Himmelske
Buddha
bowls!

Hva med å kutte ut kjøtt og fisk en dag i uken? Det blir garantert enklere med disse oppskriftene på himmelske Buddha bowls…

Magnus Sjøberg

Kokk/Stylist
Inkognito as

Mats Dreyer

Fotograf/Stylist
Inkognito as

Buddha bowl, også kjent som hellig bowl eller hippie bowl, er oppriktig godt for både kropp og sjel. Buddha bowls er rett og slett kokte, stekte eller rå grønnsaker, servert i boller med bønner og som oftest sunt korn som quinoa eller brun ris.

Noen ganger inkluderer de også toppinger som nøtter, frø og dressinger for ekstra struktur og smak. Du kan selvfølgelig toppe med tynne skiver kjøtt eller fisk, men hva med å ta en kjøttfri mandag? Bra for både deg selv og miljøet.

Buddha Bowl
med gylden mos og posjert egg

Ingredienser:
2 søtpoteter i terninger
1 ts gurkemeie
2 hvitløkfedd, hakkede
Ca. 5 dl grønnsakbuljong

4 porsjoner superris

Dressing:
1 dl olivenolje
Saft og revet skall fra 1 sitron

2 hakkede hvitløkfedd
½ potte friske urter f.eks. basilikum eller persille
Salt

4 egg
2 ss eddik
2 never rukkola
4 ss ristede gresskarkjerner

Fremgangsmåte:
Ha søtpotetterninger, gurkemeie og hvitløk i en kjele og dekk med buljong. Kok til poteten er myk. Mos sammen til pure med en sleiv.

Kok risen etter anvisning på pakken. Kjør sammen ingrediensene til dressingen i en liten blender.

Kok opp en kjele med vann og ha i litt salt og eddik. Lag en virvel i vannet og knekk eggene oppi. Posjer eggene over svak varme i 3-4 minutter. Anrett ingrediensene i skåler med ruccola og gresskarkjerner. Hell dressingen over og server.

Tips:
Søtpoteten kan byttes ut med gresskar eller rotgrønnsaker.

Frokost bowl
med chiagrøt og friske bær

Ingredienser:
2 porsjoner
8 ss chiafrø
2 dl kokosmelk
2 dl lettmelk
1-2 ss flytende honning eller stevia
Litt frisk limesaft

Topping:
Friske bær f.eks. jordbær, bringebær, blåbær eller bjørnebær
Banan i skiver
Peanøttsmør
Syltetøy
Ristet kokos
Spiselige blomster

Fremgangsmåte:
Rør sammen chiafrø med kokosmelk og lettmelk i en bolle. Dekk med plastfilm og la svelle i kjøleskapet over natten.

Smak til grøten med honnig eller stevia og evt. limesaft.
Server grøten i boller med ønsket topping.

Tips:
Topp grøten med det du liker eller har hjemme. Det er kun fantasien som setter grenser.

Vegansk Buddha bowl
uten gluten

Ingredienser:
2 porsjoner

1 boks kikerter
1 ss olje
1 ts tikka masala krydder
2 hvitløkfedd, hakkede
12 cherrytomater, delte

Til servering:
1 avokado i skiver
1 rødbete, revet
2 never babyspinat
1 bit agurk, strimlet

Fremgangsmåte:
Skyll kikerter i kaldt vann og la de renne seg tørre i et dørslag.
Stek kikerter i olje sammen med krydder og hvitløk. Løft ertene fra stekepannen og stek tomatene.

Server kikerter med tomater og topping.

Tips:
Server gjerne med en god frisk dressing til.

 

Grønn Buddha bowl

Ingredienser:
1 squash
1 agurk
12 asparges
12 brokkolibuketter
2 never sukkererter
Salt

2 dl edamamebønner
2 avokado i skiver
Urter og spirer

Fremgangsmåte:
Lag zoodles av squashen. Skjær agurken en gang på langs og deretter i lange tynne skiver. Snurr skivene rundt fingeren.

Kok asparges, brokkoli og sukkererter i lettsaltet vann. Avkjøl i isvann og tørk godt. Anrett zoodles, agurksnurrer, grønnsaker og resten av ingrediensene i boller, og server med friske urter.

Tips:
Server med pesto eller en rømmebasert urtesaus.

Easy dinner
buddha bowl

Ingredienser:
4 porsjoner quinoa
2 appelsiner
2 avokadoer

Ponzusaus:
0,5 dl soyasaus
½ lime, saften
1 ss riseddik
1 ss honning
½ rød chili, hakket

4 reddiker i skiver
4 ss pistasjnøtter, hakkede
2 dl spirer
Frisk koriander

Fremgangsmåte:
Kok quinoa etter anvisningen på pakken. Skjær skallet fra appelsinene, og skjær ut pene fileter med en skarp kniv. Press appelsinsaften over quinoan når den er ferdig.

Del avokadoer, og fjern steiner. Ta ut kjøttet og mos det grovt med en gaffel. Pisk sammen ponzusausen. Anrett qiunoa med avokadomos, appelsin, og resten av ingrediensene.

Tips:
Quinoa kan erstattes med ris, couscous, bulgur eller byggryn.