top of page

Ingen sure miner…

 

Å lage sin egen eplesidereddik er noe av det enkleste som finnes. Du legger bare epler på glass sammen med sukker og vann, og det smaker helt herlig.

Produsert av Inkognito as

sour aple.jpg

Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito

Det eneste du trenger å gjøre er å sette av tid, for det tar rundt to måneder før eddiken er ferdig. Men ikke fortvil, eddiken lager seg selv. (Om sommeren går det litt raskere, fordi det er varmere i luften, men samtidig kan kvaliteten variere litt.)

 

Hjemmelaget eplesidereddik inneholder naturlige, sunne bakterier fulle av gode enzymer som fabrikklaget eddik ikke har. I tillegg er det knyttet mange forestillinger om helseeffekten ved å starte dagen med et glass eplesidereddik blandet ut i vann. Akkurat det skal du nok ta med en – tja, klype salt. (Vi burde vel kanskje ha sagt en teskje eplesidereddik …)

Det er nemlig veldig mange som har sterke meninger om at eddiken virker slankende og er generelt er bra for kroppen, men forskningen er mangelfull, og ernæringsfysiologene er ikke helt enige.

Det ser likevel ut som om eddik kan gi et mer stabilt blodsukker, fordi mat som inneholder syre senker PH-verdien i magesekken. Da tømmes magesekken langsommere, og det gir en mer langvarig metthetsfølelse. I tillegg kan det virke som om eddiken bidrar til å regulere magesyreinnholdet, og for lite magesyre kan svekke fordøyelsen.

 

For om ikke eplesidereddik skulle være vidundermiddelet som løser alle problemer med magen og med vekten, så kan det ha sine positive sider. Det er som Fedon Lindberg anbefaler; start måltidet med en stor salat med en dressing basert på eddik og olje.

Kombinasjon av olje og eddik skal gi et mer stabilt blodsukker, og fettet i oljen gjør at kroppen tar opp næringsstoffene fra grønnsakene bedre.

Slik lager du din egen

eplesidereddik:

Vask eplene og kutt dem i biter. Vask et stort glass godt, og ha eplebitene oppi. Rør sammen et par desiliter vann og sukker til sukkeret er løst opp. Hell væsken over eplebitene. Fyll opp med mer vann til det dekker eplene helt.

 

Dekk glasset med et stoffstykke eller lignende, og fest det med en gummistrikk.

Plasser glasset varmt og mørkt i 2-3 uker f.eks. i kjøkkenskapet.

Sil så væsken over i et rent glass og kast eplebitene. Hell væsken tilbake i det brukte glasset, og dekk det med stoffstykket igjen. Fest det med gummistrikken. Sett glasset tilbake i skapet i 4-6 uker. Rist litt på glasset et par ganger i uken. Etter fire uker kan du smake på eddiken for å sjekke hvor sur den er.

 

Hvis du ønsker den syrligere, er det bare å la den stå en uke til. Hell opp eddiken over på en ren flaske med tett kork.

Du kan også prøve å lage den trendy drikken «switchel». Det er en eldgammel drikk med røtter i Karibia og Nord-Amerika, og den ble gjerne kalt haymaker´s punch, fordi slåttekarene drakk den når de slo høyet i varmen. 

Eddiken inneholder både kalsium, kalium og magnesium, som er noen av de viktigste elektrolyttene. Det er gjerne noe folk som trener mye trenger å tilføre kroppen.

Sammen med ingefær som virker betennelsesdempende, og honning som også kalles naturens naturlige antibiotika, er det mye i denne drikken som gjør godt for kroppen.

Noen mener også at det er innholdet av elektrolytter som gjør at switchel kurerer fyllesyke. Det er jo ikke noe i veien for å prøve.

Screenshot 2020-05-22 at 08.49.55.png

Switchel

1,5 dl frisk ingefær i biter
8 dl vann
4 ss honning
8 ss eplesidereddik, gjerne hjemmelagd
1 dl sitronsaft, ferskpresset

Til servering:
Is, sitronskiver og peppermynte

Ha ingefær og vann i en kjele og kok det i et par minutter. Ta kjelen fra platen og la det trekke i 20 minutter.

 

Ha honning, eddik og sitronsaft i en mugge, og sil ingefærvannet over. Bland det godt, og server drikken kald med isbiter, eller varm med sitron og peppermynte.

bottom of page