Persiske mandelkaker med safran og rosevann
ART OF THE TITLE
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
6-8
24 timer
400 g sukker
1/2 ts safran
3 ss rosevann
1 kg mandelmel, siktet
1 dl mandler, finhakkede
1 ts kardemommefrø, nymalt
Olje til smøring
Smør en stekebrett lett med olje, kle det med bakepapir og smør papiret med olje.
Kok opp sukker og 2 1/2 dl vann på middels høy varme. Ta kjelen av varmen, tilsett safran og rosevann, og rør godt til sukkeret har løst seg opp. Sett det til side og avkjøl helt.
Pisk sirupen på høy hastighet i en kjøkkenmaskin eller med håndmikser til massen er luftig og tykner, ca. 3 minutter. Vend inn mandelmelet litt og litt, og bland til du har en tykk, jevn masse.
Fordel massen på stekebrettet, legg et nytt ark bakepapir smurt med olje på toppen (den oljede siden ned), og bruk hendene til å jevne ut massen til den er ca. 5 cm tykk.)
Bruk en kjevle og jevn ut overflaten.
La bakepapiret ligge på og dekk langpannen med plastfolie. La det stå i kjøleskapet og sette seg i minst 24 timer.
Smør en lang kniv med olje, og skjær kaken i 25 diamantformede biter. Rør sammen pistasjnøtter og kardemomme, og pynt hver kakebit med en sjenerøs mengde pistasjblanding.