Dette drikker vi mer av i 2018

Valg av drikke følger også motens svingninger. Trenden går fra mørke og krydrede rødviner mot lysere vinstiler, innbefattet rosévin.

På brennevinssiden taper Cognac fortsatt terreng for hvert år, mens salget av gin øker. Og gin lages også i Norge, god gin.

Geir Salvesen

Skribent
Bidragsyter

Elisabeth Jahr Hilde

Fotograf / Stylist
Inkognito as

Hvis du hadde kikket på en prisliste fra Vinmonopolet for drøyt 50 år siden, ville utvalget ikke vært til å kjenne igjen. Den gangen var det en massiv satsing på klassiske Bordeaux-viner, mye portvin, en del Champagne, bare noen ytterst få viner fra Italia – og nesten ingen fra Den nye verden.

Noe søt hvitvin fra Tyskland, Rhinskvin – som det het allerede i Ibsens skuespill, var å få. Men så var det ikke mer.

Cognac som «alle» satt og koste seg med i altfor store ballongglass, gjerne varmet over flammen på et stearinlys slik at man virkelig var sikker på å få et alkoholstikk i nesen, var det man drakk etter måltidet. Larsen, Braastad, Bache-Gabrielsen – til og med navnene var norske, og nære og kjære.

Pizza, pasta og EØS

I dag har vi gjennomgått en vin- og matmessig revolusjon i Norge. Det startet i begynnelsen av 1990-årene da Norge fikk en EØS-avtale og ble «påtvunget» å ta inn et større utvalg vin i Vinmonopolets salgssystem for at Norge skulle få lov til å beholde monopolsystemet.

De nye motene i drikkeverdenen førte til at gin – som jo er et blankt brennevin – fikk et veldig oppsving, samtidig med at brunt brennevin og Cognac tapte terreng

Parallelt med dette endret matvanene seg. Nordmenn hadde i noen tiår reist på pakketurer til Syden. Andre hadde fraktet med seg telt og primus til Sør-Europa og oppdaget retter som paella, pizza, pasta og grillet babyblekksprut. Dette var retter som ikke passet til de gamle vintypene – altså rødviner med mye tanniner. Noe lettere var påkrevet, og hva var mer naturlig enn å bruke viner som var vokst opp og drukket lokalt sammen med disse rettene.

Så sent som i 1990, var «plankestek» – en indrefilet med bearnaise og hermetisert champignon, noe av det gjeveste man kunne få på restaurant i Oslo og rundt om i Norge. Rekecocktail med Thousand Island-dressing var en av de mest brukte forrettene.

Det er nesten ikke til å tro at Norge på disse årene ble ledende på gastronomifronten gjennom dyktige kjøkkensjefer som slo seg opp og vant Bocuse d’Or – verdens gjeveste kokkekonkurranse.  Og at vanlige folk etter hvert møtte restauranter drevet av unge supertalenter som de siste årene har tatt nordmenn med på en ferd opp i matens toppklasse.

Det å gjøre noe helt nytt og oppleve noe helt nytt både på tallerkenen og i glasset, er blitt vanlig i dag. Derfor drikker vi nå musserende vin fra England og Sør-Afrika, vulkansmakende hvitviner fra Santorini og Sicilia, moderne spanske rødviner uten så mye fatbruk – og rosévin.

Historien om fremtiden

Det er flere andre fremtidstrekk.

Selv om det ikke er bevist at økologiske varer – og viner – er sunnere enn andre, er det mange som vil spise og drikke så naturlige produkter som mulig. Økologiske viner vil komme enda sterkere.

Veganere og folk som ikke vil ha kjøtt – både ut fra dyrevernhensyn og sin egen kropp – vil gå i en ytterligere økologisk retning. Svært mange produsenter legger nå om til biodynamisk dyrkning av vindruene hvor månefaser og homeopatiske preparater i vinmarken plutselig blir styrende for produksjonen.

De lærde strides, men det er nesten ingen produsenter som tar veien tilbake til kunstgjødselbasert jordbruk. Alle prøver å ta i bruk naturen for å bøte på de problemene som naturen og til dels også dyrkerne selv har skapt.

Dette er trendene i 2018

Rødvin

Totalsalget faller 2 prosent i 2017.
Italia som største leverandørland faller. Frankrike, Spania og USA øker.

Rødvinssalget går ned som totalitet, år for år. Også Italia som for noen år siden passerte
Frankrike som Norges største importland, opplever en fallende tendens. Noen vinstiler øker.
Her er to moderne rødviner fra henholdsvis Spania og USA.

Rødvin 01

Cruzado Garnacha 2016
Aragon, Spania.

Kr 399,-
Karakter: 6
Poeng: 82

En bag-in-box laget på gamle vinstokker fra håndhøstede druer. Energisk frukt med streif av mynte og andre kryddersorter. Miks av mørke og røde bær. Fin vin, det. Bør avkjøles og tappes på en dekanter først. Passer til: Ost, svinekjøtt, lam og sau, storfe, pizza / pasta.

BU NR: 8183006

Rødvin 02

Cline Sonoma Coast Pinot Noir
California, USA.

Kr 179,90,-
Karakter: 5
Poeng: 84

California klatrer pent og pyntelig opp på salgsstatistikkene. Her er det mye godt i de øvre prisklassene. Cline er et billigmerke som holder til i Sonoma. Kvaliteten varierer sterkt, og de er ganske rike og varme i stilen, men denne Pinot Noir-vinen har også friskhet i tillegg til lakris, bærsmaker og urter. Vanilje også. En enkel og lettforståelig Pinot Noir som finnes i alle polutsalg.

BU NR:  3569501

Hvitvin

Totalsalget stagnerer, tilbake med 0,4 prosent. De tradisjonelle storselgerne går litt ned. Frankrike har størst nedgang, Tyskland og Italia taper også litt terreng. Østerrike, Spania, Chile og Sør-Afrika øker.

Hvitvin 01

Marques de Casa Concha Chardonnay 2016
Quebrada Seca Vineyard, Limari Valley, Chile.

Kr 179,90,-
Karakter: 5+
Poeng: 85

Franske fat er brukt på denne, bare 15 prosent av vinen har gjennomgått malolaktisk gjæring. Det gir en fin friskhet med elementer av fersken, pære og sitrus i frukten. Underliggende mineralitet og litt krydder på toppen. En enkelt vin marks-chardonnay, dette. Bestillingsutvalg.

BU NR:  5260401

Hvitvin 02

Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2017, Swartland, Sør-Afrika.

Kr 164,90,-
Karakter 5+
Poeng: 85.

Laget i en ekstremt tørr årgang, noe som vel merkes. Rik, fet og litt plommete i frukten, fersken også, litchi. Lett å matche med mat, salater og diverse. Kanskje også pinnekjøtt og ribbe. Mangler kanskje litt friskhet i forhold til normale årganger. Basisutvalg.

BU NR:  1695701

Rosévin

Totalsalget øker, også utenom sommersesongen.
Italia og Frankrike har kraftigst økning.

Rosévin 01

Rosaura 2016
Feudi di San Gregorio, Campania, Italia.

Kr 139,90,-
Karakter: 5
Poeng: 82

Franske fat er brukt på denne, bare 15 prosent av vinen har gjennomgått malolaktisk gjæring. Det gir en fin friskhet med elementer av fersken, pære og sitrus i frukten. Underliggende mineralitet og litt krydder på toppen. En enkelt vinmarks-chardonnay, dette. Bestillingsutvalg.

BU NR:  3311501

Rosévin 02

Suffrene Rosé 2016
Bandol, Provence, Frankrike.

Kr 172,-
Karakter: 5
Poeng: 84

Dette er en Provence-rosé som kanskje er litt utypisk for de nye stilene som mer har blomster, roseblader og sødme i stilen. Suffrene har mer struktur, tendenser til tanniner, streif av rognebær – og blomster også. Skyv og kraft i denne, så mye at man kan bruke den også til kjøtt, lam, etc. Basisutvalget.

BU NR:  1010201

Musserende vin:

Totalsalget øker.
Frankrike og Spania øker mest i antall liter.

Musserende vin 01

Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2014
Catalonia, Spania.

Kr 179,90,-
Karakter: 5
Poeng: 84

Mange Cava-viner har et lite hint av gummi på duft, også denne. Men ser man bort fra det, er dette en klassisk, helt tørr Cava med typisk innslag av epler, sitrus og urter. Mindre enn 3 g sukker pr liter gjør dette til en moderne, syrligtørr Cava. Det er for øvrig en vin som bare blir bedre ved lagring. Basisutvalget.

BU NR:  5337501

Musserende vin 02

Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut
Domaine Ligier, Jura, Frankrike.

Kr 189,90,-
Karakter: 6-
Poeng: 85

De musserende vinene fra Jura er kanskje ikke på topp i eleganse, men i smaksintensitet så absolutt. Altså: Mye smak, gyllent, melent eple med krydder og god lengde. Nøtter i finish. Kremete i stilen. Fyldig og god, med lav sukkerrest, bare 5 g per liter. All round-vin. Basisutvalget.

BU NR:  2197401

Gin-revolusjonen

Med oppmyket lovgivning, har det oppstått håndverksdestillerier i Norge.
Etter litt famling i starten, har flere av dem kommet opp med veldig gode dråper.
Her er ett av merkene som ble introdusert ved årsskiftet.

GIN 01

Oslo Håndverksdestilleri Vidda Tørr Gin, Norge.

kr 449,90.-
Karakter: 6
Poeng: 92

Oslo Håndverksdestilleri AS

Energisk smak med einerbær, urter og kvann i aroma- og smaksbildet.
En ren og uttrykksfull Gin, som seg hør og bør av navnet. Kan nytes bar.
Harmonisk finish med lakris og røyk i en lang slutt.

BU NR:  5193801