er helt ekte supermat
Aroniabær
Kokk: Julie Øyan Foto: Baard Næss, Inkognito
Aroniabær er et av de nyeste trendordene når det gjelder «supermat» og sunn kost. Oppmerksomheten er velfortjent, og den raske popularitetsveksten har gode grunner.
Aronia er en hardfør plante som ofte finnes i hager som en såkalt prydbusk. Men dette er en prydbusk som har mer å by på enn bare å se fin ut. Bærene kan spises, og planten krever lite stell. Bærene har utviklet en naturlig motstandsdyktighet mot skadedyr, det er derfor ikke nødvendig med sprøytemidler eller giftstoffer ved dyrking. Så om du ser en busk, kan du plukke med deg noen bær og lage syltetøy til kveldsmaten eller pimpe opp salsaen til fredagstacoen.
Aronia inneholder mengder av antioksidanter og er virkelig et superbær som er bra for helsen. I likhet med andre bær inneholder de mye antioksidanter. I tillegg er de en god kilde til fiber, vitamin C, sink, kalium og mer. Disse superbærene har ikke bare høy næringsverdi, men kan også bidra til å senke kolesterolet og være med å bedre hjertehelsen.
Som du ser er listen over helseeffekter lang, og det stopper ikke der. Når man leser artikler om aronia på nett, virker det som fordelene ved å spise dette bæret aldri tar slutt. Så hva venter du på? Gå ut og plant denne prydbusken i hagen – eller langs veikanten!
Ostekake med aroniabær
Denne kremete og mektige kaken går det ikke an å ikke like! Med alt fettet i denne kaken så kan du innbille deg at aroniabærene gjør kaken bittelitt sunnere.
Ha bærene og sukkeret i en kjele. Ha i noen spiseskjeer vann. Kok opp, og mos bærene. La blandingen koke på lav varme i ca. 8 minutter. Sil av coulisen. Ta vare på bærene. Det er godt syltetøy!
Forvarm ovnen til 175 grader. Smelt smøret og bland det med de knuste Oreo-kjeksene og melis til blandingen minner om våt sand. Press halvparten av blandingen i bunnen av en smurt og bakepapirkledd 20 cm rund kakeform. Trykk resten opp langs kantene.
Bland sukker og revet sitronskall i en bolle. Ha kremost og salt i en miksebolle og miks på lav hastighet med en kjøkkenmaskin til blandingen er glatt. Tilsett sukkerblandingen og miks videre. Skrap ned sidene av bollen etter behov. Tilsett rømme og aroniabærcoulis (ikke mer enn 2 dl) og miks til det er godt blandet. Tilsett eggene ett om gangen og miks til de så vidt er blandet inn. Hell fyllet over Oreo-bunnen. Plasser kakeformen i en større kakeform eller ildfast form og fyll den større formen halvveis opp med varmt vann. Dekk bunnen med aluminiumsfolie så det ikke lekke rinn vann. Stek kaken midt i ovnen i vannbad i ca. 60 minutter, eller til midten av kaken bare så vidt beveger seg når du rister på formen forsiktig. Ta kaken ut av vannbadet og la den avkjøles til romtemperatur på benken før den settes i kjøleskapet i minst 8 timer. Server kald. Topp med seterrømme, aroniabærcoulis, kandisert appelsinskall og aroniabær.
Ostekaken kan oppbevares i kjøleskap i opptil 4 dager.
Aroniabærcoulis
500 g friske aroniabær
1 dl sukker
Litt vann
Bunn
100 g usaltet smør
250 g knuste Oreo-kjeks (uten innmat)
2 ss melis
Ostekakefyll
200 g sukker
Revet skall av 1 sitron
½ ts fint havsalt
2 pakker Philadelphia, romtemperert
60 g seterrømme
Ca. 2 dl aroniabærcoulis
2 egg, romtemperert
Topping
Seterrømme
Aroniabærcoulis
Aroniabær
Kandisert appelsinskal (valgfritt)
Aroniasalsa
Denne salsaen passer til alt vanlig tomatbasert salsa brukes til.
1 rød løk
2 lime
1 boks mais
1 boks svarte bønner
3-5 jalapeños
2-3 tomater
2 dl aroniabær
Salt
Skrell og finhakk løken, dryss over salt og saften fra én lime. La den stå litt for å trekke smak. Hell vannet av maisen og bønnene. Skyll bønnene. Kutt jalapeños og tomater i terninger. Bland sammen mais, svarte bønner, jalapeños og tomater. Press over saften fra den siste limen, bland alt godt sammen. Vend inn løken. Smak til med salt.
Aroniasyltetøy med kanel
1 kg aroniabær
3 dl vann
1 kanelstang
600 g sukker
Ev. 1 dl konjakk, akevitt eller calvados.
Vask og rens bærene, og ha dem i en kjele med vann og kanel. Kok i 30 minutter til bærene er moste. Tilsett sukker og kok videre i 5 minutter. Fjern kanelstangen og skummet med en hullsleiv. Tilsett eventuelt konjakk, akevitt eller calvados.
Ha syltetøyet over på glass, og sett kaldt. Ha eventuelt pektin i syltetøyet hvis du ønsker det tykkere.
Oppskriften er hentet fra boka Høstetid. Denne oppskriften er skrevet av Magnus Sjøberg.
Aroniasaft
2 liter aroniabær
5 dl vann
5 dl sukker per liter saft
1 kryddermål benzoat
Vask og rens bærene, og tørk dem godt Ha bærene i en kjele sammen med vann, og kok over svak varme i ca. 15 minutter. Sil bærene igjennom en silduk eller et klede. Ikke press, la saften selv renne igjennom duken.
Mål saften, og ha den i en kjele sammen med riktig mengde sukker.
Kok saften til sukkeret er løst opp, og ta kjelen fra varmen. Fjern skummet med en hullsleiv. Rør ut benzoaten med litt av saften, og rør ut dette i resten av saften. Ha saften på rene flasker, og oppbevar kaldt og mørkt.
Kanel, stjerneanis, kardemomme og vanilje er krydder du gjerne kan tilføre saften for ekstra smak.
Oppskriften er hentet fra boka Høstetid. Denne oppskriften er skrevet av Magnus Sjøberg.
2 liter aroniabær
70 cl brennevin
Sukkerlake:
1 vaniljestang
6 dl sukker
1 dl vann
Vask bærene, og tørk dem godt. Ha bærene i et stort glass sammen med brennevin, og sett på lokk. Viktig at lokket er helt tett. La glasset stå litt kjølig i 3-4 uker. Rist på glasset nå og da.
Del vaniljestangen i to, og ha den i en kjele sammen med sukker og vann. Kok sammen til sirup, og avkjøl. Sil fra bærene og bland brennevinet med sukkerlaken. Ha over likøren på rene flasker, og sett til lagring i et par måneder.
Akkurat som rognebær bør aroniabær få en frostnatt slik at noe av beskheten forsvinner.
Oppskriften er hentet fra boka Høstetid. Denne oppskriften er skrevet av Magnus Sjøberg.
Aronialikør
Lag en frisk drink med aronialikør og isbiter som er fryst med appelsin i!