Foto og tekst Geir Salvesen

Sicilianske godsaker i glasset

Det er noe helt spesielt med Sicilia. En verden for seg selv, også vinmessig. Med alt fra røykaktige lavaviner fra Etnas skråninger til mørke, fyldige rødviner fra den sørvestlige delen av øya. Og ute i havet – små øyer med sine egne vinspesialiteter.

GEIR SALVESEN
Det er vel bare å innrømme det. Vårt bilde av Sicilia er farget av mafiafilmer, blodige oppgjør i små landsbyer med navn som Corleone og bilbomber i Palermo. Sicilia har alltid vært en truet utpost i Europa. Og med absolutt voldelige innslag, både innenfra og utenfra.

-Vi har vært okkupert av alle, hvorfor ikke også av deg?, er ett av slagordene som turistkontoret på Sicilia brukte for noen år siden.

Kanskje de bruker det ennå? I hvert fall er Sicilia så mangfoldig for den besøkende at man kan snakke om en liten verden i seg selv. Naturmessig og på andre måter. Og som så mange andre steder i Italia betyr mat og drikke svært mye. Matmessig har Sicilia lenge hatt et enkelt kjøkken basert på enkle, rimelige råvarer. Det har vært lammekjøtt fra gårdene og fisk fra havet.

Vinmessig har Sicilia flere tusen år med tradisjoner, angivelig fra den greske okkupasjonen som har strødd noen kledelig utseende templer her og der rundt på øya.
Det er nå rundt 3000 år siden de første vinstokkene ble plantet, og etterlevningene fra grekerne finner vi bl.a. i druen med det megetsigende navnet Grecanico.

Men det er andre druetyper som er mer velkjent i dag og som utmerker seg enten ved høy produksjon og
store plantede arealer, eller svært høy kvalitet.

Arbeidshestene
De to arbeidshestene på henholdsvis hvitvins- og rødvinssiden er Grillo og Nero d´Avola.
Grillo er den robuste vinen med fyldig, kraftig smak. Men også med sitrusaromaer og krydder. Det er en vin som tåler mye fra forskjellige matretter. Alt fra salater til sjømat og grillmat. Hvitt kjøtt også.

Nero d´Avola er en mellom-mørk til mørk drue med aromaer av røde blomster. I smaken finner man kirsebær og moreller, og i de heftigste variantene er det lakris og sjokolade. Tanninene er som regel modne og runde i munnen. Druen spenner fra syrlige varianter til viner med masse trøkk som passer til grillet fisk, grillkjøtt, mediumlagrede oster og lignende.

På rødvinssiden finner vi også Frappato som tydelig har et rødt bærgen i seg med jordbær og moreller og en nokså transparent farge. Her har vi eleganse og kjølighet.

Det som har bragt Sicilianske viner oppover mot verdenstoppen, er de spesielle vinene som lages på vulkanen Etnas nordskråning.
Druene har fremmede navn som Nerello Mascalese og Nerello Capuccio. Mascalese-varianten er en mellomting mellom en Nebbiolo fra Piemonte og en Pinot Noir fra Bourgogne. En transparent vin med noe tanniner som ung.

Blant de hvite er det Cataratto og spesielt Carricante som sprenger seg til topps i kvalitetshierarkiet.

Druene vokser på gammel lavagrunn fra ett av de mange utbruddene som har sendt strømmer av flytende lava nedover skråningene gjennom tusenårene fra vulkanen Etna som går opp i over 3000 meters høyde.

350 år med vulkanforvitring
Vi trenger rundt 350 år fra et utbrudd til lavaen er såpass nedbrutt at man kan dyrke druer der, sier Patricia Toth. Hun er vinmaker på Planeta, som er en av de store produsentene på Sicilia med vinmarker på hele fem store produksjonssteder rundt på øya.

Markene til Planeta er blant de mer høytliggende på nordsiden, rundt 900 meters høyde over havet. Denne høyden forklarer hvor druene og vinen får en kjølig smak med gode aromatiske kvaliteter.

Sicilianske vulkanviner er blitt topp mote i Norge. De dyreste selger for rundt tusenlappen. Slik var det ikke for 20 år siden. Da var Sicilia lite påaktet og mange vingårder var forlatte. Fortsatt kan man se ruinene av hus som ikke har vært vedlikeholdt i ustelte og skranglete vinmarker.

Det spesielle ved vinene herfra er at man kan kjenne lavagrunnen gjennom vinen, av og til i form av et krydret, røyklignende preg. Og av og til i form av en klar mineralitet i smaken. Det gjelder spesielt hvitvinene, men også de røde.

Øyene utenfor øya
Et populært område for seilere er de vakre, vulkanøyene nordøst for Sicilia. Med navn som Stromboli, Salina, Volcano. Der lages også vin med en nesten saltaktig røykmineralitet. Caravaglio er ett av navnene herfra. Og siden det er lite regn lages det ofte naturviner hvor det tilsettes minst mulig av gjær og gjødsel.

Hvite viner

Terra Costantino Etna Bianco 2017
Foto: Vinmonopolet.
3549701 Terra Costantino Etna Bianco 2017, Etna, Italia. Kr 250,50, Karakter: 6, 89 poeng
En mektig og konsentrert steinvin fra Etna med tykk, moden eplefrukt, mye mineraler og røykpreg, så mye trøkk at den nesten er litt kantete, men bare nesten. Flott lengde, som er mineraldominert. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. (basis)
Scan Vin

Femina Etna Bianco 2017
Foto: Produsenten
10140101 Femina Etna Bianco 2017, Cantine Patria, Sicilia, Italia. Kr 210,40, Karakter: 6, 88 poeng
Veldig interessant hvitvin, dette. Den var i basisutvalget og er nå gått over i bestillingsutvalget. Energisk grønngul, krydder og røyk og grønne epler, og lime og stein. Wow!. Veldig trøkk i smaken. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. (bestilling)
Palmer Fine Wine AS

Graci Etna Bianco 2017
Foto: Vinmonopolet. 
1270901 Fram
784801 Graci Etna Bianco 2017, Sicilia, Italia. Kr 279,90, Karakter: 6, 88 poen
Klart gulaktig på farge, på duft kommer streif av kandisert grapefruktskall, i smaken plomme og fersken og et distinkt saltpreg. Veldig fin friskhet. Fin lengde. Passer til: Skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitif, ost. (bestilling)
Unico Real Wines AS

Planeta Eruzione 1614 Riesling 2016
Foto: Vinmonopolet.
10220101 Planeta Eruzione 1614 Riesling 2016, Sicilia, Italia. Kr 350,-, Karakter: 6, 90 poeng
Røykaktig dybde, veldig interessant, mineralsk men også med en røykaktig dybde på smaken, Stein og stein, og saltaktig frukt, konsenttrert, elegant også. Strågul. . Syltet sitron og syltet qumquat, Veldig lengde. Passer til: Fisk, skalldyr. (bestilling)
Gaia Wine & Spirits AS

 

Røde viner

OMA Etna Bianco 2017
Foto: Produsenten
10511801 OMA Etna Bianco 2017, Sicilia, Italia. Kr 294,-, Karakter: 6, 90 poeng
Gyldengul, veldig salt med intens mineralitet og gule plommer, kompleks, lang og kjølig finish. Veldig bra vin, som en topp burgunder. Passer til: Fisk, skalldyr. (bestilling)
Gaia Wine & Spirits AS

Benanti Serra della Contessa Etna Rosso 2013
Foto: Produsenten
10065301 Benanti Serra della Contessa Etna Rosso 2013, Etna, Italia. Kr 394,90, Karakter: 6, 90 poeng
Heftige greier, nesten i retning Bourgogne, stein, konsentrert jordbærsfrukt, som en moden Chambolle, presis og flott. Passer til: Småvilt og fugl, lam og sau. (bestilling)
Moestue Grape Selections AS

Planeta Etna Rosso 2016
Foto: Vinmonopolet
10205001 Planeta Etna Rosso 2016, Sicilia, Italia. Kr 199,20, Karakter: 5, 85 poeng.
Fin, stram, kjølig frukt, som en litt tannisk rød burgunder. Mye trøkk, men også endel friskhet og noe motstand. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, lyst kjøtt, fisk. (basis)
Gaia Wine & Spirits AS

Planeta Nerello Mascalese 2014
Foto: Vinmonopole
746501 Planeta Nerello Mascalese 2014, Sicilia, Italia. Kr 285,-, Karakter: 6, 89 poen
2014-årgangen er på Polet, men jeg smaker 2016 som blir den neste i rekken. Nesten som en Pinot Noir. Fra Morey St.Denis i Bourgogne. Men her er tanninene mer klare, en morellaktig, mørk frukt omgitt av tanniner som er fine, men også distinkte. En flott vin med en kjølig frukt som hovedbase. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam og sau. (bestilling)
Gaia Wine & Spirits AS

Etna San Lorenzo 2016
Foto: Vinmonopolet
10357801 Etna San Lorenzo 2016, Sicilia, Italia. Kr 499,70, Karakter: 6, 92 poeng
Lekker, transparent, røykaktig fruktighet, bare gamle fat er brukt, dette er storveis vin med klare Bourgogne og Pinot Noir-toner. Mest røde bær, bringebær og moreller og fruktsødme hele veien til en lang og kjølig finish. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt. (bestilling)
Gaia Wine & Spirits AS

Terre Nere Etna Rosso Feudo de Mezzo 2016
Foto: Vinmonopole
3319101 Terre Nere Etna Rosso Feudo de Mezzo 2016, Sicilia, Italia. Kr 399,90, Karakter: 6, 91 poen
Lekker, transparent, røykaktig fruktighet, bare gamle fat er brukt, dette er storveis vin med klare Bourgogne og Pinot Noir-toner. Mest røde bær, bringebær og moreller og fruktsødme hele veien til en lang og kjølig finish. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt. (bestilling)
Gaia Wine & Spirits AS

Planeta har over 15 forskjellige viner på Vinmonopolet, og det er valgets kval hva man skal velge til ukens vin. Men årstiden tatt i betraktning, tar vi den rimeligste rødvinen deres fra Etna, Planeta Etna Rosso. Vil man opp i kvalitet, er det bare å velge Planeta Nerello Mascalese, som koster rundt 280 kroner.