Pasta, hasselnøtter og vin

Tekst: Liora Levi

Piemonte-regionen er verdens nest største produsent av hasselnøtter,
men det er rødvinen som lokker nordmenn til Nord-Italias største vinregion.

Et av nordmenns mest yndede feriemål for tiden er Piemonte. Italiensk vin har lenge ligget i salgstoppen, men vinregionen har mer å by på; et vakkert bølgende landskap med grønne åser fylt av vinranker, populære viner og ikke minst – nydelig mat og stor gjestfrihet.


Nyplukkede tomater og en nydelig vitello tonnato

For de matglade er en reise til Piemonte et etegilde uten sidestykke. Produsenten Enrico Rivetto dyrker sine egne grønnsaker, bær og frukt, og undertegnede hadde fortalt hvor mye hun elsket «å plukke frokost» rett fra kilden.

«Vær så god, men husk at disse tomatene er helt unike, og selvsagt økologisk dyrket.» Selv med en frokost kun bestående av nyplukkede tomater, fiken, fersken og en liten yoghurt, ble det en altfor tung base for lunsjen hos Valerio Mondo og familien hans.

De driver familieeiendommen Franco Mondo i San Marzano hvor Valerio er tredje generasjon.

Valerio er ønolog – en vinmaker med universitetsutdannelse innen læren om vin, mens faren Franco er agronom og tar seg av alt som skjer på de 13 hektarene med vinmark. Hovedfokuset er på Barbera-druen. Den står for 70 prosent av avlingen, mens resten er Moscato og Dolcetto og andre mindre kjente og helt ukjente druesorter.

Etter en omvisning på de nærmeste vinmarkene og en titt i den eldgamle lagringskjelleren, er det tid for lunsj.

Resten av familien tar imot oss i kjøkkenet i etasjen over produksjonslokalene. Mor i huset står for maten, og de to døtrene er begge er helt tydelig sin fars øyensten.

Eldstedatteren studerer ønologi og skal ta over etter far. Den yngste studerer språk og vil ut i verden på eventyr.

Jeg gledet meg til en hjemmelaget piemontesisk lunsj. Det jeg ikke hadde regnet med, var at denne bestod av intet mindre enn fem retter!

En nydelig vitello tonnato (kalvecarpaccio med tunfisk- og majonesdressing), deretter en spesialitet fra området; tajarin-pasta med ragu, kjøtt til hovedrett, deretter ble det ost og til slutt den piemontesiske varianten av karamellpudding.

Vespa vin

Viden kjent i vinkretser

Samme ettermiddag var det besøk hos La Familia Marrone som holder til i La Morra i Barolo-distriktet.

Far i huset, Gian Piero, har overlatt mesteparten av driften til sine tre døtre hvor Denise er den som tar i mot gjester. Moren holder også kokkekurs, og jeg var heldig å få smake (alt for mange) deilige retter som hun testet ut før kveldens kurs.

Antipasti er noe italienerne kan. Det er småretter i ulike former med fantastiske gode smaker av ferske, kortreiste og solmodne råvarer.

Cascina Castelet er kanskje ikke en produsent mange kjenner til av navn, men mange vil nikke gjenkjennende når man snakker om «Vespa-vinen».

Flasken har et bilde av en Vespa med fire småjenter på. En av frøknene på bildet er faktisk Maria Borio som i dag driver eiendommen. Hun har rundet 70, men er «still going strong» og snakker knapt et ord engelsk.

Heldigvis hadde jeg med meg en guide som hjalp med oversettelsen. På 1970-tallet var Mariuccia, som hun er kjent som blant venner, en av de aller første kvinnene som var ansvarlig for et vineri i Piemonte, og navnet hennes er viden kjent i vinkretser.

I tillegg til vinen lager hun også en utrolig god hasselnøttkake.

Rett rundt hjørnet for vingården i Costiglione d’Asti ligger ICIF (Italian Culinary Institute for Foreigners), en skole for alle profesjonelle som ønsker å lære om det italienske kjøkken og vin.

Her har de også en restaurant, La Barbera, hvor skolens studenter jobber. Rettene som serveres er klassisk husmannskost og smaker helt vidunderlig. Igjen var jeg nødt til å prøve tajarin, som heller ikke her skuffet. Et glass godt avkjølt rosévin passet utmerket til.

Bilde er hentet fra hjemmesiden til skolen

Verdensberømte viner

Et siste tips som er helt essensielt om man skal til Piemonte, er Trattoria Antica Torre i den søvnige, lille landsbyen Barbaresco.

Vinene herfra er berømt over hele verden og lages kun på nebbiolo-druen som har høy syre og skarpe tanniner. Dette kan gjøre vinene vanskelige å nyte før de har fått et godt tiår på baken. Prisen kan være skammelig høy, men om man er tålmodig og lar vinene lagre et tiår før man nyter dem, er de ofte verdt prisen.

Maten derimot er verken dyr eller vanskelig å fordøye. Stedet er kjent for suveren pasta, og det fikk jeg bevist. Etter å ha inntatt tre ulike pastaretter, kunne jeg med hånden på hjertet si at jeg var udelt lykkelig.

Lykken ble ikke mindre av et stykke hasselnøttkake med tilhørende hasselnøttiskrem. Hvem i all verden sier at det kan bli for mye av det gode?

Fakta om Piemonte:

  • Piemonte betyr «ved foten av fjellet», nettopp fordi regionen ligger ved foten av Alpene.
  • Kontinentalt klima med innslag av kjølig luft fra Alpene gir langsom modning av druene og høy syre. Området er også kjent for høsttåke (nebbia).
  • Nebbiolo er den mest kjente druesorten som både Barolo, Barbaresco, Gattinara og Ghemme-vinene består av.
  • Barbera og Dolcetto er også populære druer. Førstnevnte er en stor slager i Norge med sin friske og fruktige stil, lite tanniner og høy syre.
  • Av hvitvin er druen Arneis kjent for tørre viner. Moscato-druen står for den berømte søte og lett musserende Moscato d’Asti.
  • Piemonte deles inn i tre hovedområder: Alba (Roero i nord og Langhe i sør, hvor elven Tanaro utgjør en naturlig grense), Monferrato-bakkene (områdene rundt byene Asti og Alessandria), og bakkene vest for Novara og Vercelli (de nordlige områdene).
  • Landskapet er vakkert med bølgende dalfører hvor druer, hasselnøtter og ris dyrkes side om side.
  • Piemonte er enkelt å nå med direktefly fra Oslo til Milano, og derfra halvannen times kjøretur til hjertet av vinregionen.

 

Foto: Vinmonopolet
171301 (bu)Giacosa Fratelli Gavi 2016, kr. 164,90
Dufter floralt og parfymert. Saftig i munnen med toner av gress, urter og melon. Fin sitrus i avslutningen, helt tørr.

Foto: Vinmonopolet
8172501 (basis)
Riva Leone Piemonte Rosso 2016, kr. 153,60
Aromatisk nese med toner av mørke og blå frukter. Saftig munnfølelse med friske smaker av blåbær og krekling, et svakt tanninbitt med god, lang syrefrisk avslutning.

Foto: Vinmonopolet
7366901 (bu)
Sobrero Langhe Nebbiolo 2016, kr. 239,90
Delikat og frisk med aroma av blomster, skogbunn og rød frukt. Følger godt opp i munnen med godt balansert syre og tanniner. Elegant og smaksrik. 

Foto: Vinmonopolet
9374101 (bu)
Scarzello Barbera d’Alba Superiore 2015, kr. 315,00
Aromatisk nese med toner av blå bær. Delikat med gode, friske toner av blåbær og krekling. Noe treverk og et streif av tanniner.

Foto: Vinmonopolet
5120801 (bu)
Rivetto Barbaresco Marcarini 2014, kr. 345,90
Syrlig frukt i nesen, noe skogbunn. Smaker av jordbær, jordlighet og sure kirsebær. Noe tanniner i finish. Kan godt ligge 4-6 år til før konsum.

Foto: Vinmonopolet
768401 (basis)
Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2013, kr. 507,-
Frisk aroma av røde bær og et syrlig preg av jordtoner. Tørr munnfølelse med smak av jordbær, skogbunn og lett strev finish. Legg den i kjelleren og vent på noe godt.

Foto: Vinmonopolet
2854006 (test) Bag-in-Box
Signature Series Figli Luigi Oddero Piemonte Rosso 2016, kr. 419,90
Aroma av noe bær, blomster og hint av skogbunn. Saftig i munnen med smak av mørke og blå bær, noe krydder i avslutningen. Blanding av Barbera, Nebbiolo og Dolcetto.

Foto: Vinmonopolet
5987006 (basis) Bag-in-Box
Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna 2016, kr. 489,90
Intens duft av ferske mørke bær. Ren frukt med masse smak av solmodne kirsebær og fioler. God syrefriskhet i finish og aromatisk lang ettersmak. Sitter godt og lenge.

Foto: Vinmonopolet
4820901 (bu)
Malvirà Birbét 2016, kr. 154,90
Som Moscato d’Asti; søt, lett musserende, men laget på den røde druen Brachetto. Herlig sødmefull nese av røde bær. Frisk smak av markjordbær, villbringebær og røde roser. Passer godt til sjokolade og/eller bærbaserte desserter. Serveres godt avkjølt.