Disse 10 flotte vinene fra

THE WINELANDS

får du kjøpt i Norge

Geir Salvesen

Bidragsyter

Elisabeth Jahr Hilde

Fotograf / Inkognito AS

Mats Dreyer

Stylist / Inkognito AS

For mange tilreisende kommer det som et positivt sjokk å smake på den kvalitetsoppgangen som er er blitt sørafrikanske viner til del. Men du trenger ikke å dra så langt for å oppleve dette. Mange av de beste får du kjøpt i Norge. Her er noen goddråper i de lavere prisklassene.

De heter det – The Winelands – vinområdene rundt Cape Town. Og de er nå noen av vinverdenens mest fremgangsrike områder. Nye teknikker og unge mennesker med nye ideer, tar eldre vinstokker og lager flytende vingull av druene der.

Nå får du alle vintyper, fra yppige musserende viner i klar Champagnestil – til fyldige, store, krydrede og røde ny-verden-viner. Sør-Afrika er altså i spennet mellom det nye og det gamle.

Vinene er også generøse i smaken, og det gjør dem lett å matche med forskjellige typer mat som også kan være litt utfordrende med krydder og sødme.

Her har jeg plukket ut ti gode viner som alle er vellagede og som stort sett koster under 200 kroner.

HVITE VINER

Vinologist Chenin Blanc 2017

Boekenhoutskloof, Coastal region, Sør-Afrika.

Kr 134,90
Karakter: 6
Poeng: 82
Importør:
Einar A Engelstad AS

Velsmakende Chenin Blanc fra Swartland med kvede, steinfrukt i aroma- og smaksbildet. Litt sitrus og krydder. En forsiktig vinstil, her. Svært rimelig vin som går godt til enkle fiskeretter, grillmat, skalldyr.

Bestillingsnummer: 8033601

Mullineux Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2015

Swartland, Sør-Afrika.

Kr 169,-
Karakter: 5
Poeng: 84
Importør: Winning Brands

Litt fylde og krydder i denne. God syre også. Litt syltet steinfrukt, Passer til: Svinekjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy.

Bestillingsnummer: 919701

Raats Original Chenin Blanc 2016

Coastal Region, Sør-Afrika.

Kr 199,-
Karakter: 6
Poeng: 88
Importør:
Vinarius

Sublim Chenin Blanc med underliggende mineralitet, knust flint og stein, forsiktig steinfrukt, plommer – mest gule. Veldig lengde og harmonisk. Ueiket og terroirdrevet Chenin. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat.

Bestillingsnummer: 5072501

B Vintners Haarlem to Hope 2016

Stellenbosch, Sør-Afrika.

Kr 265,-
Karakter: 6
Poeng: 89
Importør: Vinarius AS

Druemiksen i denne med rundt 70 prosent Chenin Blanc og 26 prosent Semillon er genial, litt smør og nøtter som en burgunder, men med en lang, fløtete sødme som følge. Litt krydder fra ørlite Muscat. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat.

Bestillingsnummer: 7700101

Raats Family Old Vine Chenin Blanc 2016

Coastal region, Sør-Afrika.

kr 279,-
Karakter: 6
Poeng: 90
Importør:
Vinarius AS

Harmonisk, småkrydret Chenin Blanc med alle krefter i balanse, mineralitet, eik og fløtete steinfrukt. Veldig lengde. En topp Chenin Blanc. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat.

Bestillingsnummer: 5072401

Pongracz Musserende, Stellenbosch

Western Cape, Sør-Afrika.

Kr 159,90,-
Karakter: 5
Poeng: 84
Importør: Strøm AS

Dette er en vellaget, fruktdrevet, musserende vin med modne, gule epler, avrundet fruktsødme og nok friskhet. 10 g restsukker. Ellers brødbakst og toast i aromabildet. Ganske kremete i stilen og lett å like. Har ikke noe terroir-preg som en Champagne, men det trenger den heller ikke å ha. Miks av Pinot Noir og Chardonnay.

Bestillingsnummer: 4651901

RØDE VINER

Vinologist Syrah 2016

Coastal region, Sør-Afrika.

kr 137,90,-
Karakter: 5
Poeng: 82
Importør: Einar A Engelstad AS

Kraftig og intens Syrah med mørk fruktighet og krydder. Fin til kjøtt og grillmat. Godt skyv i smaken til en billig penge. Passer til: Lam og sau, storfe, bbq/grillmat.

Bestillingsnummer:  8033301

Ken Forrester Petit Pinotage 2016

Stellenbosch, Sør-Afrika.

Kr 139,90,-
Karakter: 6
Poeng: 83
Bestillingsutvalget
Importør: Vinordia.

Fullstendig fruktdominert vin med mørke bærslag, Mørke bær dominerer, bløt og fin med integrerte tanniner, masse smak i retning sødmefull til rimelig pris. 14 volumprosent alkohol. Tankvin uten eik. All round vin, kosevin til peisen, til grilling, pizzaen. Fløtete i karakter. Serveres lett avkjølt.

Bestillingsnummer: 7773501

Boekenhoutskloof Chocolate Block 2015

Western Cape, Sør-Afrika.

Kr 269,90,-
Karakter: 6
Poeng: 88
Importør:
Einar A Engelstad AS

Dette er en av de mest kjente rødvinene fra Kapp-provinsen, den berømte Chocolate Block i Franschhoek. Tidligere var den for svær i munnen, men ny filosofi og teknikk har laget langt mer friskhet selv om alkoholen fortsatt er høy. Syrah-dominert smak med 72 prosent andel, mørke bær, krydder lengde og fylde. Passer til: Lam og sau, storfe, bbq/grillmat.

Bestillingsnummer: 9018501

Chamonix Rouge 2013

Cape Chamonix Wine Farm, Franschhoek, Sør-Afrika.

Kr 159,90,-
Karakter: 6
Poeng: 84
Importør: Moestue Grape Selections

Umiskjennelig Bordeaux-blend i denne med stram, mest moden, Cabernetdrevet frukt og tørkede, mørke bær. Begynner å bli litt utviklet. Ikke for svær i munnen, selv om det er 14,5 volumprosent alkohol i den. Til kjøtt og vinterlige retter.

Bestillingsnummer: 3645701