California er USAs ledende vinprodusent med flere en 3500 vinmakere. Det er nesten halvparten av alle amerikanske vinprodusenter. Her presenterer vi noen av de kanskje mest spennende, og flere av dem finner du på Vinmonopolet.

California – et mangfold av vin

Tekst: Geir Salvesen

De viktigste vinområdene i California er Napa og Sonoma, og også USA har sin appellasjonen.  AVA eller American Viticultural Area, er den amerikanske betegnelsen på et område hvor det dyrkes vindruer. Det tilsvarer ikke helt en fransk appellation eller en italiensk Indicazione Geografica Typica, fordi AVA kun sier noe om geografisk beliggenhet og ikke stiller krav til druesorter, produksjonsmetode og lignende.

 Vi i Inkognito har besøkt mange av vinprodusentene i California, men vi rakk naturlig nok ikke alle. Derfor har vi plukket ut en del andre produsenter som vi presenterer her. Flere av dem har viner tilgjengelig på Vinmonopolet. Så om du ikke kommer deg til California, kan du ta en liten rundreise på polet.

The Arietta Wines
Arietta holder til i Napa Valley, og spesialiserer seg på blandingsviner i Bordeaux-stil. Produksjonen er veldig liten.
Vinhuset ble etablert i 1996, og eies av vinauksjonarius Fritz Hatton og kona Caren. Med seg har de vinmakeren Andy Erickson som er den som står bak produksjonen.
Druene kommer fra vinmarker i de kjølige områdene av Napa Valley, og utgangspunktet var det de opplevde som en helt eksepsjonell Cabernet Franc fra Hudson Ranch i Napa/Carneros. Dette var inspirasjonen til den første vinen de laget, og det var også det som bestemte vinstilen deres.
Cabernet Franc fra denne vinmarken er fortsatt kjernen i Arietta Red Wine H Block Hudson Vineyard. Etter hvert har de utvidet sortimentet med tre nye rødviner og en hvit.
Merlot og Syrah fra de samme vinmarkene er utgangspunktet for en vin av de to druetypene, i tillegg til en ren Merlot som bare produseres i helt spesielle årganger.
I 2003 innlemmet de også en liten mengde Cabernet Sauvingon fra vinmarker i Howell Mountain.
Erickson komponerte den første hvitvinen deres i 2005. Og her er det helt riktig å bruke uttrykket «komponerte», for klassisk musikk er det som farger alt de gjør. Arietta er navnet på en liten arie, og alle flaskene har merkelapper med noteark på.
Hvitvinen lages av Sauvignon Blanc fra et lite område i fjellsiden nær Sonoma Mountain. Mens Semillon dyrkes på en liten vinmark med gamle stokker i Hyde Vineyards i Napa Carneros.  Hvitvinen lagres i åtte måneder på ståltanker, nye eikefat og fransk eik.

Vinsmaking:
Nei

På Vinmonopolet:
Nei

The Arietta Wines
P.O. Box 34, Oakville, CA 94562
Tlf. 707 – 963 5918
info@ariettawine.com
www.arietta-wine.com

 

Band of Vintners
Hver måned møtes sju kamerater fra Napa Valley til vinsmaking; fire vinmakere, en sommelier og to vinimportører. De har lang erfaring, og en høy stjerne i bransjen.
Alle er enige om at livet er for kort til å drikke dårlig vin – og at de færreste av oss har råd til å drikke en Montrachet sånn til hverdags.
Det var det som inspirerte dem til å lage en vin som holder høy kvalitet, men til en pris som er oppnåelig for folk flest.
De bestemte seg for å slå seg sammen for å utnytte ressursene, talentene og kontaktene sine, for å få tilgang til noen av de beste druene fra bærekraftige vinmarker. I tillegg til det de ellers trenger for å få tappet vinen sin på flaske.
Resultatet er Consortium, en Napa Valley Cabernet Sauvignon til det de betegner som en god pris.
Så langt har de laget tre årganger, alle basert på over 90 prosent Cabernet Sauvignon med innslag av Merlot og Cabernet Franc, lagret i 15 og 18 måneder på franske eikefat.

Vinsmaking:
Nei
På Vinmonopolet:
Band of Vintners Consortium Cabernet Sauvignon 2015

Band of Vintners
www.bandofvintners.com

Banshee Wines
I 2009 møttes de tre kameratene Noah Dorrance, Steve Graf og Baron Ziegler i en bar i Dogpatch. Det som en gang var et litt rufsete arbeiderklassestrøk, er nå blitt et hipt område hvor folk flytter inn i de gamle industrilokalene og verkstedene.
Her ble Banshee Wines etablert. Pengene lånte de av venner og familie, og det første de lanserte var åtte fat med Sonoma Coast Pinot Noir. Etter noen år flyttet de til den lille, men travle byen Healdsburg, i hjertet av Sonoma County.

– Intensjonen vår har hele tiden vært å produsere vin som smaker som det beste California kan oppdrive, men til en pris som alle kan glede seg over, skriver de tre gutta på hjemmesiden sin.

– Vi har fått et nært forhold til både eierne, og dem som driver noen av de mest ettertraktede vinmarkene i Sonoma. Vi jobber tett med dem for å produsere viner med dybde, renhet og balanse. Vi streber etter å lage viner som er like komplekse og delikate som de som ligger i toppen, både når det kommer til kvalitet og pris. Men vinene våre skal ha en pris som er oppnåelig for alle, ikke bare for de über-rike.

 De produserer en rosévin, en Chardonnay og en Pinot Noir.


Vinsmaking:
The Banshee Tasting Room ligger i sentrum av Healdsburg. Der kan man kjøpe vin i glass eller flaske til utsalgspris. En komplett vinsmaking koster mellom 20 og 30 dollar. I tillegg kan man kjøpe smakebiter av lokal mat. Det lønner seg å bestille på forhånd på hjemmesiden deres.

På Vinmonopolet:
Banshee Pinot Noir 2014

Banshee Tasting Room
325 Center Street, Healdsburg, CA 95448
Tlf. 707-395 0915
tastingroom@bansheewines.com
www.bansheewines.com

 

Beringer Vineyards
Brødrene Jacob og Frederick Beringer kom fra Tyskland og slo seg ned i Napa Valley, fordi de hørte at jordsmonnet lignet det de kjente fra vingårdene i hjemlandet.
I 1875 kjøpte de et landområde, og anla en av de første vingårdene i Napa Valley. Beringer er i dag den eldste vingården i California som har vært i kontinuerlig drift siden starten.
På tomten fikk Jacob Beringer bygget et hus som nesten var en tro kopi av familiens gods hjemme i Rhindalen. Huset står der fremdeles. Det gjør også vinkjelleren som ble bygget inn i huler i fjellsiden på slutten av 1800-tallet.
Vinmarkene strekker seg over flere av Napa Valleys appellasjoner. Noen ligger høyt oppe i åssidene og noen helt nede i dalen, og dette gir store variasjoner. Hele driften er sertifisert som bærekraftig og miljøvennlig.
Beringer produserer først og fremst endrueviner av Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Red Blend og Zinfandel. Flaggskipet i produksjonen er Private Reserve Cabernet Sauvignon. Vinen lagres i omlag halvannet år på spesialbrente, franske eikefat før den blandes og lagres på flaske i ett år.

Vinsmaking:
Åpent for vinsmaking frem til kl.16.45 hver dag. 40 dollar per person.
I tillegg er det mulig å bestille ulike vinsmakinger og omvisninger:
https://www.beringer.com/visit/tastings

På Vinmonopolet:
Beringer Knights Valley Cabernet Sauvignon 2014
Beringer Cabernet Sauvignon 2017
Beringer Stone Cellars Chardonnay 2014
Beringer Stone Cellars Zinfandel 2016
Beringer Zinfandel Rosé 2017

Beringer Vineyards
2000 Main Street, St. Helena, CA 94574
Tlf. 707-257 5771
www.beringer.com

Bonny Doon Vineyard

Til å begynne med forsøkte vinmakeren Randall Grahm å gjenskape fransk burgunder i California. Det var ikke helt vellykket.
Han erfarte at det varme, middelhavslignende klimaet i den sentrale delen av California-kysten var bedre egnet til blandingsviner av mer typiske Rhône-druer.
I 1986 lanserte han vinen Le Cigare Volant, en hyllest til Châteauneuf-du-Pape. Denne vinen er fortsatt flaggskipet til Bonny Doon.
Vinhuset var nyskapende på mange fronter, og vokste etterhvert til å bli et av de største i USA. Men på veien fjernet de seg mer og mer fra det som var Grahms opprinnelige filosofi.
Derfor solgte de unna en del av de mest populære merkene sine, for å fokusere på en enklere tilnærming.
Målet er at vinen skal ha terroir, i stedet for at den skal bære vinmakerens signatur, noe de mener er typisk for vin fra Den nye verden.
De fleste av vinmarkene deres dyrkes biodynamisk, de bruker i stor grad villgjær og avstår fra det de kaller unødvendig sminking av vin. Fra 2007 merker de også vinene med en ingrediensliste.

Vinsmaking:
Vingården og vinmarkene er foreløpig ikke åpne for besøkende, men ta kontakt minst en måned i forveien for å høre om det er mulig å gjøre en avtale.
I Davenport har de et vinsmakingslokale. Det er åpent alle dager fra kl.11.00 – 17.00. Fra slutten av mai til begynnelsen av september er det åpent til kl.18.00 fredag og lørdag.
Det er ikke nødvendig å bestille, annet enn for grupper på flere enn seks personer.

På Vinmonopolet:
Flaggskipvinen Bonny Doon Le Cigare Volant 2010
Bonny Doon Bien Nacido Syrah 2009
Bonny Doon Le Pousseur Syrah 2012
Bonny Doon Proper Claret 2014
Bonny Doon Querry
Bonny Doon Contra 2011

Bonny Doon Vineyard
Tasting room: 450 Highway 1, Davenport, CA 95041

Tlf. 831-471 8031
tastingroom@bonnydoonvineyard.comwww.bonnydoonvineyard.com

Broc Cellars
Broc Cellars er en urban vinprodusent som holder til i byen Berkeley i California. Her er det verken vinkjeller eller vinmarker, bare en lagerbygning i et industriområde i byen.
Chris Brockway er både eier og vinmaker, og har bare én assistent i produksjonen.
Vinene lages på Zinfandel, Grenache og Cabernet Franc, men også mindre kjente druer som Picpoul, Valdigué og Counoise.
Brockway kaller seg minimalist, og gjør lite annet enn å presse druene med føttene.
Vinene fremstilles ved spontangjæring, bare ved hjelp av gjær og bakterier som allerede finnes i druene.
Han tilsetter hverken enzymer, tanniner, garvestoffer eller klaringsmidler, og bare litt eller ingen svoveldioksid.
Selv sier han at det viktigste han gjør når vinene lages på denne måten, er å vite nøyaktig når druene skal plukkes.
Vinene fermenteres og lagres på gamle eikefat, ståltanker og på betong
I løpet av 2019 skal alle druene han kjøper inn dyrkes uten kjemiske plantevernmidler, soppdrepere og kunstgjødsel. Målet er å lage vin som henter fram det naturlige uttrykket i druene.

Vinsmaking:
I egne lokaler i Berkeley lørdag og søndag fra kl. 13.00 – 15.00. Grupper på over seks personer etter avtale. 15 dollar per person.

På Vinmonopolet:
Broc Cellars Happy Canyon Cabernet Franc
Broc Cellars Petillant Chenin Blanc 2017
Broc Valdiguié 2016
Broc Vine Starr Zinfandel 2016
Broc Vine Valdiguié 2015

Broc Cellars
1300 5th Street, Berkeley, CA 94710
https://broc-cellars.myshopify.com

Calluna Vineyards
På Calluna Vineyards i Sonoma County, lager David A. Jeffrey viner i fransk stil. Han og kona Marla kjøpte et område på toppen av Chalk Hill på begynnelsen av 2000-tallet.
Der fant han det han lette etter – et relativt kjølig klima, mye sol og et godt drenert jordsmonn med leirjord, skifer og sandstein. Vinmarkene ligger i tillegg langt nok fra kysten til at Bordeaux-druene modner.
Det at han ble vinmaker startet egentlig som en drøm om å kunne lage en vin som kunne stå seg mot de beste.
Han studerte ønologi i California, men beskriver et opphold hos Alain Raynaud på Chateau Quinault l’Enclos i St- Emilion i Bordeaux som en åpenbaring og den store inspirasjonen.
Derfor er det ikke tilfeldig at han dyrker de typiske Bordeaux-variantene – Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec og Petit Verdot på gården i Sonoma County.
Flaggskipet er en 2015 Calluna Vineyards Cuvee, en blend av alle de fem druetypene.

Vinsmaking:
Nei

På Vinmonopolet:
Nei

Calluna Vineyards
11450 Brooks Road, Windsor, CA 95492
Tlf. 707-239 1325
info@callunavineyards.com
www.callunavineyards.com

Cruse Wine Co
Dette er en liten vinprodusent i Petaluma, og Valdiguié-druen er varemerket deres.
Valdiguié er en fransk rødvinsdrue som var populær i California på 1980-tallet. Da var den også kjent som Napa Gamay.
I dag er det ikke så mange i California som dyrker den lenger, men ifølge Vinmonopolet gir druen komplekse og livlige viner – gitt at den kommer i hendene på dyktige vinmakere.
Vinmakeren Michael Cruse beskriver druen som fruktig og åpen, men forklarer også at klimaet i California gir en fyldigere og kraftigere drue enn i Frankrike.
I tillegg til en ren Valdiguié, lager han også en vin av Valdiguié, Carignan, og Tannat med noe innslag av røde druer fra den nordlige delen av California.
Cruse er opptatt av å løfte «bordvinene» og lager fruktige, lettdrikkelige og rimelige viner med tydelige røtter i California.
Selv bruker han begreper som vannmelon, iskrem, tyggegummi, glad og livlig for å beskrive vinene sine.
Michael Cruse ble kåret til Årets vinmaker av The Cronicle i 2016. Begrunnelsen var blant annet at han lager unike California-viner, men også en musserende Sparkling St. Laurent som The Cronicle mente kunne måle seg med Champagne.

Vinsmaking:
Nei

På Vinmonopolet:
Cruse Rancho Chimiles Valdiguié 2016
Cruse Alder Springs Tannat 2016
Cruse Monkey Jacket 2017
Cruse Deming Sparkling Valdiguié 2017
Cruse Charles Heintz Syrah 2016
Cruse Rorick Chardonnay 2016


Cruse Wine Company
1240 Holm Rd, Ste B, Petaluma, CA 94954
Tlf. 707 – 789 6423
info@crusewineco.com
www.crusewineco.com

Dancing Crow Vineyards
Dette er en familiedrevet vingård, og Tony Cartlidge beskriver bakgrunnen sin som hentet ut av en Charles Dickens fortelling.
Faren hans ble forlatt på trappen til et barnehjem i London da han var nyfødt. Moren var en tysk-jødisk flyktning som etablerte seg som smykkedesigner og gallerieier i London.
Selv sluttet Tony på skolen da han var 16, og jobbet i Paris, Nord-Afrika og Sovjetunionen før han begynte å kjøre tømmerbil og sementblandere i Alaska.
Etter at han fikk en bok om vin i gave, la han kursen mot California og Napa Valley hvor han håpet å få innpass i vinbransjen.
Sammen med Glenn Browne startet han opp Cartlidge & Browne Winery som han bygget opp til å bli en stor vinprodusent som blant annet kjøpte Sauvignon Blanc fra vingården Dancing Crow.
Etterhvert solgte han Cartlidge & Browne Winery, men da Dancing Crow ble lagt ut for salg, var han ikke sen med å gripe muligheten til å starte opp noe nytt sammen med familien.
Sauvignon Blanc er fortsatt viktigst for dem, men de lager også røde viner av Cabernet Sauvignon med noe Malbec og Petite Verdot, og av Zinfandel med noe Syrah, Mourvedré, Petit Sirah og Arneis.

Vinsmaking:
Nei

Vinmonopolet:
Nei

Dancing Crow Vineyards
2790 Spring Street, St. Helena, CA 94574
Tlf. 707 – 287 4495
tony@dancingcrow.com
https://dancingcrow.com/

Donkey & Goat Winery
I Berkeley i California har Jared og Tracey Brandt drevet Donkey & Goat Winery siden 2004.
De lager utelukkende naturviner, noe som stiller krav både til dyrking og til produksjonsmetoder.
Druene kommer fra bærekraftige, økologiske og biodynamiske vinmarker
Sierra Nevada, Mendocino og Napa.
Vinen tilsettes bare små mengder svovel, og tappes på flaske uten stabilisering, sentrifugering eller filtrering.
Vinene spenner fra en musserende Pinot Meunier og en hvit Clairette, til en rødvin av den spanske druen Mourvèdre (også kalt Monastrell) og en rosé av Clairette og Merlot.

Vinsmaking:
Donkey & Goat Winery & Tasting Room
1340 5th Street, Berkeley, CA 94710
Åpent fredag – søndag kl. 13 – 18

Vinmonopolet:
Donkey & Goat Lily’s Cuvée Chardonnay 2017
Donkey & Goat Grenache Noir 2015
Donkey & Goat Lily’s Pet Nat Chardonnay 2016
Donkey & Goat Meandering 2013
Donkey & Goat Fenaughty Syrah 2012
Dnkey & Goat Carignane 2014
Donkey & Goat Stone Crusher Roussane 2014
Donkey & Goat Five Thirteen 2013

Donkey & Goat Winery & Tasting Room
1340 5th Street, Berkeley, CA 94710
Tlf. 510- 868 9174
dgorders@donkeyandgoat.com
www.donkeyandgoat.com

Edmunds St. John
Steve Edmunds har mer enn 30 års erfaring som vinmaker. Han er opptatt av terroir, og at vinen skal speile både jordsmonn og klima. Produksjonen er liten, og druene høstes fra tre ulike vinmarker.
Syrah, Vermentino og Grenache Blanc dyrkes på omlag 850 meter nord i Carson Ridge.
Gamay – fra den første nyplantingen i California på over 30 år, høstes i over 1000 meters høyde. Det er en av de høyestliggende vinmarkene i California. I den høyden er klimaet mildt, med kjølige netter og fare for frost tidlig om våren.
Gamay dyrkes også i litt lavereliggende områder i et jordsmonn som ligner vinmarkene nord i Beaujolais og nord i Rhône.
Edmunds lager også en blandingsvin av Grenache, Tempranillo, Mourvedre og Graciano fra en veldig bratt vinmark ved foten av Sierra Nevada.

Vinsmaking:
Nei

På Vinmonopolet:
Nei

Edmunds St. John
Berkeley, CA 64790
Tlf. 510 – 981 1510
info@edmundsstjohn.com
http://edmundsstjohn.com

Ernest Vineyards
Ekteparet Erin Brooks og Todd Gottula startet Ernest Vineyards i 2012. De velger ut vinmarkene og druene og jobber tett med dem som driver dem, men de lager ikke vinen selv. Det overlater de til Kent Humphrey som hyres inn på konsulentbasis.
De holder til nord i Sonoma County,  hvor de har vært med på å bygge opp et avansert produksjonslokale som de deler med andre små vinprodusenter.
Erin og Todd er opptatt av terroir og lager hovedsakelig viner hvor druene kommer fra én enkelt vinmark. For øyeblikket har de tre Pinot Noir, en Chardonnay og en rosé av Cinsault. Unntaket er en rosé av Pinot Noir fra flere av de kjøligste vinmarkene.
I tillegg har de et varemerke som de kaller Edaphos. Dette er testlaboratoriet deres. Her prøver de ut ulike teknikker, og det gir dem en mulighet til å lage helt andre viner.

Vinsmaking:
På bestilling. Gjøres på hjemmesiden deres.

På Vinmonopolet:
Nei

Ernest Vineyards
1200 American Way, Windsor, CA 95492
Tlf. 415 – 644 5178
hello@ernestvineyards.com
https://ernestvineyards.com

Fetzer Vineyards
Fetzer er ett av de største vinhusene i USA, og en produsent veldig mange nordmenn kjenner til.
Vingården i Mendocino County nord på kysten av California, ble etablert av Barney Fetzer i 1968. Mendocino County har vært kjent for økologiske vinmarker, og Fetzer regnes som en pioner på økologiske viner, ikke bare i USA, men også på verdensbasis.
Vingården kjennetegnes av stor bredde. De produserer røde viner av Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Merlot og Pinot Noir (produsert i Chile), og med innslag av Petite Sirah og Petit Verdot.
Hvite viner produseres av Chardonnay, Gewürztraminer, Moscato, Pinot Grigio, Riesling og Sauvignon Blanc. I tillegg lager Fetzer en rosévin.
I forbindelse med 50-årsjubileet i 2018, lanserte de en Cabernet Sauvignon i begrenset opplag. Druene er hentet fra flere vinmarker i California, også fra områdene nær Sierra Nevada, og blandet med noe Petit Verdot, Merlot og Syrah.
Fetzers viner beskrives ofte som folkelige og lette å like, og Vinmonopolet har for øyeblikk tre røde, en róse og en hvitvin i sortimentet.

Vinsmaking:
Ikke åpent for vinsmaking.

På Vinmonopolet:
Fetzer Flatbed Red Blend 2016
Fetzer Valley Oaks Zinfandel 2016
Adorada Eau de California Rosé 2017
Adorada Eau de California Pinot Gris 2017
1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel 2015

Fetzer Vineyards
12901 Old River Rd; Hopland, CA 95449
Tlf. 707-744 1250
https://fetzer.com

Forlorn Hope
Matthew Rorick er vinmaker, men han bygger også gitarer og spiller høyt og ganske falsk, ifølge ham selv. Akkurat det siste er et poeng, fordi det også sier noen om hvordan han forholder seg til vinmaking.
Rorick er opptatt av utfordringer, og den lilles nesten umulige kamp mot de uovervinnelige. Helten hans er den lille hollandske gutten som stakk fingeren i hullet i dikene for å hindre demningen i å revne.
Det er også grunnen til at Rorick har gitt vinene sine navnet Forlorn Hope, en betegnelse på en liten fortropp som gikk inn i krigen uten stort håp om å overleve.
Denne tankegangen overfører han til produksjonen. Han henter druer utenfor de kjente appellasjonene, gjerne av litt ukjente druesorter, og fra små vinmarker som ellers ikke ville fått solgt avlingen sin.
Han er utdannet innen ønologi ved UC Davis, og har samarbeidet med produsenter i New Zealand, Sør-Afrika og Chile i tillegg til ulike produsenter i California. Disse erfaringene og de forskjellige filosofiene rundt det å lage vin, har på alle måter påvirket Roricks måte å lage vin på.
Han er opptatt av å bevare karakteren og terroiret fra hver enkelt vinmark og påvirker prosessen i så liten grad som mulig. Derfor tilsettes ikke vinene gjær, syrer eller enzymer, bare litt svovel etter gjæring eller før tapping.
De fleste vinene er endrueviner laget på blant annet Mataro (Monastrell), Barbera, Carignan og hvitvinsdruen Verdelho fra Madeira. En musserende Picpoul, lages på tradisjonelt vis, og alle vinene lagres på gamle fat. Det eldste fra 1997.

Vinsmaking:
Forlorn Hope tilbyr vinsmaking i eget lokale i 920 Franklin Street i sentrum av Napa.
Tlf. 707 – 227 1277
appointments@outlandwines.com

På Vinmonopolet:
Nei

Forlorn Hope
Matthew Rorick Wines
P.O. Box 11065, Napa, CA 94581
Tlf. 707 – 206 1112
post@matthewrorick.com
www.forlornhopewines.com

Galerie Wines
Galerie Wines lager fem viner – to Cabernet Sauvignon, to Sauvignon Blanc og en Riesling.
Druene dyrkes i noen av de mest ettertraktede appellasjonene nord i California.
Napa Valley er kjent for solskinn og fyldige, fruktdrevne viner. Knights Valley ved foten av Mount St. Helena er kjøligere, og det vulkanske jordsmonnet gjør at druene modnes langsommere og får en dypere mineralitet. Mens Spring Mountain ligger høyt i terrasserte skråninger ved Mayacamas Mountains hvor dagtemperaturene er lavere, men nettene varmere enn nede i dalbunnen.  

Vinsmaking:
Nei

På Vinmonopolet:
Nei

Galerie Wines
Tlf. 888 – 643 5190
info@spirecollection.
www.galeriewines.com

Hawk and Horse Vineyards
Dette er en liten, familiedrevet vingård i Red Hills nord i California.
Gården var opprinnelig en ranch med hester og oppdrett, og de nye eierne har bevart noe av preget.
De første vinstokkene ble plantet i 2001, og den første vinen som ble sendt på markedet i 2004, ble belønnet med en internasjonal gullmedalje.
Vinmarkene ligger i 500-600 meters høyde. Jorden er rød og vulkansk, og klimaet og vekstvilkårene skal være spesielt gunstige for Cabernet Sauvignon.
Familien produserer Cabernet Sauvignon og en dessertvin i små kvanta. Vinmarkene er sertifisert, og drives økologisk og biodynamisk.

Vinsmaking
Vinsmaking og besøk på vinmarkene etter avtale på telefon eller epost. 45 dollar per person.

På Vinmonopolet:
Nei

Hawk and Horse Vineyards
13048 Hwy. 29, Lower Lake, CA 95457
Tlf. 707-481 6941
Tracey@HawkandHorseVineyards.com
www.hawkandhorsevineyards.com

Hobo
Kenny Likitprakong produserer ikke mer enn 6000 flasker i året. Han har ingen vingård, ikke noe produksjonslokale, ingen vinmarker, men er en slags frifant som står fritt til å velge druer, vinmarker, produksjonslokaler og samarbeidspartnere.
Han startet sitt eget merke i 2002 uten andre formål enn å ha det gøy. En periode drev han til og med produksjonen hjemme på sitt eget kjøkken
Av de fire vinene som finnes på Vinmonopolet, er det en ren Chardonnay, en ren Pinot Noir og en ren Valdiguié.

Vinsmaking:
Nei

På Vinmonopolet:
Folk Machine Central Coast Pinot Noir 2017
Folk Machine Parts & Labor 2016
Folk Machine Valdiguié 2016
Camp Chardonnay 2017

Hobo Wine Company
412 Timothy Road, Suite C, Santa Rosa, CA 95407
Tlf. 707 – 595 3495
kenny@hobowines.com
lynn@hobowines.com
www.hobowines.com

Idlewild
Sam Bilbro vokste opp på en vingård, og tråkket vinmarkene sammen med faren. Han har også erfaring fra restaurantbransjen hvor han fikk kjennskap til viner fra hele verden. Det var da han ble begeistret for italienske viner fra Piemonte.
Da han etablerte Idlewild var det nettopp med tanke på å gjenskape noe av det beste fra Piemonte i åssidene i Mendocino County.
I de steinete og bratte vinmarkene sentralt i Mendocino dyrker de 20-30 år gamle Arneis, Cortese, Dolcetto, Barbera og Nebbiolo.
Bilbro er opptatt av å ikke være fanatisk, men har likevel en minimalistisk og bærekraftig tilnærming til både dyrkingen og produksjonen.
Vinene produseres i et kooperativt gammelt lagerbygg mellom Geyserville og Healdsburg. Der foregår produksjonen med tradisjonelt utstyr, og i samarbeid med andre vinprodusenter.
Vinene er både italienske endrueviner og blandinger av ulike italienske druer, flest røde, men også en rosévin.

Vinsmaking
I vinbaren Salumi & Wine Bar i sentrum av byen Healdsburg i California, kan man bestille vinsmaking, eller bare stikke innom og ta et glass vin og noe enkelt å spise.
Bestill på forhånd.

På Vinmonopolet:
Idlewild Nebbiolo Fox Hill Vineyard
Idlewild The Bee Flora & Fauna White
Idlewild Cortese Fox Hill Vineyard
Idlewild Dolcetto Fox Hill Vineyard
Idlewild The Bird Flora & Fauna Red

Idlewild Wines
132 Plaza St, Healdsburg, CA 95448
Tlf: 707-385 9410
Åpent hver dag fra 12 – 19
info@idlewildwines.com
www.idlewildwines.com

.

Jolie Laide
Dette er en bitte liten og eksklusiv produsent. Når Scott Schultz ikke jobber som assisterende vinmaker hos Wind Gap, produserer han noe sånt som 6000 flasker årlig av sitt eget merke Jolie Laide.
Han lager primært røde, hvite og rosé endrueviner av Trousseau Gris, Grenache, Syrah, Gamay, Pinot Gris og Valdiguié.
Druene dyrkes nesten uten unntak på små vinmarker, og mye er basert på rent håndverk – helt ned til druene som tråkkes med føttene.

Vinsmaking:
Nei

Vinmonopolet:
Jolie-Laide Melon de Bourgogne 2017
Jolie-Laide Gamay Noir 2017

Jolie-Laide The Beautiful Ugly
P.O. Box 2808 Sebastopol, CA 95473
Tlf. 707-501 7664
info@jolielaidewines.com
http://jolielaidewines.com

Keplinger
Helen Keplinger og DJ Warner lager små kvanta med vin fra små vinmarker, og er mer opptatt av å finne virkelig gode vinmarker enn å tenke volum.
Keplinger er utdannet vinmaker og jobbet i tre år med å bygge opp en vingård i Priorat i Spania for en produsent.
Mannen hennes, DJ Warner, besøkte henne ofte, og de kjørte mye rundt i Rhône og Languedoc i Frankrike. Ikke bare vinen, men også maten, livsstilen og tilgangen på ferske råvarer, har inspirert dem når de nå lager vin i California.
De startet med Grenache og Syrah, og de fleste vinene lages av druer fra én enkelt vinmark. Unntaket er Eldorado, en hvitvin av Viognier, Roussanne og Grenache Blanc.
I tillegg til den hvite, lager de ni røde viner. Én utelukkende på Syrah og en nesten ren Grenache, mens de andre er ulike blandinger av Mourvedre, Grenache, Petit Sirah og Syrah med små innslag av Counoise og Viognier.

Vinsmaking
Etter avtale.

På Vinmonopolet
Nei

Keplinger Wines
Tlf. 707 – 815 7824
info@keplingerwines.com
https://keplingerwines.com

Lioco Wine
Europa og de mer beherskede vinene fra California på 1980-tallet, var inspirasjonen da Kevin O’Connor og Matt Licklider som begge kom fra vinbransjen, startet Lioco i 2005.
De var skeptiske til det de opplevde som konstruerte viner, og ønsket å skape lokale viner med flere nyanser enn pur kraft.
I dag eies og drives vinprodusenten av Matt og kona Sara Licklider med hjelp av en liten gruppe ansatte i Santa Rosa.
Druene henter de fra vinmarker som ligger spredt over et stort område i Santa Cruz, Sonoma og Mendocino.
De fokuserer på Chardonnay, Pinot Noir og Carignan fra gamle vinstokker, men de er stadig på jakt etter gode vinmarker. Så om de plutselig finner noen som dyrker Syrah ute ved kysten, eller som plantet Valdiguie for flere tiår siden, er det rom for det.
De jobber tett med vindyrkerne, høster druene for hånd og har en minimalistisk tilnærming til det å produsere vin.

Vinsmaking:
I eget vinsmakingslokale som er åpent daglig fra 11.00 til 19.00.
125 Matheson St, Healdsburg, CA 95448
Tlf. 707 – 395 0148

På Vinmonopolet:
LIOCO Russian River Chardonnay 2015
LIOCO Carignan Sativa 2013
Lioco Sonoma Coast Pinot Noir Laguna 2015
LIOCO Sonoma County Chardonnay 2016

Lioco Wine
134 North St., Healdsburg, CA 95448
Tlf. 707 – 331 3582
https://www.liocowine.com

Marimar Estate Vineyards & Winery
Marimar Torres er opprinnelig fra Barcelona der Torres-familien er kjent som en stor vinprodusent.
I 1975 flyttet hun til California med ansvar for det amerikanske eksportmarkedet. På slutten av 80-tallet etablerte hun seg som vinprodusent, og har nå to vinmarker, én i Russian River Valley og én i Sonoma Coast, begge i Sonoma County. Klimaet gir kjølige netter og høye dagtemperaturer.
Vinene produseres kun av egne druer – Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo og Albariño.
Chardonnay presses og fermenteres på franske eikefat. Acero Chardonnay og Albariño fermenteres på rustfrie ståltanker for å bevare friskheten i aromaene. Pinot Noir, Syrah, og Tempranillo fermenteres på rustfrie ståltanker, og lagres på eikefat frem til de tappes på flaske sommeren etter.
Vinstilen beskrives som europeisk tilpasset forholdene i California. Vingården drives biodynamisk og er sertifisert som bærekraftig.

 

Vinsmaking:
Vinsmaking etter avtale. Bestilles på telefon.
Det arrangeres ulike typer vinsmaking, også med besøk på vinmarkene eller i Marimar Torres egen vinkjeller. Fra 20 dollar per person.

På Vinmonopolet:
Marimar Estate La Masia Pinot Noir 2014
Marimar Estate Cristina Pinot Noir 2014
Marimar Estate Mas Cavalls Pinot Noir 2015
Marimar Estate La Masia Chardonnay 2014
Marimar Estate Acero Chardonnay 2014
Marimar Estate Albariño 2015

Marimar Estate Vineyards & Winery
11400 Graton Road, Sebastopol, CA 95472
Tlf. 707-823 4365
http://marimarestate.com/about-us/

Noble Vines
Noble Vines er en familiedrevet produsent, og druene dyrkes på familiens egne vinmarker i Clay Station i Lodi og i et kjølig klima i San Bernabe Vineyard i Monterey.
Familien produserer røde endrueviner av Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Merlot, og hvite av Chardonnay og Pinot Grigio, mens Sauvignon Blanc har innslag av Sauvignon Musque som gir hint av blomstertoner og en fetere munnfølelse.
I tillegg lager de en rød blandingsvin som varierer fra årgang til årgang. Den lages oftest av Merlot, Zinfandel og Cabernet Sauvignon, men også med noe Malbec eller andre røde druer. De fremstiller også en rosévin av Grenache og Syrah.
Cabernet Sauvignon dyrkes i dyp, småsteinete leirjord og under forhold som ligner Bordeaux i Frankrike, men druene blir mindre og trenger lenger modningstid. Avlingene blir små og smaken veldig konsentrert.
Pinot Noir dyrkes i tyngre, mørkere jord som ligner jordsmonnet i Burgund, men vinden gjør at druene får et tykkere skall som gir mer farge, smak og bløte tanniner.
Merlot vokser i steinete, rød leirjord, og middelhavsklimaet gir forhold som ligner dem i Pomerol.
Chardonnay får i tillegg til den typiske smaken av sitrus og grønne epler, også innslag av tropisk frukt som ananas, kokosnøtt og mango.
Familien legger vekt på bærekraftig drift.

Vinsmaking:
Nei

På Vinmonopolet:
Noble Vines 667 Pinot Noir 2016
Noble Vines 446 Chardonnay Single Vineyard 2016
Noble Vines 242 Sauvignon Blanc 2017
Noble Vines 337 Cabernet Sauvignon 2016
Noble Vines 515 Rosé

Noble Vines
www.noblevines.com

Ryme Cellars

Ryan og Megan Glaab – til sammen blir de Ry + Me = Ryme, møttes i Australia da begge var sesongarbeidere hos en vinprodusent.
Megan og Ryan gjør et poeng av at alle gode historier begynner med kjærlighet. De møttes i kjærlighet og velger druer ut fra kjærlighet. Og når de ikke helt klarer å bli enige om når druene skal høstes, om de skal gjæres på stilken eller på skallet, og om vinen skal lagres kort eller lenge før den tappes på flaske, så svarer de med å lage en «his» og «hers». Altså to ulike viner av samme drue.
I flere år jobbet de hos ulike produsenter før de startet for seg selv med et tonn Aglianico-druer i 2007. Aglianico er en italiensk drue som kan minne om Nebbiolo, men med mer sødmefull frukt og litt bløtere tanniner.
Snart utvidet de med Vermentino, Ribolla Gialla, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, og i 2011 også med Chardonnay og Pinot Noir fra Sonoma County. 
Druene kommer fra økologiske og bærekraftige vinmarker, og vinene produseres uten kultivert gjær, uten temperaturkontroll, enzymer og andre tilsetningsstoffer. Vinen blir ikke klaret eller filtrert.
Mange av de røde druene gjæres på stilkene, mens mange av de hvite gjæres på skallet. Alle lagres på mellom to og ti år gamle franske eikefat.

Vinsmaking:
Ta kontakt for å avtale et besøk på vingården eller for å bestille vinsmaking i lokalene i Forestville, California.

På Vinmonopolet:
Nei

Ryme Cellars
P.O. Box 80, Healdsburg, CA 95448
Tlf. 707 – 820 8121
info@rymecellars.com
https://rymecellars.com

Scattered Peaks
Scattered Peaks er opptatt av å skape sin egen vri på en Napa Valley Cabernet Sauvignon. Derek Benham som betegnes som et ikon i vinbransjen i USA, og Joel Aiken, en kjent vinmaker fra Napa Valley, kaller det å komponere en vin. Og i det kombinerer de både lidenskap og historie.
Derek Benham og Joel Aiken er begge vokst opp med gårdsdrift. Derek var daglig leder i et vinfirma før han startet sitt eget firma i Sonoma County. Joel startet sin karriere hos Beaulieu Vineyards, og var den gangen den yngste vinmakeren de noen gang hadde hatt.
Dette er to kreative karer som er opptatt av lidenskap på flere områder, og størst av alt er kjærligheten til surfing, ski og vin.
Navnet Scattered Peaks er derfor både et surfeuttrykk som beskriver hvordan bølgene som nærmer seg land skaper spredte bølgetopper, men henviser også til snødekte fjelltopper og til vinmarkene som ligger spredt ut over Napa Valley.
Druene høstes fra utvalgte vinmarker over hele Napa Valley, og de plukkes akkurat i det de modner. Vinen lagres i 18 måneder på spesielt utvalgte franske eikefat i, halvparten nye.
De beskriver vinen som en intens smak av mørke og røde frukter med hint av krydder og brent eik, og en munnfølelse av mørk frukt, svarte kirsebær og solbær blandet med toner av anis og fioler. Faste og silkemyke tanniner med et hint av vanilje gir en lang avslutning.

Vinsmaking:
Nei

På Vinmonopolet
Nei

Scattered Peaks
9119 Graton Road, Graton, CA 95444
Tlf. 707-829 6100
info@scatteredpeaks.com
https://scatteredpeaks.com

Stolpman Vineyards
Stolpman Vineyards var de første til å anlegge vinmarker i Ballard Canyon, og i 2013 ble dette området offisielt en del av appellasjonen American Viticultural Area.
I denne appellasjonen dyrkes det primært Syrah, men også andre Rhône-typer som Grenache and Roussanne.
I det tørre California driver Stolpman med det de kaller tørrdyrking. De første fem årene etter at de har satt nye vinstokker, vannes vinmarkene så stokkene får satt seg og utviklet røtter. Så avvennes stokkene fra kunstig vanning i et par år, før kranen stenges.
På den måten mener de at stokkene lærer seg selvregulering, og tilpasser avlingen etter tilgangen på vann. Dette gir mindre avlinger med mer konsentrerte druer.
På vingården dyrker de også Sangiovese og lager blant annet en vin som lagres på eik i 30 måneder, ganske enkelt fordi grunnleggeren av vingården, Tom Stolpman, elsker italienske viner.
I tillegg lager de roséviner av Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc.
De hvite vinene fremstilles av Sauvignon Blanc, men også av den krevende Roussanne-druen og den sjeldne Rhône-druen Viognier. Av den siste får de såpass få flasker at den sjelden havner på eksportmarkedet.
Tom Stolpman og kona Marilyn er spesielt opptatt av arbeidsforholdene for de ansatte. Det har blant annet ført til at arbeiderne har fått en vinmark som de selv dyrker.
På denne måten får arbeiderne et eierskap til det de driver med, i tillegg til at de får sin andel av salget av vinen La Quadrilla, som kommer fra denne vinmarken.

Vinsmaking:
Vinsmakingen foregår i Los Olivos i Santa Ynez Valley.
2434 Alamo Pintado Ave, Los Olivos, CA 93441
Åpent daglig fra 11 – 17.
Besøk på vingården kan bare gjøres etter avtale.

På vinmonopolet:
Stolpman Estate Grown Syrah 2014
Stolpman Estate Grown Roussanne 2016
Stolpman Love You Bunches Carbonic Sangiovese 2017
Stolpman Para Maria 2015
Stolpman Combe Trousseau 2017
Stolpman La Cuadrilla 2016
Stolpman Combe Trousseau Pet’Nat 2017

Stolpman Vineyards
Villa Angeli, Stolpman Vineyards
2001 Ballard Canyon Road, Solvang, CA 93463
Tlf. 805 – 688 0400
www.stolpmanvineyards.com

A Tribute To Grace
Angela Osborne er vinmaker og opprinnelig fra New Zealand, men hun flyttet til California i 2006 med en drøm om å lage Grenache.
I New Zealand er klimaet for kjølig til at disse solelskende druene blir modne. Derfor begynte jeg å lete; nord i Spania, sør i Frankrike, den sørlige delen av Australia, California, skriver Osborne på hjemmesiden sin.
Rikelig med solskinn og gründerånden som preger California, var det som gjorde at hun endte der, og i 2007 høstet hun de første Grenache-druene fra Santa Barbara Highlands Vineyard.
Alle vinene er fra denne ene vinmarken som ligger høyt over Stillehavet og drøyt 50 kilometer inn i landet. Den høytliggende og ørkenaktige beliggenheten gir akkurat den perfekte balansen av varme og lys som Angela Osborne var på jakt etter.
Jeg valgte å kalle vinene mine Grace etter to av mine favoritter; min bestemor Grace og eleganse (grace), som er den egenskapen jeg setter høyest. Målet mitt er å fange denne essensen, og å holde meg så tett opptil det naturlige som mulig. Druen er det som kompletterer helheten, og for meg er denne druen nettopp eleganse. 

Vinsmaking:
Nei

På Vinmonopolet
A Tribute to Grace Vie Caprice Grenache 2015

A Tribute to Grace Wine Company
P.O. Box 822, Los Alamos, CA 93440
https://gracewinecompany.com

Wind Gap Wines
Pax Mahle etablerte Wind Gap Wines i 2006, og startet med å lage en spontangjæret Pinot Gris, en Syrah og en Chardonnay.
Druene tråkkes slik at de presses forsiktig og stilkene bevares. Dette bidrar til dybde og kompleksitet i vinen, mener Mahle. 
Vinene fermenteres med naturlig gjær, og fordi hver vinmark har sin egen gjærstamme resulterer det i et mangfold av gjærsopper som gir vinene egenart, ifølge Mahle.
Wind Gap Wines lager både endrueviner og blandingsviner av Grenache, Nebbiolo, Syrah, Viognier, Pinot Noir, Chardonnay, Trousseau Gris og Chenin Blanc.
I juli 2018 solgte Pax Mahle seg helt ut av Wind Gap wines. Han fortsetter som vinmaker, men under sitt eget merkenavn Pax Wine. Hvem som tar over som vinmaker i Wind Gap er ikke klart ennå.

Vinsmaking:
Nei

Vinmonopolet:
Wind Gap Syrah 2014
Wind Gap Soif 2015
Wind Gap Chardonnay 2014
Wind Gap Trousseau Gris 2015
Wind Gap Luna Matta Vineyard Nebbiolo 2009

Wind Gap Wines
Tlf. 707 – 260 1939
mail@windgapwines.com
www.windgapwines.com

The Withers
Andrew og Kathleen Tow hadde egentlig bare tenkt til å lage noe fat med vin som de kunne servere venner og familie. Men resultatet ble så bra at de endte med å etablere sitt eget vinhus. Inn kom vinmakerne David Low og Tyson Freeman.
Produksjonen er fortsatt liten. De lever etter filosofien «kvalitet fremfor kvantitet», men ønsker likevel å lage viner som er overkommelige i pris.
Målet er å produsere elegante, nyanserte og balanserte viner fra et kjølig klima, uten å forsake smak, kompleksitet og fylde.
De lager røde, hvite og rosé endrueviner av Pinot Noir, Mourvèdre, Syrah og Grenache. Druene dyrkes i stor grad på høytliggende vinmarker som gir en jevnere modning på grunnen av nærheten til havet. Dette klimaet gir morgentåke, moderate dagtemperaturer og kjøligere kvelder.
Andrew og Kathleen Tow er opptatt av å bidra sosialt og med tanke på miljøet. Derfor donerer de en prosentandel til miljøvern og lokale aktiviteter.

Vinsmaking:
Nei

På Vinmonopolet:
Nei

The Withers
P.O. Box 1008 Healdsburg, CA 95448-1008
Tlf. 707 – 385 1395
info@thewitherswinery.com
http://thewitherswinery.com