11 varmende vinterviner

Tekst: Geir Salvesen

Det kan virke litt pussig at årstidene snur om på drikkevanene våre.
Men slik er det, og de kalde månedene om vinteren gjør at vi søker mer varme i vinene.

Vi liker varme om vinteren, selv om vi må dra utenlands for å få tropisk følelse. Her en solbestrålt palme på Seychellene.
Foto: Geir Salvesen

Prinsippet er det samme som for en varm sommer. Da konsumeres det mengder med iskrem – og duggfrisk hvitvin. Vi kontrasterer årstiden med det motsatte på tallerkenen og i glasset. Er det kaldt ute, blir det varm drikke. Varm buljong, f. eks.

Nå blir ikke rødvin egentlig servert varm, men varme i vin forstås som innslag av krydder og moden fruktighet. En varm vinstil vil ofte komme fra Den nye verden. Australia, USA, Sør-Afrika. Skikkelig solmodne druer er med på å gi dette preget. Og i Australia, USA og Sør-Afrika er solen en virkelig smaksdriver som gir høyt sukkerinnhold i druene, 0g dermed også høyere alkoholinnhold.

Barossa-vinene gir ofte fylde og moden, varm frukt. Her fra berømte Jacobs Creek i Australia. Foto: Geir Salvesen

I Europa har vi flere steder som også gir varme vinstiler. Rhônedalen, og spesielt den sørlige delen rundt Ch.Neuf-du-Pape og Côtes du Rhône er eksempler på det.

Det samme gjelder vinene fra Rioja i Spania. Der gir fatkrydderet og vaniljepreget fra fatbruken noe av det varmende preget. Det preget var mer merkbart før i tiden.

Den røde fargen gir litt varme i seg selv. Foto: Geir Salvesen

Bernt Daniel Odfjell skjenker opp litt varmende, chilensk vin fra egen vingård i Maule. Foto: Geir Salvesen

5619601 Orzada Carmenère 2016, Odfjell, Maule, Chile.
Kr 189,90, Karakter: 6, 85 Poeng.
Laget på den norskeide Odfjell-gården i Chile. Ueiket Carmenère med godt pådrag, mørke bær, plommer, fløtete – men passe fast. Litt svulmende alkohol med 14,5. Passer til: Bbq/grillmat, lam og sau. Gryteretter også. Symposium Wines AS. Bestillingsutvalget.
Symposium Wines AS

3175501 Peter Lehmann Barossa Shiraz 2014, Southern Australia, Australia. Kr 179,90, Karakter: 5, 85 poeng.
Mørke bær, krydder, lær, lakris og eucalyptus på duft, i smaken er det plommer og varme, mørke bær som dominerer. Elementer av rått kjøtt også. Pent oppstrammende krydder, men dette er fremfor alt en generøs og varm rødvin etter gammelt, godt merke. Drikkes til: Gryteretter, storfe, lam. Bestillingsutvalget.
Red & White AS

1823801 The Hedonist Shiraz 2016, South Australia, Australia. Kr 199,50, Karakter: 6, 86 poeng
Mørk og kompakt på farge, ren og fruktig stil med urter og pepper og lakris over en mørk bærfrukt. Veldig flott Shiraz. Integrerte tanniner. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, småvilt og fugl, lam og sau. Basisutvalget
Terra Wines AS

 3240401 Weinert Carrascal 2013, Mendoza, Argentina.
Kr 164,90, Karakter: 6, 85 poeng
Litt utviklet i stilen er denne godbiten fra Mendoza som er en miks av Malbec og Cabernet Sauvignon 40/40. Pluss 20 prosent Merlot. Lær, krydder, streif av sjokolade og moden fruktighet. Basisutvalget.
Momentum Wines AS

3555401 Altaland High Altitude Malbec Tupungato 2016, Mendoza, Argentina. Kr 159,90, Karakter: 6, 85 poeng
Masse bra trøkk, her. Fin, mørk Malbec med rolige tanniner, nok friskhet. Litt fløtete midtparti. Til kjøtt og grilling. Passer til: Storfe, lam og sau, bbq/grillmat. Bestillingsutvalget.
Vinarius AS

Rhônedalen med Châteauneuf-du-Pape er et velkjent sted for fyldige, varme vinstiler som de fleste liker. Foto: Geir Salvesen

Marques de Murrieta. Foto: Vinmonopolet

Marques de Murrieta. Foto: Vinmonopolet
360901 Marques de Murrieta Ygay Reserva 2014, Rioja, Spania. Kr 209,90, Karakter: 6, 87 poeng
Du kan alltids stole på at Marques de Murrieta gir mye vin for pengene, etter hvert i en noe mer moderne stil med større vekt på moden frukt men også med tradisjonelt fatpreg. En miks av mørke og røde bær over denne, litt vanilje og fatkrydder og ellers en kjøttfull smak. Passer til: Storfe, lam, spekemat. Basisutvalget.
Optimum Wines AS

10134101 A.A.Badenhorst Papegaai Cinsault 2018, Coastal region, Sør-Afrika.  Kr 159,90, Karakter: 6, 85 poeng
Lekker, velduftende fulltreffer av en Cinsault med ørlite alkoholpreg som minus, men ellers sødmefulle røde og mørke bær, passe med krydder, flott lengde. Sødmefull finish som vil stå bra til mye grillmat. Både kylling og storfe. Det er noe Pinot-aktig over denne vinen. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. Basisutvalget.
Autentico AS

6018506 Ogier Artesis Côtes du Rhône 2016, 3 ltr Bag-i9n-Box, Rhône Sør, Frankrike. Kr 439,90,  
Fin pappvin. 85 prosent Grenache, 15 Syrah. Fornuftig Rhône på boks med middels til bra trøkk. Nøytral, mørk, fløtete frukt med utviklede tanniner. Litt anis og oliven i midtpartiet. Virker rimelig utviklet nå. Ikke så mye retning på duft. Men ok. Bare betongtanker her. Allsidig vin. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, bbq/grillmat. Basisutvalget.
Vinordia AS

10410801 Ch. Franc Patarabet Saint-Emilion Grand Cru 2009, Bordeaux, Frankrike. Kr 265,-, Karakter: 6, 87 poeng
Herlig og utviklet Bordeaux med et varmt, modent og læraktig preg. Veldig fin viltvin. Her dufter og smaker det høst og varm underskog. Litt tobakk. Varme bær og plommer. 70 prosent Merlot. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau.
Bestillingsutvalget.
Chaeos Wine & Spirits AS

10384301 Dom. Saint Gayuan Châteuneuf-du-Pape 2012, Rhône sør, Frankrike. Kr 330,-, Karakter: 5, 88 poeng
Bløt, behagelig litt varm og absolutt moden nok Ch. Neuf-du-Pape. Lær, og litt tobakk. Passer til: Storfe, lam og sau. 
Bestillingsutvalget.
Chaeos Wine & Spirits AS