellstrøm.

Magnus Sjøberg

Kokk
Inkognito as

Elisabeth Jahr Hilde

Fotograf
Inkognito as

Det er ikke uten grunn at vaffelen har fått sin egen dag den 25. mars. Den er like mye spist til hverdags som til fest, og til høytid som til minnestunder. Vaffel er en del av den norske folkesjelen. De små hjerteformede godbitene har fornøyet norske ganer i hundrevis av år, ikke minst hos norske sjømannskirker verden rundt.

Basis i gode råvarer og enkel smak gjør vafler like allsidige som de er lett å like. Brunost, syltetøy, rømme og is er alt sammen populært til vaffel, avhengig av hvilken del av landet du befinner deg. I Moss spiser de til og med wienerpølse på vaffel, men du gjør som du vil.

Vaffelen passer til alle anledninger, og i slutten av mars sykler Vaffelgutta byen rundt med nystekte plater til Oslos hjemløse. Marker gjerne dagen selv, eller disk opp med en vaffelbunke til familie og venner når du føler for litt ekstra kos i hverdagen.

Oppskriften på verdens beste vafler og andre varianter finner du her:

Verdens Beste Vafler

2 egg
1 dl sukker
2 dl kefir
1,5 dl melk
1 dl vann
350 g hvetemel
1 ts bakepulver
0,5 ts natron
1 ts vaniljesukker
0,5 ts malt kardemomme
125 g smeltet smør

Knekk eggene i en bolle og pisk inn sukker, kefir, melk og vann.

Bland sammen de tørre ingrediensene og sikt over i bollen med det andre. Pisk sammen og ha i smeltet smør.

Stek vafler i vaffeljern.

Tips: Server med brunost, syltetøy, sukker, sirup, pisket krem, rømme eller hvorfor ikke vaniljeis og friske bær.

Belgiske vafler

125 g smør
3 dl melk
1,5 dl vann
2 egg
½ pk fersk gjær
1 liten klype salt
0,75 dl sukker
2 ts vaniljesukker
7 dl hvetemel
Smør til pensling

Smelt smøret i en kjele og tilsett melk og vann. Varm opp til fingervarmt ca. 37°C. Smuldre gjæren i en bolle og hell over den lune væsken.

Skill eggene. Eggeplommene piskes inn i bollen med det andre sammen med salt, sukker, vaniljesukker og mel til en jevn røre. Eggehvitene piskes til fast skum, og vendes inn i røren. La hvile i 20 minutter.

Varm opp et belgisk vaffeljern og pensle med litt smeltet smør. Stek vafler.

Tips:
Smaker nydelig med stekte bananer, iskrem, sjokolade, karamellsaus og ristet kokos.

Salte vafler med øl, rug og spekemat

50 g smør
2 dl melk
1 dl mørkt øl
15 g gjær
2 egg
1 ts bakepulver
5 g salt
5 g sukker
150 g hvetemel
Ca. 120 g rugmel

Topping:
Spekeskinke
Rømme tilsmakt med sennep
Små salatblader eller urter
Sylteagurk
Sølvløk
Rødløkringer

Smelt smør i en kjele og tilsett melk og øl. Varm opp til fingervarmt ca. 37°C.

Rør inn gjær, egg, bakepulver, salt, sukker og begge melsortene.
La heve i 30 minutter.

Stek vafler i smurt vaffeljern, og server med ønsket topping.

Tips:
Spekeskinken kan byttes ut mot røkt- eller gravet laks hvis ønskelig. Reker er også et godt alternativ.

Urtevafler
med kaviar, rømme og dill

3 dl vann
3,5 dl hvetemel
½ ts salt
4 dl matfløte
100 g friske urter f.eks. basilikum eller persille
Smeltet smør

Topping:
Kaviar, gjerne rød og sort
1 dl rømme
Rødløk i strimler
Dill eller urter
Litt revet sitronskall

Ha alle ingrediensene til vaffelrøren i en bolle og kjør til en jevn røre med en stavmikser.

La svelle i romtemperatur i 15 minutter.

Varm opp et vaffeljern og pensle med smeltet smør. Stek vafler av røren og server med toppingen.

Tips:

Server disse herlig grønne urtevafler til forrett eller som snakk til for-drinken.

Topping:
Spekeskinke
Rømme tilsmakt med sennep
Små salatblader eller urter
Sylteagurk
Sølvløk
Rødløkringer

Smelt smør i en kjele og tilsett melk og øl. Varm opp til fingervarmt ca. 37°C.

Rør inn gjær, egg, bakepulver, salt, sukker og begge melsortene.
La heve i 30 minutter.

Stek vafler i smurt vaffeljern, og server med ønsket topping.

Tips:
Spekeskinken kan byttes ut mot røkt- eller gravet laks hvis ønskelig. Reker er også et godt alternativ.

Belgiske frokostvafler med bacon, lønnesirup og posjert egg

Se oppskrift på Belgiske vafler over!

Topping:
Sprøstekt bacon
Lønnesirup
Posjerte egg
Hakket gressløk

Tips:
Posjerte egg kan byttes ut mot cottage cheese og serveres med friske blåbær.

Topping:
Spekeskinke
Rømme tilsmakt med sennep
Små salatblader eller urter
Sylteagurk
Sølvløk
Rødløkringer

Smelt smør i en kjele og tilsett melk og øl. Varm opp til fingervarmt ca. 37°C.

Rør inn gjær, egg, bakepulver, salt, sukker og begge melsortene.
La heve i 30 minutter.

Stek vafler i smurt vaffeljern, og server med ønsket topping.

Tips:
Spekeskinken kan byttes ut mot røkt- eller gravet laks hvis ønskelig. Reker er også et godt alternativ.