USA-VINER
GEIR SALVESEN

Den deilige syredalen i Nord-California

Anderson Valley er noe helt for seg selv. En slags chic hippie-dal med bøttevis av landlig sjarm, marihuanaplantasjer bak rødmalte låver – og noen av Californias og USAs beste forsøk på å lage viner av favorittdruene fra Bourgogne i Frankrike.

Filmplakat: Twentieth Century Fox Film Corporation

Hvis du kjører opp fra Ukiah, sentrum i Mendocino County, over fjellene og ned til Route 128 i bunnen av Anderson Valley, er det litt som å komme til et sted i Norge. En typisk småkjølig, liten dal med furutrær, noen eplehager, gårder, låver og hvitmalte gjerder. «Landlig sjarm» som turistbrosjyrene kaller det.

Hus klynger seg sammen til tettsteder ved navn Boonville, Philo og Navarro. Det bor noen hundre mennesker her og der – absolutt her og der.

Ut mot vest er det nesten så man kjenner et pust av havet. Men bare nesten, for det ligger en skog av giganttrær som ikke kunne ha vært norske mellom havet og de sjarmerende vingårdene og fruktfarmene.

Oppslagene i lokalavisen Anderson Valley Advertiser kunne heller ikke vært norske. Vi kan lese om Emerald Grown, «et cannabis-produserende, dyrker-eid kooperativ» som har laget et frøutvekslingsprogram for marihuanaplanter, og at en lokal indianer vil ha tilbake det rusfremkallende stoffet Peyote som politiet har beslaglagt. 

Anderson er til overmål gitt kallenavnet «syredalen». Det henspiller både på de gamle hippiebrukerne som bruker LSD – Lysergic acid diethylamid, og den naturlige syren som skapes i druene i den kjøligste delen av dalen.

Vendepunktet

Noe av det mest spennende som har skjedd på vinfronten i Norge de siste årene, er at amerikanerne er kommet på banen med interessante, nye vinstiler, spesielt fra California.

Vi kjenner jo til de gamle vinstilene – digre i munnen, varme, over-alkoholiske, over-ekstraherte. Over på det meste, egentlig. Men i den andre enden skjedde det en reaksjon på alt dette, en jakt på friskhet og syre i vinene.

Her ligger Domaine Anderson som produserer musserende viner i Champagne-stil. Foto: Geir Salvesen

Lenge mente man det var for kaldt til å dyrke druer med noen suksess i dette området i Nord-California med absolutt temperert klima. Vendepunktet kom i 1981 da den franske Champagne-produsenten Roederer med styreformann Jean-Claude Rouzaud i spissen, skulle finne vinmarker velegnet for amerikanske Champagne-kopier.

Mens champagnehusene Taittinger og Mumm valgte tryggere Carneros og sørenden av Napa, tok Roederer en råsjans og bygget et anlegg på toppen av noen skrånende, fint soleksponerte vinmarker i nærheten av det berømte tåkebeltet som dirigerer mye av vinmakingen i California. Navnet ble Domaine Anderson.

I kjølvannet av den første hippiebølgen på 60-tallet var det noen som dro opp til denne avsidesliggende dalen for å prøve seg på frukt- og druedyrking. Eiendommer som Navarro og Lazy Creek prøvde seg først med Alsace-varianter som Gewurztraminer og Riesling, og gjør det for så vidt fortsatt, men det var først da Pinot Noir og Chardonnay kom inn i bildet at det virkelig tok av.

Det staret pent og forsiktig nede i dalbunnen, og fortsatte med vinmarker oppe i skråningene, helt opp til 5-600 meter over havet hvor temperaturen på de aller mest høytliggende vingårdene kan være 10 grader lavere.

I Bourgogne i Frankrike var Pinot Noir-vinene blitt så populære at prisene på både røde og hvite viner skjøt i været. Sammen med utviklingen av maten og gastronomien i California – hvor de mer forsiktige og kjølige vinstilene ble bedømt å passe bedre sammen med lettere og mer elegant mat, ble det skapt et insentiv til å dyrke frem også mer elegante viner. Slik som Anderson Valley Pinot Noir. Eller Chardonnay med en transparent stil og mineralsk kjerne.

Produsentene har navn som Drew, Knez, Radio-Coteau, Anthill Farms, Lioco og Copain.

Navnene er ukjente for mange norske vinkunder, men for to-tre år siden var Vinmonopolets talentspeidere her.

De lette seg frem til noen av de beste navnene som deretter ble introdusert i pollistene. Du finner dem først og fremst i bestillingsutvalget, ettersom disse kvalitetsvinene ikke akkurat er gratis. Prisene starter på cirka 250 kroner og går oppover til rundt 500.

Wells Guthrie hos Copain. Foto: Produsenten

Copain

Wells Guthrie er hovedmannen bak suksessen Copain, som – litt forvirrende – har sitt smakerom i nordenden av Russian River Valley i Sonoma Coast-området. Men de fleste enkeltvinmarksvinene kommer herfra.

Guthrie startet sin læretid hos kjente Michel Chapoutier i Rhône-dalen i Frankrike.

Da han kom tilbake til USA, lærte han å lage monsterviner hos Helen Turley. Der kunne vinene nærmest beskrives som motorolje når det kom til viskositetsgrad – og selvsagt med de høyeste vinprisene i USA. 

Den første tiden Guthrie var i Anderson kom det ganske heftige fruktbomber fra hans hånd også. 

Men så slo slankhetsidealet inn, sammen med utviklingen av øko-landbruk og bruk av naturens egen gjær. Utviklingen i retning av økologisk dyrking av druer er logisk, mener han. 

— Vi føler at vi greier å uttrykke hver enkelt vinmark og hver årgang bedre, sa Guthrie til meg ved en anledning.

Mange amerikanske viner er stappet med alt, også fatsmak. Men også her legger Copain seg på den forsiktige linjen.

— Eikefat er viktig, men skal alltid være i bakgrunnen. Derfor bruker jeg bare 20-30 prosent nye fat, sier Guthrie.

I tillegg spesialbestiller han ekstra lang tørketid på treverket som brukes til fatproduksjonen. Guthrie mener det gir mindre variasjoner og større kontroll.

Anderson Valley på Vinmonopolet

Prisene er litt stive sett med norske øyne, men vinene koster det samme – og mer – i USA.

Copain Les Voisins Pinot Noir 2015, Anderson Valley, California.

Kr 389,- 
Karakter: 6
Poeng: 90
Nr: 817001

Klar, kjøttfull rødbærsfrukt på duft og smak, hint av fioler og urter. Streif av stjerneanis og moreller også. Velbalansert. Drikkes til vilt, and og lignende. Bestillingsutvalget.

Tramontane AS

Knez Anderson Valley Pinot Noir 2014, California.

Kr 359,-
Karakter: 5
Poeng: 89
Nr: 1781901

Knez lager ganske konsentrerte, jordlige og litt mørke Pinot’er med fin struktur. Dette er faktisk en av de rimelige variantene fra eiendommen. Produsenten selger ut alt som produseres. Brukes til kjøttretter. Bestillingsutvalget.

Tramontane AS

Anthill Farms Anderson Valley Pinot Noir 2015, California.

Kr 429,-
Karakter: 6
Poeng: 90
Nr: 1698601

Anthill Farms er en «gammel kjenning» i området og med lang erfaring fra kjøligere vinstiler. Denne er rubinrød på farge, har elementer av kirsebær, bringebær, teblader og fat i smaksbildet. Oksekjøtt og lam er bra til denne. Bestillingsutvalget.

Tramontane AS

Long Meadow Ranch Anderson Valley Pinot Noir 2015, California.

Kr 419,-
Karakter: 5
Poeng: 88
Nr: 7699801

Fiol på duft, rubinrød på farge, kirsebær- og jordlige toner på smak med mineralitet og faste tanniner i finish. En strukturert vin. Til biff, oksekjøtt og and. Bestillingsutvalget.

Tramontane AS

 

Geir Salvesen

er en av Norges mest erfarne vinskribenter. Han har vært fast vinskribent og –anmelder i Aftenposten i 26 år. Geir har reist verden rundt på jakt etter gode viner, mat- og reiseopplevelser, og har skrevet 15 bøker om dette. Flere av dem har vunnet priser i GWC Awards.