Blåbær - sunt og superdigg
Blåbær fra skogen er skikkelig herlig, men sesongen er så kort. Derfor er det en lykke at hageblåbærene har gitt oss blåbær hele året.
Magnus Sjøberg/oppskrifter Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid
Ville blåbær er små, saftige og litt syrlige på smak – og så blir du skikkelig blå på tunga av dem. Hageblåbær er større, mildere og søtere – og det er bare skallet som er blått.
Begge sortene er sunne og inneholder antioksidanter, C- og E-vitaminer i tillegg til folat.
Blåbærsyltetøy på pannekakene er supergodt, og bærene er gode akkurat som de er, gjerne i en fruktsalat, på toppen av havregrøten eller sammen med yoghurt.
Har du plukket blåbær i skogen kan du fryse dem ned og bruke dem i dessert senere. Lag en blåbærpai, en smuldrepai eller en clafoutis.
Clafoutis er en kjempeenkel dessert, noe midt mellom en omelett og en kake som serveres fristende og lun – gjerne med en skje vaniljeis eller rømme ved siden av.
Lyst til å prøve en drink med blåbær? Prøv Blueberry daiquiri
Blåbærsveler med kanelkrem
4 porsjoner/20 minutter
Ingredienser:
2 egg
2 ss sukker
5 dl kefir
250 g hvetemel
½ ts bakepulver
½ dl smeltet smør
4 dl blåbær
Smør til steking
2 dl kremfløte
1 ss sukker
Litt malt kanel
Fremgangsmåte:
Pisk sammen egg og sukker i bolle.
Rør inn kefir, mel, bakepulver og smeltet smør.
Vend inn halvparten av blåbærene, og stek små sveler i smør i en stekepanne.
Visp fløten med sukker og kanel, og server kremen med resten av blåbærene ved siden av svelene.
Blåbærclafoutis
4 porsjoner/45 minutter
Ingredienser:
4 egg
4 dl H-melk
50 g smeltet smør
100 g hvetemel
150 g sukker
Revet skall og saft av 1/2 sitron
400 g blåbær
Vaniljeis til servering
Fremgangsmåte:
Smør 4 porsjonsformer eller en stor paiform med smør.
Pisk sammen egg og melk. Rør inn smeltet smør, hvetemel, sukker, sitronskall og -saft til en jevn røre.
Ha mesteparten av blåbærene i de smurte formene, og fordel røren over.
Strø resten av bærene på toppen, og stek clafoutisen midt i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter til røren har stivnet.
Server den lun med vaniljeis til.
Havregrøt med blåbær
2 porsjoner/15 minutter
Ingredienser:
2 dl store havregryn
2 1/2 dl melk
2 1/2 dl vann
1/4 ts salt
2 dl blåbær
2 dl kald melk
Fremgangsmåte:
Ha havregryn, melk, vann og salt i en kjele.
Kok opp og la grøten småkoke over middels varme til grynene er myke. Rør hele tiden i bunnen av kjelen så grøten ikke svir seg.
Server med blåbær og melk.
Tips:
Drypp gjerne litt honning over hvis du vil ha grøten litt søt.