USA-VINER
GEIR SALVESEN

Derfor er Sonoma et vinmysterium

De fleste vinområder har en fellesnevner som gjør at det gir mening å snakke om området som noe avgrenset. Altså ett område. Bortsett fra at alle Sonomas vinmarker ligger i California, er det ingen fellesnevnere. Det er nettopp derfor Sonoma er så spennende. Det er kanskje det mest spennende – og i hvert fall det mest varierte – av alle amerikanske vinområder.

Du tar Highway 101 (si: One O One) nordover fra San Francisco, over Golden Gate-broen. Etter en stund kan du ta veien mot høyre, som leder innover mot Carneros og Napa, eller du kan kjøre til byen. Vinmarkene her produserer gjerne Cabernet.

Eller du kan kjøre til Santa Rosa og områdene nordover hvor noen til og med dyrker varmekjære Zinfandel.

Eller du kan ta litt til venstre, til Russian River, og få Pinot Noir og Chardonnay i en litt kjøligere stil enn lenger inne. Havbrisen og havtåken kommer innom her, men ikke i så stor grad at ikke vinene blir litt oppblåste og svære i munnen.

Opprinnelig var Russian River et Zinfandel-område, og det er ett av verdens kvalitetsvinområder med høyest gjennomsnittlig temperatur for Pinot Noir-dyrking.

– Jeg synes egentlig Russian River er for varmt for Pinot Noir, sier Wells Guthrie hos Copain.

Han er vinmakeren hos Copain og en av dem som var med i den nå nedlagte Pursuit of Balance-bevegelsen. Dette var en sammenslutning av vinmakere som ble dannet for å komme nærmere smaken og naturen. Det er naturgjær og lite intervensjon som er nøkkelordene for å få frem renheten i Pinot-viner – koblet med en følelse for jordsmonn.

Dette er Sonoma Coast og innbefatter hummer og kanari, som det heter. Appellasjonen var egentlig resultatet av et forslag fra vinprodusenten Sonoma-Cutrer i 1987 og var laget for å ta med rubbel og bit av produsenter i området.

Ekstremt

Det mest ekstreme området – hvis vi ser bort fra Anderson, er Fort Ross-Seaview AVA (American Viticultural Area som det heter). For å bli med her må man ligge over eller innenfor tåkebeltet.

I 2011 ble dette ekstreme lille distriktet en egen underappellasjon til Sonoma Coast. Noen kaller området «True Sonoma Coast» som er et hint om at det området som er varmere og ligger et godt stykke innenfor kysten og som kalles Sonoma Coast, kanskje ikke er så kystaktig.

For ikke å fornærme de vinprodusentene som lå like utenfor «True Sonoma Coast», ble også uttrykket «West Sonoma Coast» opprinnelig introdusert.

Fort Ross er en av de absolutt mest spennende vinområdene. Det ligger i fjellene bak Highway 1, og er altså definert ut fra tåkebeltet.

Hvis du greier å finne veien, en elendig, smal, ekstremt svingete og ellers veldig pittoresk vei med lite skilting og kanskje midt i en formidabel tåkesky, finner du kanskje Jasmine Hirsch på toppen av åsen. Hun lager en serie viner som er blitt berømte også i Norge. Og med priser som matcher burgunderne som jo er målestokken fortsatt.

Andre produsenter er Rajat Parr, Red Car (som har hovedkvarter i Russian River) og Flowers.

Hvor ny den nye vinstilen er, får man begrep om ved å snakke med Jasmine. Jasmine Hirsch leder nå vinproduksjonen etter at hennes far flyttet til Fort Ross AVA på 1970-tallet.

– Jeg begynte å jobbe for ham i 2008. Da laget vi Pinot i en langt modnere stil og med sen plukketid. Så kom 2008 med sjokkerende alkoholnivåer på 15 volumprosent, og en klar overmodenhet. Også min far reagerte på det, og fra 2009 har vi laget slankere, kjøligere viner, sier hun.

Aner ikke smaksstilen

Som vininteressert er man kanskje mer opptatt av hvilke smaker de forskjellige områdene har, enn av byråkratiske, ikke-fungerende oppdelinger. Men problemet er altså at dersom du får fatt i en Sonoma Coast-vin, aner du ikke hvordan den smaker. Om det er en «kystvin» fra Fort Ross og omegn, eller om den kommer fra Russian River-området.

For ytterligere å komplisere bildet, henter mange av produsentene i Sonoma Coast inn druer fra andre steder. Både Copain og Red Car får for eksempel druer fra Anderson Valley i Mendocino lenger mot nord. Da skal det stå på flasken.

Og for å gjøre oss fullstendig forvirret – hvis vi ikke er det allerede – drøftes det heftig om ikke avgrensningen under Sonoma Coast bør gå på «tåkefaktor». Altså – der det er tåke, har man ett område. Utenfor tåkebeltet – et annet område.

Men druedyrking handler også om jordsmonn, og det varierer. Det handler også om nedbør og hvor mye som kommer. Det varierer også.

Vær så god og bli gal. Men kjøl deg ned med et glass Chardonnay fra Fort Ross-Seaview. Eller få litt krydder og varme en vinterdag av en Seghesio Zinfandel. To helt forskjellige vinstiler, begge fra Sonoma Coast.

Ser vi på hele området nord for San Francisco under ett, er det allikevel tre hovedområder som fremstår: Napa, Sonoma Coast og Russian River. Og Mendocino og Anderson. Det blir fire og fem. Hva med Alexander Valley og Dry Creek Valley? Seks og syv. Vi må jo ha med vinene fra sagnomsuste Ridge i Dry Creek-området også? Selvsagt. Men nå må vi gi oss.

Seks gode vinkjøp fra Sonoma-området:

Flying Eagle Chardonnay 2016
California, USA

Kr 501,80
Karakter: 5
Poeng: 80
Nr: 8078806

Amerikansk boksevin med en fyldig, krydret, svulmende og solmoden smak. Litt smør og overmoden ferskenfrukt. Den litt høye alkoholen på 14,4 driver opp fylden, uten at vinen smaker brent av den grunn. Passer til: Lyst kjøtt, krydret/asiatisk/spicy, salat, ostepop.
Basisutvalget
California House AS

Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2017
California, USA

Kr 179,90
Karakter: 5
Poeng: 84
Nr: 3569501

En habil billig-Pinot med mye smak, fruktsødme, vanilje og miks av mørke og røde bær. Også et streif av lakris. Høy alkohol som er med på å gi sødmefølelsen. Brukes til gryteretter, kjøtt og grillmat.
Basisutvalget
California House AS

Joseph Phelps Freestone Pinot Noir 2014
Joseph Phelps Vineyards, Sonoma Coast
California, USA

Kr 349,-
Karakter: 5
Poeng: 88
Nr: 9714401

En liten, men ikke svær kraftplugg av en Pinot. Mørk, krydret bærfrukt, men nok leskende syre til å gi den et saftig preg. Stram og velregissert a la en Côtes de Nuits-bourgogne.
Bestillingsutvalget
Moestue Grape Selections

Seghesio Sonoma Zinfandel 2016
Sonoma, USA

Kr 259,-
Karakter: 5
Poeng: 87
Nr: 4399301

Det bor et lite alkoholmonster et stykke inne i denne vinen som med 15 prosent alkoholstyrke er litt sterk. Men styrken er holdt i sjakk av mye god og litt fast mørkbærsfrukt med urter. Streif av lakris også. En kraftig vin for kalde vinterkvelder, til kjøtt og grillmat.
Basisutvalget
Fondberg AS

 

Hirsch Vineyards Pinot Noir Reserve 2014
Fort Ross-Seaview
Sonoma Coast, 
USA

Kr 799,90
Karakter: 6
Poeng: 92
Nr: 295801

Hirsch er en standardsetter på åskanten høyt over Stillehavet med fiol- og bringebærsduftende Pinot Noir-viner som kan minne mye om elegante burgundere. Denne har klar rødbærsfrukt, begynner å bli pent moden og har elegante tanniner. Men det begynner å koste veldig mye med toppviner herfra.
Bestillingsutvalget
Red & White AS

Ridge Lytton Springs 2015
Sonoma, USA

Kr 429,-
Karakter: 6
Poeng: 90
NR: 6844301

Ridge er en virkelig institusjon av en vingård i California. Med viner som har banket mange franske slott ned i støvlene, spesielt med viner fra Santa Cruz-området sør for San Fransisco. Men en berømt vingård kombinert med et smakerom ligger også oppe i Lytton Springs i den nordlige delen av Sonoma. Denne vinen består av 75 prosent Zinfandel og en miks av andre druetyper. Mørke hagebær, et tydelig lakrisinnslag og mye, god smak, definerer denne spennende vinen.
Bestillingsutvalget
Vinarius AS

Geir Salvesen

er en av Norges mest erfarne vinskribenter. Han har vært fast vinskribent og –anmelder i Aftenposten i 26 år. Geir har reist verden rundt på jakt etter gode viner, mat- og reiseopplevelser, og har skrevet 15 bøker om dette. Flere av dem har vunnet priser i GWC Awards.