Øl + mat = ♥

Magnus Sjøberg

Kokk/Stylist
Inkognito as

Mats Dreyer

Fotograf/Stylist
Inkognito as

Øl blir bare mer trendy for hvert år som går, en tendens som garantert ikke vil avta fremover. Det har blitt en øl-jungel der ute, med mørke stout og lyse hveteøl. IPA er plutselig ut, mens spontangjæret surøl er i vinden som aldri før. Å brygge sitt eget øl er også noe som stadig flere prøver seg på, både for å utfordre smaksløker og imponere venner.

Men la oss ta det et steg videre, å snakke litt om øl i maten. Og da mener jeg ikke å skvette litt sjokoladestout over en kule iskrem og kalle det for matlaging. Nei, det å faktisk koke med øl i maten er utrolig godt og spennende. Men jeg har et par tips som er lurt å legge seg på minnet.

Da det finnes utrolig mange øltyper er det også mange forskjellige bruksområder. En tommelfingerregel er å ikke koke øl for lenge. Avhengig av type øl du velger å bruke i maten bør du også tenke på hvor mye bitterstoffer det er i ølen. Bitterheten blir forsterket jo lenger ølet koker. Altså, jo mer bitterstoffer det er i ølet, jo mer forsiktig må du være med koketiden/jo senere må ølet tilsettes i matlagingen.

Ellers kan du la deg egge av disse tipsene:

Hvete-surøl

er godt til å dampe blåskjell i,
og passer bra til fisk og skalldyr.

Porter

er godt til oksegryter og steker,
men ikke bruk for alkohol-sterke øl med mye bitterhet.

Ale

er digg i gryteretter, både med mørkt og lyst kjøtt.
I likhet med porter bør du velge en ale med lav bitterhet.

Lagerøl

er bra til å koke skalldyr i, og da tenker jeg på krabbe, hummer og kreps. Hvis ikke lager-ølet er søtt nok kan du tilsette litt sukker.

“Øl er også godt til marinering, og som base i sauser som ikke skal koke lenge”

Å bake med øl er episk, trekking av pølser i øl er digg, øl i vafler og pannekaker smaker rått, eller så kan du dynke bløtkake med øl, dampe pinnekjøtt med øl, ha IPA i frityrrøren til fish & chips … Øl passer til alt! Så klart kan du også servere samme øl til maten som du brukte til å tilberede maten.

Da får du en naturlig smaksbro mellom mat og drikke. Øl i maten er like lekent som ølbrygging. Utforsk, utfordre og la fantasien lede vei. Vi lærer mens vi prøver oss frem, og plutselig finner vi en ny favoritt smaks-kombo. Spennende smaksutforskning og veien dit er det som er så gøy.


Skål!