Bacon Love

5 oppskrifter

Alle liker bacon, og bacon går til alt. De som sier noe annet tar feil. Hvem er det som ikke liker bacon liksom?

Magnus Sjøberg

Kokk
Inkognito AS

 

Mats Dreyer

Fotograf & Stylist
Inkognito AS

Til og med de som ikke spiser kjøtt kan ikke nekte for at bacon smaker godt. De herlige strimlene defineres som lettsaltet sideflesk av svin, men det er så mye mer enn som så. Bacon hever smaken på en hver rett, om det så er frokost, lunsj, middag eller dessert. Hva hadde vel lutefisk vært uten bacon? Hvor godt smaker ikke en saftig burger med bacon som topping? For ikke å glemme bacon til torsk, på pizza, til speilegg eller i carbonaraen. Bacon på lefse eller loff, rundt kylling eller reker er også godt. Du tror kanskje vi er spik spenna gale når vi hevder at bacon til og med er knalldigg i eplekake, til sjokolademousse og på softis, men det er det faktisk. Bacon smaker også godt som snack alene, og det blir ekstra godt med litt lønnesirup og grovmalt pepper på.

Tips:

Ta vare på fettet fra baconstekingen. Det er for eksempel fint å steke biff i, da det tåler høy temperatur. For deg som ønsker å kutte ned på grønnsaksinntaket kan vi anbefale disse oppskriftene:

Modell: Lars Røang Fotograf: INKOGNITO / Mats Dreyer

Oppskrifter

 

 

 

 

 

 

 

 

Eplepai

med bacon og tranebær

8 porsjoner / 40 minutter

1 rull paideig
2 dl eplemos
1 eple, i terninger
1 dl tørkede tranebær
2 ss maisenna
12 skiver bacon
2 ss brunt sukker

Slik gjør du:
Kle en paiform med deigen. Pisk sammen eplemos, epleterninger og tranebær med maisenna, og fordel fyllet i paiformen.

Legg baconskiver i et rutemønster over paien og dryss over litt sukker.

Stek paien nederst i ovnen på 200 °C til både bunn og bacon er sprøtt. La det avkjøles litt før servering.

Tips:
Servér gjerne med vaniljeiskrem til.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lønnesirup & sortpepper-glasert bacon-candy

6 stk / 20 minutter

6 skiver bacon
3 ss mørk lønnesirup
1-2 ts sort pepper, grovmalt

Slik gjør du:

Legg ut baconskivene på et stekebrett som er dekket med bakepapir.

Ringle over sirup og dryss over pepper.

Stek midt i ovnen ved 200 °C i ca 15 min. Avkjøles på rist.

Tips:
Smaker godt som snack, tilbehør til salat og sandwich, eller i en saftig burger.

Kanelboller
med bacon og appelsinglasur

20 stk / 1 time 30 minutter

50 g smør
3 dl melk
25 g gjær
Litt salt
1 ss sukker
1 ts kardemomme, malt
8 dl hvetemel

Fyll:
100 g mykt smør
3/4 dl sukker
2 ss kanel
10 baconskiver, delte

Appelsinglasur:
4 dl melis
½ ss appelsinsaft + appelsinskall, revet
1 eggehvite

Slik gjør du:
Smelt smøret i en kjele, og ha i melken. Varm til 37 °C. Rør gjæren i melken. Tilsett salt, sukker, kardemomme og mesteparten av melet. Arbeid sammen deigen til den er blank og smidig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. La deigen heve i ca 30 min.

Ha deigen på melet bakebord. Kna den litt og kjevle den ut til en stor rektangel. Fordel smøret utover deigen og dryss over sukker og kanel. Skjær deigen i 20 remser, og rull inn bacon i remsene. Legg rullene på stekebrett som er dekket med bakepapir. Hev under håndkle i 30 min.

Stek midt i ovn på 250 °C i ca 8-10 min.

Appelsinglasur:
Bland sammen ingrediensene til glasuren. Ha glasuren i en sprøytepose, og pynt bollene etter eget ønske. Dryss gjerne litt ekstra sprøstekt bacon over bollene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitronsoftis
med sprø bacon og salt karamellsaus

4 porsjoner / 10 minutter

200 g vaniljeis
1 dl kesam vanilje
Litt sitronskall, revet
4 iskjeks
4 ts baconstrøssel
4 ss salt karamellsaus

Slik gjør du:

Ha is, kesam og sitronskall i en kald kjøkkenmaskin, og kjør raskt sammen.

Fordel softisen i iskjeks, bruk eventuelt en sprøytepose.
Strø over baconstrøssell, og hell over karamellsaus.

Tips:
Pynt gjerne med friske bær som for eksempel bjørne- eller kirsebær.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baconmarmelade
med
løk og dadler

 

25 minutter

1 pk bacon, i strimler
1 rødløk, hakket
2 hvitløkfedd, hakket
10 dadler
1 ss balsamicoeddik
1 ss brunt sukker
1 kopp sterk kaffe

Slik gjør du:

Stek bacon, løk og hvitløk i en kjele. Tilsett resten av ingrediensene, og kok til det tykner noe.
Avkjøl og oppbevar i lufttett glass i kjøleskap.

Tips:
Smaker godt til biff eller på toast sammen med smaksrik ost.