Brennevinet har en lang historie i Norden og kan føres helt tilbake til 14- og 1500-tallet. I Sverige ble det anbefalt å blande brennevinet i krutt, for da skulle kruttet være så mye lettere å tenne. Men noen skjønte raskt at det var vel så godt å drikke. I Norge begynte munker å brenne akevitt til bruk som medisin. Aqua vitae – selve livets vann – skulle ikke bare lindre, men til og med helbrede de fleste sykdommer. Brennevinet ga også styrke til å stå i tungt kroppsarbeid og hjalp godt når kulden bet fra seg. Det er akevitt som er kjent som det norske brennevinet. Norsk akevitt skiller seg fra svensk og dansk ved at den er brent av poteter, krydret med karve og lagret på eikefat. I dag finnes det over 200 typer akevitt på Vinmonopolet, og Arcus som er Norges største brennevinsprodusent, lager flere basert på resepter som har vært uforandret siden 1800-tallet. De siste årene har dessuten norsk gin markert seg i verdenstoppen. Det er bare å nevne Harahorn Gin fra Grimstad som har vunnet flere gull internasjonalt. Nine Sisters Ocean Gin fra lille Fedje, som tok gull i London, og bergenske Bareksten Botanical Gin som i rekken av medaljer blant annet har vunnet dobbeltgull tre ganger i det som regnes som brennevins-VM. Det har ingen i klassen gin klart før dem.
Kilder: Arcus, Godt drikke, Horecanytt
Bartender: Wilhelm Juell
Foto: Baard Næss
Styling: Une Skobba
drinker
på norsk brennevin
4 cl gin
1 liten kopp tindved
1 ss sukker
1 cl sitronsaft
ingefærøl
Ha tindved, sukker og sitronsaft i en
shaker. Bruk en muddler og knus det
godt sammen. Tilsett gin og isbiter og
rist godt. Sil gjennom en strainer (fin sil)
i et glass med is. Topp med ingefærøl.
Pynt med masse bær og bruk fantasien!
tindved
gin bramble
2 cl Pink Gin
3 cl Jordbærlikør
2 cl lime
1 cl sukkerlake
1 dash eggehvite
Bland alt i en bostonshaker med is og
rist godt. Sil over i et godt avkjølt cocktailglass.
Pynt med et jordbær på kanten av glasset,
og server gjerne med friske jordbær til.
gin
jordbær
4 cl akevitt
4 cl blodappelsinjuice
2 cl sukkerlake
2 cl sitronsaft
1 dash angostura, evt.
appelsin bitters
1 dash eggehvite
Bland ingrediensene i en
bostonshaker uten isbiter. Rist
godt for å skumme eggehviten
og tilsett godt med is. Rist en
gang til og sil over i et lite glass
med is. Pynt med en skive
blodappelsin.
akevitt- og blodappelsin sour
4 cl akevitt
6 cl eplejuice, ferskpresset
4 cl appelsinjuice, ferskpresset
1 cl sukkerlake
Godt med revet ingefær
Riv godt med ingefær. Ha litt revet ingefær i et old fashioned glass. Tilsett ingrediensene i en shaker, og ha i litt mer ingefær. Rist det godt med is, og sil over i glasset. Riv over mer ingefær.
epler og
appelsiner
4 cl gin
2 cl limejuice, ferskpresset
1 kiwi, moden
2 barskjeer hvitt sukker
1 kvist mynte
knust is
club soda
Del kiwien i to og fjern det meste av kjernene. Skjær den i biter og ha den i en shaker sammen med sukker og en kvist mynte. Knus det godt med en muddler. Tilsett gin, limesaft og isbiter, og rist godt. Sil over i et longdrinkglass med knust is og noen biter kiwi. Topp med Club Soda.
kiwi gin
4 cl gin
1 liten kopp skogsbær
(blåbær, bjørnebær, bringebær og jordbær)
1 liten ss sukker
3 cl sitronsaft
club soda eller ingefærøl
Ha skogsbær, sukker og sitronsaft i en shaker. Bruk en muddler og knus det godt sammen. Tilsett gin og isbiter og rist godt. Sil gjennom en strainer (fin sil) i et glass med is. Topp med club soda eller ingefærøl.