Frustrerte kokker og irriterte mager

Tekst: Ann-Christin Hansen

Mange i matbransjen river seg i håret over alle intoleranser og hensyn som skal tas når gjester ikke kan eller ikke vil spise det som er på menyen. De fleste kokker er blitt veldig flinke til å finne gode alternativer, men fordi det er så mange ulike hensyn å ta er det ikke vanskelig å skjønne at mange kaller dette «noe nymotens tull».

Men er det bare en trend som gjør at folk endrer kostvanene sine?

Som alle andre bølger og trender folk hiver seg på, så er det nok også noen som velger bort matvarer på grunn av at de har lest eller hørt at det ikke er bra. Utfordringen med all den informasjon som kommer er at de fleste mangler helheten.

Det er som om vi får se biter av et puslespill, men det mangler såpass mange brikker at hele bildet ikke kommer frem. Bildet blir heller aldri helt hvis man hentet brikker fra ulike puslespill.

Her kommer en oppklaring for deg som er forvirret, og for at de som virkelig trenger å holde seg unna enkelte matvaner skal slippe å bli møtt med vantro og himlende øyne.

Allergier er svært alvorlig. De som er allergiske kan ikke spise matvarer de er allergiske mot, derfor må noen matvarer lages i helt rene lokaler slik at disse ikke har vært i kontakt med allergener som kan trigge en reaksjon hos den allergiske.

 
Dette er grunnen til at for eksempel noen bakerier er helt glutenfrie.

Intoleranser er også alvorlig, men ikke livsfarlig som allergier kan være. I denne gruppen finnes det veldig mange ulike former for intoleranser, og de som har det får ulike reaksjoner.

Noen får utslag i huden, noen i magen og andre får inflammasjoner (betennelser).

Det kan være ulike årsaker til at intoleranser oppstår, og kanskje er det forbigående for noen. Det kommer helt an på helhetsbildet og det er derfor dette kan virke noe uforståelig.

Men så er jo ikke menneskekroppen helt enkel å forstå seg på heller. Og er det noe jeg har erfart etter å ha veiledet folk om kosthold i årevis, så er det at vi alle er ulike og at alt henger sammen med alt.