Litt av en berg- og dalbane for gresk vin. Grekerne var enerådende, nesten, i flere tusen år og lærte opp italienerne (etruskerne) til å dyrke druer og lage vin. Så falt de ut i et par tusen år. Og nå – er de tilbake!

Dette er ett av de mest fotograferte motivene på Santorini, i Oia – landsbyen på nordspissen. Med en lokal Assyrtiko-vin som lages på andre siden av bakkekammen. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN
De har liksom alltid vært der, grekerne, med sine urner, seremonier, symposier (å ligge og drikke vin mens man konverserte) og sin vingud-dyrkelse. Dionysos, var den heftigste. Men når kvalitetsvin skulle lages i moderne tid, falt man av lasset. Fordi de moderne vinstilene krevde moderne kunnskap og investeringer og grekerne var trege (eller for fattige) til å ta dem i bruk, fulgte man ikke med i timen. 

 

Gresk vin internasjonalt har fått sitt gjennombrudd de siste 5-10 årene med vinene fra en helt spesiell øy. Den som 90 prosent av greske postkort ser ut til å være hentet fra: Santorini i Cykladene. Den vindblåste øygruppen som ligger et stykke nord for Kreta.

Santorini var øya som ble rammet av et kraftig jordskjelv for ca 3500 år siden og som førte til at nesten halvparten av den bløtkakeformede øya sank i havet. Nå er det bare to halvmåneformede biter igjen på hver side og noen rykende små vulkanøyer midt i.

På gammelgresk ble øya kalt «Kallisti», som betyr den skjønneste. En gang hørte den også til Venezia og byens store handelsimperium østover.

To turister beundrer utsikten fra Oia på Santorini. Herfra kommer Assyrtiko-viner av høy klasse. Foto: Geir Salvesen

Yannis Argyros viser de kranselignende vinstokkene på Santorini. Foto: Geir Salvesen

Nok om historie, fordi herfra kommer den virkelig store, greske druen som er unik og som ga gjennombruddet i resten av Europa. Assyrtiko. Som man regner med opprinnelig kom fra Syria. Det er en hvitvinsdrue som på Santorini vokser i små kranser nede ved jorden på vulkansk jordsmonn. Avkastningen er ekstremt lav, rundt 20 hektoliter pr hektar. Og det er ikke vanning. Bare natteduggen gir litt fukt til vinstokk-kransen som er bundet opp slik for å unngå de heftige vindene.

Paris Sigalas var matematikkprofessoren fra Athen som ble vinmaker på Santorini. Foto: Geir Salvesen

Smaken av Assyrtiko er pussig nok av mer nordlig smaksretning med grønne epler, sitron og mineraler. Og et streif av røyk. Ganske likt hvitvinene på Etnas nordskråning, som er laget på lokale Carricante-druer.

På grunn av turismen på Santorini, som legger beslag på store andeler av de tidligere så omfattende vinmarkene (det er lite annet som kan vokse der) har noen av de suksessrike greske vinprodusentene slik som Gaia begynt å dyrke Assyrtiko også andre steder i Hellas. På fastlandet, Nemea, spesielt. Men også litt på Kreta.

De røde vinene er også blitt mye bedre, med friskere frukt. Men her er konkurransen beinhard fra resten av verden.

Her er et knippe med flotte greske viner. Rangert etter de beste kjøpene og den høyeste kvaliteten.

Thalassitis er den greske toppvinen. 90 poeng. Foto: Geir Salvesen

HVITVIN 

Terroirdrevet vin fra Hellas!
Foto: Vinmonopolet.

9869101 Gaia Thalassitis 2016, Santorini, Hellas. Kr 275,-, Karakter: 6, 90 poeng.
Wow, for en terroirdrevet vin! Steinrøyk på duft, i smaken krisp og røykaktig med mye mineraler, sitrus og stein. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. Thalassitis kommer også i en fatlagret utgave, men der stikker eikesmaken seg mer ut.
Chaeos Wine & Spirits AS

 

Foto: Vinmonopolet.
9869201 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2018,, Santorini, Hellas.
Kr 245,-, Karakter: 6, 89 poeng
Veldig mye vekt på krydder og røyk i 2018,-årgangen, ellers svulmende frukt. Ørlite streif av fat, litt mer enn vanlig. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, fisk. 
Chaeos Wine & Spirits AS

 

Foto: Vinmonopolet.
10809701 Monograph Assyrtiko 2018, Nemea, Hellas. Ny Assyrtiko-variant fra Nemea. Trivelig vin med veldig steinaktig finish, ellers nøytral, hvite fersken og noe krydret fruktighet, litt lakris. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 175,– kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

Foto: Vinmonopolet.
10137001 Lyrarakis Assyrtiko Vóila 2017, Kreta, Hellas. Kr 199,90, Karakter: 5, 85 poeng
Assyrtiko fra Kreta, ikke så dum, den, litt oljete og fet frukt, med endel mineralitet bakom, nøytral frukt, litt hvite fersken/plomme Passer til: Fisk, skalldyr. 
Vinarius AS

 

RØDVIN  

 

Foto: Vinmonopolet.
9869001 Gaia Agiorgitiko 2017, Nemea, Hellas. Kr 189,90, Karakter: 5, 85 poeng
Fint kalibrert vin med litt lær og varme toner, behagelig og konsentrert, miks av røde- og mørke bær. Passer til: Fisk, skalldyr.
Chaeos Wine & Spirits AS

Foto: Vinmonopolet.
10809801 Monograph Agiorgitiko 2018, Nemea, Hellas. Kr 149,90, Karakter: 5, 83 poeng.
Litt varm, Grenache-aktig. Virker å ikke ha så mye frukt. Men en del bløt tanninstruktur, selv om de merkes. 
Chaeos Wine & Spirits AS

ROSÉVIN

Foto: Vinmonopolet.
1264601 Gaia 14-18h Agiorgitiko Rosé 2017, Nemea, Hellas.
Kr 149,90, Karakter: 4, 82 poeng
Litt tutti-frutti på duft, i smaken innslag av nype og rips og syrlige jordbær.
Chaeos Wine & Spirits AS

Fine omgivelser å nyte vin i. Den lille landsbeyen Oia på nordsiden av Santorini. Foto: Geir Salvesen