Disse vinene er ypperlige til grillmat
Tekst: Geir Salvesen – Foto: Inkognito AS

Når man skal finne viner til sommergrillen, er det lurt å dra dit hvor grillet kjøtt er en lidenskap. Til Argentina. Chile også.

En av de lekre Malbecvinene fra Clos de los Siete i Uco Valley, Mendoza. Foto: Geir Salvesen

Hvorfor? De har en saftig, mørk fruktighet. Og tanniner som rensker opp fettet i kjøttet – altså i munnen. Smaken varierer fra en fiolduftende, ung vin til en veldig konsentrert vin som kan minne om en heftig og tung Bordeaux. F. eks i en enkeltvinmarksvin med druer hentet fra veldig gamle vinmarker produsert av småbønder.

En Malbec fra dette området vil som regel ha en mørk farge på skallet.  Og en mørk farge i vinen. Det er på grunn av den høye UV-strålingen fra solen. Nå plantes vinmarker i ca 1300 meters høyde. Lenger nord i Argentina – i Salta – ligger vinmarkene på hele 2500 meters høyde.

Det er mange gode Malbecprodusenter i Mendoza. Jeg har tatt med viner fra fire av dem. Trapiche, Clos de los Siete,  Weinert og Zuccardi.

Trapiche er den største produsenten, men har også såkalte single vineyard Malbec. Disse har svært høy kvalitet og relativt lav pris. En av dem, Finca Orellana, er tatt med her.

Trapiche er en av de største produsentene i Mendoza, men har mange flotte Malbec-varianter. Foto: Geir Salvesen

 

Carrascal 2015
Foto: Vinmonopolet.

Carrascal 2015, Bodegas Weinert, Mendoza, Argentina. Kr 164,90, Karakter: 6, 87 poeng
En miks av flere druetyper, bl.a. Malbec, Cabernet og Merlot.  
Et overflødighetshorn av smak, vanilje, lær, plommer, varmt, rått kjøtt, masse trøkk. En godbit for dem som vil ha mye. Passer til: Storvilt, storfe, lam og sau. 
Basisutvalget.
Momentum Wines AS

Alamos Malbec 2018
Foto: Vinmonopolet.

4027701 Alamos Malbec 2018, Mendoza, Argentina. Kr 129,90, Karakter: 6, 83 poeng
Kontant, kraftig mørk bærfrukt, søte bær og tanniner i sjakk, litt kull i aromabildet. Litt rustikk, kanskje, men veldig mye grillvin for pengene. Passer til: Storfe, lam og sau, bbq/grillmat. 

Basisutvalget.
Vinarius AS

 

Kanonkop Kadette 2017.
Foto: Produsenten
5678801 Kanonkop Kadette 2017, Stellenbosch, Sør-Afrika. Kr 189,90 Karakter: 6 Poeng: 87
Mørke, faste bærslag med innslag av solbær, plommer, krydder og blyantspiss på duft. En liten kraftplugg i smaken som også har nok friskhet. Passer til: Kjøtt, kjøttgryter, grillmat. Bestillingsutvalget.
ExCellars AS

En stødig gjenganger i mange polutsalg. Guigals Côtes du Rhône. Foto: Produsenten
730401 Guigal Côtes du Rhône 2015, Rhône Sør, Frankrike.
Kr 174,90 Karakter: 6 Poeng: 85
Saftig, deilig, rødbærsfruktig Rhône med god modning, men nok friskhet. Servert litt kjølig er det tendenser til burgunderaktig eleganse i den. Integrerte tanniner. Ørlite pepper også. En virkelig universalvin. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storvilt, småvilt og fugl, pizza / pasta, bbq/grillmat.  Basisutvalget. Moestue Grape Selections AS

Arkitekturen hos Zuccardi er spektakulær. Vinanlegget er bygget i rullestein fra Andes.
Foto: Geir Salvesen

Zuccardi Concreto Malbec 2015/2016
Foto: Vinmonopolet
3412401 Zuccardi Concreto Malbec 2015/2016, Valle de Uco, Mendoza, Argentina. Kr 239,90. Karakter: 6, 88 poeng
Veldig terroirdrevet rødvin med mineralitet, miks av røde og mørke bær, distinkt og konsentrert. Laget i betongegg i en ny stil. Også denne med nok leskende fruktighet. (2016) Bestillingsutvalget.
Excellars

Zuccardi Serie A Malbec 2017.
Foto: Vinmonopolet
756901 Zuccardi Serie A Malbec 2017, Mendoza, Argentina. Kr 157,90, Karakter: 6, 86 poeng
Kjølig, Pinot-lignende Malbec, med mørke bær, moreller, god friskhet og lengde. Strålende vin. Bra syre. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, storfe, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt. 
Bestillingsutvalget.
Excellars AS

Clos de los Siete 2015.
Foto: Vinmonopolet
4299901 Clos de los Siete 2015, Mendoza, Argentina. Kr 255,-, Karakter: 6, 90 poeng.
Dette er en superb vin med druemiks hvor Malbec leder feltet, men der det også er Cabernet, Merlot, Syrah og Cabernet Franc. Intens mørk vin, med energiske – men modne – tanniner. Miks av mørke bær, plommer, litt lakris. En lagringsvin som bør dekanteres før bruk. Passer til: Svinekjøtt, storfe, lam og sau, bbq/grillmat. Bestillingsutvalget.
Vinetum AS

Santa Rita i Chile produserer også strålende rødviner som går til grillen. Foto: Geir Salvesen

Casillero del Diablo Carmenere 2017
Foto: Vinmonopolet
4497501 Casillero del Diablo Carmenere 2017, Rapel valley, Chile. Kr 113,90, Karakter: 6, 82 poeng
Rimelig grillvin fra Chiles adopterte nasjonaldrue Carmenère.  Interessant, energisk, mørkbærsfruktig, streif av sjokolade,  passer kanskje til indisk mat, kontroll med tanninene her. Nok kjølighet. Litt grønn-vegetalsk i midten men ikke så mye at det skjemmer.  Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau. Bestillingsutvalget. Concha y Toro Norway AS

Montes Cabernet Sauvignon 2016
Foto: Vinmonopolet
4127601 Montes Cabernet Sauvignon 2016, Chile. Kr 169,-, Karakter: 6, Poeng: 85. Importør: Vinetum
Solbær, sjokolade og plomme i denne. Mer varm i stilen enn de litt strengere Malbecvinene fra den andre siden av Andesfjellene. Litt utviklingstrekk, passe varm i stilen og med noe bærsødme, men også denne med klart franske streif. Veldig trøkk og lengde og Montes’ typisk fløtete stil som mange vil like. Bestillingsutvalget.
Vinetum

Rødt og rødt. Dette er norsk entrecôte-kjøtt. Foto: Geir Salvesen

HVITE VINER
Stadig oftere trenger man hvitviner til grillmat. Fordi man putter andre ingredienser enn kjøtt på grillen. På hvitvinsfronten er det chilenerne som scorer høyest. De har mange interessante vekstområder. For hvitvin er det Leyda og Casablanca som ligger ikke så langt unna. Både Chardonnay og Sauvignon Blanc er hovedstaden Santiago midt i det langstrakte landet.

Også grønnsaker kan grilles. Selvsagt. Foto: Geir Salvesen

Marques de Casa Concha Chardonnay 2016
Foto: Vinmonopolet
5260401 Marques de Casa Concha Chardonnay 2016, Limarí, Chile.  Kr 189,90, Karakter: 5, 84 poen
Noe tropisk i preget pluss pære og hvitt ferskenkjøtt, fiken også, mineralsk med solid fylde, og 14 volumprosent alkohol. Passer til sommersalater og mye rart. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, lyst kjøtt, fisk, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget.
Concha y Toro Norway AS