Jorda rundt for under 200-lappen!

En runde på Vinmonopolet er en reise verden rundt. Og det viser at god vin ikke trenger å være fryktelig dyrt. 120 kroner, det klarer vi. Legger du litt ekstra i det, får du vin i en helt annen liga.

LIORA LEVI Bidragsyter / Vinkelner

ELISABETH JAHR HILDE Fotograf / Inkognito as

PORTUGAL

Portugal ligger på mange måter etter mange av de andre klassiske vinlandene i Europa. Den økonomiske situasjonen har i mange år vært vanskelig, og det har påvirket prisene i stor grad. Det er mange gode kjøp i den portugisiske hylla, og de går så langt ned i pris som 119,90. I Portugal er de også flinke til å holde på sine lokale druesorter. Mange av druene har de færreste hørt om. Porta 6 fra Lisboa-regionen er en av disse vinene som er fulle av ukjente druesorter som castelão, tinta roriz og touriga nacional.  Med aroma av mørke bær og et lett krydderpreg fyller den munnhulen med rike smaker av solbær og plommer, bløte tanniner og en frisk ettersmak. Dette en fin hverdagsvin som både passer til peiskosen og til en enkel gryterett.

Vidigal Porta 6

Lisboa, Portugal

kr. 119,90,-

nr: 651201

ITALIA

En må en liten tur innom Italia. Bibbi Graetz har mer til felles med meg enn mange skulle tro. Hans mor er norsk og faren fra Israel. Der stopper også likheten. Han vokste opp i et slott utenfor Firenze i Italia. Jeg vokste opp i et helt vanlig hus ved skogen på Nesodden. Han elsker å stå på ski, jeg foretrekker å være inne når det snør. Han lager vin, jeg smaker vin. Han er maler, jeg kan knapt nok skrive så folk skjønner det. Hans kanskje mest kjente vin i Norge, Casamatta Rosso, er akkurat kommet i ny årgang, og dette er en spenstig toscaner. Med duft og smak av mørke frukter og bær, et lett syrlig preg og godt med kryddertoner i ettersmaken, er dette oppskriften på det nordmenn liker med italiensk rødvin. Et lite tanninbitt i avslutningen gjør at vinen egner seg godt til mat også. Ta gjerne frem fredagsbiffen til denne. Sangiovese-druen er enerådende, og ettersmaken er lang og behagelig.

Bibbi Graetz Casamatta Rosso 2017

Toscana, Italia

kr. 144,90.-

nr: 5905001

FRANKRIKE

Frankrike er et av de vinlandene som har flest uttrykk. Det spiller nesten ingen rolle hvilken vintype du har lyst på, Frankrike har alt fra knusktørre champagner, via fete eikede hvitviner, saftige rødviner og snerpete rødviner til de søteste av de søte viner. Rhônedalen har fyldige viner som passer godt til vilt og annet rødt kjøtt, uten å være for snerpete. Alain Jaume sin Grand Venueur er et godt eksempel på en Côtes du Rhône. Det er en vin hvor druene kommer fra store områder i Rhônedalen, og som regel er den laget av en blanding på druene syrah, grenache, mourvedre og cinsault, ofte med hovedvekt på grenache. Druen har typiske karaktertrekk av jordbær, tørkede middelhavsurter og et lett tanninbitt. Et godt følge til enkle kjøttretter av storfe eller lam. Rødvinsbasert saus eller rødvinsmarinerte linser er godt følge.

Alain Jaume Grand Veneur Réserve Côtes du Rhône

Rhône, Frankrike

kr. 149,90.-

nr: 1861001

SPANIA

Portugals naboland, Spania, har vært omtalt som et vinøst u-land, i alle fall frem til EU hadde sin inntreden og kunne spe på med litt kapital for å rydde opp i ruskete vinkjellere med eldgammelt utstyr. Fremdeles kan vi boltre oss i fantastiske viner fra kjente områder som Rioja og Ribera del Duero for en slikk og ingenting – i alle fall om man skal sammenligne med andre kjente regioner i europeiske vinland. Baron de Ley er et kjent navn for mange, og også her får man «value for money». Laget hovedsakelig på lammevinsdrue nummer 1, tempranillo, er dette en klassiker til det meste av kjøttretter, og til ALT av lam. Vi kjenner den røde frukten av sødmefulle jordbær på duft med et streif av krydder. Lett spicy i munnen hvor også et lite solbærpreg fra den lille andelen med cabernet sauvignon kommer tydelig frem. Bløte tanniner og en tanke julekrydder i avslutningen.

Baron de Ley Reserva 2013,

Roja, Spania

kr. 169,50,-

nr:3455001

CHILE

Chile er et av de store snakkis-landene om dagen. Her lages det et vell av spennende viner, både hvite og røde. For oss nordboere er Chile eksotisk – pisco sours og ceviche – det må jo nesten være varmt også da? Fellesnevneren mellom Norge og Chile er den langstrakte kystlinjen og tilgangen til fersk sjømat. Et forholdsvis kjølig klima i deler av landet gjør at det er ideelt for dyrking av kvalitetsdruer. Uttrykket er et litt annet en den klassiske europeiske stilen. Det er mer moden og saftig frukt, men likevel finner vi både elegante og smakfulle viner til en pris som er «innafor». Viña Maipo har laget en «limited edition» med håndplukkede syrah-druer som passer godt nå i vinterkulda. Den er rik på smak av mørk frukt og bær som lett sødmefulle bjørnebær og kirsebær, et streif av vanilje og avslepne tanniner som blir hengende igjen i munnhulen en god stund. Den lille prosentandelen med cabernet sauvignon og petit verdot som er blandet inn gir vinen ekstra snert og et lett krydderpreg i ettersmaken. Flott til sesongens reinsdyr, eller til retter av lam og storfe.

Viña Maipo Limited Edition

Handpicked Syrah, Maipo, Chile

kr. 199,90,-

NR: 5752701

AUSTRALIA

I Australia lager de moderne viner. De har state-of-the-art utstyr og steriliserte produksjonslokaler. Respekten for avgrensede vinregioner er ikke like stor som i andre deler av verden. De henter gjerne druer fra områder så store som hele land. Det er kanskje ikke like sjarmerende som en litt skakk og støvete kjeller i en bitteliten landsby i Frankrike, men hva spiller det egentlig for rolle når vi plukker vinen ned fra polhylla? Målet er vel at det skal smake godt. Produsenten Some Young Punks er likevel opptatt av hvor druene kommer fra, og både shiraz og cabernet sauvignon-druene de bruker kommer fra McLaren Vale i South Australia. Solmodne plommer, svarte kjøttmoreller og bjørnebær med fløyelsmyke tanniner gjør denne vinen til en innertier i solveggen på hytta, sammen med lammesteika eller til en helstekt ytrefilet av storfe.

Some Young Punks, Passion has red lips 2016,

South Australia, Australia,

kr. 200,- NR: 180301