Nye og spennende Chile-viner
Tekst: Geir Salvesen
For ca. 30 år siden var Chile ett av de største vinlandene for norske forbrukere. De likte de solmodne vinene fra Sør-Amerika. Og de lave prisene. Så stupte salget ettersom italienerne også begynte å lage god vin. Og Chile-vinene ble oppfattet som ensformige i smaken. I dag blomstrer det over alt og Chile er blitt spennende igjen.
En moderne hipstervinfra Chile. Carmen Loma Seca. Foto: Geir Salvesen
Hvis man er på jakt etter et land der naturen er perfekt egnet for vin, er det f. eks Chile. Så sunne vekstvilkår er det for druene er det at det er færre plantesykdommer og langt mindre behov for sprøytemidler enn steder der det regner mye. Det gjør at man nå jakter mer moderne vinstiler enn bare de varme og solmodne.
-Det er friskhet og lettdrikkelighet vi er på jakt etter her, sier vinmaker hos Carmen – Tomas Muños Gajardo.
Hva og hvem i huleste er Carmen? Jo, det er en eiendom som er en av fire såkalte «brands» eller merker under Santa Rita-paraplyen. De fire er: Santa Rita, Carmen, Terra Andina og Nativa. Claro Wine Group er navnet på gruppen som helhet. I tillegg eies også en gård i Argentina.
Santa Rita er mest kjent, her i Norge også, og regnes som en av de store og mektige produsentene med toppvinen Casa Real som rødt kvalitetslokomotiv. Men det er faktisk Carmen, grunnlagt i 1850, som skal være Chiles eldste vingård.
Vinmarkene til Montes i Apalta, sør for Santiago. Foto: Montes
Chile har gjennomgått mye av den samme kvalitetsforbedringen som de fleste andre vestlige vinland, og det er nå en langt større forståelse for hvilke viner som passer hvor. Kjøligere klimaområder er funnet for hvite viner. Casablanca, Leyda og Limari er noen av navnene her.
Det eksperimenteres også med andre enn de vante druetypene. Altså Cabernet, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Carmenère. Som Cinsault. Det er en drue som er mye plantet i Sør-Frankrike og som brukes i Rhônedalen og i Provence, bl.a. Oftest i blandinger med andre druer. Den er noe lettere og friskere enn andre vindruer og kan by på rødbærsaromaer, jordbær, moreller, roser – og maling, mener noen.
Vi kan også kalle det en kjølig vinstil. Grensende til hipster-vin. Men ikke over kanten.
CARMENÈRE
De fleste oversjøiske land har tatt til seg én fransk drue og gjort den til sin egen. Chile har tatt Carmenère. En drue som i hjemlandet har problemer med å bli moden, men som også i Chile ble litt grønn og vegetalsk i preget. Selv om den altså lager rødviner.
Odfjell-anlegget i Maule, Chile. Foto: Geir Salvesen
-Dette problemet med Carmenére er løst nå, sier Bernt Daniel Odfjell. Det norske Odfjell-rederiet har faktisk en vingård i Chile, kjøpt av Bernt Daniels far – Dan Odfjell på 1980-tallet. Den norske skipsrederen gjorde chilener av seg på 80-tallet da han kjøpte en fruktfarm billig ute i Maipo-dalen og gjorde den om til en vingård. Med norske fjordinger i hestestallen.
Mye har skjedd siden den gang. Fordi Odfjell og de to sønnene Laurence og Bernt Daniel er blitt overbevist om at biodynamisk dyrking av druene etter Rudolf Steiners metode er tingen. Jeg sitter i en traktortilhenger og vi kjører rundt på smale stier og stopper plutselig ved en rekke busker langs veien ved vinmarken.
-Kan du høre summingen?, spør den franske vinmakeren Arnaud Hereau. Det kryr av insekter og bier og forskjellige små skapninger. Og over det hele seiler fugler på lette vinger. Han tror det har å gjøre med at vingården og plantene er så sunne at de tiltrekker seg insekter.
Så kjører vi opp til en liten hytte hvor kuhornene er gjemt. Det hører med til biodynamisk dyrking å grave ned kuhorn i vinmarken. Så kan man mene hva man vil om det. Mange tror og mener at homeopatiske metoder og nedgravde kuhorn gir dem noe ekstra.
Bernt Daniel Odfjell er hellig overbevist om at biodynamisk dyrking av druene er akkurat det som skal til for at deres viner skal få et løft. Og helt sikker er han på at naturen har godt av det. Foto: Geir Salvesen
Også en del vinanlegg i Chile ligger ved foten av Andesfjellene, men her er det mer spredt. Aconcagua nord for Santiago er helt klart påvirket av fjellene. I tillegg får deler av Chile, f. eks vinmarkene i Casablanca Valley som ligger lenger ute mot kysten, hjelp av kjølige havvinder.
På 1990-tallet var Chile i kolossal fremgang i Norge som leverandør av billige vinstiler. Men det ble mye kjedelig etter hvert, og landet sakket akterut. Nå har mye skjedd og produsenter som Concha y Toro, Montes og andre viser at moderniseringen – og konsentrasjonen – også har nådd hit til de store produsentene. Prisene er fortsatt gode.
Friske og sunne druer med lite bruk av sprøytemidler, kjennetegner vinproduksjonen i Chile. Her fra vinmarkene til Montes. Foto: Montes.
VINENE
7989601 Carmen Loma Seca Cinsault 2016, Itata valley, Chile. Kr 139,60, Karakter: 6, 86 poeng
Prisen er satt ned for å selge bedre. Veldig bra Cinsault fra Chile, dette. Kjølig og flott på smak med fiolett kant og en svakt transparent rødfarge, laget på over 30 år gamle upodede vinstokker og hverken klaret eller filtrert. Vinstokkene har heller ikke blitt vannet. Dermed er konsentrasjonen flott. Mørke bær, mest. Svakt mintaktig på duft, tørr stil. Faktisk også lagret 4 måneder på amfora-krukker.
Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl, pizza / pasta. Basisutvalget.
652301 Santa Rita Cabernet Sauvignon Reserva 2018, Maipo, Chile. Kr 169,90, Karakter: 5, 84 poeng.
Moreller, eleganse, god lengde.
Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau. Bestillingsutvalget.
5260401 Marques de Casa Concha Chardonnay 2016, Quebrada Seca Vineyard, Limari Valley. Kr 189,90, Karakter: 5+, Poeng: 85
Franske fat er brukt på denne, bare 15 prosent av vinen har gjennomgått malolaktisk gjæring. Det gir en fin friskhet med elementer av fersken og pære og sitrus i frukten. Underliggende mineralitet og litt krydder på toppen. En enkeltvinmarks-chardonnay, dette. Bestillingsutvalget.
1049001 Cono Sur Sauvignon Blanc Reserva 2016, Casablanca, Chile,
Kr 134,90, Karakter: 6, Poeng: 83
Tydelig asparges- og paprikanoter på duft, i smaken det samme - men pluss litt bær- og steinfrukt i en rund, svakt sødmefull stil. Men kjølig og krisp nok. Sympatisk vin, veldig mye for pengene. Typeriktig Sauvignon Blanc.
Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/, aperitiff. Bestillingsutvalget.
242901 Santa Rita Medalla Real Cabernet Sauvignon 2012, Maipo, Chile. Kr 229,90, Karakter: 6, 87 poeng.
Nesten en Rioja-kopi med innslag av Bordeaux. Varm, krydret, læraktig solbærfruktighet med avslepne tanniner. Fullmoden nå. Pen fatbruk.
Passer til: Storfe, storvilt, lam og sau, bbq/grillmat. Bestillingsutvalget.
5619601 Odfjell Orzada Carmenère 2018, Odfjell, Maule, Chile. Kr 204,90, Karakter: 6, 85 Poeng.
Laget på den norskeide Odfjell-gården i Chile. Ueiket Carmenère med godt pådrag, mørke bær, plommer, fløtete - men passe fast. Litt svulmende alkohol med 14,5.
Passer til: Bbq/grillmat, lam og sau. Gryteretter også. Symposium Wines AS. Bestillingsutvalget.
4441601 Montes Pinot Noir 2016, Chile. Kr 179,90, Karakter: 6, Poeng: 86
14 volumprosent alkohol på denne. Det er brukt eldre, franske fat, og den er hakket fransk i stilen, mørk frukt, streif av hasselnøtter og vanilje i aromabildet. Veldig godt kjøp for pengene. Kraftig, men ikke for mye av det gode. Bra til vilt og litt rustikke retter. Bestillingsutvalget.
11607306 Emiliana Adobe Carmenere 2018, 3 ltr Bag-in-Box, Central valley, Chile. Kr 403,90, Karakter: 6, 83 poeng.
Et virkelig bra kjøp fra Chile. Flott, strukturert boksevin med en fløtete, konsentrert fruktighet, streif av fat etter å ha vært lagret på franske fat, miks av røde og mørke bær, men altså den fløtete stilen som ofte savnes i bokseviner. Tanninene er avdempet, men klart til stede i bakgrunnen. Litt
anis i finish. Vilje til retning.
Passer til: Pizza / pasta, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. Finnes også i flaske.
Basisutvalget.
11532606 Santa Inés Carmenere 2018 3 ltr Bag-in-Box, Central valley, Chile. Kr 454,-, Karakter: 6, 82 poeng
Pappvin kan ofte være litt kjedelig og nøytralt men her er det vilje til retning med lakris, urter, mørk bærfrukt med litt tanniner som renser opp, men støttet av god sødme fra fruktigheten.
Passer til: Lam og sau, storfe, bbq/grillmat.
Basisutvalget.
5004401 Odfjell Orzada Cabernet Sauvignon 2018, Maipo, Chile. Kr 204,90, Karakter: 5, 86 poeng
Fin, fløtete, mørk, plomme- og bærfruktighet, rimelig, ren uten noen grønne, vegetariske elementer.
Passer til: Vegetar, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam, lyst kjøtt, ost, lam og sau.
Bestillingsutvalget.