top of page

Nye stjerner på Sør-Afrikas vinhimmel 

David og Nadia Sadie dyrker økologisk og lager vin etter de samme renhetsprinsippene som Swartland-revolusjonen som snudde opp ned på hvordan god vin ble laget i Sør-Afrika. Resultatet er verdt en tur på Vinmonopolet. 

Tekst: Geir Salvesen

Screenshot 2020-03-31 at 12.25.46.png

David Sadie smiler fornøyd foran porteføljen med Swartland-viner. Foto: Geir Salvesen

Swartland, et varmt område en drøy times kjøring nordvest for Cape Town er de siste årene blitt synonymt med en av de viktigste omveltningene i Sør-Afrikas etter hvert så betydelige vinhistorie.

 

The Swartland Revolution bestod av en gjeng unge vinmakere som ville snu opp ned på de gamle måtene og de gamle synene på hva god vin er. Renhetsidealer, bort med industrigjær og en rekke andre tiltak og metoder lå bak gjengen som kalte seg Swartland Independent Producers. 

Screenshot 2020-03-31 at 12.26.01.png

Tidlig morgenstund i Swartland.
Foto: Wines of South Africa

I dette området holder også David og Nadia Sadie til. Nede i en gammel stall, nærmest. Et ørlite produksjonsanlegg på en gård som er deleid av Fredrikstad-mannen Wiggo Andersen som står bak reiseselskapet Temareiser.

På få år har David og Nadia rukket å skape oppmerksomhet rundt  vinporteføljen sin, og for et par år siden ble vinene introdusert i Norge. Strålende viner. Grenache og flere serier med Chenin Blanc som er blitt varemerket på Swartland-revolusjonen.

Selv om David ikke er en del av de originale Swartland-revolusjonære, følger han samme hovedprinsipper som dem. Målet er uansett å få det beste ut av druene og få til en så naturlig vinproduksjon som mulig.

 

Mens David tar seg av selve vinmakingsprosessen, er det Nadia som er ansvarlig for det landbruksmessige, for druestokkene som dyrkes økologisk. Men noe av arbeidet går nok i hverandre i et familieforetak som deres. De møttes på en skole og fant hverandre – både idémessig og på alle de andre måtene man trenger for å komme sammen og stifte familie.

Screenshot 2020-03-31 at 12.26.30.png

Nadia og David Sadie
Foto: Privat

Grunnen til at det i det hele tatt er mulig å dyrke vindruer ute i hetedirrende Swartland er de to fjellene som er lett å få øye på milevis borte, selv i hetedisen som får luften til å skjelve. Kasteelberg lengst i nord. Og Paardeberg her lenger mot sør.

 

Disse fjellene samler kaldluft om natten og sender den ned om morgenen og formiddagen og kjøler druene slik at de kan beholde viktige aromatiske komponenter. Men det er bare visse drutyper som trives her. Sauvignon Blanc trives ikke her, ikke Chardonnay eller Pinot Noir heller. De trenger den mer avkjølende vinden som helt kystnære områder kan gi dem.

Chenin Blanc er pussig nok en av de få, hvite vinnerdruene i området. De får en viss fedme av varmen, uten at frukten blir kokt eller varm av den grunn. Mineralitet og sitrusnoter er typisk, sammen med noe nøytral steinfrukt som av og til går i ferskenretning.

Ellers satses det på druer fra Sør-Rhône. Grenache, spesielt. Den trenger mye mindre vann enn Shiraz, ifølge David.

Rødvin

David_Nadia_Elpidios.jpg

10145701 David & Nadia Elpidios
Coastal Region, Swartland, ​
Sør-Afrika 

Kr 325,90 

Pinotage 16%, Cinsault 9%, Carignan 39%, Grenache 5%, Syrah 31% 30 til 50 %
Hele klaser, spontanfermentert, lagret 17 md. på gamle foudres.

Bestillingsutvalget, Symposium Wines AS

Red_from_mountain_soils.jpg

12117401 David & Nadia Red from Mountain Soil 2019, Coastal Region, Swartland, Sør-Afrika

Kr 195,90 

Grenache 43%, Cinsault 57%
Frittstående vinstokker dyrket uten vanning. Spontangjæret, delvis heleklaser, lagret 12 md. på gamle franske fat og foudre.

Bestillingsutvalget, Symposium Wines AS

David_Nadia_Grenache.jpg

10145801 David & Nadia Grenache
Coastal Region, Swartland, ​Sør-Afrika

 

Kr 330,90

Grenache 100%
30 til 50 % heleklaser, spontanfermentert, 12 md. lagring i gamle fat.

Bestillingsutvalget, Symposium Wines AS

Hvitvin

David_Nadia_Aristargos.jpg

10145501 David & Nadia Aristargos
Coastal Region, Swartland, ​
Sør-Afrika

Kr 325,90 

Clairette 8%, Roussanne 12%, Viognier 20%, Sémillon 10%, Chenin blanc 50%
Druer fra 33 til 50 år gamle vinstokker, spontanfermentert og lagret 12md. i gamle fat

Bestillingsutvalget, Symposium Wines AS

David_Nadia_Chenin_blanc.jpg

10145401 David & Nadia Chenin Blanc
Coastal Region, Swartland, ​
Sør-Afrika
 

Kr 295,90 

Chenin blanc 100%
Druer fra 35 til 50 år gamle vinstokker dyrket uten vanning, spontanfermentert og lagret 12 md. i gamle fat.

Bestillingsutvalget, Symposium Wines AS

David_Nadia_Chenin_blanc_2020.jpg

13767205 David & Nadia Chenin Blanc 2020 Coastal Region, Swartland, ​Sør-Afrika  

Kr 659,90
Chenin blanc 100%
Spontanfermentert på gamle fat og betong, lagret 11 mnd på gamle franske fat. Sertifisert Certified Heritage Vineyard.
Tilleggsutvalget, Symposium Wines AS

White_from_mountain_soil.jpg

12117301 White from Mountain Soil 2019
Coastal Region, Swartland, ​Sør-Afrika 

Kr 195,90 

Viognier 17%, Chenin blanc 74%, Clairette 9%
Frittstående vinstokker dyrket uten vanning. Heleklasepresset. Spontangjæret og lagret 11 md. på gamle franske fat.

Bestillingsutvalget, Symposium Wines AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

10145401 David & Nadia Chenin Blanc 2016, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 309,90, Karakter: 6, 89 poeng

Frukt fra seks forskjellige vingårder, Kraftig og heftig med mineralsk dybde, mye granitt her også. Bare gammel eik er brukt. -Vi vil ikke ha for mye fatbruk her fordi det er sensible, små druer i et spesielt klima det er snakk om, sier Davis Sadie.

 

Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr.

Drøbacchus AS

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise.

Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Hver måned skriver han om vin og vin til mat her på Matogdrikke.no. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page