top of page
Rasmus-Munk-Claes-Bech-Poulsen-2.png

Alchemist forlater jorden for en dag

Opplev verdens
aller første stratosfæriske restaurantopplevelse

Tekst: Helle Øder Valebrokk

Foto: Claes Bech Poulsen, Jonathan Hedrick og Space Perspective

Den verdenskjente, danske kokken, Rasmus Munk slapp den store nyheten for kort tid siden. Alchemist skal arrangere verdens aller første stratosfæriske restaurantopplevelse. Prislappen? 495 000 dollar, eller litt over 5 millioner norske kroner.

Vi har tatt en prat med Rasmus Munk fra Alchemist

Det var SpaceVIP som kontaktet Alchemist og Rasmus Munk. De var interessert i Alchemists holistiske helhetstankegang og deres fokus på å skape oppmerksomhet rundt miljø- og samfunnsproblemer.

–  Projektet blir drevet fra Alchemist, men vi vil nok komme til at involvere Spora (et innovasjonssenter som drives av Munk) på research siden. Jeg har været fascinert av verdensrommet siden jeg var liten gutt, så det er litt av et drømmeprojekt for meg, forteller Rasmus Munk.

– Det var på en skoletur fra Randers til Planetariet i København at jeg for første gang opplevde følelsen av å bli forflyttet til en helt annen verden. Det ble senere en inspirasjon til å skape Alchemist-opplevelsen i og rundt en planetariumskuppel. Muligheten til å skape en stratosfærisk gastronomisk opplevelse sammen med verdens ledende eksperter innen vitenskap og design føles helt vilt og samtidig logisk, merkelig nok, sier Munk.

Space-Perspective---Primary-Capsule-Structure-Complete---2[87].png

Hvor mange er det plass til i kapselen?

– Det er plass til en pilot, meg og 6 gjester. Space Perspective jobber nå med å se på sikkerheten og hvordan det kan utføres nødlanding hvis der skjer et eller andet på reisen.

 

Når skal ekspedisjonen gjennomføres? 

– Det avhenger av når testturene er ferdige, men jeg vil anslå at det blir snakk om andre halvdel av 2025.

Om det blir flere middager i verdensrommet utover den ene, kan ikke Munk bekrefte på nåværende tidspunkt.

– Vi har sagt ja til denne første ekspedisjonen, så får vi se.

 

Hvordan skal du forberede deg på denne unike opplevelsen? Skal du i stratosfæren for å teste det ut på et tidspunkt?

– Nei, det bliver første gang også for meg når vi skal opp med gjestene, forteller Munk.

 

Ifølge Wikipedia defineres stratosfæren som det laget av jordens atmosfære som ligger mellom troposfæren og mesosfæren. Ved ekvator starter stratosfæren om lag 17 km over jordoverflaten, og over polene ved om lag 8 km høyde.

Flight-Path---Gradient-on-Black-(stars).png

Spaceship Neptun, som romfartøyet som Rasmus skal bruke i den unike spiseopplevelsen, er utviklet av Space Perspective. De har utviklet verdens første CO2-nøytrale romkapsel.

Ifølge deres egen hjemmeside er romskipet utviklet for å være det mest tilgjengelige, mest bærekraftige og det sikreste romfartøyet på eller over planeten jorden. Den består av SpaceBalloon, Reserve Descent System og Neptune Capsule.

SP_Exterior_Balloon-Front_240722.png

Spaceship Neptuns kapsel er festet til ballongen under hele flyvingen fra oppstigning til landing på jorden. Den drives av fornybart hydrogen.

– Skipet skytes ikke opp av raketter, det letter stille og roligt 20 km i timen takket være ballongen. Man kommer så høyt opp at man kan se jordens krumning mot det sorte univers, forklarer Rasmus Munk til Matogdrikke.no.

MSVoyagerLaunchFromStern.png
Space-Perspective_Inside_Print-Quality.png

Verdens aller første stratosfæriske spiseopplevelse

Mat man får servert ombord i fly lages på en spesiell måte for å smake mer. Smaksløkene blir påvirket av støy fra flymotor og andre faktorer. Hvilke hensyn skal man ta når man lager mat for verdensrommet?

– Det er samme trykk i kapselen som i et passasjererfly, så vi må undersøke hvordan aromaene blir påvirkede og hvordan vi eventuelt må tweake opplevelsen. Der er dog ingen motorer da det er en ballong der løfter kapselen, så jeg forventer at det er mer stille enn i et vanlig fly, sier Munk.

 

Er det kjøkken ombord eller lages alt av mat nede på jorden? Hvilke kjøkkenapparater kan du arbeide med i disse omgivelsene?

– Det er et kjøkken på romskipet som kapselen vil lette fra. Der kan vi forberede maten helt opptil avgang. Etter dette er det en form for minikjøkken ombord i kapselen vi kommer til å bruke.

 

Hvorang tenker du rundt menyen?

– Vi er i gang med brainstormingen. For meg er det viktig at menyen reflekterer opplevelsen i det at vi ser jorden som en helhet fra rommet, og gi den fornemmelse av at vi alle er bundet sammen og at vi kun har et jordklode. Jeg vil også vise til teknikken som har utviklet romfarten de siste 60 årene og hvordan den har påvirket våre liv, som for eksempel medisinske fremskritt, eller noe så vanlig som GPSen vi alle bruker daglig. 

SP_Interior_Cosy-Lounge_280322.png

Utsikten eller maten. Hva blir viktigst?

– Vi kan nok ikke konkurrere med utsikten, der vil nok maten spille annenfiolin, men jeg tenker allikevel at vi skal prøve at skape et par visuelt spektakulære ting for gjestene inne i kapselen, forteller Rasmus Munk.

 

I løpet av et måltid på Alchemist kan man forvente å få rundt 50 serveringer. Hvor mange retter kommer du til å servere ombord?

– Vi vet ennå ikke antall retter, det vil avhenge litt av vektkravene ombord i kapselen.

 

Vil det være noen politisk budskap i menyen?

– Det blir det garantert! En av årsakene til at de har valgt å jobbe med oss er fordi at de gjerne vil at vi forteller en historie gjennom maten. 

 

På Alchemist bruker du kongekrabbe fra norske Kjell Olav Rugset i M/S Donna.

Vil vi kunne se norsk kongekrabbe bli servert i verdensrommet?

– Haha, det vet man aldri! ler Rasmus Munk.

SP_Exterior_Sunrise-Zoom_100523.png

For de med tykk lommebok

Godt over 5 millioner norske kroner vil det koste for en person å delta på denne opplevelsen. Hva inkluderer den? Stilles det noen krav til gjesten? Hvordan vil prosessen med utvelgelsen bli?

– Prisen er ikke 100% fastslått, men det blir ca 495 000 dollar per person.  Det er prisen for hele opplevelsen fra ankomst til Kennedy Space Center der de får en guidet tur og den 6 timer lange romreisen med vår meny og drikkevarer. Det vil bli “førstemann til mølla” og interessen så langt har vært enorm.

Når depositumet er bekreftet er man automatisk et medlem av Space Perspective Explorer Community. Da får man utdelt alt av detaljer om turen. Du må selv komme deg til og fra Florida der ekspedisjonen vil foregå fra. Overnatting skal man også selv ta hånd om.

Mens du ser verden forsvinne under deg kan du nyte en drink og 360 graders utsikt fra behagelige stoler. Og høyhastighets wifi er selvsagt også inkludert.

 

Alt overskuddet fra ekspedisjonen doneres til Space Prize Foundation, som fremmer likestilling innen romvitenskap og teknologi.
 

SP_Exterior_Balloon-Florida_240722.png

– Vi har kun én planet!

Rasmus Munk, du er opptatt av å gi mat til hjemløse i København (og etterhvert også i Oslo). Det er en stor kontrast til den luksus det er å innta et måltid på Alchemist. Er du en slags “Gastronomiens Robin Hood? Vil du gjøre eksklusive og kostbare prosjekter for å hjelpe de som ikke stiller like godt økonomisk?

– For at gjøre en forskjell i verden tror jeg at man er nødt til at jobbe på flere forskjellige arenaer. Hvis jeg hadde blitt igjen i Jylland (der Rasmus Munk kommer fra) og jobbet med veldedighet ville jeg aldri fått spredt budskapet om klima, sult eller dyrevelferd på konferanser, i intervjuer eller i tv-programmer. Men jeg er ikke interessert i å jobbe med dette kun for at få stjerner eller priser. Det ville ikke gi mening for meg. Takket være mitt arbeid med Alchemist har jeg fått kontakter og midler til at starte JunkFood som leverer mad til hjemløse, og Spora, som er et innovasjonssenter som har som mål å utvikle nye, bærekraftige matvarer. For meg er det at bringe filosofien bak Alchemist ut i verden, og forhåpentligvis forandre den til det bedre. Akkurat dette samarbeidet ser jeg på som en måte å bruke gastronomien i en større sammenheng, og spre fortellingen om at vi kun har én planet, som vi blir nødt til at passe på. ”Overview-effekten” er noe vi alle kan lære noe av, og selvom romturisme akkurat nå er skikkelig dyrt, tror jeg at denne type prosjekter vil være med til at demokratisere verdensrommet, og i forlengelsen kan det kanskje skape teknisk fremskritt som bidra til en mer bæredyktig fremtid, avslutter Rasmus Munk.

Fakta:

Dette er Alchemist:

Alchemist ligger i København. Den har to Michelinstjerner, en grønn Michelinstjerne og restauranten ligger for tiden på 5.plass på The World’s 50 Best Restaurants.

Rasmus Munk er medeier og kokk.

Alchemist beskriver seg selv som en holistisk spiseopplevelse i mange lag med elementer fra gastronomi, teater, kunst, vitenskap, teknologi og design for å oppnå den optimale sanseopplevelsen.

Måltidet består av ca 50 serveringer der det ligger budskap om dyrevelferd, bærekraft, verdenshunger og andre tema som opptar Munk.

Menyen vil sette deg tilbake 4900 danske kroner (7 6000 norske kroner) og med drikkepakker i tillegg (Pris per person:1800 - 8500 danske kroner).

bottom of page