USA-VINER
GEIR SALVESEN

Denne filmen gjorde vinområdet ved Santa Barbara kjent for hele verden

Av og til skjer det – at en trend skifter helt retning. For Californias vinområder var filmen Sideways fra 2004 helt epokegjørende. Her er det som skjedde og hvor det skjedde. Hvorfor ikke ta turen dit og prøve vinene derfra?

Det er snart 15 år siden den kom ut, den prisvinnende filmen Sideways fra regissør Alexander Payne. En bittersøt, menneskelig komedie om to veldig forskjellige venner som skal på utdrikkingslag og en liten vintur i et av Californias vindistrikter. 

Distriktet er Santa Barbara og omegn, som er det nærmeste man kommer Hollywood.  Skuespillerne er Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen og Sandra Oh.

Diverse eskapader drukner etter hvert i en miks av intenst vinkonsum, romanser og nederlag. Og ingen glemmer vel scenen da hovedrollefiguren og vinkjenneren Miles drukner sine sorger ved å helle i seg fra spyttebøtten.

Det var kanskje også første gang alternative måter å omtale vin på ble fremført for offentligheten. Slik som denne vurderingen fra Miles:

«Den smaker som bakenden av en helsikes skolebuss fra L.A. Antagelig skilte de ikke stilkene fra frukten for å prøve å få til noe som ligner konsentrasjon, men de presset druene sammen med blader og mus, for så å ende opp med illeluktende tjære og terpentin-lort.»

Jack: «Jeg syntes den smakte godt.»

Grunnen til at filmen snudde radikalt om på trendene var at Miles hatet Merlot og elsket Pinot Noir. Og Santa Barbara hadde noen kraftbasser av noen Pinot Noir.

Filmplakat: Twentieth Century Fox Film Corporation

For mye konsentrasjon

På tidlig 2000-tallet var området nord for Santa Barbara med Santa Rita Hills og Santa Ynez Valley, kjent for konsentrerte vinbomber. Akkurat slike som noviser og et segment av vinkonsumenter er spesielt glad i. Det skal være heftig.

Utviklingen siden den gang har i stor grad gått i motsatt retning mot mer friskhet og eleganse og lavere alkoholnivåer.

Når vi tenker på California, er det nok først og fremst Napa Valley og Sonoma som dukker opp i hodet.  Men strekningen mellom San Fransisco og Los Angeles har minst fire sentrale vinområder, litt avhengig av hvordan man regner.

Bonnie Doon med sine karakteristiske etiketter vitner om lekenhet og overskudd. Det ligger i Santa Cruz Mountains. Foto: Geir Salvesen

I nord, rett sør for San Fransisco, ligger Santa Cruz Mountains med mange gode produsenter. Tar vi Highway 1 med det spektakulære kystlandskapet langs Stillehavet til høyre, passeres Monterey som er en koselig liten kystby med vinmarker innover i landskapet.

Lengre sør kommer vi til Paso Robles og San Luis Obispo med egne vinstiler. Paso Robles satser for eksempel på Rhône-varianten Syrah og har et veldig varmt klima, mens San Luis Obismo får kjølende vinder fra havet.

Vest og nordvestover fra byen Santa Barbara ligger altså vinområdet med samme navn, og det var her den berømte duoen Miles og Jack dro i Sideways-filmen. Navn som Solvang, Los Olivos, Buellton og Santa Ynez dukker opp i filmen. Mange har tatt turen hit i kjølvannet av den. På nettet og ikke minst på siden til det lokale turistkontoret i Santa Barbara, er det lett å finne oversikt over hvor de to var og hva de gjorde. Her er en fin lenke til dette

Foxen var en av vingårdene som Miles og Jack besøkte i Sideways-filmen. Foto: Geir Salvesen

På Vinmonopolet i Norge

Nye og lovende produsenter og vinmakere er kommet på banen siden Sideways ble vist. Raj Parr fra Sandhi, Gavin Chanin og Birichino er noen av navnene.

Men det er Wente, Babcock og Tyler som ser ut til å ha hatt mest innpass i det norske markedet. Dette er produsenter som også har viner i de lavere priskategoriene. Men ikke helt i kjellersjiktet. USA er et høykostland og med høy dollarkurs for nordmenn.

Wente Morning Fog Chardonnay 2016, California, USA.

Kr 169,-
Karakter: 5
Poeng: 84
Nr: 796301

Hvis du vil ha litt pondus og kraft i en rimelig Chardonnay, er dette et bra valg. Duft av nøtter, smør og fat, i smaken modne epler med innslag av sitrus og krydder. En veldig bløt vinstil uten utfordrende elementer. Basisutvalget.
Vinetum  

Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2016, California, USA.

Kr 289,90
Karakter: 5
Poeng: 87
Nr: 3521401

Den begynner å nærme seg 300 kroner, men dette er en vellykket Pinot Noir med en miks av amerikansk og europeisk stil. Mest røde bær på duft og smak, også et streif av noe høstlig, urter og et lite fatpreg som ikke er for mye av det gode. Til and og gastronomi. Basisutvalget.
Palmer Group AS

Babcock Santa Barbara Pinot Noir 2016, California, USA.

Kr 179,90
Karakter: 5
Poeng: 84
Nr: 2896601

Dersom du liker litt varmere vinstiler med bløtere syrer, men fortsatt med rødbærsfrukt i behold, så kan denne være et alternativt. 14,1 volumprosent alkohol gir fylde og sødme i smaksbildet, og altså et litt varmt smaksbilde som i noens munn kan tangere mot syltetøy. Basisutvalget.
California House AS

Jurassic Park Chenin Blanc 2015, Birichino, Santa Barbara.

Kr 199,90,-
Karakter: 5
Poeng: 85
Nr: 5440001

En lavalkoholisk (12,1 volumprosent) vin til California å være. En Chenin Blanc med eplefrukt, bra friskhet, begynner å bli moden, men har det lille ekstra. En relativt rimelig introduksjon til dette området og de nyere vinstilene der. Til skalldyr og sjømat. Bestillingsutvalget. LaMarc Wines AS

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2015, California, USA.

Kr 259,90
Karakter: 5
Poeng: 87
Nr: 3416001

En mer europeisk vinstil med høy syrlighet kombinert med svakt undermoden frukt i retning gule epler og fersken, svakt fatpreg og kremaktig, har modnet på bunnfallet i 10 måneder på franske fat, og det gir den en liten euro-retning. Middels fyldig. Dempet alkohol med 12,5 volumprosent, noe som er mindre enn de fleste burgunderne har nå. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr. 

Palmer Group AS

Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015, California, USA.

Kr. 231,90
Karakter: 6
Poeng: 87
Nr: 7882701

Dyp farge, svakt grønnskjær. Litt «uamerikansk» i stilen med dempet alkohol, 12,5 volumprosent. Fin friskhet med litt bjerkesevje og svakt fatpreg som bare er brukt for å gi vinen litt luft og egentlig ikke noen påtrengende fatsmak. Litt fersken, nøtter og melne, grønne epler i aroma og smaksbildet.

LaMarc Wines AS

Vinkjenner og smådepressive Miles, (t.h.) avslører at han kanskje ikke er ekte vinkjenner ved å holde glasset med fingene på bollen. Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Geir Salvesen

er en av Norges mest erfarne vinskribenter. Han har vært fast vinskribent og –anmelder i Aftenposten i 26 år. Geir har reist verden rundt på jakt etter gode viner, mat- og reiseopplevelser, og har skrevet 15 bøker om dette. Flere av dem har vunnet priser i GWC Awards.