10 spennende hvitviner!

De fleste som liker vin, kommer raskt over gode eksemplarer av Riesling- og Chardonnay-baserte viner. Ja, de er så gode at mange ikke kommer lengre. Men er det ikke morsomt å oppdage noe nytt? Få nye vyer og oppleve nye smaker? Her skal det gis litt hjelp, for vi skal utenfor allfarvei. Joda, vi skal innom en Chardonnay også, men den kommer ikke fra noe kjent område. Bli med på ferden.

Vin speiler jordsmonnet og stedegne særtrekk. Det er nesten så vi kan drikke jordsmonnet. Og med så mye spennende rundt i vinens verden, er det bare å dra på studietur med smaksløkene som ivrige deltagere.

I Frankrike kalles det «terroir», summen av alle elementer rundt jordbunnsforhold, lokalt klima og andre vekstforhold som påvirker druene og dermed vinen. Noe av problemet er at det er veldig lett å maskere terroir med overdrevet fatlagring, der man bare kjenner de munn-uttørkende tretanninene, lukten av sagflis og en smak av vanilje. Men det gir altså ikke noen «terroirfølelse» i munnen. Derfor unngår vi slike viner på vår lille verdensturné her.

Geir Salvesen

Skribent
Bidragsyter

Mats Dreyer

Fotograf/Stylist
Inkognito as

FRANKRIKE

Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2016,
Loire, Frankrike.

Kr 139,90,-
Karakter: 5
Poeng: 82
Bestillnr:  8055001

Muscadet-viner fra området der Loire-dalen møter havet, skal smake sjø og mineraler, nesten som en klassisk Chablis. Vinene er laget på Melon de Bourgogne, som opprinnelig stammet fra Bourgogne, men hvor man – klokt nok, etter hvert valgte å plante Chardonnay-druer i stedet. Her har vi en ekstremt billig, tørr vin med litt sjøsmak og mineraler i pen innpakning. Litt sitrus og epler. Sur Lie betyr at den har et litt lengre opphold på gjærcellene, bermen, noe som gir den et litt mer fløteaktig preg. Passer til: Fisk, aperitiff.

Toques et Clochers Méditerranéen 2013
Languedoc, Frankrike.

Kr 180,10,-
Karakter: 6
Poeng: 87
Bestillnr:  7765901

Chardonnay-viner fra Frankrike kommer stort sett fra Bourgogne, men ikke denne. Her er opphavet områdene rundt Limoux i Languedoc i Sør-Frankrike. Men jordsmonnet er svært variert, og noe av det ligner på kalksteinsgrunnen i Bourgogne. Her har vi en utviklet vin, grønngul på farge, med duft av fjellsmør og urter, litt i retning av fersk Meursault. Smaken er middels slank, ren, med vedholdende kalkmineralitet og kjølig, men moden steinfrukt. Dette er veldig bra. Universalvin til sjømat.

ITALIA

Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 2017
Campania, Italia.

Kr 150,-
Karakter: 6
Poeng: 86
Bestillnr:  3310901

Denne druen, som stort sett bare finnes i det sørlige Italia, i provinsen Campania, er nok en gammel import fra grekerne da de regjerte store deler av Middelhavsområdene for svært lenge siden. Greco di Tufo har gjerne en flott mineralitet. Det har denne. Svakt røykaktig mineralitet under plommelignende, moden, men allikevel frisk frukt. Litt stein i finish også. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, aperitiff.

Casal Di Serra 2015
Marche, Italia.

Kr 179,90,-
Karakter: 6
Poeng: 86
Bestillnr:  1742801

 

Marche i Italia er mindre kjent enn de mer berømte provinsene Toscana, Veneto og Piemonte. Men også her lages det strålende vin, som ofte er lavere priset på grunn av manglende kjendisfaktor. En av druetypene som trives her, er Verdicchio – en av de typisk, sjarmerende italienske druetypene som bare gjør jobben svært godt. Dette er en enkeltvinmarks-verdicchio som har det lille ekstra. Konsentrasjon, litt steinrøyk, fin lengde, grønne plommer. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.

Bruno Giacosa Roero Arneis 2017
Piemonte, Italia.

Kr 259,90,-
Karakter: 6
Poeng: 87
Bestillnr:  4020201

Giacosa-firmaet er mest kjent for eksklusive og dyre Barbaresco’er fra Piemonte, men den langt mer ukjente Arneis-vinen var det Giacosa som først greide å lage i skikkelig god kvalitet. Dette er vanligvis en druefrisk vin som skal nytes så ung som mulig. Her har vi en superb Arneis fra det varme 2017, som henter ut urteaktig krydder og en grønn, frisk smakstone. 13,5 volumprosent alkohol gir noe ekstra skyv, men er ellers pent integrert. Passer til: Fisk, skalldyr.

Nals Margreid Penon Pinot Bianco 2017
Trentino-Alto Adige, Italia.

Kr 165,-
Karakter: 6
Poeng: 85
Bestillnr:  8019901

 Dalene og skråningene i Sør-Tyrol produserer mye interessant av forskjellige vinstiler. Her er det ikke så mye mineralitet, men druene får en lang modning og kjølige nattevinder fra alpene. Dette er en ypperlig Pinot Bianco med god munnvekt, konsentrasjon og samtidig friskhet. Litt oljete og fyldig i stilen, fersken i et langt og harmonisk smaksbilde. En fulltreffer. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, bbq/grillmat.

UNGARN

Kreinbacher Juhfark 2016
Somló, Ungarn.

Kr 175,50,-
Karakter: 6
Poeng: 89
Bestillnr:  10089101

 

Juhfark er en nesten totalt ukjent druetype her i Vesten. Den gir masse smak, men kan ofte være litt «grov» i stilen, nesten litt rustikk. Men: Fantastisk dybde på denne, med utviklet, kraftig, røykaktig steinfrukt, mineraler i massevis og masse trøkk. En vin som sier veldig mye. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat.

Disznókö Tokaji Dry Furmint 2016
Tokaj, Ungarn.

Kr 179,90,-
Karakter: 6
Poeng: 86
Bestillnr:  8285901

Furmint er nok den mest kjente av de ungarske druetypene. Den er mye brukt til å lage de rike, søte Tokaj-vinene, men her er den altså brukt til en tørr vinstil. En veldig interessant vinstil som fortjener et videre publikum.  Steinrøyk, mineralitet, veldig krisp og terroirdrevet, litt grønn i finish, utrolig at dette er en ungarsk vin. Litt bjerkesevje, men mineraler. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff.

TYSKLAND

Richard Böcking Devon Riesling 2016
Mosel, Tyskland.

Kr 189,-
Karakter: 6
Poeng: 85
Bestillnr:  8256501

Halvsøtlige Mosel-rieslinger er det nok av, egentlig for mange. Men her er det gjort forsøk på å lage en tørr (den smaker faktisk tørt, selv med 11 g restsukker), mineralsk – i dette tilfellet skiferduftende – hvitvin hvor man ikke kjenner sukkeret. Alt man trenger er litt grønne epler og sitruselementer i tillegg til en slank og frisk Riesling. Passer til: Reker, skalldyr, terrassebruk.

SPANIA

Catro Rayas Verdejo 2017
Castilla y León, Spania.

Kr 124,90,-
Karakter: 6
Poeng: 83
Bestillnr:  3566

Verdejo-druen er mest brukt til å lage enkle, rimelige viner fra Rueda i Spania. Men denne kommer fra Castilla, noe som er mer sjeldent å få her til lands. Nøytral på duft med litt steinrøyk og streif av lakris i aromabildet, tiltalende småfedme i smaken, som kan skilte med litt fersken og plommer. Hvis du vil ha en nøytral vinstil som er rimelig og vellaget, er dette noe for deg. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.