Smaken av vår….hele året!

Enten liker du den, eller så kan du ikke fordra den. Sauvignon Blanc lokker frem sterke følelser – og mange tilhengere. Spredningen rundt i verden har gitt mange spennende vinstiler. Dette er en aromabombe på verdensturné

Vil du ha vår eller frisk sommer i gresset? Klippet gress, eller duft av liljekonvall? Det er vanskelig å komme nærmere den følelsen enn med en vin laget på Sauvignon Blanc-druen. Dette er en veldig uttrykksfull druevariant, selv om ikke alle uttrykkene er like velkomne. Jeg går ut fra at lukten av hankatt som har skvettet litt på dørkarmen hjemme der din hunkatt har løpetid, neppe er det de fleste er på jakt etter.
Derimot høres hvite blomster, stikkelsbær, pasjonsfrukt, melon og sitrus langt bedre ut. Klippet gress og asparges også. Eller hva med duften av tomatstilker og solbærbusker om sommeren?

Det er ofte noe innbitt vegetalt over denne druen. Det er som om man gjennom vinen kan få med seg naturens vekst og energi. Nedsiden er at den kan være tynn, sur og ubalansert.

En kjapp historierunde

Opphav: Frankrike var først ute med å produsere god Sauvignon Blanc. Voksestedene var tradisjonelt det maritime klimaet i Bordeaux hvor druen ble mikset med Sèmillon for å skape både tørre hvitviner og de edelsøte, berømte Sauternes-vinene.

Men det er innerst i Loiredalen disse druene har gjort det best. I Sancerre – en hyggelig, liten fjelltopplandsby fra romertiden, og i tvillingbyen på andre siden av elven – Pouilly-sur-Loire. Der lages Pouilly Fumé.

Sancerre og Pouilly-Fumé: Forskjellen på en Sancerre og en Pouilly-Fumé er liten, men den er der. Begrepet Fumé kommer av røyk, og det er en del flint i jordsmonnet i Pouilly-sur-Loire. Denne litt røykaktige, mineralske tonen kommer trolig derfra. Vinene er ofte litt fyldigere enn i Sancerre der begreper som «parfyme» og harmoni er lette å ty til.

Noen av de beste vinmarkene ligger allikevel i Sancerre-området like ved landsbyen Chavignol. Her er det den amfiteater-lignende vinmarken Mont Damnés som gir makeløst komplekse viner.

Spredning: Over hele verden etter hvert. Gode Sauvignon Blanc-viner lages nå på svært mange steder utenfor Frankrike. I Alto Adige i Nord-Italia, i Kapp-provinsen i Sør-Afrika, i Chile, Argentina, California i USA, Australia – og ikke minst i New Zealand hvor druen har gitt dette vinlandet en egen identitet. De første vinstokkene på New Zealand ble plantet så sent som i 1979.

Duften: Veldig aromatisk, altså at det lukter mye av druene – og av vinen.

Smaken: Litt «grønn» i stilen, og den skal som regel drikkes ganske ung. Vinen er sjelden veldig fyldig.

Prisene: Sauvignon Blanc-baserte viner har i mange år vært relativt rimelige. Men nå er også «vanlige» Sancerre-viner i ferd med å runde 200 kroner, selv om flere oversjøiske viner fortsatt holder seg godt under. Det er imidlertid et langt stykke opp til prestisjefylte Bourgogne der Chardonnay-baserte viner i topptapninger kan gå for tusener av kroner. Som Le Montrachet, for eksempel.

Bruksområde: En frisk Sauvignon Blanc kan brukes som sommerdrikk på terrassen, som aperitiff før middagen, som følge til mange mattyper, bl.a. sushi og sashimi, fisk og skalldyr, og til vanskelige retter som kokt, grønn asparges.

Jeg har plukket ut viner fra tre land:

Frankrike
New Zealand
Chile

Prismessig ligger vinene fra New Zealand og
spesielt Chile langt lavere enn de franske.

FRANKRIKE

Serge Laloue Sancerre Le Cul de Beaujeu 2015

Loire, Frankrike
Kr 299,90
Karakter: 6
Poeng: 90

Fantastisk kraftig og fyldig, veldig lengde med oljete fylde kombinert med moden bærfrukt, litt tung og deilig, ikke noe grønt her, ikke noe spisst. Udefinerbar, men alt i harmoni.

Passer til:
Fisk, lyst kjøtt, skalldyr,
krydret/asiatisk/spicy, aperitiff. Bestillingsutvalget.

Importør: Moestue Grape Selections AS
Bestillingsutvalget: 623501

Jean Pabiot Cuvée Prestige des Fines Caillottes Pouilly-Fumé 2017


Loire, Frankrike
Kr 239,90
Karakter: 6
Poeng: 88

En av mine favoritter gjennom tidene. Veldig harmonisk og finslepen. Kalk og mineralitet, ikke så spiss og grønn, derimot en flott balanse med subtile, friske og presise smaker.

Passer til:
Fisk, krydret/asiatisk/spicy, aperitiff. Basisutvalget.

Importør: Gavin AS
Basisutvalget: 570401

Henri Bourgeois Sancerre le MD 2016

Loira, France
Kr 269,90
Karakter: 6
Poeng: 90

Vin fra Mont Damnés. Ren, kjølig, stikkelsbærspreget frukt med fin mineralitet, flintstein i aromabildet, også vårblomster. Harmonisk og kompleks. Kan fortsatt utvikle seg. Kjøligere i stilen enn 2015, men en virkelig flott vin.

Passer til:
Gastronomi, fisk, skalldyr utenom reker.

Importør: Prizelius AS
Basisutvalget: 3764901

Dagueneau Pouilly-Fumé 2016

Loire, Frankrike
Kr 184,90
Karakter: 5
Poeng: 85

Småpen vin med fin balanse, forsiktig og nøytral på duft og for så vidt også i smaken. Litt hvite blomster på duft, hvite asparges også – et streif av, bare. Ørlite lakris og mineraler i finish.

Passer til:
Fisk, lyst kjøtt, krydret/asiatisk/spicy, aperitiff.

Importør: Vino A/S
Basisutvalget: 314101

Reverdy Sancerre 2017

Loire, Frankrike
Kr 208,-
Karakter: 6
Poeng: 87

Lys grønn farge, tiltalende duft med litt stikkelsbær og syltet lime, godt skyv i smaken som er litt mer enn middels fyldig, alt i balanse her. Fortsatt veldig ung i stilen, men ikke spiss.


Passer til:

Fisk, skalldyr, aperitiff.

Importør: Moestue Grape Selections AS
Basisutvalget: 3005001

NEW ZEALAND

Gladstone Sauvignon Blanc 2016

Wairarapa, New Zealand
Kr 186,-
Karakter: 6
Poeng: 86

Fløtete i stilen med svakt krydder, trolig fra litt fatbruk. Fyldig, forsiktig tropisk, men koblet med flott, underliggende mineralitet. Bra munnvekt, nøtter og smør.

Passer til:
Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy, salat, bbq/grillmat.

Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Basisutvalget: 8158401

Yealands Land Made Sauvignon Blanc 2017

Marlborough, New Zealand
Kr 134,90
Karakter: 6
Poeng: 85

En eksplosjon av tropiske frukter, litchi, guava og sødmefullt, modent grapefruktskall, streif av solbær også. Lavt priset vin som balanserer fint mellom intens fruktsødme og høy syre med 7,4 gram pr. liter.

Passer til:
Fisk, lyst kjøtt, krydret/asiatisk/spicy, salat, aperitiff.
Importør: Stenberg & Blom AS
Bestillingsutvalget: 945801

Matua Lands and Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2017

Marlborough, New Zealand
Kr 174,90
Karakter: 5
Poeng: 85

Litt tropisk på duft, kald kiwi, så kommer det en mer syrestram, fransk tolkning av Sauvignon Blanc-druen. Veldig pen vin, litt Sancerre-stil med litchi i tillegg. Syrlig ananas. 8 gram naturlig syre gir aromatisk spenst og lengde. Middels fyldig.

Passer til:
Krydret/asiatisk/spicy, aperitiff.

Importør: Treasury Wine Estates Norway AS
Bestillingsutvalget: 1498501

CHILE

Cono Sur Sauvignon Blanc Reserva 2016

Casablanca, Chile.
Kr 129,90
Karakter: 6
Poeng: 83

Tydelig asparges- og paprikanoter på duft, i smaken det samme, pluss litt bær- og steinfrukt i en rund, svakt sødmefull stil. Men kjølig og krisp nok. Sympatisk vin, veldig mye for pengene. Typeriktig Sauvignon Blanc.

Passer til:
Ost, fisk, lyst kjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy, aperitiff.

Importør: Einar A Engelstad AS

Basisutvalget: 1049001

Casillero del Diablo Reserva Privada Sauvignon Blanc 2017

Limarí, Chile
Kr 149,90
Karakter: 6
Poeng: 84

Kjølig og interessant stil, med ganske nøytral duft, i smaken steinaktig og mineralsk med adskillig finesse, litt Chablis-retning på den, ikke noen spisse, grønne aromaer her, heller ikke overmodne bær. Bra konsentrasjon. Ligger litt bakpå og er ikke så aromatisk. Men harmonisk.

Passer til:
Ost, fisk, lyst kjøtt, skalldyr, aperitiff.

Importør: Concha y Toro Norway AS
Bestillingsutvalget: 8260101

Montes Sauvignon Blanc Classic 2015

Chile
Kr 159,90
Karakter: 6
Poeng: 83

Veldig kjølig tropisk frukt med kiwi, litt gress og strå i aromabildet. Lang finish. Typisk og vellaget ny-verden-sauvignon.

Passer til:
Fisk, gastronomi, skalldyr.

Importør: Vinetum AS
Bestillingsutvalget: 4909701