Tekst: Geir Salvesen/Foto: Inkognito AS

Deilig vårduft i glasset

Bort med det tunge, inn med det friske og vårlige. Det er årstidens budskap. Og det gjelder på tallerken og i glass. Her er noen lekre dråper som kanskje lokker frem vårfølelsen også på vinveien.

GEIR SALVESEN
Vårviner bør ha et snev av vårduft over seg. Blomster og grønnende vegetasjon. De bør ikke ha for mye trettende fatkrydder og høy alkohol.
Det er mange områder i verden som nå lager slike viner. Ett av de mest typiske områdene er Loire med Sancerre og Pouilly Fume.
Men også spanske vestkystviner fra Galicia og Vinho Verde over grensen til Portugal med Albarino-druer er med i den konkurransen.
Det samme kan sies om Soave og Verdicchio fra Italia, lettere Chenin Blanc-varianter fra Sør-Afrika. Lettere og gjerne ueikede (dvs ikke fatlagrede) Chardonnayviner teller også med. Pluss Riesling fra Tyskland og Østerrke, Grüner Veltliner fra Østerrike.
Og selvsagt Sauvignon Blanc fra Marlborough-området på Sør-øya på New Zealand.

Skiller
Det som skiller Loire-variantene av Sauvignon Blanc-druer fra New Zealand-vinene er at sistnevnte ofte har mer enn et snev av tropisk fruktighet og druens litt spisse, gressaktige, energiske fremtoning. Mens Loire-variantene Sancerre og Pouilly Fume som regel skilter med stikkelsbær i smaken og duft av nesle og faktisk også solbærbuskblader en sommerkveld. Og hvis vi er riktig heldige – en duft av den norske vårblomsten fremfor alle – konvaller.
Også maten skifter karakter om våren. Vi tyr til det lettere. Fisk, kylling og annet hvitt kjøtt er fint på tallerkenen.
Bare tenk over ingredienser som har stivelse i seg og dermed potensiell sødme ved oppvarming. Det gjelder f. eks stekt løk som er syrlig i rå tilstand.
En god friskhet i maten vil hjelpe med å matche vinene.

 

                                           Vårviner bør ha et snev av vårduft over seg

Pieropan Don Pedro Soave Classico 2017
Foto: Vinmonopolet.
Pieropan Don Pedro Soave Classico 2017, Veneto, Italia. Kr 149,90, Karakter: 6, 85 poeng.Fin, frisk, hvite og gule plommer, litt vegetasjon og friskhet og urtekrydder. Middels fyldig, fresh og god. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, aperitif. (basis)
Winetailor as

Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2018
Foto: Produsenten
Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2018, Minho, Portugal. Kr 173,90, Karakter: 6, 86 poeng.
Elegant, krisp, svakt pære- og urteaktig frukt med bra modenhet og middels fylde. Dette er alltid en vinnervin. Passer til: Salat, sushi / sashimi, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitif. (basis)
First Wines AS

Natter Sancerre 2017
Foto: Vinmonopolet. 
3070501 Natter Sancerre 2017, Loire, Frankrike. Kr 204,90, Karakter: 6, 87 poeng
Moden, elegant og rik i stil. Mineraler i underkant. Gjæret og lagret på store eikefat, noe som gir en svak kryddervirkning. Naturgjær. Har pondus og fylde. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif, ost. (basis)
Pure Wine AS

Karl May Handmade Riesling BiB 2017
Foto: Vinmonopolet. 
7650206 Karl May Handmade Riesling BiB 2017, Rheinhessen, Tyskland. Kr 519,90, Karakter: 6, 83 poeng
Kvalitetsboks, helt klart. 11,5 volumprosent alkohol, ganske intens, kraftig frukt, konsentrasjon på boks, det er sjeldent. Litt eple og krydret frukt. Pluss litt nordisk steinfrukt ellers. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. (bestilling)
Naturlig Vin: Falchenberg & Nærlie AS

Müller-Catoir M-C Riesling 2017
Foto: Produsenten
10228301 Müller-Catoir M-C Riesling 2017, Pfalz, Tyskland. Kr 179,90, Karakter: 6, 86 poeng
Erketypisk Gruner med mye pepper og paprika, og hvitt pærekjøtt. Mye energi i den. Nok modenhet. Bra vin. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. (bestilling)
Chaeos Wine & Spirits AS

Monograph Assyrtiko 2018
Foto: Produsenten
10809701 Monograph Assyrtiko 2018, Nemea, Hellas. Kr 175,-, Karakter: 6, 85 poeng.
Ny Assyrtiko-produsent fra Nemea. Trivelig Assyrtiko, med veldig steinaktig finish, ellers nøytral, hvite fersken og noe krydret fruktighet, litt lakris. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. (bestilling)
Chaeos Wine & Spirits AS

Domaine Fouassier Sancerre Les Grands Champs 2017
Foto: Vinmonopolet
9596501 Domaine Fouassier Sancerre Les Grands Champs 2017, Loire, Frankrike. Kr 249,90, Karakter: 6, 88 poeng.
Deilig, moden Sancerre med veldig trøkk, fylde, gul frukt med underliggende mineralitet, kalkholdig jordsmonn. Gir det lille ekstra. Spontangjæret og ligger lenge på bermen. Gir også et litt kremete preg. Ikke så aromatisk som andre Sancerre-varianter. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. (bestilling)
Autentico AS

Deux Roches Plants du Carre 2017
Foto: Vinmonopol
9107401 Deux Roches Plants du Carre 2017, Burgund, Frankrike. Kr 169,90, Karakter: 6, 85 poeng
Deilig, primærfruktig med bare et ørlite fatstreif som gir en liten kryddertone. Ellers: Nøtter, smør, melon. Billigburgunder som holder stilen. År etter år. Modne nok druer. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. (basis)
Sommelier AS

Wageck Kalkmergel Chardonnay 2016
Foto: Vinmonopolet
10831101 Wageck Kalkmergel Chardonnay 2016, Pfalz, Tyskland. Kr 229,90, Karakter: 6, 87 poeng.
Chardonnay fra Tyskland er sjeldne saker. Kraftig mineralitet og samtidig streif av sitrus og grapefrukt, egentlig mye grapefrukt. Virker å være ganske ung og henger ikke helt sammen, men dette er jo interessant. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. (bestilling)
Exciting Wines AS

Wageck Kalkstein Chardonnay 2018
Foto: Vinmonopolet
10831201 Wageck Kalkstein Chardonnay 2018, Pfalz, Tyskland. Kr 149,90, Karakter: 6, 84 poeng.
Interessant med tysk Chardonnay. Man gjenkjenner ferskenet og krydderet fra druen internasjonalt.  og så er det noe livlig og mineralsk i tillegg som er tiltalende. Passer til: Lyst kjøtt, sushi / sashimi, fisk. (bestilling)
Exciting Wines AS