Det er bare helt nylig at vin er blitt brukt sammen med norsk tradisjonsmat. Opprinnelig drakk man vann eller øl. Og da brennevinet ble en drikkeskikk, brukte man det også. Matmatching av vin krever en nøyere analyse av både vin og mat. Belønningen kan være et interessant, nytt smaksbilde, god balanse og en moderne tilnærming. Man får elementer av noe kjent og kjært i maten. Og så får man nye smaksinntrykk som tar retten og drikken videre.
TEKST GEIR SALVESEN
FÅR-I-KÅL ELLER FÅRIKÅL
LUTEFISK
Retten: Oppstykket lam i biter, kokt lenge i et lag av hodekål og vann, med pepper, salt og et meldryss som følge.
Smaken: Mildt kjøtt med en liten peppersnert, pluss sødmen som ligger i mange rotgrønnsaker etter at potensiell stivelse er omdannet til sukker etter varmebehandling.
Utfordringer til vinen:
En både rik og forsiktig rett på samme tid med varsom sødme fra kålen.
Løsningen:
Hvitvin, musserende eller oransjevin: Vi trenger en rik vinstil med mye krydder og fylde, men ikke så mye fat. Eksempelvis kan hvitviner fra Rhônedalen, fruktig Chenin Blanc fra Sør-Afrika eller Loiredalen i Frankrike og en fruktig musserende være ideelt. Og hvis man liker det: Oransjevin. Hvitvin som har hatt skallkontakt. Georgia leverer fine oransjeviner.
Rødvin: Fruktig, ung, saftig og frisk vinstil. En portugisisk variant med enten rødbærsfrukt eller plommefrukt og litt krydderpreg, men uten så mye fat. Côtes du Rhône eller Barbera fra Alba eller Asti i Piemonte. Grenache fra Sør-Frankrike, Garnacha fra Spania.
Retten: Lutet og utvannet torsk med en litt geleaktig konsistens, servert med kokte poteter, ertestuing og bacon.
Smaken: Ganske rik på grunn av ertestuing, bacon og poteter, mens fisken i seg selv har en viss egensmak, men ikke så veldig mye.
Utfordringer til vinen:
En liten kraftpakke der tilbehøret er delvis søtt (ertestuing), delvis fett og salt (bacon). Og der fisken bør få bevare egensmaken.
Løsningen:
En musserende vin med mye fruktsødme. En oransjevin. Eller en avrundet rødvin med noe fruktsødme.
4651901 Pongrácz, Western Cape, Sør-Afrika.
Kr 189,90, Karakter: 6, Poeng: 84
Lys steinfrukt, middels fyldig, innslag av eple og fersken. Gule plommer, også. Masse smak med korrekt og definert fruktighet. Litt brød og kjeks. Passer til mye forskjellig mat. I tillegg til får-i-kål, passer den også til: Ost, fisk, skalldyr, aperitif, sushi / sashimi. Basisutvalget.
Strøm AS
12536301 A.A. Badenhorst Secateurs Riviera 2023, Coastal region, Sør-Afrika.
Kr 239,90, Karakter: 6, Poeng: 87
Det trenger ikke å være rødvin til julemat. Men man må ha litt ekstra trøkk. Her er en hvitvin med skallkontakt, dyp gul, litt naturvinstil med modne, gule epler, men bare såvidt på naturveien. Et godt kompromiss, dette. Litt melne epler og krydder i finish. Men tørr. I tillegg til julemat passer den til: Fisk, svinekjøtt, pizza / pasta, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.
Autentico AS
13372401 Rkatsiteli Dry Amber Wine 2021, Kakheti, Georgia.
Kr 199,90, Karakter: 6, Poeng: 86
Brungul på farge, elementer av lakk, kamferdrops, te, krydder, tørket aprikos, avslutter tørt. Grei inngangsbillett til naturvinene. Passer også til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, lam og sau, spekemat. Bestillingsutvalget.
IB Fine Wines AS
9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2022, Bourgogne, Frankrike.
Kr 219,90, Karakter: 6, Poeng: 87
Rosa- og kobberfarget. Dette er en vin som er laget på 100 prosent blå druer, Pinot Noir og Gamay i ca. 80/20 miks. Rik og spenstig med god lengde, frisk smak av bringebær og moreller, innslag av sitrus. En fulltreffer som er blitt litt friskere og mer livlig med årene. All-round musserende. Passer også til: Grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, aperitif, sushi / sashimi, lam og sau, spekemat, spicy. Basisutvalget.
Beverage Partners Norway AS
12464501 Luigi Voghera Barbera d'Alba 2022, Piemonte, Italia.
Kr 199,90, Karakter: 6, Poeng: 86
Deilig, transparent, feminin, rødbærsfruktig og bringebærsfruktig vin som har nok friskhet og som kan minne om Pinot Noir og Nebbiolo. Passe med syre. Lav på tanniner. Frisk og bra. Passer også til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, lam og sau, spekemat. Bestillingsutvalget.
House of Wine AS
16641001 Rainoldi San Gregorio Rosso di Valtellina 2022, Lombardia, Italia.
Kr 225, Karakter: 6, Poeng: 86
En rød Valpolicella er kanskje førstevalget, men denne er også god og vil passe fint. Fornuftig priset, litt bløt i stilen, middels kompleksitet. Sødmefull, saftig kamfer, nøtter, anis, lær og godsaker, forsiktig finish, litt tørket frukt. Passer også til: Svinekjøtt, storvilt, småvilt og fugl, lam, lam og sau. Basisutvalget.
Vinetum AS
KJØTTKAKER MED
POTETER, ERTESTUING, BRUN SAUS OG TYTTEBÆR
Retten: Oppmalt kjøtt stekt i panne, brun saus laget på mel, smør og vann. Tyttebær.
Smaken: Miks av kjøttproteiner, sødme i ertestuingen, den brune sausens relativt kraftige preg, og den sursøte smaken av tyttebær.
Utfordringer til vinen: Tyttebærsyltetøy kan – avhengig av hvor mye sukker som er i det – gjøre vinen metallisk og syrlig. Også ertestuingen med dens iboende sødme kan drive vinen i syrligere retning. Selve kjøttet som består av proteiner og fett, er gunstig sammen med vin.
Løsningen: En sjenerøs vin med høy fruktighet. Stort sett rødvin til denne retten, men ved å gjøre noen vrier med sausen – og syltetøyet – kan man også tenke at noen hvitvinsstiler passer. Men hovedvekt på rødt. Rhône, Ch.Neuf-du-Pape, australsk Cabernet eller Shiraz, Cinsault fra Sør-Afrika eller en kraftig Pinot Noir.
12357301 Wynns Coonawarra Shiraz 2021, South Australia, Australia.
Kr 159,90, Karakter: 6, Poeng: 85
Fin, krydret, mørk skogsbærfrukt med mynte over bærfrukten, litt lakris og bark på duft, ganske rik i stilen, med nok friskhet. Bare franske fat er brukt. Gir medium konsentrasjon. Passer også til: Svinekjøtt, storfe, bbq/grillmat, lam og sau. Bestillingsutvalget.
Treasury Wine Estates Norway AS
3017801 Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2022, South Eastern Australia, Australia.
Kr 154,90, Karakter: 6, Poeng: 85
Alltid et svært godt kjøp, Koonunga Hill. Fioler på duft, mørke bær på duft. Ellers sjarmerende, fersk, moden frukt, med vekt på plomme og bjørnebær. Klart mørke bærslag. Litt lakris i finish. Litt høy alkohol med 14,5 volumprosent, svakt fatpreg i utgangen, men ikke så mye at det ødelegger. Tanninene er myke. Litt sjokolade får du med på kjøpet. En flott all round vin, og veldig billig fortsatt. Passer også til: Ost, lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam, lam og sau. Basisutvalget.
Treasury Wine Estates Norway AS
PORTVIN
14100301 Stark-Condé Stellenbosch Cabernet Sauvignon 2019, Coastal region, Sør-Afrika.
Kr 269,90, Karakter: 5, Poeng: 86
Helt typisk, energisk, endruevin med massiv, pepperaktig, mørk solbærfruktighet. Sødmefull og fast på samme tid. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, lam, lam og sau. Bestillingsutvalget.
Bona Fide Wines AS
Når vintermørket kryper på og temperaturen synker, er det få vingleder som er bedre egnet til å oppheve sesongens tristhet enn et godt glass portvin.
På grunn av sødmen er dette en vin som passer best etter måltidet. Gjerne til blåskimmelost og andre kraftige, lagrede oster.
Drukket alene kan den kombineres med ulike typer nøtter, spesielt valnøtter. Selv om såkalt vintage port – altså portvinshusenes deklarerte årgangsdråper, som bare fås i de mest perfekte årgangene – er toppen av kransekaken, vil det for de fleste være lurt å drikke en LBV eller en Colheita, som er betegnelsene på rimeligere og noe enklere portviner.
704701 Taylor's Late Bottled Vintage 2019, Douro, Portugal.
Kr 239,90, Karakter: 6, Poeng: 87
Mørk, fløtete, rik, modne, søte bær, men fortsatt frisk. Og litt fast fortsatt. Tørket frukt og kaffe og sjokolade er med i smaks- og aromabildet. Lett å like. Og mye smakskrutt, uten at den blir for fersk. Basisutvalget.
Bibendum AS