Dyre burgundere?

Drikk heller disse flotte Pinot Noir-vinene!

Det er noe helt spesielt med Pinot Noir-baserte rødviner. Ganske så lyse i rødfargen, ofte leskende og elegante med silkemyke, sensuelle fruktsmaker. Men Bourgogne-viner på et høyt kvalitetsnivå er blitt så dyre. Det er på tide å finne viner andre steder i verden.

Geir Salvesen
Skribent
Bidragsyter
Elisabeth Jahr Hilde
Fotograf / Stylist
Inkognito as
«Vinmakerens marerittdrue», «Drueprinsessen på erten» og «The heart break grape». Kjært barn har mange navn, men i disse uttrykkene lyser fortvilelsen fra dyrkerne som har forsøkt seg på denne vanskelige druen klart igjennom.

Mens de fleste andre vinstokker nærmest eksploderer opp fra jorden og greier seg på ekstreme steder, omtrent uten vann og i ultra karrig jord, må Pinot Noir-druen ha spesielle vekstforhold for å bli god. Som en prinsesse på erten, à la eventyret av H.C. Andersen. Hvis bare litt er galt, er alt galt for Pinot Noir. Druene har lett for å få råte. Vinene blir grønne og umodne med for kaldt klima. Og de smaker av syltetøy, dersom det er for varmt.

Verdens dyreste

Men belønningen hvis alt klaffer, er noe av det mest sensuelle og munnharmoniske man kan tenke seg.  En ideell kombinasjon av forførende, sødmefulle fruktsmaker og leskende friskhet. Skallet er tynt, derfor er fargen sjelden svært tett. Ofte er den transparent, og ord som eleganse og fløyel er uttrykk som ofte blir brukt.

Druen fant sitt hjem i Bourgogne i Frankrike. Her nådde den toppunktet gjennom hundrevis av år med prøving, feiling og vellykkede plasseringer av vinmarkene. Herfra kommer verdens dyreste rødvin. Domaine de la Romanée Conti er eiendommen hvor man nå må betale 25.000 kroner flasken og oppover for de beste vinene fra den sist produserte årgangen. (Verdens dyreste hvitviner kommer også fra Bourgogne og vinmarken Le Montrachet mellom de små vinlandsbyene Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet.)

Ikke all Bourgogne-Pinot er så gode. I ytterkantene – oppe i de høyereliggende vinmarkene – kan modningen bli så som så. Kompleksiteten kan mangle, og vinene smaker hardt og metallisk. Også viner nær «hovedstaden» Beaune kan være magre og grønne, som f. eks Savigny-Lès-Beaune eller Chorey-Lès-Beaune.

Merk at Pinot Noir også er en av de viktigste ingrediensene i en klassisk Champagne, sammen med Chardonnay som også stammer fra Bourgogne.

New Zealand og California er hovedalternativene til Bourgogne

Det er særlig to områder i verden som har slått seg opp som Bourgogne-konkurrenter –California og New Zealand.

Californias kyststrekning langs Stillehavet har vist seg å by på ideelle forhold for kaldklima Pinot Noir. Grunnen er tåken og den kjølige havluften som begrenser temperaturen, men hvor solen nesten alltid greier å modne druene nok. Tradisjonelt ble mye Pinot Noir laget i «syltetøy-stil», med varme og kokte aromaer. Men nye dyrkningsområder og bedre teknikk og forståelse byr på fremragende Pinot-drevne viner.

På New Zealand er forholdene også ideelle. I løpet av noen få tiår har dyrkerne klart å få frem viner som spiller på det forsiktige, lyse, fruktdrevne og elegante. Området rundt Marlborough på South Island får til disse friske Pinot-stilene, mens North Island lokker frem mer modenhet. De tyngste og mest Bourgogne-lignende vinene som gis mye fatlagring og som kan minne om tyngre, røde burgundere, kommer fra Central Otago som er et kystområde på South Island.

På grunn av at skallet er så tynt, er det også begrenset med tanniner, og det er en av grunnene til at Pinot Noir ikke anses som lagringsvin for de lange løp. Det er om å gjøre å få mest mulig frukt ut av dem, og de drikkes vanligvis i løpet av 1-5 år. Lenger enn dette vil gi høstlige aromaer og smaker i form av sopp og andre lignende elementer.

Med et lite forbehold

Her kommer en liste med gode Pinot Noir-viner. De er ikke noen fullgod erstatning for en Chambertin eller Musigny Grand Cru, bare så det er sagt. Men prisene er da også på et helt annet nivå. Regn med 2000 kroner og oppover for originalene fra Bourgogne.

CALIFORNIA

Cline Central Coast
Pinot Noir 2016

California, USA.

Kr 179,90
Karakter: 5
Poeng: 84
Basisutvalget
Kategori 1

Dette er en slags inngangsvin til Pinot Noir for dem som vil ha kraft og modenhet også. Sødmefull, mørk bærfrukt med vanilje. Litt høy alkohol med 14,5 volumprosent, men nok friskhet- Til kjøtt, grilling.

Bestillnr: 3569501

Tyler Santa Barbara County
Pinot Noir 2016

California, USA.

Kr 279,90
Karakter: 6
Poeng: 87
Basisutvalget
Kategori 6

En perfekt Pinot med røde, friske bær, god fylde men ikke for svær og oppblåst. Harmonisk i stilen. Passer til gastronomi.

Bestillnr: 3521401

Copain Tous Ensemble
Pinot Noir 2015,

California, USA.

Kr 299,90
Karakter: 6
Poeng: 87
Basisutvalget

Copain holder til i Russian River Valley, ett av kjerneområdene i Sonoma Coast, men har også kjøpt druer fra kjølige Anderson Valley og Mendocino lenger nord. Dette er en av de nye amerikanske vinene som minner mest om Bourgogne med det lyse, lette og elegante. Miks av røde og mørke bær, mest røde, integrerte fat og mye sjarm. Passer til lyst kjøtt og hvit fisk. Til og med kokt laks.

Bestillnr: 8279701

NEW ZEALAND

Matua Lands and Legends Central Otago Pinot Noir 2016

Otago, New Zealand.

Kr 199,90,-
Karakter: 5
Poeng: 85
Bestillingsutvalget.

Litt dropsaktig i stilen, mørk bærfrukt og solbær, biter godt fra seg med litt tanninstruktur, slik Otago-området ofte gir. Også litt røstet kaffe i aromabildet. Til kjøtt og kjøttprodukter med fett i.

Bestillnr: 1498701

AUSTRALIA

The Velvet Fog
Pinot Noir 2016

South Australia (Adelaide Hills), Australia.

Kr 209,90
Karakter: 5
Poeng: 86
Basisutvalget
Kategori 1

Delikat og vellykket, moderne australsk Pinot Noir med klar rødbærsfrukt, miks av bringebær, jordbær og kirsebær. Nok modenhet i kombinasjon med nok friskhet. Finslepne garvestoffer.

Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storvilt, småvilt og fugl.

Bestillnr: 7608201

ITALIA

Kollerhof Alto Adige Blauburgunder 2015

Lombardia, Italia.

Kr 251,-
Karakter: 6
Poeng: 87
Basisutvalget
Partikjøp

Kjølig og bra Pinot Noir som har det beste fra to verdener: 1. nok modenhet. 2. nok kjølighet i frukten. Miks av modne mørke og røde bær, litt krydder og fat, helt utmerket italiensk vri på denne druen.

Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl. Importør: Blend Wines AS

Bestillnr: 10021601

FRANKRIKE, LANGUEDOC

Louis Max Climat Pinot Noir Les Terres F 2016

Languedoc-Roussillon, Frankrike.

Kr 129,90
Karakter: 6
Poeng: 82
Basisutvalget
Test

En svært prisgunstig Pinot Noir fra Sør-Frankrike. Mørkbærsfruktig, også med røde elementer, nok kraft til å berge den gjennom måltider. Moreller, røde plommer og streif av lakris.

Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, pizza / pasta.

Bestillnr: 1218001

SØR-AFRIKA

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2016

Western Cape, Sør-Afrika.

Kr 319,90
Karakter: 6
Poeng: 88
Bestillingsutvalget

En vin som er signert av en av de beste Pinot-makerne i landet, Peter-Allan Finlayson. Lys på farge med blålilla kant. Både trøkk og eleganse, med mørk, leskende morellfrukt, passe fatbruk og litt over middels fylde.

Passer til: Strukturerte retter, kjøtt, lyst kjøtt og lignende.

Bestillnr: 3915501